azalia Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 Ja nie decyduję o losie Sabci,ale nie oddałabym jej do tego domu.Ludzie,którzy trzymają psa na łańcuchu wg mnie nie kochają zwierząt i wcześniej lub później Sabę może spotkać taki sam los.Trzy psy to spory wydatek,nawet jak są zdrowe,a jak zaczną chorować,czy będzie ich stać na leczenie?Przy takiej gromadce dzieci i jednej pensji,trzeba żyć bardzo oszczędnie.A poza tym,siódemkę dzieciaków trudno mieć cały czas na oku,a one też mają różne pomysły i mogą psa chociażby nieumyślnie skrzywdzić. Quote
ranias Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 Wygląda na to,że piesia do domku nie pojedzie...I tutaj kłaniają się finanse, bo niestety pieniądz decyduje o wielu kwestiach.Marinko, jeżeli masz czas i siły na bazarek ,to jutro robię zdjęcia fantów i wysyłam do Ciebie. :loveu: A co to za ruda mordka w Twoim awatarze? Quote
Marinka Posted August 27, 2011 Author Posted August 27, 2011 [quote name='ranias']Wygląda na to,że piesia do domku nie pojedzie...I tutaj kłaniają się finanse, bo niestety pieniądz decyduje o wielu kwestiach.Marinko, jeżeli masz czas i siły na bazarek ,to jutro robię zdjęcia fantów i wysyłam do Ciebie. :loveu: A co to za ruda mordka w Twoim awatarze?[/QUOTE] Mam czas i siły chyba też :) Dzięki :) A ta ruda mordeczka to mój podopieczny Rudzik vel Misiek - też u Funi :) [URL="http://www.dogomania.pl/threads/209231-Pies-ktory-dosta%C5%82-od-%C5%BCycia-kopa-u%C5%9Bmiecha-si%C4%99.Potrzebne-deklaracje%21"]http://www.dogomania.pl/threads/209231-Pies-ktory-dosta%C5%82-od-%C5%BCycia-kopa-u%C5%9Bmiecha-si%C4%99.Potrzebne-deklaracje![/URL] Quote
mari23 Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 [quote name='Marinka']Bardzo trudne, a jednak widzę,jak bardzo chcą mieć sunię u siebie...jednak ja mam głównie jej dobro na uwadze i zdania nie zmienię. I jak tu powiedzieć człowiekowi aby go nie urazić, że to właśnie względy finansowe są tą główną barierą....no i ten łańcuch....brrrr Czekam na Wasze opinie[/QUOTE] jak widać, wszyscy zgadzamy się z Twoją opinią... siódemka grzecznych dzieci, to musi być wspaniała rodzina, ale oni raczej pomocy dla tamtych dwóch psów potrzebują, niż trzeciego psiaka czy tamte dwa to pieski? oby nie sunia bez sterylki Quote
Marinka Posted August 27, 2011 Author Posted August 27, 2011 [quote name='mari23']jak widać, wszyscy zgadzamy się z Twoją opinią... siódemka grzecznych dzieci, to musi być wspaniała rodzina, ale oni raczej pomocy dla tamtych dwóch psów potrzebują, niż trzeciego psiaka czy tamte dwa to pieski? oby nie sunia bez sterylki[/QUOTE] Na szczęście to psy nie sunie...ale boję się o to co będzie jeśli trafi im się sunia.... Quote
ranias Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 a przecież człowiek to istota rozumna....... Quote
mari23 Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 [quote name='Marinka']Na szczęście to psy nie sunie...ale boję się o to co będzie jeśli trafi im się sunia....[/QUOTE] obawiam się, że jak nie dostaną Sabusi - będą szukać dalej.... mogą trafić na nie sterylizowaną... przy 2 psach w domu.... ojej ... Quote
Marinka Posted August 27, 2011 Author Posted August 27, 2011 [quote name='mari23']obawiam się, że jak nie dostaną Sabusi - będą szukać dalej.... mogą trafić na nie sterylizowaną... przy 2 psach w domu.... ojej ...[/QUOTE] Będą....na pewno będą jestem tego pewna. Już pytali o inną sunię.... Quote
Energy Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 [quote name='Marinka']Będą....na pewno będą jestem tego pewna. Już pytali o inną sunię....[/QUOTE] Tylko po co im trzeci pies i to sunia w takiej sytuacji? Może mnie ktoś oświecić? Quote
