Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='kahoona']Czy nie uważacie, że należałoby zmienić tytuł wątku albo założyć nowy i poprosić moderatora o przeniesienie postów na temat nowelizacji?[/QUOTE]
Nie zapeszajc, jestem pelna wiary, ale moze lepiej zaczekac do 19 sierpnia, po to zeby zakonczyc ten watek i rozpoczac nowa ere dla zwierzat.

Posted

Kahoona ! gratulacje dla wszystkich co się dobrze przyczynili. Mam nadzieję, że posłowie dotrzymają słowa danego w jednomyślnym przyjęciu sprawozdania i zatwierdzenia noweli w głosowaniu plenarnym. Gratulacje dla posła Suskiego za wytrwałość, w końcu prawie z mojego podwórka. Jeśli będę mógł 19 sierpnia odbijać szpunty w beczkach to uznam uchwalenie noweli za[B] bardzo duży[/B] krok do przodu, niezależnie od ......moli, nawet pisać nie chcę. Sprawa jest jasna - dziś zaświtała nadzieja.
Praktycy wiedzą jednak, że to nie wszystko. Ważna jest praktyka stosowania prawa. Jeśli się uda to wszystko oświadczam, że z dziką pasją dobiorę się do paru chwastów i pojeżdżę po bandzie do skutku.
Brak mi jeszcze paru 'kawałków', ale to dobry, duży krok we właściwym kierunku.

PS. Mimo wszystko na czarno-czerwono-zieloną koalicję nie zagłosuję. No i jutro ze spokojem, dużym spokojem, obejrzę sobie jazdę po bandzie. Ta zabawa mnie nie rajcuje, wręcz bawi. Psy górą !

Posted

[quote name='Ada-jeje']Nie zapeszajc, jestem pelna wiary, ale moze lepiej zaczekac do 19 sierpnia, po to zeby zakonczyc ten watek i rozpoczac nowa ere dla zwierzat.[/QUOTE]

Podzielam zdanie Ady-jeje - poczekajmy do 19 sierpnia, choć już teraz radość jest ogromna :lilangel:

Posted

Czy ktoś mógłby przytoczyć konkretny zapis,jak ma wyglądać kwestia odstrzału psów i kotów?
z artykułu opublikowanego w necie wynika tylko,że:

[quote]
Projekt przewiduje, że każdy, kto napotka w lesie lub poza terenem zabudowanym porzuconego psa lub kota - w szczególności na uwięzi - musi powiadomić o tym schronisko dla zwierząt, straż gminną lub policję. Oznacza to m.in., że myśliwi nie będą mogli odstrzeliwać błąkających się zwierząt domowych.
[/quote]

[url]http://wiadomosci.onet.pl/kraj/beda-wieksze-kary-za-znecanie-sie-nad-zwierzetami,1,4806895,wiadomosc.html[/url]

a zdaniem zainteresowanych,czyli myśliwych,nie oznacza to,że nie będą oni mogli strzelać do psów i kotów.

Posted

[quote name='Ada-jeje']Nie zapeszajc, jestem pelna wiary, ale moze lepiej zaczekac do 19 sierpnia, po to zeby zakonczyc ten watek i rozpoczac nowa ere dla zwierzat.[/QUOTE]

Myślę, że z dniem 20 sierpnia 2011 roku wątek powinien się zakończyć i zacząć nowym tytułem, np. coś w rodzaju tego, co w tytule mojego postu.
20 sierpnia to będzie już nowy dzień ku lepszej przyszłości. :lol:

Posted

[quote]A tak niedawno na pośle P. Suskim, niektórzy na tym wątku "psy wieszali". [/quote]
a nie zastanowilas sie, ze moze wlasnie dlatego i czy aby nie mieli podstaw ?
Niewazne co bylo ,wazne ze dobrze sie konczy:multi:

[quote name='kahoona'] Dziś spełniło się moje marzenie i choć to jednak jeszcze nie koniec wierzę, że 19 sierpnia wszyscy otworzymy szampana, a od 1 stycznia pobiegniemy na targowiska i wezwiemy policję.
[/QUOTE]
Ja tez wierze !!!A po 19 sierpnia wierze, ze wszyscy ci ktorym lezy na sercu los zwierzat, odetchna z ulga:loveu:
Mimo wszystko do 19 sierpnia bede siedziala jak na szpilkach.

