Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

:-( Jaka szkoda.Myslałam że napiszesz na koniec,że Nina tak się spodobała,że znajoma postanowiła ją zabrać. Może jednak ktoś pokocha strachulca? Jest śliczna,to nie ulega wątpliwości. Zdjęcie cudne.

• Replies 770
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Moja sunia przez dwa lata nie jadła przy ludziach, o nagradzaniu smakołykami nie było mowy bo pies w stresie nie jadł, nawet jesli ludzie byli bardzo daleko, wystarczy, że ona wiedziała, że byli.

Trzymam kcuiki za Ninkę, za jej socjalizację, na początek to i tak bardzo dużo, że ma spokój, jestem pewna, ze pobyt u Malagos pomaga Nince, nawet jeśli jeszcze tego nie widać.

Posted

Ninka boi się aparatu i zdjeć, goopol taki......
Minęły 4 tygodnie.
Postepy minimalne.
Pomyślę nad jakim tekstem do ogłoszeń, trzeba spróbować poszukać jej domu.

Posted

Ona jest trochę jak "mój" Drops widzę - jest u mnie od końcówko stycznia - obcych sie boi do tej pory - nawet moich rodziców, siostry z meżem sie boi, mimo, że mieszkamy w jednym domu tylko jakby w osobnych mieszkaniach, ALE - niedawno poczynił się postęp i na spacerze nad jeziorem gdzie było mnóstwo ludzi, rowery, rolki, dzieci itd... nie było już takiej tragedii jak kiedyś - wyraźnie było lepiej - wiadomo nie podszedłby do obcego, ale już spokojniej mijał, nie zapierał się, nie wpadał w panikę - ale dużo czasu musiało minąć... do tej pory jak go zaskoczę jakimś gestem szybkim to on się kuli cały, stęka w oczekiwaniu na ciosy, czasem jak zbyt gwałtownie coś zrobię to nawet zaskomli kuląc się i uciekając - to jest koszmar co te psiaki musiały przejść, że strach tkwi tak głęboko, ale pomaleńku idziemy do przodu, u Dropsa jeszcze dochodzi atakowanie obcych jak wejdą do domu - doskakuje z ujadaniem, straszy, ale nie gryzie (przynajmniej jeszcze nikogo nie ugryzł)

Posted

bidne te psiury :( moja już się rozkręciła i otworzyła, ale czasem przy obcych, albo jak za bardzo się skupia na niej uwaga, to rozpłaszcza się na ziemi i siuśnąć pod siebie też jej się zdarza, trudno mi sobie wyobrazić co musiało spotkać te okruszki w przeszłości :(

Posted

kochane dziewczyny, spróbujmy znaleźć Nince domek....
Ona sie coraz bardziej przywiązuje. Nie ma z nią kłopotów, jest cicha i uległa, bezproblemowa. Moze znajdziemy osobę, która poprowadzi ja dalej, a sama zyska przyjaciela na całe życie.

Napisałam taki tekścik, może jakieś sugestie?
Poposzę znajome osoby z dogo o komplet ogłoszeń, ale najważniejsze jest allegro - kto może zrobić?

Ninka to mix sznaucerki. Ma śliczne umaszczenie pieprz-sól, a sierść jest cudownie miękka i puszysta. Ninka ma wielkie brązowe oczy i śmieszne sterczące uszy. Jest młoda, ma ok. 3 lat, zdrowa, zaszczepiona na wszystkie psie choroby i wysterylizowana. Ale miała pecha w życiu – po wypadku, w którym odniosła poważne obrażenia, trafiła do jednego ze schronisk, a po operacji nóżki kolejne dni spędziła w kojcu. Wolontariuszki i przywiozły do nas, do domu tymczasowego niedaleko Warszawy. Strach, niepewność każdego ruchu, wycofanie – to początkowa reakcja Ninki na człowieka. Ile złego musiało ją spotkać, że tak się bała?...... Kto i jaką krzywdę jej wyrządził, że na każde spojrzenie kuliła się ze strachu, a oczy prosiły „nie bij….” Bała się podniesionego głosu, gwałtownego ruchu, wszystkiego. Ale nigdy nie wykazała agresji, nie warknęła, nie pokazała zębów. Po miesiącu pobytu w domu tymczasowym zmienia się – jest pewniejsza siebie, ślicznie chodzi na smyczy, daje się głaskać i szczotkować. Widać, że coraz mocniej się przywiązuje, a nie może u nas zostać, jesteśmy tylko domem przejściowym. Jest bezproblemowa, cichutka, potulna.
Ninka szuka domu.
A my szukamy wyjątkowej osoby o wielkim sercu i niezwykłej serdeczności. Osoby, która nauczy tę psinkę normalnego życia, która pokaże, ze człowiek nie bije i nie katuje, a kocha i tuli. Osoby, która zyska w tej ślicznej suni najlepszego przyjaciela na długie lata. Może to jesteś Ty?
Zadzwoń – 692 781 745 lub napisz - [email protected]

Posted

Fajna sunia mam nadzieje ze szybko znajdzie domek,jezeli nie uda sie przy tych ogłoszeniach znalesc małej domku ti ja zapłace za nastepne, ale mysle ze nie bedzie takiej potrzeby:lol:

Posted

Ale miała pecha w życiu – po wypadku, w którym odniosła poważne obrażenia, trafiła do jednego ze schronisk, a po operacji nóżki zamknięto ją na 5 miesięcy w kojcu, z dala od ludzi. Tu znalazły ją wolontariuszki i przywiozły do nas, do domu tymczasowego.

Generalnie tekst bardzo dobry. Jedna, drobna uwaga - sugestia. To co zacytowałam w kontekście całego opisu sugeruje, że to po pobycie w schr suńcia jest tak przerażona. A ona taka trafiła. No i w porównaniu z większością psów w tym schronisku ona akurat miała wyjątkowo dużo ludzi wokół siebie i kontaktu z nimi ;) - ulubienica lekarek w szpitalu, a potem miała zainteresowanie opiekunki i od razu została wciśnięta pod opiekę ;) wolontariuszce.
Tu nie chodzi tylko o to co kto pomyśli o schronisku. Ale w ocenie zachowania psa i rokowań co do postępów to ma znaczenie czy lęk zrodził się przez miesiące zamknięcia w klatce (a przed schr była "zwykłym" psem) czy wynika już z poprzedniego życia, przeżyć , które mogły trwać latami.

"...trafiła do jednego ze schronisk, przeszła operację nóżki i kolejne dni spędzała w kojcu."

Trzymam kciuki za naszego strachulca!

Posted

Morisowa, zmienię ten tekst. Choć nie wymieniam schroniska, by nie mącić.
Potrzebnych jest wiecej ogłoszeń..........
Andzike, cudnie, że ma gumtree.
Zuzlik, dziekuję.

Posted

U mnie parę miesięcy temu była mała suczka Migotka - straszna dzicz choć w zupełnie inny sposób niż Ninka. A teraz ma swój domek na stałe :) Nince też się uda, musi tylko trafić na właściwego człowieka :)