ranias Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 Ale dlaczego , czy myślicie że chcą zarabiać na szczeniaczkach? Już nie mogę tego pojąć, czasem to mam wrażenie,że jestem tu tylko przejazdem.... Quote
Marinka Posted August 27, 2011 Author Posted August 27, 2011 Myślę, że mają niską świadomość po prostu. Doskonale wiedzieli, że Saba jest po sterylce... Oni chcą ponoć pomóc, bo uważają, że każdy powinien mieć dom... Jak widzicie - same skrajności Quote
Energy Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 Dom to nie łańcuch:(. Swoją drogą ciekawe jak będzie nowa ustawa egzekwowana jeśli chodzi o 12 godzin i długość łańcucha. Już to widzę:roll: Quote
mari23 Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 [quote name='Marinka']Myślę, że mają niską świadomość po prostu. Doskonale wiedzieli, że Saba jest po sterylce... Oni chcą ponoć pomóc, bo uważają, że każdy powinien mieć dom... Jak widzicie - same skrajności[/QUOTE] zarabiać na szczeniakach to na pewno nie, ale jesli trafią na sunie bez sterylki mogą nie mieć kasy na jej zrobienie... a łańcuch pewnie dlatego, że nie stać ich na budowę kojca... myślę, że oni mają dobre serca, chcą pomóc, kochają zwierzaki.... najczęściej "dobrem" dzielą się ci, którzy sami niewiele mają, świadomość też niewielka - stąd to my się obawiamy, a oni są pełni zapału i dobrych chęci moja dawna sąsiadka ( mieszkałam kiedyś w bloku) ma 6 dzieci ( w przedziale wieku od 7 do 28 lat), mieszkanie 32m i.... 2 spore owczarkowate psy ! szczęśliwsze i bardziej zadbane psy naprawdę trudno spotkać w naszej miejscowości, choć finansowo nie jest im lekko.... Quote
ranias Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 To będzie tylko funkcjonować na papierze, może psiak o którego ktoś się upomni, bo będzie widoczny z drogi.Dużo jeżdżę po Polsce i taka prawda,że boję się rozglądać, boję się wychodzić z samochodu, bo widzę psiaka przy drodze, w rowie, na przystanku, przy lesie.Czasem mam wrażenie,że wycieczka mojej rodziny to dociekanie, co ten pies tu robi, dlaczego tu leży....Nie napiszę czego wysłuchujemy....a przecież tylko próbujemy się czegoś dowiedzieć... Quote
ranias Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 [quote name='mari23']zarabiać na szczeniakach to na pewno nie, ale jesli trafią na sunie bez sterylki mogą nie mieć kasy na jej zrobienie... a łańcuch pewnie dlatego, że nie stać ich na budowę kojca... myślę, że oni mają dobre serca, chcą pomóc, kochają zwierzaki.... najczęściej "dobrem" dzielą się ci, którzy sami niewiele mają, świadomość też niewielka - stąd to my się obawiamy, a oni są pełni zapału i dobrych chęci moja dawna sąsiadka ( mieszkałam kiedyś w bloku) ma 6 dzieci ( w przedziale wieku od 7 do 28 lat), mieszkanie 32m i.... 2 spore owczarkowate psy ! szczęśliwsze i bardziej zadbane psy naprawdę trudno spotkać w naszej miejscowości, choć finansowo nie jest im lekko....[/QUOTE] tak jest, myślę mari że masz rację Quote
mari23 Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 [quote name='ranias']To będzie tylko funkcjonować na papierze, może psiak o którego ktoś się upomni, bo będzie widoczny z drogi.Dużo jeżdżę po Polsce i taka prawda,że boję się rozglądać, boję się wychodzić z samochodu, bo widzę psiaka przy drodze, w rowie, na przystanku, przy lesie.Czasem mam wrażenie,że wycieczka mojej rodziny to dociekanie, co ten pies tu robi, dlaczego tu leży....Nie napiszę czego wysłuchujemy....a przecież tylko próbujemy się czegoś dowiedzieć...[/QUOTE] to nie może funkcjonować tylko na papierze - tak dużo jest organizacji - trzeba się ostro wziąć za egzekwowanie nowej ustawy... u nas w miejscowości ludzie o tym mówią, sąsiada suczka już lata luzem, nie jest na łańcuchu, powiedział dzisiaj do mnie, że jest taka ustawa i nie wolno trzymać na łańcuchu.... pijaczek, kocha zwierzaki.... mówiłam mu, że ona za malutka na łańcuch - nic, ale "ustawa"... jest pierwszy efekt ;) Quote
