Jump to content
Dogomania

Owczarek podhalański (prosimy zakladac oddzielne tematy!)

Recommended Posts

Posted
Camara, Borys, to ten wystrzeżony na owieczkę? :)
czyż nie wygląda śmiesznie? ale co dziwne, jak jadę z nim do weta to ludzie na ogół rozpoznają w nim podhalana. Tylko raz spotkałam sie z pytaniem - czy ten pies to nie jest za duży na pudla :lol:
Oooo, widać, że masz ogromne serce dla białasów :D

Baśka... dziękuję i proszę trzymajcie kciuki za Borysia, bo jeszcze sporo wizyt u weta go czeka a on sie tak boi :(

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wlasnie wrocilam z gór. To chyba jest juz zboczenie ale zamiast podiwiac widoi szukalam stad owiec zeby ogladac prawdziwe podhalany w naturalnym srodowisku :-). Wszystko bylo piękne gdyby nie zachcialo mi sie wracac do domu przez Zakopane.... Majac caly dzien przeszlam sie na targowisko pod Gubałówką.... Jak sie domyslacie bylo tam kilku handlarzy z podhalanami. Byly w sumie w nienajgorszym stania a jedna pania miala naprawde ladne i zdrowe szczeniaki. Jednak moja uwage zwrócił 3 miesieczny szczeniak przywiazany na sznurku od snopowiązałki... Próbowała mi go sprzedac pewna cyganka. Słuchajcie dawno nie widzialm tak zaniedbanego i chorego szczeniaka. Pies mi taka krzywice ze nie mógł stac, brak jader grzybica w pysku i CZARNE kły, zepsuta dwójka i ubytki w siekaczach - koszmar. Nie wspomne o brudnym i zaniedbanym futerku. Pani chciala za nigo 500 zł!!! Powiem wam ze chcialma kupic tego psa i sie ulitowac ale stwierdzialm ze zrobie jeszcze gorzej bo ta oblesna baba wyprodukuje znowu następny miot bo sie nauczy ze mozna zarobic....

Podhalaniarze! Zróbmy jakas akcję społeczną zeby nie kupowano szczeniąt od takich handlarzy na krówówkach! Przeciez to błędne koło. Może zbierzmy się i razem uratujemy chociaż kilka suk i szczeniąt??? Ja juz na stronie Laguny dałam wszeszie napis zeby nie kupowac podhalanów u przypadkowych handlarzy - zróbcie prosze to samo!

Mam zdjęcia tego szczeniaka - jak wyjda to je wam pokaze. Posluza tez jak materiał do strony o podhalanach.

To co włączycie sie?

Posted

Rafka, jak będą te zdjęcia to wrzuce apel na stronę. Może skrobniesz kilka słów, takich "uniwersalnych", które powiedzą wszystko to co chcemy by powiedziały?

Upss... ciut zagmatwałam, ale myśle, że wiesz co mam na myśli :wink:

Posted

Marto, na molosach napisałam klika słów o smutku i bezradności przy spotkaniach z takimi przypadkami.

Myślę, że zdjęcia będą mocnym argumentem apelu o nie kupowanie szczeniąt (nie tylko podhalańskich) na targach i bazarach.

Taki foto-reportaż możnaby umieścić na stronie R=R.

... a teraz coś miłego :) ... tygodniowy osobnik na "B" ... ciuuuudo :iloveyou: , prawda?

malec.jpg

Posted

Mam nadzieję, ze szybko uda mi sie wywołać te zdjęcia. Byly one robione tak zeby ta handlara nie widziala wiec nie wiem jak bedzie ich jakosc. Wazne jednak ze beda....

Posted

w zasadzie dziewczyny macie racje... oczywiście chodzi o kupowanie lub raczej nie kupowanie psów od handlarzy, tylko... te szczeniaki już są... i jak myślicie co z nimi się stanie w momencie jak nie znajdą nabywców? Szkoda, ze nie mam zdjęc Borysa w momencie jak go przygarnęłam ale popracujcie wyobraźnią i zobaczcie ok 1,5 rocznego psa, który spędził przynajmniej 1 rok (tyle wiem na pewno) na 1m łańcuchu wrośniętym w szyję, sierść cała w kołtunach (dlatego był ogolony) skóra wyżarta przez pchły, zarobaczony, uszy w potwornych liszjach i zaropiałe oczy. Karmiony od przypadku kaszą z wodą a regularnie kopany i bity bo szczeka... albo nie szczeka... to nie miało znaczenia. Borys miał szczęście bo trafił na dobrą kobietę, która wykupiła go z rąk oprawcy w momencie jak powiesił go na drzewie.... ale inne? Ile z tych szczeniaków właśnie tak trafi?

jestem daleka do namawiania kogokolwiek na taki zakup na krupówkach ale sama nie wiem... co ja bym zrobiła widząc takie szczenię.... po prostu nie wiem... i prosze nie miejcie mi tego za złe.... czasem serce bierze góre nad rozumem...

Popatrzcie w te oczy...

mini_1249_550300.jpg

Posted

Camara, na całe szczęście jeszcze nie musiałam dokonywać takich wyborów :o :( , absolutnie nie wiem co bym zrobiła.

