Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wczorajsze badanie niewiele dało w sumie. USG potwierdziło,ze to nic z płynem (ropą, wysiekim, krwią), ale ma zwarta budowę sprażystą, włóknistą. Gdyby "to" się nie powiekszało, nie ruszamy. Ale mysle , że "to" się powolutku rozrasta. Zobaczymy. Pelaś jest wesoła, pogodna, bawi sie z suczkami, śpiewa jak sie cieszy....Tylko może z jedzeniem gorzej, jakby trudności z gryzieniem. Kroję wiec drobniutko, daję prawie samo mięsko, bo kasza czy kluseczki wcale nie idą.

Posted

malagos napisał(a):
Wczorajsze badanie niewiele dało w sumie. USG potwierdziło,ze to nic z płynem (ropą, wysiekim, krwią), ale ma zwarta budowę sprażystą, włóknistą. Gdyby "to" się nie powiekszało, nie ruszamy. Ale mysle , że "to" się powolutku rozrasta. Zobaczymy. Pelaś jest wesoła, pogodna, bawi sie z suczkami, śpiewa jak sie cieszy....Tylko może z jedzeniem gorzej, jakby trudności z gryzieniem. Kroję wiec drobniutko, daję prawie samo mięsko, bo kasza czy kluseczki wcale nie idą.

I jak Pelasia???Jak z jedzonkiem???:lol:

A może jakieś zdjęcia naszej ZIMOWO-LETNIEJ JAMNISI-PANNICZKI????

• 2 weeks later...
Posted

Jezdem, jezdem :cool3:
Nie odzywam się, bo nic nowego się nie dzieje.
Pelasiowy guzik nie rozrasta sie, postanowiliśmy na razie czekać.
W niedzielę wróciła do Warszawy "nasza" boksereczka po wakacjach, mam wiec tylko 3 suczki w domu i jedną w kojcu. Pelasia lubi wszystko co żyje, ale bokserka do tej pory nie lubiła jamników (w sumie nadal nie lubi, ale w Warszawie), u nas kochają się z Pelasią jak siostry. A już z Dalią, to rewelacja, takie wygłupy, zabawy, gonitwy....Teraz bokserkowi tego wszystkiego brakuje, nie moze sobie znaleźć miejsca. Ano, może znów nas odwiedzi....
Świnek morski, którego wzięłam od Kasiaprodex, opatrzył się i Pelasia juz nie wyje mu w dziób całymi godzinami. Jest po prostu członkiem naszego dużego stada i jak piśnie przy opatrunku (ma jeszcze na plecach ślady zębów stworzonka, co go pogryzło), Pelasia i inne dziewczęta biegną na ratunek, gotowe rzucić sie na pańcia, który dba o zdrowie Świnka.

• 1 month later...
Posted

Witamy Was razem z Pelasią!
Jest niedziela, świeci słońce, 17 stopni w cieniu - naprawde jest koniec października?! Siedzimy wiec sobie w ogrodzie, ja z kawa na leżaku, obok psie koleżanki wystawiaja pyszczki do słońca. Baaardzo kochamy takie lenistwo...:evil_lol: . Pelasia tylko nie próżnuje, bo ma tyle roboty, biedaczka, tyle norek mysich do spenetrowania, ze szkoda jej czasu na leżenie przy nogach pańci :cool3: Coraz to z innego katka ogrodu odzywa sie sapanie jamniczej tropicielki i szelest lisci rozgarnianych łapinkami.

Jest bardzo kochana i nie pamiętam, jak było u nas w domu bez niej?:crazyeye:

Posted

Bardzo dziekujemy za ciepłe słoneczne opowieści o jesiennej jamnisi:loveu:
a zdjecia też:loveu: by sie obejrzalo:lol: .
A jak stosunki towarzyskie jamnisia -Binka???
fajnie Malagos siedzieć w ogrodzie w słoneczku jesiennym i wsluchiwać sie w odglosy kopalniane-jamnisiowate,tak to jest naprawdę bardzo pożyteczne zajecie :loveu: :loveu:

Posted

Jamnisia kocha wszystko i wszystkich, więc na Binkę nie zwraca uwagi. A ta bidusia po sterylce zamknięta na noce była w kuchni (i słusznie bo siusiu na podłodze sie zdarzyło) i tak polubiła swoje posłanko i ciepły kocyk, że siedzac na nim broni tego swojego skrawka jak najdroższego skarbu. Warczy na przechodzace za blisko suczydła, ale przygłucha Pelasia raz nie zauważyła ostrzeżenia i odskoczyła, gdy Binka w powietrzu capnęła zębami. Teraz obchodzi kocyk Binki łukiem.
Ale poza tym jednym incydentem sielanka. Takich psów jak te moja domowe cztery można mieć i piętnaście.

Żartowałam :cool3:

Posted

malagos napisał(a):
.
Ale poza tym jednym incydentem sielanka. Takich psów jak te moja domowe cztery można mieć i piętnaście.

No myślę, że to jest sprawa nie tylko charakterów psiaków, ale i Państwa, i ogólnej atmosfery :lol:
Mizianka dla Pelasii! Jakie to stare dzieje (i dobrze!), kiedy ona ta biedulka samiutka po świecie się tułała. Jakiś dobry psi Anioł Stróż ją do Was skierował!

