Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jutro Albinka jedzie do Mikołowa.
Rozmawiałam juz z chirurgiem w sprawie usunięcia śrutu. Niestety, jeszcze jest na tyle słaby po swojej operacji, że nie da rady przeprowadzić takiego zabiegu. Mam dzwonić w poniedziałek, to konkretnie sie umówimy.

Posted

już po....rozmawiałam z Erką...dobrze, że nie robiłyśmy tomografii, bo nic by to nie dało...konieczny ten rezonans i operacja...dr Berenek mógłby zrobić rezonans bez wyciągania śrutu w Brnie (2500 zł) i operację (5000 zł)...ale nas na to nie stać:(...srodków p/bólowych nie powinna brać, bo zamazuje to obraz (czy coś w tym stylu), no i jak ją nie boli to sunia robi rzeczy, których robić nie powinna...

szkoda, że to tak późno wszystko zaczęto badać...gdyby wcześniej wetka powiedziała, ze ona nie da rady, bo nie wie, nie jest pewna, ze potrzebne jest to i to, to nie wydałoby sie kasy na rehabilitację i byłoby jej ciut więcej no i zaczęłoby się myśleć o tym śrucie, operacji, konsultacji dużo, duzo wcześniej...ech:(

no więc teraz pozostaje - operacja wyciągnięcia śrutu, konsultacja u dr Wrzoska, rezonans, operacja też tam, bo niestety najtaniej...czy damy radę na to wszystko zebrać kasę??? no i oczywiście nie ma gwarancji, że po tym wszystkim będzie ok...:(

szczerze? nie wiem, czy damy radę....koszt dzisiejszej konsultacji to ok. 400 zł chyba...

Posted

Hmm czyli wieści takie sobie. :-(

Teraz trzeba zebrać inforamcje:
- ile Albinka ma kasy do dyspozycji
- ile będzie kosztowała operacja wyciągnięcia śrutu.

Po tej operacji pewnie trzeba będzie jakiś czas odczekać przez zrobieniem następnej.

Potem:
- koszt rezonansu + ewentualnych badań we Wrocławiu
- orientacyjny koszt operacji we Wrocławiu (chociaż to pewnie będzie dokładniej wiadomo po rezonansie)

Posted

[quote name='Kar0la']
Potem:
- koszt rezonansu + ewentualnych badań we Wrocławiu
- orientacyjny koszt operacji we Wrocławiu (chociaż to pewnie będzie dokładniej wiadomo po rezonansie)[/QUOTE]

koszt rezonansu Erka podawała - 800 zł, koszt operacji pi razy oko podany przez dr Wrzoska 1500 zł...

o koszcie operacji wyciągnięcia śrutu moze było...
co do finansów - to też tego zbytnio nie wiem, ale chyba coś było podsumowane paę stron/postów wcześniej...

Posted

Dr Beranek zbadał Albinke bardzo dokładnie, nawet wychodził z nią na zewnatrz,żeby zobaczyć , jak chodzi.
Wcześniej nie oglądał wyników dotychczasowych badań, aby się nimi nie sugerować.
Potwierdził, to co mówiła neurolog dotychczas badająca sunię, że powodem bólu i problemów z chodzeniem jest ucisk na rdzeń kręgowy, wskazał to samo miejsce.
Stwierdził,ze powodem dolegliwości nie jest to więzadło w kolanie i złamanie.
A o to nam równiez chodziło, żeby mieć pewnośc ,że powody i nie sa bardziej prozaiczne/czyli złamanie i więzadło/ , a my szukamy czegoś w kregosłupie.
Natomiast dr Beranek bez zrobienia rezonansu nie jest w stanie powiedzieć , co dokładnie jest z tym rdzeniem, jak równiez powiedzieć , jakie są dalsze rokowania.
I jak juz pisała andzia69, może zrobic rezonans w Brnie, bez wyciągania śrutu, bo ma możliwośc zrobienia tylko tego odcinka.
Ale cena jest dla nas zaporowa- 2,5 tys. zł, a jeszcze koszt dojazdu do Brna.
No i oczywiścei robiąc tam badanie rezonansu trzeba by sie liczyć również z operacją w Brnie - ok.5 tys zł.
Czyli razem ok. 8 tys zł. No i jak zwykle przy takich poważnych operacjach nikt nam nie zagwarantuje pozytywnego efektu.

Niestety taka kwota jest poza naszym zasięgiem .:(

Pozostaje nam w takim razie zrobienie rezonansu we Wrocławiu, ale tego bez wyjęcia wcześniej śrutu, jak już wiecie nam nie zrobią.
Razem i tak bedzie taniej niż rezonans w Brnie, no i ewentualna operacja w Polsce też tańsza.
Chociaz w tej chwili na operację, nawet tańszą ,nie ma zupełnie środków.

Zaraz uaktualnimy rozliczenie po dzisiejszych wydatkach, ale jest na koncie w tej chwili ok 1600 zł, dzisiajsza konsultacja 100 euro + dojazd.
Czyli na dzień dzisiejszy dysponujemy kwotą ok. 1200 zł .
Rezonans we Wrocławiu, to koszt ok. 1000 zł + dojazd, zupełnie nie wiem ile operacja wyciagania śrutu/też do końca nie wiadomo, czy wogóle da sie go usunąć/, ale z pewnością braknie pieniędzy.
A przeceiż jeżeli zrobimy rezonanas, to nie dla samej diagnozy , ale z perspektywą operacji, której koszt , to co najmniej 1,5 tys.

Naprawdę bardzo trudno jest nam podejmować decyzje w sprawie Albinki. Bardzo chciałybyśmy ja ratować, tym bardziej,że tak duzo juz zostało zrobione, tyle cierpienia ma sunia za sobą.
Ale nasze chęci , to stanowczo za mało. Boję się ,że ograniczenia finansowe niestety wezmą górę.

