monika55 Posted December 6, 2013 Posted December 6, 2013 Chyba adoptowana. Jutro będę to się upewnie. Ciągle mi się myliła z Mopem. Wiatr zerwał dach nad boksami. Już na szczęście naprawione.Co będzie dziś w nocy? Ciągle wieje. Psiaki przerażone. Quote
izek77 Posted December 8, 2013 Posted December 8, 2013 Grubcio http://www.dogomania.pl/forum/threads/249382-Parszywa-ludzka-wdzi%C4%99czno%C5%9B%C4%87?p=21636511#post21636511 Quote
monika55 Posted December 9, 2013 Posted December 9, 2013 Łata. Kiedy się to skończy? Wiem że nigdy. Tak tylko pytam. http://www.dogomania.pl/forum/threads/249421-%C5%81ata-jedno-wielkie-przera%C5%BCenie-Odebrana-z-domu-wiele-wycierpia%C5%82a?p=21642679#post21642679 Quote
Ada-jeje Posted December 28, 2013 Posted December 28, 2013 Przeklejcie to na fb. Wniosek do Trybunału Konstytucyjnego Aktualnie obowiązujące w Polsce prawo humanitarnej ochrony zwierząt jest złe. Jego niedostateczna określoność jest główną przyczyną powstania nowej branży - hyclostwa, zajmującej się usuwaniem bezdomnych zwierząt pod pozorami kosztownej opieki nad nimi. Mechanizm ten przyczynia się do narastania problemu - zwiększa liczbę bezdomnych zwierząt, kreuje ich nieznany w większości los, a ponadto winduje nieracjonalne wydatki gmin. Nasza diagnoza patologicznej realizacji przez gminy zadań wobec bezdomnych zwierząt znalazła potwierdzenie w opublikowanym w 2013 r. wyniku kontroli NIK (P/12/193). Ogólna ocena wynikająca z kontroli była negatywna. W naszym przekonaniu, systemowe rozwiązanie problemu wymaga przede wszystkim uchylenia głównych, dotyczących go przepisów ustawowych i skonstruowania prawa w tym zakresie od nowa. Bowiem nawarstwiane przez ostatnich kilkanaście lat cząstkowe zmiany przepisów były wadliwe i nie otworzyły dotąd żadnej perspektywy uporania się z coraz bardziej dotkliwym problemem. Dlatego kilka organizacji pozarządowych, zajmujących się humanitarną ochroną zwierząt (w tym nasze Stowarzyszenie), dnia 27.12.2013 r. złożyło projekt wniosku do Trybunału Konstytucyjnego o stwierdzenie niezgodności z Konstytucją przepisów dotyczących problemu bezdomnych zwierząt. Dokument zawiera szczegółowy opis tego, jak kwestionowane przepisy, w ich łącznym działaniu, ukształtowały patologiczny mechanizm, który czyni problem nierozwiązywalnym. Projekt podsumowuje wnioski z prowadzonego od dziesięciu lat monitoringu realizacji zadań gmin, śledzenia statystyk działalności schronisk oraz dziesiątków postępowań administracyjnych, cywilnych i karnych, które inicjowaliśmy lub w których uczestniczyliśmy. dlaczego jest źle? http://www.obrona-zwierzat.pl/images/stories/prawo/hyclostwo.pdf projekt wniosku do Trybunału Konstytucyjnego http://www.obrona-zwierzat.pl/images/stories/prawo/wn_tk.pdf Projekt przesłany został do Prezydenta Rzeczypospolitej, Marszałka Sejmu RP, Prezesa Rady Ministrów, Marszałka Senatu, Pierwszego Prezesa Sądu Najwyższego, Prezesa Naczelnego Sądu Administracyjnego, Prokuratora Generalnego, Prezesa Najwyższej Izby Kontroli oraz Rzecznika Praw Obywatelskich, tj. podmiotów uprawnionych do kierowania wniosków do TK. Zachęcamy do rozpowszechniania tych dokumentów i informacji. Quote
terra Posted December 29, 2013 Posted December 29, 2013 Wczoraj w Pawłowicach w okolicach Jastrzębia Zdroju/Cieszyna zaginęła suczka owczarek szetlandzki (mini collie) Gdyby któraś cioteczka coś o niej wiedziała, bardzo proszę o wiadomość Quote
