Yoshko Posted February 15, 2007 Posted February 15, 2007 No i co z tego. W Polsce i tak nie ma zadnego psa z tej hodowli, a nawet jakby to prawo nie działa wstecz.I nie uznawane byłyby papiery przywiezionych psów po 1 stycznia 2007
ursus Posted February 15, 2007 Posted February 15, 2007 ale za to też KONKURENCJA MI SIĘ WYKRUSZA !!!:evil_lol: Austria i Węgry brały z Kanady psy, z tamtej hodowli a teraz........... :mad: może wreszcie zaczną u nas kupować.....
Aga_j Posted February 16, 2007 Posted February 16, 2007 Hodowla istnieje juz pare dobrych lat (od 1972) i oryginalnie znajdowala sie w Poludniowej Afryce (Zimbabwe). W 1998 hodowcy/sedziowie, Guy Jeavons i Mark MacMillan przeprowadzili sie do Kanady (niedaleko Toronto). Razem wychodowali ponad 200 championow. Odniesli swiatowa slawe i sukces jako hodowcy wysmienitych sheltie i jamnikow miniaturowych (krotko i dlugowlosych). Duzo eksportuja dlatego ich psy mozna znalezc na calym swiecie (niestety jeszcze nie w Polsce :( ) Bardzo mi sie podoba ich sztuka hodowania, nie boja sie mieszac lini i importowac z innych krajow co jest nieslychane w USA (gdzie linebreeding i inbreeding to "prawo" hodowli). Potrafia wychodowac jamniki ktore sa uniwersalne, tzn wygrywaja nie tylko w Kanadzie i Ameryce ale takze w Europie (pod FCI), Anglii, Australlii, Afryce... Ten japonczyk byk importowany przed konfliktem pomiedzy CKC i FCI (ktory podobno niedlugo ma byc rozwiazany).
Bejka Posted February 16, 2007 Posted February 16, 2007 Aga_j, gratuluję wiedzy! Ojej, naprawdę - robi wrażenie! :klacz:
ursus Posted February 16, 2007 Posted February 16, 2007 znajomy twierdził ,że oni są z Australii.............. ja wiedziałam ,że z Kanady......... nieważne. Konkurencji mi ubyło......... nie?? hihihi
*hania Posted February 17, 2007 Posted February 17, 2007 Zgadzam się z Bejką:klacz: Z ciekawości spytam, czy ta wiedza jest internetowa czy wiesz to z autposji?
Aga_j Posted February 17, 2007 Posted February 17, 2007 Hodowla mi sie podobala od poczatku. Gdzies kiedys o niej czytalam o pozniej widzialam zdjecia w magazynach i z czasem w internecie. Z zaintresowaniem sledzilam jej rozwoj i kiedys staralam sie kupic u nich jamnika (ale w tamtym okresie nie mieli szczeniat). Poznalam takze Guy Jeavons'a. Trudno nie wiedziec o hodowli Grandgables, czy to w gronie milosnikow jamnikow czy owczarkow szetlandzkich.
kiwi Posted February 18, 2007 Posted February 18, 2007 [quote name='ursus']ale za to też KONKURENCJA MI SIĘ WYKRUSZA !!!:evil_lol: Austria i Węgry brały z Kanady psy, z tamtej hodowli a teraz........... :mad: może wreszcie zaczną u nas kupować.....[/quote] tylko o jednym
Viz Posted February 18, 2007 Author Posted February 18, 2007 Ja również gratuluję Adze ogromnej wiedzy! :multi: A teraz pytanie z innej beczki... Kto będzie w Katowicach? :razz:
Silky Posted February 19, 2007 Posted February 19, 2007 [quote name='Brzdąc']zajrzy za jakis czas na naszą stronkę, to sie wszystkiego dowiesz :razz:[/quote] O Ty leniwcze pospolity, to mnie przyjaciółkę domu od lat po stronkach ganiasz. Oki, ładnie to tak.:angryy: Pogadamy sobie jeszcze.:placz: Poszczuje Cię moją grzywką.:mad:
Amber Posted February 19, 2007 Posted February 19, 2007 No i nadszedł ten wielki dzień - przełamując lęki, wreszcie poszłam do ZK z prośbą o wyrobienie rodowodu :). Zapłaciłam kupę kasy, dostałam jakiś świstek papieru i mam czekać 4 miesiące (porażającą mają tę prędkość...). Tak więc drżyjcie (ze śmiechu ;)), bo teraz nie mam już odwrotu i muszę psa wystawić. W sumie to aż boleję nad własną głupotą, bo wydałam kasę, a ściągnęłam na siebie tylko stres i czarną rozpacz :lol:
Viz Posted February 19, 2007 Author Posted February 19, 2007 Amber, pierwsze lody przełamane, gratulacje! :multi::lol: A wystawy są przyjemne. Faktycznie dla mnie potwornie stresujące, ale chętnie na nie jeżdżę. To jest jak narkotyk haha... :lol: Mam nadzieję, że uda nam się kiedyś spotkać!
