Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 852
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tak, jak dziewczyny mówią - zapewnić suczce ciepły, cichy kąt, może ją trochę ogrzać, np. dać butelkę z gorącą wodą zawiniętą w ręcznik? Położyć na miękkim, bo to biedactwo obolałe od samego leżenia na podłodze. Jedzenia podawać mało, a często - ja bym dawała nawet co godzinę po choćby 10ml ze strzykawki, Gerberki możesz tak podawać, będzie wygodnie. Do tego podskórnie sole+glukoza, glukozę możesz podać po rozmowie z wetem nawet w strzykawce, taką rozrobioną. Mleka nie, wodę tak, rosołek - super pomysł, jeśli suka nie świszczy i nie charczy, to można pewnie z witaminkami rosołek rozrobić. Musisz ją zmusić do jedzenia po prostu... Jak Ci pomóc ciotka?

Posted

[quote name='IVV']mozesz tez kupic jedzenie w sloiczkach dla niemowlat-tylko mielony kurczak,lub indyk bez przypraw!-dawaj taka papke nawet co godzinke na palcu.
nie podawj mleka!!!! da jej to rozwolnienie
upewniaj sie by pila jak najwiecej
musi byc na glukozie-zastrzyki ,kroplowa itp.-pies powinien zostac w klinice przez kilka dni...
jak Ci jeszcze pomoc?[/QUOTE]
kupie Gerberki rano...
zapytam weta co jeszcze mozemy dla niej zrobic
...jezeli bedzie drogo i nie dam sama rady
to bede prosic o wsparcie...

Posted

ogłosiłam Dusieńkę na NK, szkoda, że nie mamy konta do wpłat, ludzie chętnie na pewno wesprą finansowo taką bidulkę ..

anons na NK można kopiować::
[url]http://nasza-klasa.pl/profile/3055683/gallery/album/5/85[/url]

PS. wczoraj akurat po kilku miesiącach wyadoptowałam inną maleńką Dusię .. tej też znajdziemy domek ..

Posted

Giselle4, tanio nie będzie, dlatego kto może niech da grosik.Przecież po 10 zł, to się uzbiera jakaś stówka.Będzie na kurczaka, ryż, marchew, glukozę i Gerbery.Kroplówki z powerem jakimś koniecznie, więc też z 15 zł jedna sesja.

Posted

[quote name='ilon_n']ogłosiłam Dusieńkę na NK, szkoda, że nie mamy konta do wpłat, ludzie chętnie na pewno wesprą finansowo taką bidulkę ..

PS. wczoraj akurat po kilku miesiącach wyadoptowałam inną maleńką Dusię .. tej też znajdziemy domek ..[/QUOTE]

Wrzuciłam na NK i do grupy na Facebooku.

Posted

[quote name='ilon_n']ogłosiłam Dusieńkę na NK, szkoda, że nie mamy konta do wpłat, ludzie chętnie na pewno wesprą finansowo taką bidulkę ..

PS. wczoraj akurat po kilku miesiącach wyadoptowałam inną maleńką Dusię .. tej też znajdziemy domek ..[/QUOTE]
Twoja Dusia miała szczescie......
poczekamy,co czeka moja jeszcze nie wiem
ale zawsze mam nadzieje

Posted

[quote name='matrioszka2']Giselle4, tanio nie będzie, dlatego kto może niech da grosik.Przecież po 10 zł, to się uzbiera jakaś stówka.Będzie na kurczaka, ryż, marchew, glukozę i Gerbery.Kroplówki z powerem jakimś koniecznie, więc też z 15 zł jedna sesja.[/QUOTE]
wiemy wszystkie ze jest cięzko z groszem
ale jak ktos chce wspomoc malutka\
bardzo prosze....

Posted

podaje Ci przepis ktory dostalam od vet . jest to wywar wzmacniajacy dla psow bardzo oslabionych ktore pija wode ,ale nie chca jesc

5 ekolgicznych ziemniakow-potrzebne tylko obierki
2 ecologiczne marchewki ze skorka
6 kubkow wody
3 nogi kurczaka lub 3 skrzydla
1 zabk czosnku rosgnieciony

obrac ziemniaki i zachowac tylko skorke(zawiera duzo mineralow),pokroic marchew ze skorka(zawiera duzo vit),umiescic wszytko w garnku.
dodasc polamane i rozbite kosci z miesem (szpik ma duzo tluszczu i bialka),rozgnieciony czosnek i wode.
gotowac na wolnym ogniu 1 godz.,pozniej przecedzic wszytko przez bardzo geste sito .UPEWNIC sie by nie bylo kosci z kurczaka!!!!!
podawac wywar jak juz jest chlodny. mozna przechowywac w lodowce do tygodnia.

Posted

[quote name='IVV']podaje Ci przepis ktory dostalam od vet . jest to wywar wzmacniajacy dla psow bardzo oslabionych ktore pija wode ,ale nie chca jesc

5 ekolgicznych ziemniakow-potrzebne tylko obierki
2 ecologiczne marchewki ze skorka
6 kubkow wody
3 nogi kurczaka lub 3 skrzydla
1 zabk czosnku rosgnieciony

obrac ziemniaki i zachowac tylko skorke(zawiera duzo mineralow),pokroic marchew ze skorka(zawiera duzo vit),umiescic wszytko w garnku.
dodasc polamane i rozbite kosci z miesem (szpik ma duzo tluszczu i bialka),rozgnieciony czosnek i wode.
gotowac na wolnym ogniu 1 godz.,pozniej przecedzic wszytko przez bardzo geste sito .UPEWNIC sie by nie bylo kosci z kurczaka!!!!!
podawac wywar jak juz jest chlodny. mozna przechowywac w lodowce do tygodnia.[/QUOTE]
zapisze mysle ze mi sie przyda nie tylko teraz...
wiekie dzieki

Posted

[quote name='giselle4']z Dobrocinskiego parku[/QUOTE]

Chudszego nie było? :shake:
Szkieletor masakryczny..