elik Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 Brak informacji odnośnie większości przychodzących faktur tzn. którego psa dotyczy wydatek i jakiego rodzaju jest to wydatek np. karma, czy szczepienia, czy leczenie (pomimo wielokrotnych próśb z mojej strony), nie jestem w stanie prawidłowo prowadzić rozliczenia na wątkach. W związku z powyższym będę podawać na tym wątku wpłaty na poszczególne psy. Prowadzący wątki będą mogli pobierać stąd informacje o wypływających kwotach na poszczególne psy. [TABLE="width: 617"] [TR] [TD]2014-01-02[/TD] [TD]ALEKSANDRA J. SOSNOWIEC Tytuł: darowizna dla FALKO [/TD] [TD]+10,00 PLN[/TD] [/TR] [TR] [TD]2014-01-02[/TD] [TD]M.-S. ALINA PIELGRZYMOWICE Tytuł: Darowizna –Ząbek [/TD] [TD]+15,00 PLN[/TD] [/TR] [TR] [TD]2014-01-02[/TD] [TD]JULITA AGNIESZKA G.-B. D24 CELBRIDGE CO. KILDARE Tytuł: DAROWIZNA- ZĄBEK [/TD] [TD]+40,00 PLN[/TD] [/TR] [TR] [TD]2014-01-02[/TD] [TD]JOLANTA D. JASTRZĘBIE ZDRÓJ Tytuł: dla Ząbka [/TD] [TD]+20,00 PLN[/TD] [/TR] [TR] [TD]2014-01-02[/TD] [TD]K. ALEKSANDRA ŚWIERKLANY Tytuł: DLA PANA ZĄBKA [/TD] [TD]+30,00 PLN[/TD] [/TR] [TR] [TD]2014-01-01[/TD] [TD]EWELINA BARBARA K. JASTRZĘBIE ZDRÓJ Tytuł: DAROWIZNA - ZĄBEK [/TD] [TD]+20,00 PLN[/TD] [/TR] [/TABLE] Quote
monika55 Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 Ja nie mam wglądu do faktur. U nas urwanie głowy. Przybyło 50 psów, szczeniaki chorują - parwo niestety. Quote
monika55 Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 (edited) Jak można? Znowu zadaję sobie to pytanie i nie znajduję odpowiedzi. To suczka przywieziona z Manhatanu, dla niezorientowanych w topografii J-bia to bloki socjalne, właściwie slamsy. Pobita przez zwyrodnialca-kobietę, jej właścicielkę. Kości... pokryte skórą, ledwo chodzi, nie wiemy na razie czy to jakieś porażenie, czy też zanik mięśni. Jest w trakcie diagnozy, jakie są rokowania, nie umiem powiedzieć. W schronisku doprowadzenie jej do normalnego stanu, przy naszym zapleczu i stanie kojców jest niewykonalne Edited January 3, 2014 by monika55 Quote
elik Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 monika55 napisał(a):Ja nie mam wglądu do faktur. U nas urwanie głowy. Przybyło 50 psów, szczeniaki chorują - parwo niestety. Jeśli będę miała od Was informacje na [email protected] o tym co, za ile i dla którego psa zostało zakupione, albo po odbiorze psa ze szpitala lub po wizycie u weta info któremu psu co było robione, to nadal mogę robić rozliczenia na wątkach. Myślę, że nie jest to tak wielkim wysiłkiem poinformować za co i za którego psa przyjdzie f-ra. Przecież bez tych informacji nie jest możliwe prowadzenie rozliczeń na watkach i chyba zdajecie sobie z tego sprawę. Quote
monika55 Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 Tak, zdajemy sobie sprawę. Tylko 2 psy są leczone za pieniądze Fundacji, z tym że Łapek jak na razie ma nazbierane. Weci z innych miast wystawiają faktury i ja nie mam do nich wglądu. Ząbek i Falko są w hotelu i też nie mam wiadomości kiedy i za co jest płacone. Czasem faktura za karmę przychodzi ale nasz wet wie że trzeba opisać. Quote
elik Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 monika55 napisał(a):...Tylko 2 psy są leczone za pieniądze Fundacji... Te pieniądze są zebrane przez Was i do Waszej dyspozycji, Fundacja nie wpływa na to co jest za te pieniądze kupowane, ale prowadzący rozliczenia musi mieć stosowną wiedzę, żeby prowadzić te rozliczenia prawidłowo, zgodnie z prawdą. Myślę, że wszystko da się uzgodnić z wystawcami faktur. Najważniejsze jest, żeby było wiadomo którego psa dotyczy i za co konkretnie. Nie wystarczy wpis - Usługa weterynaryjna, bo Fundacja jest zobowiązana robić co roku sprawozdanie finansowe, w którym m.in. musi podać na co konkretnie zostały przeznaczone zebrane