Jump to content
Dogomania

Terierek w schronisku ma PADACZKĘ !!! Jest DT - pilnie potrzebne deklaracje!!!

Recommended Posts

Posted

Isadora i jak się Twój Rambo czuje?

Powiedzcie mi co to za lek ten tegretol? jak on działa i na co??

mam wreszcie nowe zdjęcia Rona, więc zaraz wstawię

• Replies 290
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Madziek napisał(a):
Isadora i jak się Twój Rambo czuje?

Powiedzcie mi co to za lek ten tegretol? jak on działa i na co??

mam wreszcie nowe zdjęcia Rona, więc zaraz wstawię

Z tego co słyszałam ... ma troche ubocznych również na serducho.
Rambo miał w czwartek potęzny atak padaczki, pierwszy od 1 stycznia 2009. Bajka się skońćzyła, wracamy do większej dawki. Atak był mocny, wyrzucało go na plecy. Ponad 3 minuty był w swoim świecie, nie reagował. Atak trwał około 10 minut. Wzięłam go na ręce, przytulałam, mówiłam że kocham, zaczął się wyciszać. Po ataku podałam luminal.

Posted

czerda napisał(a):
jeśli ataki są rzadkie , a chodzi o złagodzenie emocjii można zamiast barbituranu -dać tegretol , bariturany brane długo wywiłują uzależnienie u psów też i drażliwość może też wynikać z uzależnienia
można też dodać tegretol do tych leków
sprawdż jak długo bierze luminal

Kochani ! Nic dobrego nie wyjdzie ze stosowania "clonazepamu"- trzeba będzie dawać coraz większe dawki , a organizm będzie na 100 % uzależniony i ciężko się z tego leku wycofać !!! Tegretol jest dobrym lekiem p./ padaczkowym ! Powodzenia :)

Posted

najlepiej byłoby po ataku podać relanium , jeśli nie dozylnie to domięśniowo , to chroni mózg przed uszkodzeniem , jak atak trwł długo koniecznie należy podać steryd żeby nie doszło do obrzęku mózgu, może też być dom. dexametazon
zawsze dobrzemieć te leki w domu jak ma się chorego psa
a tegretol jest lekiem nie tylko przeciwpadaczkowym ale tzw. normotymicznym -normalizuje na jednym poziomie emocje
u ludzi od lat nie stosuje się barbituranów bo to one są najsilniej uzalezniające, a przede wszystkim uszkadzają mózg prowadząc do zaburzeń zachowania i otępienia
myślę ze u psów też powinno się zaprzestac
jakby co-nie wymyslam -znam sie na tym

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

mysza 1 napisał(a):
Ale tu pusto :shake:

Pusto ........ Ale bez Madziek watek bedzie stal w miejscu, bo nie ma swiezych informacji. Ja mialam bana, inni moze sa na wakacjach, malo tu nas.

• 2 weeks later...
Posted

Franca81 napisał(a):
To ja sie po przerwie zgłaszam ;)

Porzadny z Ciebie czlowiek. A inne ciotki gdzie sa? Zameldowac sie na watku.

Posted

carolinascotties napisał(a):
......... chyba starosc idzie ;)))

Witaj w klubie.
Starosc staroscia, no bo tak ze trzydziestke to juz masz ;) a to powazny wiek, ale kuruj sie.
Madziek nie ma na dogo chyba z ponad miesiac. Wiecie dlaczego ?
Co z Ronem, jak on sie czuje ?

Posted

li1 napisał(a):
Witaj w klubie.
Starosc staroscia, no bo tak ze trzydziestke to juz masz ;) a to powazny wiek, ale kuruj sie.

Ja zapewne wiem.
Ostatnio z Magdą rozmawiałam, może nie na temat jej nieobecności na dogo, ale znam Msgdę już kilka lat. ;)
Magda po prostu nie ma czasu. Pomaga psom w schronisku, działa w fundacji Fioletowy Pies no i przede wszystkim musi mieć choć trochę czasu "wolnego". dla siebie. A u niej go wiecznie mało. Tym bardziej, że u siebie w domu ma sporo tymczasowiczów (i często sa to dość cięzkie przypadki - jak niegdyś psiak z padaczką do tego niewidomy)
Magda po prostu fizycznie pomaga psom więc na dogo czasu brakuje...

carolinascotties napisał(a):
ja jestem - od 10 dni leze z angina... drugi antybiotyk przyjmuje... pierwszy sie dziad nie przyjal...

po raz pierwszy w zyciu choruje latem... hahaha - chyba starosc idzie ;)))

Nie wiem czy to Cię pocieszy. Ja niedawno przechodziłam ospę.... masarka. OD razu po niej spuchły mi ślinianki przyuszne (jedzenie to była masakra...) a od razu po śliniankach ... grypa. Tak więc obecnie ledwo dycham.. Zwłaszcza w tym upale z grypą (dość ciężka).

li1 napisał(a):
Witaj w klubie.

Jak to? Jaki poważny wiek? Kurcze mnie już miesiące od trzydziechy dzielą ale jakoś powaznie to ja się nie czuję... Czasami aż zbyt mało poważnie na 20 lat. :evil_lol:

Posted

Franca81, czy mozesz zapytac sie (przy okazji) Madziek co slychac u Rona ? Czy zyje, czy nadal w schronisku, bo watek jest i chcialabym wiedziec co mamy robic.
A moze ktos inny poprowadzi watek ? Rozumiem, ze Madziek nie wyrabia, bo psie problemy przerastaja kazdego.

Posted

agata51 napisał(a):
Melduję się, ale co z tego?

Dla mnie tyle, ze w grupie razniej, dla psa niezbyt wiele ze wzgeldu na nasza odleglosc od niego.
Mysle jednak, ze dostaniemy jakis cynk, co z Ronem.