Jump to content
Dogomania

Owczarek podhalański (prosimy zakladac oddzielne tematy!)

Recommended Posts

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Baśka, Luna będzie w Zakopanym, przecież musiałam jej pokazać skąd się wywodzi :wink:

Muszę koniecznie jej zrobić fotkę na tle Tatr :lol:

Posted

Oooo! Tak! Bardzo bym chciała zdjęcie Bobiego na tle Tatr, ale ... :-?

Będę trzymać za Was (Lunkę i Yodę) kciuki :D

My dopiero pod koniec sierpnia, pokażemy się w Toruniu.

Posted

Poniewaz nie wystawiamy sie, nie pokazujemy a do tego Laguna byla chora postanowilam ja ostrzyc!

Niedlugo postaram sie przeslac wam efekty zabiegow fryzjerskich napodhalanie!

Na razie powiem wam ze Laguna jest polaczeniem pudla z grzywaczem chińskim :wink:

Posted

My Lunki nie ostrzygliśmy, szczerze mówiąc nawet uszu jej nie "podresorowałam" a WYGRAŁA swoją klasę!!! :lol: Pokonała 6 konkurentek!!! Jestem z niej bardzo dumna :P

Jak już się chwale to na całego... :wink: Katia złoto i Zw.Mł. , Ceik srebro :lol:

Posted

Basiu, GRATULACJE :klacz: :klacz: :klacz:

To Lunka ma młodzieżowy championat? :D

Ależ mi podostrzyłaś ciekawość na te naturalne podhalańce. Kurczę, trzeba zrobić wszystko, żeby pojechać na klubówkę ... to dopiero może być festiwal :)

Posted

Basiu, z Mł.Ch. nici :evil: Niestety Lunka nie dostała Zw.Mł. na międzynarodówce (a uważam, że powinna dostać w Krakowie, co mówili mi nawet ludzie w Zakopanym). Przykro, ale jakoś przeżyjemy.

Dla nas to ogromny sukces, bo przecież Zakopane to Zakopane :) .

Jadąc pokazywałam Lunce Tatry i okolice, ale ona wolała spać, albo patrzeć w drugą stronę :-?

Posted

Basiu, na stronie "Na góralską nutę" są już wyniki (14 suk w otwartej :o :o ) Zakopiańskiej wystawy ... ze zdjęciami. Ten pies, który wygrał otwartą jest naprawdę piękny.

Potwierdza się, iż wszystke piękne, ale ... w Opolu BACA pokonał BARONA, a tu odwrotnie :-? :D

Rzeczywiście LUNKA prezentowała się świetnie, a to zdjęcie z "uśmiechem" jest super :laola:

No i oczywiście 80% hodowli nie znam :(

Posted

Dziękuje, dziękuje :oops:

Na tym pierwszym zdjęciu Luna wygląda jakoś strasznie potężnie i choć nie jest kruszynką :lol: to nie jest też to "waga ciężka" :wink: A to zdjęcie "z uśmiechem" rzeczywiście jest śliczne. Ona ma taki dobroduszny wyraz puszczka :)

Champion, który dostał rasę, był rzeczywiście piękny. Wygrał też Najpiękniejszego Psa Ras Polskich. Najważniejsze, że był to pies z Polski, z Zakopanego, chociaż w rękach francuzów.

Cocos i Baca miały mniejsze powody do dumy, ale jednak nie wypadły tak całkiem źle :wink: W końcu Cocos powinien cieszyć się z sukcesu córci :P :D

Ja nadal jestem pod wrażeniem owczarków "użytkowych" tam pokazywanych. Nie chodzi już może o sam wygląd, bo z tym było różnie ale o charaktery. Pomijając fakt, że któryś tam pies chciał zagryźć sędziego :-? :) , wszystkie były równo wpatrzone w swoich właścicieli. Świata poza nimi nie widziały. Dawno nie zwróciłam uwagi na takie, widoczne gołym okiem, oddanie. Naprawde było warto tam jechać aby to zobaczyć :wink:

Pod wrażeniem Zakopanego, zgłaszam Lunkę do Nowego Targu. Mam nadzieję zobaczyć tam kolejne "użytkowe" podhalany. Liczę też na to, że znowu będzie ich taak dużo :multi:

Posted

właśnie!

najlepszy był tekst sędziego A. Kota do właścicela tego ostrego psa:

"Baco, trzymajcie swego psa, bo ja "kot" jestem" :lol:

Całkiem sympatyczny ten nowy przewodniczący Klubu OP...

Posted

To on jest nowym przewodniczącym klubu :o :o To fajnie. Mam wrażenie, że znał się na rzeczy... Oj, wiem, wiem powiecie, że sugeruje się tym, że Lunka mu się spodobała :oops: ale wydawało mi się, że był bardzo zaangażowany w ocenę podhalanów i potrafił docenić te tzw. użytkowe. Chyba mniejsze znaczenie miało dla niego przygotowanie psa, a większe budowa i pies jako taki.

DwieKorony, czy my się znamy? Przepraszam, ale Twój tajemniczy nick, nic mi nie mówi :oops: Możesz przynajmniej trochę o sobie napisać, albo chociaż o swoim psie? :roll: Przepraszam za dociekliwość :oops:

Posted

od śmierci mojego Bacusia pół roku temu :bigcry: :bigcry: :bigcry:

nie mam podhalanka, ale lada chwila będę kupować...