fundusze. monika55 napisał(a):...Weci z innych miast wystawiają faktury i ja nie mam do nich wglądu.... Mój post jest prośbą do Was wszystkich, którzy opiekujecie się psami. Robicie wspaniałą robotę i dzięki Wam za to. Ale niestety to wiąże się z finansami, a te mają nieubłagalne reguły i żeby je prowadzić trzeba mieć pełną wiedzę czego dotyczą wydatki. Dlatego ustawa o rachunkowości nakłada na wystawców faktur obowiązek m.in. wyszczególnienia czego dotyczy faktura. Płatnik ma prawo wiedzieć ile i za co płaci. Weterynarz nie robi łaski, to jego obowiązek napisać na fakturze, albo wystawić specyfikację do faktury informującą czego dotyczą koszty. monika55 napisał(a):...Ząbek i Falko są w hotelu i też nie mam wiadomości kiedy i za co jest płacone... Pewnie nie wiedzą, że jest to istotna wiadomość. Myślę, że wystarczy ich o tym powiadomić. Myślę, że przy zachowaniu dobrej woli, wszystko da się zrobić. Nie wykluczam, że mogą się zdarzać niejasności, ale nie może to być regułą. Quote
Ada-jeje Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 monika55 napisał(a):Ja nie mam wglądu do faktur. U nas urwanie głowy. Przybyło 50 psów, szczeniaki chorują - parwo niestety. Poniewaz, i tak macie urwanie glowy w realu, postaram sie te wplaty umieszczac na watkach psow. Quote
Ada-jeje Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 monika55 napisał(a):Tak, zdajemy sobie sprawę. Tylko 2 psy są leczone za pieniądze Fundacji, z tym że Łapek jak na razie ma nazbierane. Weci z innych miast wystawiają faktury i ja nie mam do nich wglądu. Ząbek i Falko są w hotelu i też nie mam wiadomości kiedy i za co jest płacone. Czasem faktura za karmę przychodzi ale nasz wet wie że trzeba opisać. spokojnie moniko, ja nie mam i nie malam problemu z wpisywaniem kwot na watkach, jestem w miare zorientowana w waszych psach, i wspolpraca dla mnie z wami jest przyjemnoscia. Przyjemnoscia jest obserwowanie watkow, jaka opieke maja psiory, jak znajduja DS. Moje gratulacje. Szczescia i zdrowia w NOWYM ROKU, zycze nie tylko wam ale i wazszym podopiecznym. Quote
elik Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 (edited) I wszystko jasne :) Pozostaje mi tylko pogratulować zorientowania w psach i w śledzeniu wątków. Po telefonicznym wyjaśnieniu informuję, że faktura na 600 zł, tak jak się domyślałam, dotyczy operacji Szczeniorki. Druga f-ra na 110 zł dotyczy także Szczeniorki i jest to f-ra za pierwszą wizytę, na której było robione prześwietlenie RTG i konsultacja ortopedyczna. Edited January 3, 2014 by elik Quote
izek77 Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 Laseczki ja Was zapraszma śmigać mi tu zaraz .......... http://www.dogomania.pl/forum/threads/249919-Izi-pobita-zag%C5%82odzona-WALCZY-POTRZEBNY-DT-NA-WCZORAJ?p=21719428#post21719428 Quote
Ada-jeje Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 elik napisał(a):I wszystko jasne :) Pozostaje mi tylko pogratulować zorientowania w psach i w śledzeniu wątków. Po telefonicznym wyjaśnieniu informuję, że faktura na 600 zł, tak jak się domyślałam, dotyczy operacji Szczeniorki. Druga f-ra na 110 zł dotyczy także Szczeniorki i jest to f-ra za pierwszą wizytę, na której było robione prześwietlenie RTG i konsultacja ortopedyczna. Szkoda ze od razu nie zadzonilas do weta, zeby sie upewnic, tylko zwracasz sie z pytaniami do mnie. Wiadomo ze ja z Berlina na komorki dzwonie tylko w wyjatkowych sytuacjach, a watki psow pilnuje tez wtedy jak nie mamy terminowych spraw do zalatwiania z epe. W takim razie ja swoje wpisy na tych watkach usune a Ty popraw zeby nie bylo juz zbednych nieporozumien. Quote
