Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

tomek sie zastanawia...

wysylam tekst do ogloszen z bazarku. ale musze sie fotek naszukac... eh

ale ten tekst jest do bani. nie ma slowa o gryzieniu i beda wciaz dzwonic nieprzygotowani ludzie. poprawie go sama z takiego:

Bruner to młody, około 3 letni pies w typie cocker spaniela. Z powodu dwóch nieudanych adopcji i powrotów do schroniska miał być uśpiony. Wolontariuszkom zostawiono tylko tydzień na jego ratunek! Na szczęście udało sie!

Obecnie psiak przebywa w domu tymczasowym gdzie przeszedł kastracje i czeka na adopcję do swojego nowego domu tymczasowego

Bruner szuka przede wszystkim domu lubiącego aktywny wypoczynek. Pies jest bardzo aktywny, lubi pracować, łatwo się uczy i współpracuje z człowiekiem jednak wymaga konsekwencji i cierpliwości od nowych właścicieli.
Nie nadaje sie do domu z dziećmi w wieku poniżej młodzieńczego - 12-13 lat.
Bruner jest dosc wylewnym psem, uwielbia sie przytulać, swoją uwagę skupia na wszystkich domownikach. Pies bardzo lubi aportować i nosic w pysku rożne przedmioty które mu sie pozwoli nosić jak gazeta, pilka, klapek, czy klucze.

W domu zachowuje czystość. Nie ma problemów w podróżowaniu komunikacja miejska - jednak woli podróżować samochodem.
Pies jest wykastrowany i posiada komplet szczepień.

na taki:

Bruner to młody, około 3 letni pies w typie cocker spaniela. Z powodu incydentów, które miały miejsce kolejno w dwóch domach, pies wracał do schroniska i miał być uśpiony. Wolontariuszkom zostawiono tylko tydzień na jego ratunek! Na szczęście udało sie!

Obecnie psiak przebywa w domu tymczasowym gdzie przeszedł kastracje i czeka na adopcję do tego prawdziwego domu. Nowi właściciele muszą być przygotowani na początku, na incydentalne ataki ze strony psa. Dlatego szukamy domu doświadczonego w opanowaniu temperamentu aktywnego psa. Domu, który nie zrazi się ugryzieniem psa, zanim ten zapozna się z nowym domem i zasadami w nim panującymi. Domu, który będzie skory do korzystania z pomocy psiego behawiorysty, aby skorygować te nieliczne przypadki agresji.

Bruner szuka przede wszystkim domu lubiącego aktywny wypoczynek. Pies jest bardzo aktywny, lubi pracować, łatwo się uczy i współpracuje z człowiekiem jednak wymaga konsekwencji i cierpliwości od nowych właścicieli.

Nie nadaje sie do domu z dziećmi w wieku poniżej 16 lat, z osobami starszymi lub chorymi.

Bruner jest dosc wylewnym psem, uwielbia sie przytulać, swoją uwagę skupia na wszystkich domownikach. Pies bardzo lubi aportować i nosic w pysku rożne przedmioty, jak gazeta, pilka, klapek, czy klucze.

W domu zachowuje czystość. Nie ma problemów w podróżowaniu komunikacja miejska - jednak woli podróżować samochodem. Dobrze dogaduje się z psami rezydentami oraz z psami spotykanymi na spacerach.

Pies jest wykastrowany i posiada komplet szczepień.

moze byc?
wg mnie musza byc wzmianki o pogryzieniach i pracy, jaka nalezy wlozyc. nie mozna tego pominac, bo same superlatywy- jak noszenie gazety przez psa... falszuja jego obraz ukazujac kochanego, grzecznego psa rodzinnego

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

witam,

z zainteresowaniem i zaniepokojeniem wchodze na watek Brunera. powiedzcie mi na czym mialaby polegac praca Tomka z Brunerem? Tzn. jak za pieniadze on mógłby tam zostac? Kiedy ja wyjezdzalam i bralam sie za zalatwianie problemow Brunera najwiekszym był ten, ze pies musi zniknąć bo w domu pojawi sie nowy, wczesniej już oczekiwany pies. Nie było ani razu mowy o tym, ze potrzebne sa środki finansowe. W jaki wiec teraz sposób miałyby one pomóc Brunerowi? Wyjasnijcie mi to bo nie rozumiem.

Postaram sie dzis w nocy pospamowac watek Brunera i poszukac deklaracji. Przepraszam, ze tylko tyle .. .