• 3 weeks later...
Posted

Malagos zapraszam na dział jamniki -nasze przegubowce:lol: :lol:
bo nic o Pelasi nie piszesz i coraz trudniej Was znależc:lol: a tam się :należycie::lol: :lol:

A co u Pelasi -niedlugo zimowej:multi: :multi: :multi:

Posted

Gdy nastały chłody, a szczególnie te śnieżne dni, muszę łamać ustawę o ochronie zwierzat i męczyć bezbronnego psa. Zaczynam wcześnie rano szukajac jamniczycy w różnych miejscach. W grę wchodzi kanapa i narzuta, nasze wielkie małżeńskie łoze, łóżko Agusi. Wołanie psa na spacer nic nie daje, bo uszy schowane pod kołdrą nic nie słyszą:cool3: .
Psa trzeba odnaleźć, odrzucając kołdry, narzuty itp., wziąć na ręce nie bacząc na błagalne spojrzenia i wywalony do góry brzuszek. Wynieść przed dom i postawic na chodniku ryjem do bramy. Poczekać, aż jamniczyca wejdzie z obrzydzeniem na mokrą trawę, szybko zrobi wazne jamniczo-sucze sprawy, odwróci sie pysiem w stronę domu i...trzeba szybko biec za jej smukłą sylwetką, powiewającymi uszami, cienkim ogonkiem i pędem otworzyć drzwi do domu. Tu Pelasia nie wytracajac szybkości albo wpada do kuchni, albo pędzi do pokoju pod kołdrę, póki ciepła.

• 1 month later...
Posted

Zimowa Pelasia pozdrawia cioteczki!:loveu:

Zadowolona z siebie, starsza pani z godnością znosi chłody i deszcze. Z własnej woli wychodzi tylko, jak świeci słońce, tak jak dzis. Ale nie za dlaleko, po co się męczyć, jak w domu jest ciepło i bezpiecznie?
Wieczorem zasypia pod kołdrą, ale w nocy wstaje ze 2 razy, słyszę jak zeskakuje z łóżka, drepcze do kuchni, pije wode, pokręci się, pochodzi i wraca do łóżka. Przypomina mi taką staruszkę, która cierpi na bezsenność, tylko jej papilotów brak! :p

Posted

Malago, moj jamnik, tkory umarl na serce tez budzil sie w nocy i pil wode, podobno jamole, ktore choruja na serce czesto tak maja, jak u pelasi z serduszkiem?

Posted

powiem ci ze nie wiem, tak uslyszalam, nie wiem ile w tym prawdy, ale moj poprzedni jamol umarl na serduszko i mam fobie, u wszystkich widze powiekszona klatke, a zawsze moje jamniki chodzily po schodach
(zreszta czy ktokolwiek mieszkajacy w domu pietrowym powstrzymal jamniki od tego bez zabraniania im wychodzenia na pietro? chetnie kupie pomysl, byle bym tylko nie musiala za nimi chodzic calymi dniami i nosic tam i z powrotem)
nie wiem czy u pelasi trzeba badac, tak z ciekawosci pytalam :)
napewno w weciej rodzinie jej sie przygladacie ciagle :)

Posted

Pozdrowienia dla wszystkich Cioteczek i Wujaszkow zaglądajacych na watek Pelasi!

Aby w Waszych domach zagościła radość, zdrowie, usmiech i szczęscie przez cały rok i do konca świata!

Posted

:tree1: :tree1: :tree1: :tree1: :tree1: :tree1: :tree1: :tree1: :tree1:

LŚNI DOOKOŁA CHOINKOWY BLASK,
NIEBO PEŁNE SNIEGU,NIEBO PEŁNE GWIAZD
NIECH ŚWIĘTA RADOŚCIĄ WYPEŁNIĄ WASZ DOM
A NOWY 2007 ROK BLASKU DODA WASZYM DNIOM

MAŁGOSIU WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA WSZYSTKICH DOMOWNIKÓW,A SZCZEGOLNE ŻYCZENIA DLA PELASI:BIG:

Z JESIENNEGO SZCZECINA

AMISKA , ZINKA I SASANKA I KOT MAX

Posted

no to nowy roczek nam sie zaczął...:p
Za kilkanaście dni rocznica popbytu Pelasi u nas.
Taki pogodny, bezkonfliktowy pies rzadko sie zdarza. Tym bardziej doceniam to, że nam sie "zdarzył".
Muszę Wam napisać epitety, którymi jest obdarzana psica w zależnosci od sytuacji i humoru
Pelagia Jamniczyca
Podługowata Piękność
Pelasia Durna Świeczka
Śpiewajaca Pelagia
Pelagio, Ty Nikczemna Istoto!
Pelasia Istotna Istota
i wiele, wiele innych....
A powiedzenie, ze ktoś sie jamniczy (wyleguje w łóżku, przeciaga, np. rano) weszło do rodzinnej gwary. Moja Agusia np. mówi "idę się pojamniczyć, mam jeszcze czas" rano w niedzielę.

Tak to bycie z niespotykanym jamnikiem zmienia życie rodziny. :evil_lol: