Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

cieszę się, że zdjęcia się Wam podobają :)

[quote name='malawaszka']hahaha janbi jak robiłaś sama to znaczy że nas oszukujesz, że nie umiesz :lol:

wcale nie oszukuje! no bo co to za sztuka zrobić zdjęcie roslince? dopiero jak podobnie wyjdą mi zdjęcia obiektów poniekąd bardziej ruchliwych - powiem że umiem :p a najbardziej na świecie chciałabym się nauczyc focić pięknie czarne psy :lol:

WATACHA - totez własnie nie uważam, że Balbina była tu większa niż Leoś - 12 tygodni jak napisałam u Ciebie ;)

a jeśli jeszcze nie znudziły Wam się roślinne zdjęcia, zaserwuje Wam jeszcze kilka ;)

Posted

tak :) to czerwone to pigwa ;)

a powie mi ktoś: co to jest???

zdjęcia robiłam przez siatke u sąsiada, nie mogłam podejśc bliżej, dlatego tak niewyraźnie

Posted

Jambi to wyglada jak Magnolia . A tą pigwe to masz na nowej działce ?? bo ja bym na jesien zakupiła trochę pigwy jakby się dało ;) bo dopiero sadzę swoje drzewko a nalewkę trzeba zrobic ...

Posted

[quote name='lilo']Jambi to wyglada jak Magnolia . A tą pigwe to masz na nowej działce ?? bo ja bym na jesien zakupiła trochę pigwy jakby się dało ;) bo dopiero sadzę swoje drzewko a nalewkę trzeba zrobic ...[/QUOTE]

Magnolia? śliczne to to! dzięki :)

pigwa niestety na starej działce.... i to kilka krzaczków.... na nowej też jest, ale młodziutka, jeszcze nawet nie wykwitła; ale wiesz co? śmieszna sprawa, bo w Warszawie wielu miejscach pigwa rosnie sobie ot tak, np. na moim osiedlu, pod blokiem, albo na ścieżce prowadzącej do Pól Mokotowskich - jak będe szła, zrobię Ci foty :)

Posted

ha sąsiadka juz przed szpakami się zabezpiecza :)

fotkę zrób koniecznie - oko nacieszę. Ja dopiero sadzę pigwę więc owoce pewnie będą za rok dwa. Właściwie to jest pigwowiec , pigwa jest słodsza i większa , w smaku bardziej przypomina gruszkę ( pigwowiec bardziej jabłko ) - na nalewke jest właśnie pigwowiec - pigwa ma zbyt delikatny smak i nalewka wychodzi mało intensywna , ostatnio robiłam i musiałam dodac inne gadżety - do jednej dodałam miód, wanilię i cynamon , do drugiej cytrynę ale to nie to samo co tradycyjna pigwówka :)

Magnolia jest cudna ale kwitnie wczesnie a potem stoi zwykle drzewo z zielonymi listkami :)

Posted

pigwa mnie urzekla mam sama przecudny i dziwaczny kolor kwiatow dal mnie nie do okreslenia, i u mnie tez byly jej fotki, kwitnie na starych pedach wiec trza bylo wiecej wykopac i wsadzic nawet z kwitnacymi juz a nawet owocujacymi pedami bys miala szybciej swoje ino podlewac w okresie poprzesadzeniu[ ja tak z moimi robilam] nie nalezy mylic pigwowca z pigwa oba pieknie kwitna ino sa deczko rozne, aaa i pigwa u nas za niemca sluzyla za zywoploty ino ludnosc nabywcza wyciela bo korzenie pod chalupy wchodza jak zreszta cala mase innych pieknych krzewow poniemieckich
a to jak LIlo mowila z pewnoscia jest magnolia ino ta o mniejszych kwiatach

Posted

tak sie mowi bo magnolia kwitnie jeszcze przed wypuszczeniam lisci i jak jest starszy egzemplarz to wyglada cudne wielkie drzewo oblepione kwiatami i bardzo niewiele zielonego ale liscie zas potem maja wszystkie

Posted

[quote name='Tekla64']tak sie mowi bo magnolia kwitnie jeszcze przed wypuszczeniam lisci i jak jest starszy egzemplarz to wyglada cudne wielkie drzewo oblepione kwiatami i bardzo niewiele zielonego ale liscie zas potem maja wszystkie[/QUOTE]