Wiem co bym czuła, a to jak sama piszesz ..."inna para kaloszy" niż rozglądanie się za SM czy policją.

Dzięki ogromnemu sercu, osób Tobie podobnych, psiego nieszczęścia jest mniej :D :D :D , ale trzeba pomyśleć nad jakimiś ogólniejszymi rozwiązaniami problemu, bo BYDLAKÓW I ZWRODNIALCÓW jest mnóstwo i jak do tej pory ONI są górą :evil: :(

Wybierasz się może do Świeklańca? Podobno zgłosiło się ponad 60 podhalańców :) , także z zagranicy ... białe święto :rainbowa:

Posted

Byłam w zeszłym roku na klubówce z Zakopanym.... oczywiście jako widz... cudowne przeżycie :D W tym roku miałam jechać do Świerklańca z Belcią coby ją szanowna komisja oceniła do KW... :roll: ale nic z tego, opieka nad Borysem pochłania mnóstwo czasu (a do tego jest świeżutko po kastracji bidulek). i zaniedbałam przygotowania suni – zamiast pokazać ząbki pewnie by sędziego zalizała :wink: Ale pewnie dobrze się stało bo i tak pewnie uprawiałabym prywate i kciuki trzymała za psiny Pani Aleksandry z Na góralską Nutę :wink: - pewnie będzie wystawiać??? (choć nie pytałam) A to dlatego, że była jedną z osób biorących udział w akcji ratowania Borysa :klacz:

Jestam paskuda!!! oczywiście, że oczekuję także Bobiskowych sukcesów... no w każdym razie „myszki” wyszły mu przepiękne

:multi:

Posted

Baśka, my z Lunką będziemy i w Świerklańcu i na Skałce w niedzielę.

Chociaż nikt nam nie kibicuje, a Luna ma kontuzjowaną łapkę będziemy walczyć :evilbat:

Posted

basia... tak wyglądamy :oops: ze wstydu

osiem łapek i dwie ręce będą trzymały kciuki :wink: za Lunkę a po wystawie tak się będziemy cieszyć :laola: na 100%

Posted

Basiu, do Świerklańca jeszcze kilka dni, więc może Lunka wydobrzeje ... oby :D

Cokolwiek dostaniemy na tej klubówce, przyjmę z pokorą 8)

Liczy się dla mnie sam udział i spotkanie z taką :o ilością białego futra :D

Camara, dziękuję bardzo ... pozytywne fluidy zawsze się przydają :lol:

Posted

Basiu, no to w jakiej kondycji jest Lunka?

Mam wielką nadzieję, że dobrzeje :D

To w ten weekend spotkasz się z Marzeną i Yodą i ... za tydzień znowu :lol:

A jakie piesy zgłoszono na tę pasterską, wiesz może?

Posted

Baśka, znam stawkę bo jest wypisana na stronach chorzowskiego oddziału.

Psy - Rüden

Klasa młodzieży

70. RADY Spiska Watra

Suki - Hündinnen

Klasa pośrednia

71. GRAŃ Klan Gaby

72. HAJNÓWKA BUKSA Filos MłChPl.MłZwEur.

Klasa otwarta

73. DUKLA Runo

74. DUNA Runo

Nie widzę by Yoda był zgłoszony :roll:

Posted

Basiu, całkiem niedawno otrzymałam od Marzeny SMS'a, że Chorzów nie otrzymał Jej elektronicznego zgłoszenia :evil:

Mary zresztą to przeczuwała i kontaktowała się z Oddziałem telefonicznie i ... to właśnie się okazało :(

Walczysz z Hajnówką :question: będę trzymać kciuki :kciuki:

Posted
Walczysz z Hajnówką będę trzymać kciuki

Tiaaaa.... :roll: Jeszcze do tego sędzina mi odpowiada jak jasna chol... :evil: Dobrze, że to Tomek wchodzi na ring a nie ja, bo tym razem mogłabym nie wytrzymać :wink:

Posted

Tiaaaa.... :roll:

Baśka, rozumiem że będziesz na klubowej??

Cudny teren wystawy - ogromny, piękny park. Bardzo dużo terenu do wyjścia z psem. Ja osobiście jestem zachwycona tym parkiem i myśle, że i Tobie się spodoba 8)

Posted

Oczywiście, że jedziemy 8)

Będziemy nocować gdzieś w okolicy, z piątku na sobotę, coby na pędzić na złamanie karku.

Dużo dobrego słuszałam o terenie wystawy :D i obiecuję sobie ... piękne widoki :lol:

Oby nie padało ...

Posted

U nas dziś pada, ale rano oglądałam prognozę i zapowiadają piękny weekend 8)

A tak w ogóle to skąd wiadomo, że tyle podhalanów zgłoszonych? Są gdzieś stawki?

Posted

Basiu, jak to skąd wiadomo :-? Przeca "moja " Joanna (cieszy się ogromnie z tych zgłoszonych ilości), to działaczka 8) :lol: , a my (Mary i ja) som na kablu z Nią dość często :D

Posted

Heh.. :) To Wam fajnie.

Pewnie ilość suk w pośredniej mnie powali, choć.. z drugiej strony to chyba nie wiele może mnie jeszcze zaskoczyć :-?

A przede wszystkim, Baśka dostałaś potwierdzenie??? :(