Amber Posted February 20, 2007 Posted February 20, 2007 A bałam się, że babka w kasie się na mnie spojrzy jak na idiotkę, co starucha wypycha na wystawę ;). Co do spotkania na wystawie, to na pewno się zobaczymy... Z resztą będzie łatwo mnie znaleźć, to tam gdzie wszyscy się śmieją ze skaczącego, starego jamnika i znerwicowanej pani :lol: , ale od czegoś trzeba zacząć. Za bardzo kocham psy, by rezygnować z tej bądź co bądź chyba najbardziej psiej imprezy ;)
flashka-g Posted February 20, 2007 Posted February 20, 2007 suczka standart z westminstera boska;)) no i ja bede takze na jamniorkach w Katowicach:)
Brzdąc Posted February 25, 2007 Posted February 25, 2007 a kogo bedziesz flasha-g wystawiać? my tez się wybieramy do Katowic...same szczoteczki tym razem :lol:
flashka-g Posted February 26, 2007 Posted February 26, 2007 [quote name='Brzdąc']a kogo bedziesz flasha-g wystawiać? my tez się wybieramy do Katowic...same szczoteczki tym razem :lol:[/quote] pomagam Agnieszce Małeckiej no i moze szkraba VIZ;)
flashka-g Posted March 2, 2007 Posted March 2, 2007 [quote name='SuperGosia']Flashka, a w Vilnie sie pojawisz (10-11.03.)?[/quote] nie za daleko:)) po zeszlorcznym Wilnie jakos juz mi nie przychodzą na myśl pomysły kilkudziesiecio godzinne wypado pociagowo- samochodowe;)
SuperGosia Posted March 5, 2007 Posted March 5, 2007 [quote name='flashka-g']nie za daleko:)) po zeszlorcznym Wilnie jakos juz mi nie przychodzą na myśl pomysły kilkudziesiecio godzinne wypado pociagowo- samochodowe;)[/quote] Szkoda, bo się z Lonką wybieramy ;) I trochę jamniorów też pojedzie :) Myślałam, że sobie pogadamy w realu, ale nadrobi się innym razem - będzie jeszcze duuużo innych wystaw. Pozdrawiam
flashka-g Posted March 5, 2007 Posted March 5, 2007 [quote name='SuperGosia']Szkoda, bo się z Lonką wybieramy ;) I trochę jamniorów też pojedzie :) Myślałam, że sobie pogadamy w realu, ale nadrobi się innym razem - będzie jeszcze duuużo innych wystaw. Pozdrawiam[/quote] nie naprawde ja juz sie chyba nie nadaje na takie wojaże:evil_lol: ale bede trzymac za was kciuki. A do Katowic nie jedziesz? ja jeszcze rano mam cockerke amerykanska w sobote.
Aga_j Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 Sorki ze przerywam rozmowe ale juz dawno mialam wspomniec o najwazniejszej wystawie jamnikow w Australii ktora odbyla sie pod koniec 2006 roku. Ciekawe jest to ze ta specjalna wystawa odbywa sie tylko raz na 3 lata. Warto zobaczyc jak sie prezentuja australijscy kuzyni. Na zdjeciu po lewej BIS - jamnik krot. miniaturowy i ResBIS (oraz najlepszy junior)- jamnik dlugowlosy standard [IMG]http://farm1.static.flickr.com/125/412224074_fab8cef0ab.jpg?v=0[/IMG] oraz kilka innych zdjec BOB Krotkowlosy standard: [IMG]http://farm1.static.flickr.com/146/412224076_d12fd91357.jpg?v=0[/IMG] Najlepsze szczenie wystawy - krotkowlosy standard (inny pies niz powyzej) [IMG]http://farm1.static.flickr.com/169/412224075_6d16263b3c.jpg?v=0[/IMG] BOB Dlugowlosy miniaturowy: [IMG]http://farm1.static.flickr.com/188/412224077_f5cdc2907e.jpg?v=0[/IMG]
Gonia Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 No proszę australijskie jamniory są o niebo lepsze od amerykańskich:p Aga,te oglądam z przyjemnością-dzięki:loveu:
SuperGosia Posted March 6, 2007 Posted March 6, 2007 [quote name='flashka-g']nie naprawde ja juz sie chyba nie nadaje na takie wojaże:evil_lol: ale bede trzymac za was kciuki. A do Katowic nie jedziesz? ja jeszcze rano mam cockerke amerykanska w sobote.[/quote] Nie jadę :diabloti: Jestem za to w Płocku i Łodzi (niedziele), może się na jamnikach spotkamy ;)
Recommended Posts