Hodujemy obecnie tylko husky z przydomkiem "Dwie Korony"

Asystowałam na wystawie w Zakopcu - i przyznam, że A. Kot to fachowiec (a asystowałam już różnym sędziom w ciągu 4 ostatnich lat). Ma poza tym dużo zapału i pomysłów na tworzenie klubu - z jego inicjatywy powstaje klubowa strona internetowa (jeszcze nie znam adresu).

Fotka mojego Bacuńka: baca.jpg

Posted

ojej... :cry: Strasznie mi przykro... :(

Skąd planujesz kupić podhalana?

Hodujesz husky :o Czemu ja o tym nic nie wiem :hmmmm: Przecież to tez moja rasa :multi:

Asystowałaś w Zakopanem i jak oceniasz poziom wystawy? Co myślisz o miejscowych podhalanach?

Oj, dużo tych pytań, co :oops:

Posted

jaki ten świat mały... :roll:

wiesz, że nieraz jeszcze ryczę po Bacy?

Mam na oku jednego 8-miesięcznego podhalana, który się znudził rodzinie - bardzo ładny piesek, ale muszę go obejrzeć "z bliska". Jeśli chodzi o szczenięta, to mają się urodzić lada dzień na lubelszczyźnie u drugiej asystentki z Zakopanego - Barbary Sell (fajne skojarzenie - Lawina Buksa Filos & Ornak); albo od pp. Zdziennickich - ale jeszcze nie widziałam szczeniąt, może od p. Przybyły ("Mała dolina"). Zastanowię się nad Filosem. W ogóle myślę o kupnie dwójki psiaczków.

Atmosfera w Zakopanem jak na żadnej innej wystawie - na ringu i poza nim! Doskonała. I to się liczy! Brak fachowej konferansjerki czy inne niedociągnięcia nie mają tu dla mnie znaczenia.

Miejscowe podhalany? - promowałabym je - podobnie jak sędzia. Są piękne, choć do wystawy kompletnie nieprzygotowane. Ta suka np, z którą byłyście z Luną w klasie - Dolina - no cudo po prostu (budowa, kątowanie, szata; trochę może przebudowany tył)- chciałam ją nawet od bacy odkupić (zgodził się!), ale stwierdziłam, że jej do domu nie dowiozę (smrodek!!!).

A oto moja haskusia

sara.jpg

Posted

Dwie Korony :( :( :( z powodu Bacusia.

Jak długo żył?

Czytam Was i czytam, i coraz bardziej mi szkoda, iż nie byłam w Zakopanem, i coraz mocniejszej nabieram pewności, że do Świerklańca TRZEBA jechać.

U p. Przybyłów, po Hajduku będą ładne psy :), to widać po pierwszym miocie z tego połączenia :great: , a może ... szczeniaka po Bobim i Leidi ... ??? Podobno będzie ich 8/9.

Posted

5,5 roku. Skręt żołądka :cry:

Byłam przy nim. Gwałtownie skoczył oszczekać jakichś typków (a było to ok. 3 godz po jedzeniu). I nigdy łapczywie nie jadł!

Teraz zawsze drżę gdy karmię psiaki, chociaż u huskich nie powinno się to zdarzyć. Czytałam ostatnio, że na skręt narażone są rasy, które mają skrajnie różne proporcje głębokości do szerokości klatki piersiowej (typu owczarki niemieckie, charty...)

Brrrr, oby nigdy więcej, nikomu....

Posted

właśnie poważnie myślę o Przybyle.

Dr Dereziński (czy mam pisać kto to jest?) powiedział mi, ze Przybyłowie od lat hodują piękne psy.

O ile skojarzenie Leidi & Bobi baaardzo mi przypada do gustu, o tyle juz kiedyś próbowałam kupić u p. Kaczmarczyka pieska i w ostatniej chwili się wycofał. Po prostu taki mały brak zaufania..

W sumie źle się to nie skończyło, bo zamieszkała z nami husky - o właśnie weszła do pokoju!!! :)

Zobaczę jeszcze - rzeczywiście nie lada orzech do zgryzienia.

Poziom podhalanów w ostatnim czasie drastycznie :D się poprawił.

Posted

Skręt żołądka :(

Trzy godziny po posiłku :o

To spędza mi sen z powiek ... podzieliłam Bobiskową rację dzienną na dwie części i karmię go rano i wieczorem, a i tak ze dwa razy (z powodu własnej głupoty ... wieczorne igraszki po jedzeniu) umierałam z lęku czy coś złego się nie dzieje.

Ja w tym "siedzę" od trochę ponad 2 lat, więc od czasu jak już drastycznie się polepszało :D

Posted

Skręt żołądka... :cry: Wole nawet nie myśleć... :-?

Trudny masz wybór, decydując się teraz na psa :wink: Dobrze, że poziom wzrasta. Byleby tylko nie doszło do rozłamu na podhalany "wystawowe" i "użytkowe" :evil: Hodując husky, wiesz co mam na myśli.

Dwie Korony, co wiesz o sędzinie w Nowym Targu? To Krystyna Łukasiewicz. Będzie oceniała jeszcze na kilku wystawach w tym roku.

Aha, czy Klub Podhalana ma swoją stronę w necie?

Posted

nie miałam do tej pory kontaktu z tą sędziną

stronka klubowa jest w trakcie konstrukcji i chyba jeszcze nie pojawiła się na serwerze

właśnie dostałam wiadomość, że ten 8-miesieczny piesek pozostaje w domu (dogadali się!) - z jednej strony - dobrze dla pieska; z drugiej - bardzo mi się podobał...