Giselle >> rozważ wszystko co mozna na cito suni podać ..ty najblizej
jesli bedziesz jutro u weta rozwaz może zakup i podawanie w tym stanie Calo-Pet
pasta dla takich bid

ja ci przesle jutro 50 zl
jesli byłoby wiecej doksięguję
jesli nie trzeba bedzie spozytkujesz je zgodnie z potrzebami szkieletorka :-(

a tu co nieco o tej paście
[QUOTE][COLOR=#c45f2b][FONT=Verdana]BIOWET Calo-Pet - energetyczny dodatek żywieniowy dla psów i kotów (pasta)120g[/FONT][/COLOR]
[RIGHT][RIGHT][COLOR=black][FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT][/COLOR][/RIGHT][/RIGHT]
[COLOR=black][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][SIZE=3][FONT=Times New Roman][/FONT][/SIZE][/COLOR]
[CENTER][CENTER][COLOR=black][FONT=Verdana] [/FONT][/COLOR][/CENTER][/CENTER]
[B][COLOR=black][FONT=Verdana]Energetyczny dodatek żywieniowy dla psów i kotów[/FONT][/COLOR][/B][COLOR=black][FONT=Verdana] [/FONT][/COLOR]
[B][COLOR=black][FONT=Verdana]1 kg[/FONT][/COLOR][/B][B][COLOR=black][FONT=Verdana] produktu zawiera: [/FONT][/COLOR][/B][B][COLOR=black][FONT=Verdana]
[/FONT][/COLOR][/B][COLOR=black][FONT=Verdana]Witamina A 200 000 j.m.
Biotyna 50 000 mg
Witamina D3 8 500 j.m.
Pantotenian wapnia 400 mg
Witamina E 1 200 mg
Niacyna 400 mg
Witamina B1 400 mg
Tauryna 4 000 mg
Witamina B2 40 mg
Żelazo 100 mg
Witamina B6 200 mg
Jod 100 mg
Witamina B12 400 mg
Mangan 200 mg
Środki konserwujące dopuszczone do stosowania w żywności. [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]CALO-PET umożliwia dostarczenie skoncentrowanej energii w smacznej paście, uzupełnionej w niezbędne witaminy, składniki mineralne oraz taurynę. [B]Ze względu na smakowitość pasta również pobudza apetyt. [/B][/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Uzupełnienie niedoboru substancji odżywczych powstałych na skutek niewystarczającego żywienia lub w przypadku słabego przyswajania pokarmu. W okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach oraz operacjach, [B]w stanach wyczerpania[/B]. Poprawienie sprawności podczas wystaw. [/FONT][/COLOR]
[B][COLOR=black][FONT=Verdana]Dawkowanie:[/FONT][/COLOR][/B][B][COLOR=black][FONT=Verdana]
[B][FONT=Verdana] - [/FONT][/B][/FONT][/COLOR][/B][COLOR=black][FONT=Verdana]Psy: 1 łyżka stołowa (15 g) dziennie na 10 kg m.c.
- Koty: 1 łyżeczka (5 g) dziennie
W przypadku braku przyjmowania pokarmu należy podawać 3-4,5 g/kg m.c. (podwoić lub potroić dawkę dzienną). Pastę można podawać zwierzęciu bezpośrednio do jamy ustnej lub wraz z karmą, ewentualnie aplikować w wodzie do picia. [/FONT][/COLOR]
[COLOR=black][FONT=Verdana]Tuba 120 g [/FONT][/COLOR]
[/QUOTE]

Posted

Dziewczyny, czosnek zawali jej watrobe. Jest ciezki dla zdrowego psa, niektorzy twierdza ze nawet zdrowym nie wolno podawac. Jej watroba jest i tak nadszarpnieta, ona zjada wlasne cialo.

Na poczatkek - [B][COLOR="Red"]wywar z kurczaka[/COLOR][/B], ewentualnie ze zmiksowanym kurczakiem i odrobina kleiku ryzowego. Ale najwazniejsze zeby utrzymac nawodnienie organizmu, sama woda z glukoza nie wystarczy, bo wysiusia. Musza byc elektrolity, a one wlasnie sa w bulionie.
Jesli malutka nie pije - strzykawka do pysia, na poczatku co 15 minut, po lyzce stolowej (15ml), potem mozna co godzine. Bo jak sie odwodni, to cisnienie spadnie i krazenie zawodzi.

Glukozy bym sama nie dawala - z tym pozna poczekac do weta.

Ale nawodnic, koniecznie!!!!! A raczej "narosolic". Acha, [B][COLOR="Red"]wywar bez jarzyn[/COLOR][/B], mozna dodac ewentualnie marchewke, ale niekoniecznie - najlepiej czysty bulion.

[COLOR="Red"][B]A potem karmic zmiksowanym kurczakiem z ryzem, z palca.[/B][/COLOR] Znow co pol godziny-godzine. Ale to juz mozna po wizycie u weta.

Zadnych witamin, zadnych dodatkow. Ona musi PRZEZYC, a witaminy dzialaja roznie - np. B powoduje rozwolnienie. Im mniej skladnikow tym lepiej.