Jump to content
Dogomania

powódź - schroniska, przytuliska, dogomaniacy w potrzebie

Recommended Posts

Posted

Ajula dzięki za wątek zbiorczy bo można sie pogubić w morzu potrzeb . Ja wysyłam zbiorke moja ,ktora zrobiłam z okazji imienin , Biafrze . Pozdr A.

• Replies 129
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

dowiedziałam się (niestety za późno) że jedna z firm produkująca pasze (nie ta do których pisałaś) przekazała już dary dla zwierzęcych powodzian, niestety zostały przekazane do kościołów....

Posted

alekso napisał(a):
dowiedziałam się (niestety za późno) że jedna z firm produkująca pasze (nie ta do których pisałaś) przekazała już dary dla zwierzęcych powodzian, niestety zostały przekazane do kościołów....

no to trzeba miec nadzieje, ze kosciol rozdysponuje to jak trzeba. ja dostalam info, ze do bierunia ma trafic transport z paszą i sianem, wiec jeśli uda nam sie cos zebrac dla zwierząt gospodarskich, przekażemy to w najbliższe potrzebujące miejsce

Posted

danal1983 napisał(a):
no to trzeba miec nadzieje, ze kosciol rozdysponuje to jak trzeba.

tez mam taką nadzieję, bo akurat linia kościół - zwierzęta nie jest linią prostą :roll:
no ale chyba dadzą dla zwierząt, bo ludzie psiej karmy nie jedzą

Posted

bardzo żałuję że nie wiedziałam wcześniej, że chcieli pomóc czteronożnym powodzianom. może te firmy paszowe do których poszły prośby o pomoc jeszcze się odezwą....

Posted

Pozwalam sobie przekleić info od Marleny z forum Emira:

"Sytuacja u nas znowu tragiczna.. wały bardzo mocno przesiąkają.. są bardzo namoknięte przez co trudne do utrzymania. Wczoraj zarządzono ewakuację, ale my zostaliśmy w domu.

Zaraz wszyscy idziemy ratować wały razem z innymi - tylko tyle nam pozostało...

Straż twierdzi, że sytuacja jest gorsza niż w maju..a fala ma być dopiero jutro. Lecznice zapełnione, nie ma nawet gdzie zwierzaków tym razem ewakuować. Czekamy..najwyżej utoniemy razem - bo nie zostawię nawet szczura!"
" http://www.resinet.pl/akt...ny-gorzyce.html "

Ponadto Marlena wrzuca info jak się da na ten wątek (nie wiem czy jest w pierwszym poście, jeśli nie, to proszę o dodanie)
http://www.dogomania.pl/threads/176574-ALMA-pi%C4%99kna-m%C5%82oda-zamojszczanka-a-la-dalmat-wy%C5%BCe%C5%82-ju%C5%BC-we-wspania%C5%82ym-domu-%29?p=14824529

Posted

mieszkam przy trasie na sandomierz kolo piaseczna k/w-wy-mam nazbierane miski i troche kocow dla schroniska moj tel.886 217 379 moge podrzucic w sobote do w-wy lub podjechac na droge do sandomierza

Posted

nasza fundacja prowadzi zbiórkę karmy, koców, legowisk, obroży, smyczy i karmy dla zwierząt poszkodowanych w powodzi
w ubiegły piątek zawieźliśmy do Bierunia 121kg suchej karmy i ok 190 puszek
BARDZO PROSIMY O POMOC
chcielibyśmy przekazać też dary do Chełma Śląskiego
można również przekazywać pieniądze na nasze konto z dopiskiem POWÓDŹ

w zeszły piątek przekazaliśmy do Bierunia 121 kg karmy suchej i ok 190 puszek, ale to kropla w morzu
Fundacja SOS Dla Zwierząt http://www.fundacjasosdlazwierzat.org/

Posted

pomoc nadal potrzebna, kto może niech się dorzuci!

08.06.
"Aga i Paweł ( inspektor krajowy OTOZ Animals) właśnie jadą do Gąbina. Załadowali karmę, tyle i się zmieściło się do busa"

"Podaje najnowsze wiadomości z Gąbina. (...) Ponoć jakieś resztki karmy są w magazynach ale w niedalekiej miejscowości karmy brak.Na wałach nadal koczują psy, ponoć ludzie podpływają ale to tylko ponoć, wałów jest ok. 10 km. Inspektorzy odwiedzili jedno z gospodarstw, w którym znalazło schronienie 8 psów. Psy są przypięte łańcuchami do maszyn rolniczych, ludzie karmią je tylko chlebem bo karmy nie mają. Po niektóre psy mają przyjechać właściciele gdy woda opadnie."

Posted

[quote name='alekso']już kiedyś o tym gdzieś pisałam, ale....
może warto ewentualne przemyśleć zakup kolejnych worków karmy http://www.besterly.com.pl/karmy-dla-psow/pies-gospodarski jest tania a podobno niezła, worek 10 kg kosztuje 35 zł, może przy większej ilości uda się coś utargować?

Alekso czy udało Ci się zobaczyć skład tej karmy (zawartość mięsa)? Faktycznie cena super, jeśli skład też sensowny...

Posted

joanna83 napisał(a):
Alekso czy udało Ci się zobaczyć skład tej karmy (zawartość mięsa)? Faktycznie cena super, jeśli skład też sensowny...

dowiem się i napiszę, bo o to nie pytałam :oops:

Posted

Niestety wartość żywieniowa tej karmy baaardzo ubożuchna :
18% białka
6% tłuszczu

dla porównania np. NutraNuggets ( ok. 7 zł/kg)
28% białka
18% tłuszczu

moim zdaniem szkoda kasy na tą karmę - zapycha psa ale niewiele daje. Lepiej zapłacic nawet drugie tyle ( czy dac psu o połowę mniejszą porcję ) ale kupic coś mającego przynajmniej 25 % pełnowartościowego białka i kilkanaście procent tłuszczu.
Trawienie "zapychacza" też kosztuje energię i taka karma może dac wręcz ujemny bilans zywieniowy:shake:

Posted

to już jak uważacie, wydawało mi się że w tak kiepskiej sytuacji tych psów lepiej jest zawieźć więcej jedzonka, nawet takiego trochę gorszej jakości.