Posted

Nie wiem czy się uda, mam nadzieję, że tak. Wiem jedno poseł Suski ma wsparcie wspaniałej osoby, która dzielnie walczy o dobro zwierząt i wspiera każde jego posunięcie. Tą osobą jest pracownica ministerstwa sprawiedliwości. Znam ją, wiem, że jest skuteczna i idzie jak taran. Z takim "zapleczem" posłowi powinno się udać.
Muszę wam się pochwalić, że ta osoba jest moim pełnomocnikiem ;) nie mogę się jej nachwalić i nadziwić, skąd taka młoda osoba ma tyle samozaparcia i siły.

Posted

[quote name='jaanna019']Nie wiem czy się uda, mam nadzieję, że tak. Wiem jedno poseł Suski ma wsparcie wspaniałej osoby, która dzielnie walczy o dobro zwierząt i wspiera każde jego posunięcie. Tą osobą jest pracownica ministerstwa sprawiedliwości. Znam ją, wiem, że jest skuteczna i idzie jak taran. Z takim "zapleczem" posłowi powinno się udać.
Muszę wam się pochwalić, że ta osoba jest moim pełnomocnikiem ;) nie mogę się jej nachwalić i nadziwić, skąd taka młoda osoba ma tyle samozaparcia i siły.[/QUOTE]

Bardzo inteligentna osoba, a jaka ładna.... I rzeczywiście zaangażowana. I do tego moja imienniczka.:lol:

Posted

[B]Krzysztof Tołwiński (PiS) [/B]- poseł z okręgu Białystok, który w ostatnich dniach stał się bardzo popularny wśród miłośników zwierząt.
Jest to jednak ten rodzaj popularności, której każdy poseł o zdrowych zmysłach wolałby raczej unikać.
Wyjaśnienia przyczyn popularności posła Tołwińskiego tutaj: [url]http://www.dogomania.pl/threads/188739-Mordowanie-zwierzat-w-majestacie-prawa-czy-to-mozliwe/page106?highlight=mordowanie[/url] (post #2641)

Otóż poseł ten jest nie byle kim! Opisane szczegółowo na stronie posła ([url]http://krzysztoftolwinski.pl/index.php/biografia-i-dorobek/[/url]) biografia i dorobek świadczą, że poseł ów jest zagorzałym propagatorem POLSKIEGO ZAŚCIANKA! To, moim zdaniem, wyjaśnia "zajazd na projekt ustawy", jaki poseł Tołwiński wspólnie ze swym partyjnym kolegą - posłem Telusem, zorganizował na wtorkowym posiedzeniu połączonych komisji sejmowych!

Z innych osiągnięć w dorobku posła moje zainteresowanie wzbudziło to, że poseł jest "inspiratorem wielu rozwiązań w zakresie [B]legistracyjnym[/B]" (cytat z w/w strony posła). Czy rozwiązania "legistracyjne" to coś pomiędzy legislacją a kastracją? Czy ktoś wie coś bliższego na temat tej strony działalności Pana Posła?

Posted

[quote name='dosia.wil']Raczej LEGISTRAT. Cokolwiek by to miało znaczyć... :evil_lol:[/QUOTE]
Ja wiem, ja wiem co to znaczy ..... powiem : Legiony .... głupoty .... na straty. Myślę, że taki, przepraszam osobnik, kolejnych lat zysku z zasiadania w Izbie (nawet Zaścianka polskiego - cokolwiek to znaczy) miał nie będzie. Choć z przypadkowym społeczeństwem nic nie wiadomo. Czy wiadomo na którym miejscu na liście kandydatów jest ten białostocki specjał ?

Posted

[quote name='Zofia.Sasza']Kasiu, czy tekst tej noweli w obecnym kształcie jest gdzieś dostępny? A jeśli nie, to kiedy i gdzie będzie go można przeczytać?
Oczywiście dołączam się do gratulacji! :)[/QUOTE]

Tekst po wszystkich poprawkach będzie pewnie dostępny dziś, najdalej w poniedziałek. Jak tylko się pojawi, roześlemy wszędzie.

Posted

A ja proponuję założenie nowego tematu z antylobbingiem dla posłów i senatorów nie mających w poważaniu zwierząt. Przyda sie przed jesiennym głosowaniem do Parlamentu.
Po 19 sierpnia będziemy już trochę zorientowani kto za, a kto przeciw.