elik Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 Ada-jeje napisał(a):Szkoda ze od razu nie zadzonilas do weta, zeby sie upewnic, tylko zwracasz sie z pytaniami do mnie... Ja nie mam już darmowych minut i za wszystkie telefony muszę płacić. Gdybyś powiedziała, że nie wiesz za którego psa są to faktury, to pewnie bym zadzwoniła, tak jak to zrobiłam teraz, ale Ty wiedziałaś. Jak widać, nie wszystkie informacje można uzyskać na wątkach. A kto to jest epe ? Quote
Ada-jeje Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 elik napisał(a): A kto to jest epe ? nasza wiceprezes Quote
elik Posted January 3, 2014 Posted January 3, 2014 Ada-jeje napisał(a):nasza wiceprezes Wice prezes to Elżbieta Namysłowska-Opach. Sory, nie domyśliłam się Jej pod skrótem epe. Quote
Ada-jeje Posted January 4, 2014 Posted January 4, 2014 (edited) w celu unikniecia dalszych nieporozumien z fakturami, zmieniamy od dzis adres do wysylki faktr. Prosze powiadomic DT, zeby nie zapomnieli zawiadomic o tym wetow u ktorych sa leczone ich podopieczni, z tego co ja jestem zorientowana, to chodzi o weta w BB gdzie leczona jest szczeniorka z zlamana lapkai i Lapek ktory jezdzi tam na kontrole rehibilitacji, Bartka weta schroniskowego. adres siedziby Fundacji pozostaje bez zmian, na naszej stronie bedzie poprawiony adres do wysylki w przyszlym tygodniu. Na ponizszy adres prosze wysylac wszystkie fa wystawione na nasza Fundacje. Stowarzyszenie Nadir ul. Grota Roweckiego 69a, 40-748 Katowice Edited January 4, 2014 by Ada-jeje blad Quote
monika55 Posted February 25, 2014 Posted February 25, 2014 Fionka http://www.dogomania.pl/forum/threads/251290-Fionka-staruszka-kt%C3%B3ra-nadzieje-straci%C5%82a-dawno?p=21914219#post21914219 Quote
monika55 Posted March 5, 2014 Posted March 5, 2014 Pudelek http://www.dogomania.pl/forum/threads/251501-Pudelek-zamkni%C4%99ty-2-tyg-w-domu-Tragedia?p=21940753#post21940753 Quote
yolanovi Posted May 20, 2014 Posted May 20, 2014 Wklejam i tutaj bo otrzymałam info. z gminy Psary, że z ich terenu psy trafiają do Waszego schroniska. Proszę sprawdźcie czy taki u Was nie siedzi http://olx.pl/oferta/zaginal-pies-mieszaniec-CID103-ID5CaC5.html#xtor=EREC-52-%5bid1%5d-20140426-%5bdisplayLink%5d-1526705%401-20140426045838. Zaginął 16 marca, ma chip, którego nr jest w ogłoszeniu. Dziękuję z góry za pomoc Quote
Ada-jeje Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 [quote name='yolanovi']Wklejam i tutaj bo otrzymałam info. z gminy Psary, że z ich terenu psy trafiają do Waszego schroniska. Proszę sprawdźcie czy taki u Was nie siedzi -20140426-[displayLink]-1526705%401-20140426045838"]http://olx.pl/oferta/zaginal-pies-mieszaniec-CID103-ID5CaC5.html#xtor=EREC-52-[id1]-20140426-[displayLink]-1526705%401-20140426045838. Zaginął 16 marca, ma chip, którego nr jest w ogłoszeniu. Dziękuję z góry za pomoc Nalezalo by zapytac w gminie z kim ma podpisana umowe na wylapywanie bezdomnych psow, czy to gmina ma zawarta umowe z schroniskiem w JZ, czy tez z hyclem, ktory moze dostarczac psy gdzie chce, nawet w niebyt. Quote
yolanovi Posted May 22, 2014 Posted May 22, 2014 Ada-jeje napisał(a):Nalezalo by zapytac w gminie z kim ma podpisana umowe na wylapywanie bezdomnych psow, czy to gmina ma zawarta umowe z schroniskiem w JZ, czy tez z hyclem, ktory moze dostarczac psy gdzie chce, nawet w niebyt. Mam odpowiedź na piśmie z Gminy, że odłowione z ich terenu psy wożone są do schroniska w Szczytach i w Jastrzębiu Zdr. W Szczytach juz szukałam i też nie ma. A umowe na odławianie psów mają podpisaną z Panem R. Żmuda Quote
Recommended Posts