Posted

kizimizi napisał(a):
witam,

z zainteresowaniem i zaniepokojeniem wchodze na watek Brunera. powiedzcie mi na czym mialaby polegac praca Tomka z Brunerem? Tzn. jak za pieniadze on mógłby tam zostac? Kiedy ja wyjezdzalam i bralam sie za zalatwianie problemow Brunera najwiekszym był ten, ze pies musi zniknąć bo w domu pojawi sie nowy, wczesniej już oczekiwany pies. Nie było ani razu mowy o tym, ze potrzebne sa środki finansowe. W jaki wiec teraz sposób miałyby one pomóc Brunerowi? Wyjasnijcie mi to bo nie rozumiem.
.

Owszem pisałam przecież o tym, że Tomek ma mieć nowego psa - nie zna jeszcze dokładnego terminu nie mniej jednak właśnie w związku z pojawieniem się nowego, nie małego psa Tomek będzie miał kolejne koszta. Ponieważ Tomkowi się nie przelewa więc kolejny pies to kolejne pieniądze. Co do tego jak Tomek pracowałby z psem to jest kwestia do dogadania o czym też pisałam. Wydaje mi się, że płatny dt u Tomka mógłby być rozwiązaniem dobrym dla psa i kuszącym dla Tomka. Jednak to Tomek musi podjąć decyzje czy da rade i na jakich zasadach. Poza tym Tomek jak podjął się decyzji o zabraniu psa do siebie nie liczył na pieniądze i nie chciał prosić o pomoc w utrzymaniu. Ma wsparcie bliskich ale nie jest to wystarczające. Zwłaszcza, że nie chodzi tylko o wyżywienie ale również wet, przejazdy, szkolenia w których uczestniczy, czy zawody - a wszystko kosztuje.

Poza tym wydaje mi się, że jeśli Tomek skusiłby się na pomoc w zamian za pomoc finansową to może warto nie przerzucać psa z domu do domu czy do hotelu...

Pisałam również, że decyzja należy do Was czy to dobry pomysł. Mnie po prostu wpadł taki do głowy.

Posted

wg mnie lepszy platny dt u tomka, niz znow nowe miejsce, hotel z kojcami dla Brunera

kazdy szuka dt dla psow, nawet platnych. a Bruner juz jest tam zadomowiony.

po wyjasnieniu powyzej, wiadomo, ze w dokoptowaniu nowego psa chodzilo o koszta, nie o miejsce i czas.

a kasiafiona o jakim wecie piszesz? czy Bruner byl u weta??

i jeszcze jedno mi sie nasuwa, przy okazji. kupowalas karme jakies 15kg dla Brunera, nie pamietam, ile spaniel zjada kg na miesiac suchego pokramu. w jakim miesiacu byl zakup. czy ten worek karmy dalas Tomkowi, gdy bral Brunera? to juz pies zjadl?

Posted

Pisząc o weterynarzu pisałam ogólnie. Tomek ma już jednego psa swojego, będzie następny a wiadomo, że to szczepienia kosztują nie mówiąc o tym, że może być również wizyta z innego powodu. Nawiasem mówiąc nie wiem jak Bruner ze szczepieniami. Jeśli chodzi o jedzenie to Tomek dostał i może ode mnie jeszcze dostać żarełko z moich zapasów dostał też środek do spryskania na pchły i kleszcze i jeśli się nam uda jeszcze zgadać z Tomkiem to mogę spryskać go Fripexem. Nie wiem ile spaniel teraz je trzeba zapytać Tomka bo u mnie był na dożywieniu.

Posted

moze porozmawiajcie z tomkiem o brunerze,anie wydawajcie swoich opini.Tu potrzebne sa konkrety a nie takie puste rozmowy miedzy soba,pogadajcie znim konkretnie,odnosnie szczepien tez.domowe płatne dt to dobry pomysł.

Posted

majku33krakow napisał(a):
mnie nie bierzcie poduwage.,szukajcie mu deklaracji.ja napisze na watku jak cos postanowie.

Majku sorry ale muszę to napisać...

Kora napisała, że Tomek myśli czy zostawić Brunera na płatnym dt... Oczywiście byłby on lepszy, niż hotel, bo Tomek wie jak z psem postępować. I sądzę, że będzie tańszy, bo nie jest to jego źródło zarobku. Ale narazie myśli, czy chce się podjąć.....

Poza tym kiedyś pisałaś/eś że możesz płacić nawet całość za hotel, ale się boisz, a potem wypowiedź w cytacie powyżej...?
Zdecyduj się, a nie wytykasz innym brak konkretów

Ja deklaruję stałe 20zł na Brunera. Może i nie za wiele, ale kilka tak zdecydowanych ciotek jak ja i Bruner będzie miał utrzymanie

Posted

tomek chce 250zł za m.c za dt brunera,mamy 50 ja dokładam 200zł do grudnia(ale po grudniu nie mowie ze nie bede płacił dalej) w miare moich mozliwosci bede płacił,jak strace prace to nie bede,ale narazie mam prace i jest oki.