Posted

[quote name='kahoona']Czy nie uważacie, że należałoby zmienić tytuł wątku albo założyć nowy i poprosić moderatora o przeniesienie postów na temat nowelizacji?[/QUOTE]
Ja jestem za. I oby obyło się w nim bez idiotycznego pingponga, wycieczek [I]ad personam [/I]politycznej agitacji i rozważań o d...e Maryni
[quote name='Agata Balu']A ja proponuję założenie nowego tematu z antylobbingiem dla posłów i senatorów nie mających w poważaniu zwierząt. Przyda sie przed jesiennym głosowaniem do Parlamentu.
Po 19 sierpnia będziemy już trochę zorientowani kto za, a kto przeciw.[/QUOTE]
I tu też - jestem za

Posted

[quote name='arkad']A tak niedawno na pośle P. Suskim, niektórzy na tym wątku "psy wieszali". :diabloti:
[/QUOTE]
Nikt z tu obecnych nie odważyłby się powiesić... psa. Gdziekolwiek.

Projekt krytykowali, gdy zasługiwał na krytykę. Zgodnie z przekonaniami krytykującego.
Z chwilą, gdy z projektu zniknęły zapisy, zdaniem krytykujących, nielogiczne lub szkodliwe, a pojawiły się te, których w poprzednich wersjach nie uwzględniono, przestali krytykować i zaczęli popierać. Także zgodnie z przekonaniami krytykującego.
Proste?

Posted

Dla czystości sytuacji dodam jeszcze, że projekt podlegał modyfikacji do ostatniej chwili. I nigdy nie było sytuacji, że dla zasady i ze złośliwości projektodawca nie słuchał sugestii. Słuchał i rozważał. Wiem o tym najlepiej, bo zajęło to również kilkadziesiąt, o ile nie więcej, godzin z mojego życia. Do formy zgłaszanych uwag oczywiście mam zastrzeżenia, bo zawsze lepiej rozmawiać, zamiast stosować personalne ataki.
Rozumiem natomiast emocje, bo przecież my wszyscy, "robiący w zwierzakach" żyjemy na innym poziomie emocji, rozbijając się od lat o mur obojętności. Najwazniejsze, że finalnie zgoda buduje. Dowiedliśmy wszyscy, że potrafimy się zjednoczyć, a przecież to jeszcze nie koniec. Szykuje się pewne spektakularne wydarzenie. Właśnie dogrywamy szczegóły. Informacje bardzo wkrótce.

Posted

[b]Kahoona[/b] - jaki jest konkretny zapis w kwestii odstrzału bezpańskich psów i kotów?
artykuły prasowe powtarzają w kółko tę samą notkę z której nic nie wynika,zainteresowani owym zapisem twierdzą że żadnego zakazu odstrzałów nie będzie w owej noweli,że dopóki nie będzie w tekście ustawy czarno na białym,ze nie wolno strzelać do psów i kotów to będzie można do nich strzelać,bo w Polsce obowiązuje zasada,że jeżeli coś nie jest zabronione prawem to jest dozwolone.

Posted

[quote name='lis'][b]Kahoona[/b] - jaki jest konkretny zapis w kwestii odstrzału bezpańskich psów i kotów?
artykuły prasowe powtarzają w kółko tę samą notkę z której nic nie wynika,zainteresowani owym zapisem twierdzą że żadnego zakazu odstrzałów nie będzie w owej noweli,że dopóki nie będzie w tekście ustawy czarno na białym,ze nie wolno strzelać do psów i kotów to będzie można do nich strzelać,bo w Polsce obowiązuje zasada,że jeżeli coś nie jest zabronione prawem to jest dozwolone.[/QUOTE]

Zamieszczę skan odnośnego artykułu jak tylko dostanę urobek z połączonych komisji.

Posted

[quote name='lis'][B]Kahoona[/B] - jaki jest konkretny zapis w kwestii odstrzału bezpańskich psów i kotów?
artykuły prasowe powtarzają w kółko tę samą notkę z której nic nie wynika,zainteresowani owym zapisem twierdzą że żadnego zakazu odstrzałów nie będzie w owej noweli,że dopóki nie będzie w tekście ustawy czarno na białym,ze nie wolno strzelać do psów i kotów to będzie można do nich strzelać,bo w Polsce obowiązuje zasada,że jeżeli coś nie jest zabronione prawem to jest dozwolone.[/QUOTE]
[FONT=Calibri][SIZE=3]Ponieważ w czwartek przegłosowano poprawkę wyrzucającą z art 6 ust. 1 pkt 5 zapis zezwalający na "usuwanie osobników bezpośrednio zagrażających ludziom lub innym zwierzętom, jeżeli nie jest możliwy inny sposób usunięcia zagrożenia", a jednocześnie w art. 33a dodano ustęp 4, w myśl którego KAŻDY (czyli myśliwy też), kto napotka porzuconego psa lub kota, ma obowiązek powiadomić schronisko, straż gminną lub policję, więc myśliwy także nie będzie mógł do takiego zwierzaka strzelać, a jedynie powiadomić stosowne organy :)
Tak to przynajmniej zrozumiałam.[/SIZE]
[/FONT]