Marinka Posted August 27, 2011 Author Posted August 27, 2011 [quote name='mari23']zarabiać na szczeniakach to na pewno nie, ale jesli trafią na sunie bez sterylki mogą nie mieć kasy na jej zrobienie... a łańcuch pewnie dlatego, że nie stać ich na budowę kojca... myślę, że oni mają dobre serca, chcą pomóc, kochają zwierzaki.... najczęściej "dobrem" dzielą się ci, którzy sami niewiele mają, świadomość też niewielka - stąd to my się obawiamy, a oni są pełni zapału i dobrych chęci moja dawna sąsiadka ( mieszkałam kiedyś w bloku) ma 6 dzieci ( w przedziale wieku od 7 do 28 lat), mieszkanie 32m i.... 2 spore owczarkowate psy ! szczęśliwsze i bardziej zadbane psy naprawdę trudno spotkać w naszej miejscowości, choć finansowo nie jest im lekko....[/QUOTE] No właśnie Marysiu....dlatego jestem pełna skrajnych odczuć.... w tej rodzinie są dzieci od niemowlaka do dziecka w wieku 13 lat. Dwa psiaki....oba przygarnięte ... i sąsiad, który nie cierpi zwierząt.... Quote
ranias Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 i z jednej strony serce mówi tak- bo to nic,że dom biedny ale Sabcia znajdzie w nim miłość, druga strona- ciemna..... Quote
Marinka Posted August 27, 2011 Author Posted August 27, 2011 [quote name='ranias']i z jednej strony serce mówi tak- bo to nic,że dom biedny ale Sabcia znajdzie w nim miłość, druga strona- ciemna.....[/QUOTE] Dokładnie tak... Quote
_Goldenek2 Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 Trudno. Sentymenty trzeba odstawić na bok. Tu chodzi o dobro Saby. Trzeba szukać dalej. Quote
Marinka Posted August 27, 2011 Author Posted August 27, 2011 [quote name='_Goldenek2']Trudno. Sentymenty trzeba odstawić na bok. Tu chodzi o dobro Saby. Trzeba szukać dalej.[/QUOTE] Umysł tak własnie nakazuje.... u Funi ma zieloną trawkę i masę przestrzeni, a w tym domu miałaby 10 m 2 klepiska Quote
jostel5 Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 No to jestem ,czyli ...to ja robiłam wizytę p/a....;) Potwierdzę tutaj w zasadzie tylko to ,co powiedziałam Marince.... Otóż ludzie, do których miałaby ew. trafić Saba ,mieszkają na wsi -w starym domu (ich własność ) na malutkiej działce. Podwórko jest minimalne,zero zieleni,jedynie udeptany ugór....Na podwórku nie ma nawet miejsca na porządny kojec,przy budzie zaś , na łańcuchu,stoi ON-kowaty pies...Podobno przybłąkał sie kilka miesięcy temu i był w bardzo złym stanie.Pani powiedziała mi,że byli z nim u weta i dostał "jakiś" zastrzyk.Pies nie wygląda źle,ale...widziałam wyglądające lepiej....Oprócz niego od dwóch/trzech tygodni jest jeszcze jeden-mały kudłacz,który "też się przybłąkał"....Mały ma sierść w niefajnym stanie i widać,że jeszcze nie czuje się pewnie.W domu są też koty ,no i -co chyba najważniejsze-siedmioro dzieci w wieku-od niemowlaków (bliźnięta) po koniec podstawówki....Dziewczynki rozmawiały ze mną o trudnym losie psów ze schroniska-chłopcy-biegali za piłką i zachowywali sie hmmmm....dosyć głośno.Gołym okiem widać,że w domu finansowo "nie jest lekko" i naprawdę nie wiem,po co Państwu kolejny pies....Podobno "bo tak" i "żeby pilnował",ale jakoś tak mnie tknęło,że to może być pewnego rodzaju zbieractwo,ponieważ Pani stwierdziła,że "oni lubią psy".Zwierzęta są karmione wyłącznie suchą karmą ze sklepu (Pedigree)-po miseczce dziennie,psy nie są wykastrowane i "mąż tego nie planuje"...Kiedy zapytałam,czy są odrobaczone i zaszczepione-Pani potwierdziła,ale książeczek-brak. Podsumowując,gdybym ja miała wyadoptować do tego domu któregoś "mojego "podopiecznego-nie zaryzykowałabym....Moim zdaniem ci ludzie nie są źli,ale -niestety-mało odpowiedzialni...