Posted

no i sprawa wyglada tak:

Tomek sie zdecydowal na platne dt/ Dla niego to lepsze rozwiazanie i dla Brunera. Bo co dom, ktory juz zna i jest mu dobrze, to nie kojec w czasie zimy.
Bruner moze tam zostac najlepiej do polowy grudnia, ale jeszcze na upartego moze jakos do swiat bozego narodzenia sie uda.
oczekiwany czlonek rodziny to owczarek belgijski. obecnie Brunek mieszka z ONka sunia i sie dogaduje bardzo dobrze, nie ma walki o wladze i nic z tych rzeczy.
W gre platnego dt wchodzi- szkolenie podstawowych komend, utrwalanie ich praca systematyczna, a nie na zasadzie- moze piesku raczysz usiasc, bo mi sie przypomnialo, ze powinienes to umiec... Wyzywienie, spacery regularne, spanie na kanapie, a nie w kojcu. slowa Tomka odnosnie spacerow: " 3-4 (2-3 po okolo 20 minut - 1 okolo 1-1,5(zamienny w ewentualny trening na swiezym powietrzu) ) Karma Bosh adult"

Cena- 220zl miesiecznie

miasto pobytu psa- katowice

dodam,ze byl wczoraj tel pani, ktora na wstepie zrypala tomka, ze blad w pisowni w nazwie rasy jest :) pozniej sie dowiedziala wszytskiego, w tym o ugryzieniach. spytala, czy on nadal gryzie, tomek powiedzial, ze u niego juz nie, ale nie da gwarancji, ze w nowym domu to sie nie bedzie powtarzac. i super, bo tak trzeba mowic! moze pani sie jeszcze odezwie. nie wiemy, jakie ogloszenie pani widziala

kontakt w ogloszeniach podany jest na tomka, tzn ten nr tel z posta. czyli [email protected] tel 500 847 837

Bruner, zwany i reagujacy na imie Brego- jest u tomka od konca czerwca i dotad byl na dt bezplatnym.
Dt przejdzie na platne od 16.10.2010

Posted

majku33krakow napisał(a):
tomek chce 250zł za m.c za dt brunera,mamy 50 ja dokładam 200zł do grudnia(ale po grudniu nie mowie ze nie bede płacił dalej) w miare moich mozliwosci bede płacił,jak strace prace to nie bede,ale narazie mam prace i jest oki.

Wow, super Majku
Już postanowione że Bruner zostaje u Tomka?
Bo tu chyba sporo PM idzie...
Życzę zachowania pracy ;)

Edit: teraz doczytałam post Kory...
To tylko do grudnia u Tomka?

Posted

monika083 napisał(a):
hihi ja chyba na ktoryms portalu napisalam cocer spaniel ,zamial cocker..moze o ten blad chodzilo ,ale w zasadzie co to za blad ..jak widze ogloszenia z kokel spaniel :D

kokel... hehe

a jaka to strona byla, kojarzysz? ciekawe, jakie maja ogladalnosc najwieksza.
czyli nie allegro? obserwator nadal tam wisi?

ta pani az z kielc jak sie namysli to sama przyjedzie go zobaczyc.

Posted

o jacie!!!

super!!!

podsumowuje dt:
platne od polowy pazdziernika. jak to tej pory ds sie znajdzie to kase ew zbieramy tylko na transport
na ten cel zrobie bazarek z bizuterii hand made od kasiafiona

220zl od pazdziernika do polowy grudnia- czyli 2 mce, 2 wplaty. a jak ds sie nie znajdzie?? chwilowo mamy kryzys zazegnany, ale potem wszystko od nowa sie zacznie :( a psa z domu w srodku zimy do kojca wywalic.... :(

deklaracje mamy:
Asia@Ginger 30zl
moanika083 20zl
marta0731 20zl
majkukrakow- reszta

czy moze byc tekst do ogloszen, jaki wczesniej proponowalam? czy za ostry? chce dzis wyslac do tego bazarku ogloszeniowego, za 5lz, ktory wykupilam dla Brego

Posted

ok, ja albo marta
musimy sie na pm umowic, ktora ma lzej na koncie. ja zbieram na inna sunie i nie chce tam mieszac, ale jedna okragla wplata nie bylaby chyba wlasnie bardzo przeszkadzajaca. ale marta teraz na nic nie zbiera, wiec moze ona
wieczorem damy znac

Posted

Ja też zbieram, na Bunię, i bazarek będę rozliczać...
Ale jak konkretna kwota a i od siebie będę wysyłać Tomkowi swoją skromną deklarację, to mogę "brać to na klatę" ;)
Zaraz wyślę nr konta na PM do Majku i kto jeszcze deklarował Kora???