Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Hejka cioteczki:) a ja mam niespodziankę tzn. Julia mi ją zrobiła i do mnie zadzwoniła:) tak To ta J_ulia o której pisałyście.Więc jest tak Olek to...straszny przytulak włazi Juli na kolana jak tylko usiądzie i domaga się głaskania.Dogadał się już fajnie z Guciem(to psiak z watku Ju_li w hoteliku). Ogólnie jest ok ale strasznie Oluś panikuje jak zostaje sam i bez człowieka...J_ulia obiecała fotki :) ale nie wiem czy da dziś radę bo ma tam dużo roboty z psiakami:)

Posted

Nikuś dziękujemy za wieści!
Trzeba będzie pokombinowac z Olkiem, żeby się uczył zostawać sam, bo tak nie moż ebyć, żeby demolował...
Czy myślicie, że kupienie mu kilku zabawek żujących i suszonych świńskich uszu ma sens?

Posted

Nikus napisał(a):
Hejka cioteczki:) a ja mam niespodziankę tzn. Julia mi ją zrobiła i do mnie zadzwoniła:) tak To ta J_ulia o której pisałyście.Więc jest tak Olek to...straszny przytulak włazi Juli na kolana jak tylko usiądzie i domaga się głaskania.Dogadał się już fajnie z Guciem(to psiak z watku Ju_li w hoteliku). Ogólnie jest ok ale strasznie Oluś panikuje jak zostaje sam i bez człowieka...J_ulia obiecała fotki :) ale nie wiem czy da dziś radę bo ma tam dużo roboty z psiakami:)

a czy jest jakaś możliwość żeby Olek nie zostawał sam ? , bez człowieka ?

Posted

lilk_a napisał(a):

Ja uważam, że on się musi nauczyć zostawać sam. Inczej będzie podchodził pod kategorię "trudna adopcja"

Posted

lilk_a napisał(a):

Ja uważam, że on się musi uczyć bywac bez ludzi - inaczej będzie miał metkę "trudna adopcja"

Posted

Nikus fajnie ze sie cos dowiedziales :) dziękujemy.
Super ze Olek taki przytulasny, moim zdaniem to bardzo dobrze, widac ze sie przyzwyczail do czlowieka, bez niego czuje sie jakby 'niebezpiecznie'. On juz podobno jest razem ze szczeniakiem Guciem nawet na noc, tak mialo byc od pierwszej nocy po tym jak pogryzl kanape. U mnie przy psach Olek byl spokojny, jak normalny pies. Jak sie czasem zdazalo ze one poszly na spacer a on zostal to siedzial caly czas pod drzwiami i wyl..
Moze da sie go nauczyc tego zostawania samemu? Jakos stopniowo, nie wiem nie znam sie. Zabawki, te takie bardziej do jedzenia chyba dadzą rade.

Posted

Praca z psem ktory ma problemy separacyjne jest zazwyczaj dosc dluga ale nawet i starsze psy przy odpowiednim postepowaniu wkoncu ucza sie ze samotnosc nie jest straszna tragedia.
Trzeba popracowac nad zachowaniami afilacyjnymi, stopniowo, etapami przyzwyczajac do zostawania samemu.
Na poczatek mozna zaczac od czegos takiego jak np. zostawianie psa w osobnym pokoju, drzwi otwarte, dac mu tam cos do zajecia np gryzaczek czy konga. Jesli bedzie szedl za czlowiekiem to uparcie odprowadzac do pokoju. ( dobrze gdyby znal komende zostan, ulatwia sprawe).
Jak juz bez stresu bedzie spokojnie czekal w pokoju to przymknac drzwi ( na poczatek nie zamykac calkowicie), jesli bez wiekszych protestow bedzie zostawal to zamknac drzwi. Stopniowo wydluzac te okresy samotnosci, po powrocie masa zabawy, milosci i piszczotek.
Mozna tez wykorzystac atawistyczny syndrom "nory"- a wiec kennel klatka i podobnie jak z pokojem, najpierw stopnioowo, nie zamykajac drzwi od klatki zostawiac. Klatka musi mu sie kojazycz z miejscem bezpiecznym, przyjemnym. ( wszystko co dobre niech sie dzieje w klatce jesli mialby jakies wieksze objekcie co do tego wynalazku).
Sposobow na walke z problemami separacyjnymi jest wiele, a to jakie rozwiazanie sie wybierze w duzej mierze zalezy od psa, od emocji jakie przezywa w trakcie tych samotnych chwil. Trzeba troszke pokombinowac i dobrac metode do zwierzaka.
Trzeba troche cierpliwosci i pracy ale warto. Psy z takimi problemami bardzo czesto przeciez wracaja z adopcji a takie zmiany jeszcze bardziej obnizaja nastroj psa i bardziej uzalezniaja go od czlowieka.
Szkoda zeby przez takie cos maly tracil szanse na nowy domek...uroczy jest chlopak wyjatkowo:loveu:

Posted

Dobre wiesci o Olku - tez sie ciesze. Akurat tak sie sklada, ze mam na zbyciu kilka narzut i kocykow, rodem z PRL-u, wiec moglabym wyslac Olkowi. (Olalolaa, od wujka z "apartamentu" ;) ) Czy to ma byc zaadresowane, ze dla Olka czy to dla calej psiej ferajny? Na adres hoteliku, prawda?