Posted

[quote name='dosia.wil'][FONT=Calibri][SIZE=3]a jednocześnie w art. 33a dodano ustęp 4, w myśl którego KAŻDY (czyli myśliwy też), kto napotka porzuconego psa lub kota, ma obowiązek powiadomić schronisko, straż gminną lub policję, więc myśliwy także nie będzie mógł do takiego zwierzaka strzelać, a jedynie powiadomić stosowne organy :)
Tak to przynajmniej zrozumiałam.[/SIZE]
[/FONT][/QUOTE]

A czy oprócz dodania ustępu 4 zniesiono zapis o odstrzale psów i kotów,.bo jeśli nie to będą to chyba sprzeczne ze sobą zapisy ...
obecnie wygląda to chyba tak:

[quote]Art. 33a.

1. W przypadku, gdy zwierzęta stanowią nadzwyczajne zagrożenie dla życia, zdrowia lub gospodarki człowieka, w tym gospodarki łowieckiej, dopuszcza się podjęcie działań mających na celu ograniczenie populacji tych zwierząt.
2. Sejmik województwa, po zasięgnięciu opinii Państwowej Rady Ochrony Przyrody, organizacji społecznej, której statutowym celem działania jest ochrona zwierząt, oraz Polskiego Związku Łowieckiego, określi, w drodze uchwały, miejsce, warunki, czas i sposoby ograniczenia populacji zwierząt, o których mowa w ust. 1.
3. Zdziczałe psy i koty przebywające bez opieki i dozoru człowieka na terenie obwodów łowieckich w odległości większej niż 200 m od zabudowań mieszkalnych i stanowiące zagrożenie dla zwierząt dziko żyjących, w tym zwierząt łownych, mogą być zwalczane przez dzierżawców lub zarządców obwodów łowieckich. Art. 33 ust. 4 stosuje się odpowiednio.
[/quote]

znalazłem też takie coś:

[quote]
[B]Rozmowa Tadeuszem Sechem, powiatowym lekarzem weterynarii w Tarnobrzegu.

- Kiedy myśliwy może strzelić do psa?[/B]

- Wtedy, gdy ma upoważnienie wydane przez zarządcę lub dzierżawcę danego obwodu łowieckiego. Nie może tak po prostu przyjechać, strzelić i po sprawie. [B]Ponadto zwierzęta domowe muszą być bez opieki i wykazywać oznaki zdziczenia oraz znajdować się 200 metrów od domów. Muszą też stwarzać zagrożenie dla zwierząt dziko żyjących, w tym łownych. Mówi o tym wyraźnie ustawa o ochronie zwierząt z 21 sierpnia 1997 r., art. 33a ust 3.[/B] Jeszcze raz podkreślam, [B]wszystkie te czynniki muszą wystąpić jednocześnie.[/B]
[/quote]

tyle że w art.33a nie ma nic o oznakach zdziczenia - jak to będzie wyglądać teraz i czy jest jasny zakaz odstrzału,czy nadal każdy będzie mógł dowolnie interpretować to prawo?.

Posted

Zgodnie z wniesionymi wcześniej i wczoraj poprawkami art. 33a ust. 3 otrzymuje całkiem nowe brzmienie:

[B]„3. Dzierżawca lub zarządca obwodu łowieckiego może podjąć działania zapobiegające wałęsaniu się psów na terenie obwodu poprzez:
1) ustalenie właściciela psa w celu pouczenia go o obowiązku sprawowania kontroli nad zwierzęciem;
[FONT=&quot]2) odłowienie psa i dostarczenie go właścicielowi, a jeżeli ustalenie tej osoby nie jest możliwe dostarczenie do schroniska dla zwierząt; odłowienie i dostarczenie psa odbywa się na koszt właściciela.”[/FONT][/B]

A zatem nie ma mowy o żadnych 200 m ani o dopuszczalności odstrzału.
Moja wątpliwość budzi odłowienie i dostarczenie psa do schroniska na koszt właściciela w sytuacji, gdy właściciela tego nie da sie ustalić (pkt 2), ale to już insza inszość...

Oczywiście nie wszystkim posłom się taki obrót spraw podoba i jeszcze wczoraj próbowali nas epatować opowieściami o biednych zajączkach upolowanych przez psy. Przezornie nie wspominali o biednych zajączkach upolowanych przez myśliwych!