Bardzo proszę wypowiedzcie się , jakie jest Wasze zdanie.
Co robić??? Czy wyjmowac śrut, robic rezonans, z nadzieją ,że te 1,5 tys.na operację jeszcze zdoła sie uzbierać?
A jak nie damy rady, to co? Kto założy taką kase?

Jesteśmy bezradne i zrozpaczone:( Co dalej???

Posted

jak dobrze rozumiem, cyt; [I]Czyli na dzień dzisiejszy dysponujemy kwotą ok. 1200 zł .
Rezonans we Wrocławiu, to koszt ok. 1000 zł + dojazd [/I]czyli na rezonans jest i brakuje gdzieś 1500zł tak? u mnie z cegielek jest 476zl czyli jeszcze ok 1000zl brak

Posted

Czy dr Beranek wie, że Albinka jest psem bezdomnym? Rozmawiałyście dziewczyny z amikat z Fundacji SOS, która diagnozowała psy w Brnie, czy nie ma możliwości jakiś zniżek? rozłożenia płatności na raty, itp.?

Dodatkowa operacja usuwania śrutu to i kolejna narkoza i jak pisałyście skomplikowana operacja znacznego ryzyka..?
Po operacji należałoby pewnie odczekać aby organizm miał możliwość przynajmniej minimalnej regeneracji przed kolejnymi narkozami i ewentualną operacją kręgosłupa a z kolei Albinka powinna być chyba jak najszybciej zdiagnozowana i operowana bo czas przy urazach rdzenia ma zasadnicze znaczenie...

W kwestii finansowej można zwrócić się o pomoc do Pana Janusza Orzechowskiego z Fundacji Serce Serc - fundacja może udostępnić konto do wpłat i wystawić aukcje allegro. Selenga, która wystawia fundacyjne aukcje cegiełkowe pisała też o możliwości pożyczki, która jest potem rozliczana z wpływów za cegiełki.
Ja właśnie skorzystałam z pomocy Fundacji dla Amosa i odzew jest naprawdę ogromny.

Dodam Albinkę na profile n-k.

Posted

Oczywiscie doktor wiedział, że Albinka jest bezdomnym psem.
Dał opis. Wstawię tu również rachunek za konsultację (100 euro).
Była z nią moja mama. Chwaliła Pana doktora, że miły i rzetelny. Potwierdził pierwszą diagnozę p. neurolog, że coś dzieje sie prawdopodobnie z rdzeniem kręgowym w jednym miejscu w okolicy ledźwiowej. Od razu wskazał to samo miejsce. Albinka po lekach przeciwbólowych zbytnio nadwyręża kręgosłup i stąd te bóle, co kilka dni.

Posted

[quote name='anett']a z kolei Albinka powinna być chyba jak najszybciej zdiagnozowana i operowana bo czas przy urazach rdzenia ma zasadnicze znaczenie...

[/QUOTE]

Albinka powinna być porządnie zdiagnozowana w styczniu...w tej chwili to juz musztarda po obiedzie:(

pisałyśmy do różnych organizacji z prośba o pomoc, przejęcie psa itd - nikt nie wyraził chęci...ja mogę to zrozumiec...to są olbrzymie koszty, za które zostałby uratowany nie jeden pies...

i teraz zadam jeszcze jedno pytanie...[B]co będzie[/B] jeśli uda się cudem uzbierać kwotę na operację śrutu, potem rezonans, potem kolejną operację i...nie przyniesie to oczekiwanych efektów???? co wtedy????

Posted

tak dla przypomnienia post Erki odnośnie kosztów, bo wiem, ze go szukała;)

[quote name='erka']Po następnych konsultacjach z wetami, trochę zmieniamy plany. Ponieważ jednak tomografia w przypadku Albinki może nic nie wykazać i wtedy konieczne by było robienie rezonansu magnetycznego, nie możemy tak ryzykowac, ponieważ to by podwoiło i tak duże koszty . Będziemy w takim razie od razu robić rezonans. Juz umówiłam sie z dr Wrzoskiem we Wrocławiu na 9.04. Koszt rezonansu 800 zł, konieczne będzie badanie neurologiczne wcześniej -100 zł. Dowiadywałysmy sie o koszt rezonansu w Brnie, jest dużo wyższy - 1800 zł, więc niestety nie będzie nas na to stać.

W tej chwili jest na koncie Albinki ok 900 zł, a jeszcze dochodzi koszt transportu, no i operacji min. 1500 zł.

Przed wyjazdem do Wrocławia trzeba też zrobić badania krwi, jakie parametry beda konieczne mam dostać wiadomośc od dr Wrzoska .

[/QUOTE]

Posted

[quote name='andzia69'][B]co będzie[/B] jeśli uda się cudem uzbierać kwotę na operację śrutu, potem rezonans, potem kolejną operację i...nie przyniesie to oczekiwanych efektów???? co wtedy????[/QUOTE]

Myslę, że nie ma co zastanawiac się na zapas i gdybać. Dziś p. doktor powiedział, ze konieczny jest rezonans, żeby cokolwiek móc powiedzieć. Nikt nie wie, co dzieje się z jej rdzeniem kręgowym. Pewnie rezonans wszystko wyjaśni. Chodzi nam o to, czy operacja będzie konieczna, czy nie pogorszy sie bez niej nieodwracalnie stan zdrowia Albinki.
Nikt nie decydowałby się na operacje, jesli Albinka miałaby mieć zachowaną sprawność taka, jak dziś. Ryzyko operacji jest spore.