Ooo dziękuję nie wiedziałam i się zastanawiałam ale jak to bez listne... bo w sumie jak fotosynteze bez liści...?:)

Posted

[quote name='Tekla64']tak sie mowi bo magnolia kwitnie jeszcze przed wypuszczeniam lisci i jak jest starszy egzemplarz to wyglada cudne wielkie drzewo oblepione kwiatami i bardzo niewiele zielonego ale liscie zas potem maja wszystkie[/QUOTE]

moi sąsiedzi mają właśnie taką piękną magnolię... różowe kwiaty wielkie kwitną, cała oblepiona nimi :loveu:

Posted

przyłączam się - to jest magnolia
tak jak forsycja ma kwiaty przed liśćmi, więc przez jakiś czas jest "wersja bezlistna"
mamy jedną ślicznotkę taką na ogrodzie, zdjęcia wrzucałam jakiś czas temu ;)
ładne kwiatki tak wgl :loveu:

Posted

Piękne zdjęcia, wyraziste.Magnolie są piękne, niektóre kwitną dwa razy.I mają fantastyczne kolory.I o dziwo u mnie na osiedlu jest ich od groma.

Posted

Ale tu pięknie i kolorowo :)
Ja pozostaję wierna niezapominajkom.Uwielbiam, jakbym się tak pozbyła chwastów z mojego zapuszczonego buszu(w co wątpię) to bym chyba chciała cały ten ogród w niezapominajkach mieć.
Magnolia jest bez sensu -kwitnie dosłownie przez chwilę :(

Posted

wcale nie oszukuje! no bo co to za sztuka zrobić zdjęcie roslince? dopiero jak podobnie wyjdą mi zdjęcia obiektów poniekąd bardziej ruchliwych - powiem że umiem :p a najbardziej na świecie chciałabym się nauczyc focić pięknie czarne psy :lol:

taa nie oszukujesz, ja nawet roślinek nie umiem, bo wiatr zawieje np i juz mi rozmazane wychodzą :angryy:

a co do bardziej ruchliwych obiektów to jeszcze baaaaaaaaaarrdzooooooooooooooo dłuuuuuuuuuuuuuuggaaaaaaaaaaaaaaaaaaa droga przede mną :roll:

magnolie piękne :p
http://img851.imageshack.us/img851/8435/dsc8628.jpg i jaki ogrodnik :cool3::lol:

Posted

[quote name='Fides79'] i jaki ogrodnik :cool3::lol:[/QUOTE]

no bo o kwiatki trzeba dbać! :) ... a przy okazji juz wiecie skąd te kropelki na czerwonych tulipanach, które wczesniej wstawiałam ;)

Magnolia piękna, urzekła mnie - szkoda że kwitnie tak krótko, ale nawet na tą chwilę warto chyba czekać :)

Niezapominajki - uwielbiam... przez 12 lat kwitły co roku w kąciku naszej działki.... tam gdzie Joko i Michał... :(

Uwielbiam także: maciejkę, tulipany, i całe mnóstwo kwiatków których nazw za cholerę nie jestem w stanie zapamiętać :megagrin:

co do pigwy i pigwowca... to nasze to chyba własnie pigwowiec, bo owocki mają zdecydowanie kształt małego jabłuszka :)
nalewki nigdy nie robiłam, a szkoda... gdybym wiedziała, że to takie proste, a jeszcze ta wanilia i cynamon tak smakowicie brzmi.... mniam... :) raz tylko robiłam nalewkę śliwkową, ale wyszła rewelacyjna!

Co do zdjęć... obiecuję solennie, że będe próbować ;)

Posted

naleweczki to wspaniala zabawa i za kazdym razem cos noewgo wychodzi ino ze ... jak dla mnie kosztowna [spirytus i wodka no i koniecznie miod] za to smaczna niesamowicie a jaka zdrowa kazda polecam.

Malawaszko
berberysow jest cala masa i napewno jakies by sie u ciebie zadomowily a kazdy z nich jest na swoj sposob piekny warto sprobowac wielki koszt z malym to nie jest.

kwiatow i krzewow tyz sa masy przepieknych i rozniscie dekoracyjnych zkwiatow lisci czy konarow ale fakt o wszystkie choc troche trzeba zadbac jak widac u mnie nie zabezpiecyzlam i robinia nie bedzie kwitla buuu