Grey Posted September 6, 2011 Posted September 6, 2011 Anetta każdy filc usunę i staram się żeby pies jak najlepiej wyglądał , ale trzeba mieć dużo cierpliwości . Szkoda ostrza i maszynki , a przecinakowi i grzebieniowi nic się nie stanie , a i tak trzeba maszynką wyrównać . Dzięki dokładnemu przygotowaniu włosa nie mam problemu z ostrzami i ciągle mam ostre. Występujące w sprzedaży narzędzia nie spełniają swojego zadania ,jeżeli chodzi o usunięcie dużych filców . Quote
bobroska. Posted September 6, 2011 Posted September 6, 2011 [quote name='Grey']ale trzeba mieć dużo cierpliwości .[/QUOTE] Tylko czy ten biedny, zaniedbany pies też ma tyle cierpliwości...? Quote
Grey Posted September 6, 2011 Posted September 6, 2011 Widzę , że Bobrosia nie znasz tego tematu , trzeba robić tak żeby piesek był spokojny. Quote
AbraCadabra Posted September 6, 2011 Posted September 6, 2011 [quote name='NightQueen'] shih trudniej oszpecić niż yorka :evil_lol:[/QUOTE] Tu bym się sprzeczała , widziałam całą masę oszpeconych shih tzu :mad::razz: A co do wczęsniejszych filmików nigdy nie zrozumiem postępowania ludzi którzy doprowadzają psy do tego stanu ... Ja rozumiem że przeciętny obywatel kupując potencjalne shih tzu nie trzyma go w długiej szacie ( sama mam 4 , więc wiem ile czasem trzeba godzin spędzic "nad psem" żeby dobrze wyglądał - nie wposminając o kondycji wystawowej) ale naprawde jeśli pisur jest pocięty to taka regularna pielegnacja tudzież przeczesanie go trwa chwilę i powinna byc przyjemnością dla psa i właściciela...:roll: Przykro się patrzy na takie żyjące dredy :shake: A shicki poprostu lubią byc czyste i zadbane :razz: Quote
Grey Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 AbraCadabra masz rację , ale kto kupuje szitka to nie będzie wiedział jak go pielęgnować i zależy jaki będzie miał włos to wielu m-cach zacznie się zagęszczać , ale wtedy kłopot i tnie się jak najkrócej ,oczywiście do pielęgnacji trzeba mieć odpowiednie grzebienie , a nie szczoteczki .Ciekawy jestem czym ich czeszesz , żeby było jak najlepiej. A pieski z bródkami wszystkie lubią być czyste . Quote
anka_szklanka Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Witam, zajmuję się fotografią psów i szukam modeli ciekawych ras do sesji foto. Zapraszam groomerów z Warszawy do współpracy - interesują mnie szczególnie psy "prosto od fryzjera" :). (proszę o kontakt e-mailowy) Quote
AbraCadabra Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 [quote name='Grey']AbraCadabra masz rację , ale kto kupuje szitka to nie będzie wiedział jak go pielęgnować i zależy jaki będzie miał włos to wielu m-cach zacznie się zagęszczać , ale wtedy kłopot i tnie się jak najkrócej ,oczywiście do pielęgnacji trzeba mieć odpowiednie grzebienie , a nie szczoteczki .Ciekawy jestem czym ich czeszesz , żeby było jak najlepiej. A pieski z bródkami wszystkie lubią być czyste .[/QUOTE] [B]Grey[/B] tu bym się sprzeczała, :diabloti: z obserwacji i jakiejś tam praktyki mogę śmiało powiedzieć że podstawą pielęgnacji shih tzu we włosie jest szczotka ( i tu sobie chwalę Mason Pearson, Maxi Pin, Mars, a także odkryłam kilka tzw. "no name") Wiadomo bez grzebieni też się nie da życ, w tej materii lubię spratts i kilka innych. Ale oczywiście wszystko zależy od zastanej sytuacji włosowej... bo jedne mają podszerstka całe góry.. a inne tyle co kot napłakał :evil_lol: więc "co kraj to obyczaj" i do każdego psa trzeba podejść indywidualnie :cool3: kluczem tutaj jest systematyczność. :cool1: Zobrazuję sprawę co by odbiec od tych cierpiących piesków w dredach :shake: [img]http://img28.imageshack.us/img28/6753/68641149.jpg[/img] [img]http://img861.imageshack.us/img861/1043/cz3.jpg[/img] Quote
dragomira Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Jak miło popatrzeć na zadbane niecięte shi..... Quote