Łatwo sobie wyobrazić,co się stanie,jeśli któryś z psiaków poważnie zachoruje lub (tak jak On-ek) zacznie przeszkadzać sąsiadom....W najlepszym wypadku-łańcuch albo....inny pies na miejsce tego poprzedniego....:( Quote
ranias Posted August 27, 2011 Posted August 27, 2011 To nie jest dom dla Sabci, czy to jest dom dla jakiegokolwiek psiaka.... Quote
funia Posted August 28, 2011 Posted August 28, 2011 Dzisiaj Rudy zaatakował po raz kolejny Maję moją 5 letnią córke ......Moja reakcja była błyskawiczna i odstąpił od zamiaru . Dobrze ,ze nie weszłam do domu i nie zostawiłam ich razem .Maja jak to dziecko to skacze to macha rękami a jemu bardzo się to nie podoba .Z resztą wtedy jak ja uryzł sytuacja wyglądała podobnie .Mając na względzie bezpieczeństwo dziecka muszę zrezygnować z Rudego . Daliśmy mu dom ,drugą szansę jak ugryzł ją pierwszy raz ale w tym przypadku po prostu się boje . Nigdy nie mogę puscić dziecka swobodnie jak on biega zawsze musi ktoś być w pobiżu . Myślałam ,ze moze Maja jakoś szczególnie mu nie lezy ale siostry 7 letni syn też poznał na własnej skórze ,ze Rudy nie lubi dzieci . Po za tym to bardzo mądry i dobry psiak ,który bardzo żżywa się z opiekunami a zwłaszcza z mężczyzna . Niestety Rudy jest psem ,który wyjdzie z każdego ogrodzenia przez kazdy płot .Kojec musi byc zrobiony bardzo porzadnie bo nawet potrafi deski wyrywać .Panicznie boi się burzy i wtedy dostaje szału .Bardzo boi się wystrzałów ,wtedy wpada w panikę . Przy misce nawet jak podejdzie suczka potrafi ugryzć . Jest czujny i wspaniały jako gospodarz . Uważam ze trzeba wznowić jego ogłosznenia .Jest mi bardzo cięzko to pisać ale chyba nie mam już wyjścia .,,, Quote
Marinka Posted August 29, 2011 Author Posted August 29, 2011 [INDENT] [U][B][SIZE=4]Deklaracje stałe a wpłaty:[/SIZE][/B][/U][COLOR=blue] [B](uzupełnione: 14.0:cool:[/B][/COLOR] [B][URL="http://www.dogomania.pl/members/95241-Alexandra29"][B]Alexandra29[/B][/URL][/B] - [B]20 złotych/mies.[/B] - od I/2011 [U][B]Zapłacone za I, II, III[/B][/U] [B]Wstrzymane ,[/B] [B]zgłoszone[/B] [B][URL="http://www.dogomania.pl/members/24381-Ania012"][B]Ania012 - 20 złotych/mies.[/B][/URL][/B] [COLOR=red][U][B][COLOR=black]Zapłacone za XI, XII I, III,[/COLOR] [/B][/U][U][B]brak wpłaty za II[/B][/U][/COLOR] i [COLOR=red][B]IV[/B][/COLOR] [B][URL="http://www.dogomania.pl/members/106763-Ladymonia0610"][B]Ladymonia0610 - 20 złotych/mies. [/B][/URL][COLOR=black][URL="http://www.dogomania.pl/members/106763-Ladymonia0610"][U]Zapłacone [/U][/URL][/COLOR][/B][B]za Xi, XII, I, II[U], [COLOR=black]III[/COLOR][/U][COLOR=red][U][COLOR=black],IV,V,VI[/COLOR] brak wpłaty za VII,VIII[/U][/COLOR] P. Ania P. - 25 złotych/mies. [COLOR=red][U]Nie ma żadnych wpłat[/U][/COLOR] P. Ania K. - 25 złotych /mies. [COLOR=red][U]Tylko 1 wpłata w XI w wys. 30 złotych w VIII wpłacone kolejne 30 złotych[/U][/COLOR] Agusia P - 20 złotych / mies. [U]Wpłacone za VII i VIII:loveu:[/U] Nemko - 20 złotych / mies[U] Zapłacone XII, I, II, III, IV :loveu: [COLOR=red][COLOR=black]Wpłacone do VIII[/COLOR] :loveu:[/COLOR][/U] Annica - 20 złotych / mies. [U]Zapłacone I, II, III,IV,V,VI,VII :loveu:[COLOR=red] Brak wpłaty za VIII[/COLOR][/U][/B] [/INDENT] Quote
Recommended Posts