Doginka Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Cudeńko:loveu: [url]http://img28.imageshack.us/img28/6753/68641149.jpg[/url] Quote
Grey Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 [I]AbraCadabra[/I]takich piesków tylko pozazdrościć ,wystarczą grzebienie 072 i 076 , można je trochę poskracać . Quote
AbraCadabra Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Dziękuje :multi: aczkolwiek sama jestem za obcinaniem psów niewystawowych bądź "emerytowanych" z prostych względów - choćby wygody. Moje psiury codziennie nie latają tak jak na zdjęciach bo jest to nierealne... :evil_lol: Szanuje ludzi którzy kupują sobie shih tzu bo chcą miec w domu ten wspaniały charakter - jeśli nie mamy czasu na pielęgnacje wygodnie jest psa obciąc.. ale w tedy poświećmy minimalnie czasu ( naprawde nie trzeba go wiele ) aby nie dopuścić do przykrych sytuacji kołtunowych :mad: bo jak czasami spotykam na ulicach zakołtunione "shicki" to aż strach się bac :shake: Czasami poprostu właściciela powinno się potraktować tak jak on traktuje psa. :diabloti: Quote
gops Posted September 9, 2011 Posted September 9, 2011 mam "głupie" pytanie . :oops: zawsze miałam maszynkę jednobiegową , od jakiegoś czasu mam dwubiegową i nie wiem jak używać tego drugiego biegu ? tzn w jakiej sytuacji ? czy tam gdzie sierść jest gęstsza? wiem że to nie ten temat ale tutaj najwięcej osób się wypowiada znających się na rzeczy ;) oczywiście nie obcinam psów profesjonalnie ale jak już mam taka maszynkę to chciałabym wiedzieć co i jak . Quote
betty_labrador Posted September 9, 2011 Posted September 9, 2011 szkoda ze tak rzadko widuje sie na ulicy tak zadbane shih tzu,... a co do biegania -szkoda ze nie moga biegac przez sierść :eviltong: Quote
Grey Posted September 9, 2011 Posted September 9, 2011 Gops Twoje pytanie nie jest "głupie " i o różnych konkretnych sprawach powinno się właśnie rozmawiać , od tego jest forum. Odnośnie pytania, pomocny jest drugi bieg , można go używać jak się chce .Szybciej się strzyże, poruszanie maszynką jest swobodniejsze .Musisz zwrócić uwagę na ostrza ( temperatura ) , oraz przygotowanie włosa do strzyżenia .Ostrze nie będzie się szybko tępić . Quote
lolapets Posted September 12, 2011 Posted September 12, 2011 Witam!!!!!! przeczytałam cały wątek i jestem pod wrazenie Waszych prac!!!! dopiero zaczynam prace groomera,ale juz zadązylam poznac blaski i cienie tego zawodu.i odrazu prosze Was o pomoc: jak strzyżecie uszka yorka? na kursie uczyli inaczej,w mojej miescinie robia inaczej, baaardzo prosze o "instrukcje obsługi" Quote
gops Posted September 12, 2011 Posted September 12, 2011 [quote name='Grey']Gops Twoje pytanie nie jest "głupie " i o różnych konkretnych sprawach powinno się właśnie rozmawiać , od tego jest forum. Odnośnie pytania, pomocny jest drugi bieg , można go używać jak się chce .Szybciej się strzyże, poruszanie maszynką jest swobodniejsze .Musisz zwrócić uwagę na ostrza ( temperatura ) , oraz przygotowanie włosa do strzyżenia .Ostrze nie będzie się szybko tępić .[/QUOTE] dzięki za odpowiedź . zauważyłam że maszynka na 2 biegu jest głośniejsza , bardziej stresuję mi psa więc nie będę go często używać . Quote
Grey Posted September 12, 2011 Posted September 12, 2011 Lolapets różnie można zrobić ,dłuższy lub krótszy włos zostawiamy . Ja skracam degażówką lub nożycami liliput , maszynką nie skracam . Quote
LadyS Posted September 12, 2011 Posted September 12, 2011 Może tutaj uzyskam odpowiedź - powiedzcie mi, jak pielęgnować białego, gładkiego jack russell terriera? Chodzi mi o to, co kupić do czesania i jaki szampon - docelowo pewnie do białej sierści, ale macie może coś konkretnego? Quote
Unbelievable Posted September 12, 2011 Posted September 12, 2011 [quote name='ladySwallow']Może tutaj uzyskam odpowiedź - powiedzcie mi, jak pielęgnować białego, gładkiego jack russell terriera? Chodzi mi o to, co kupić do czesania i jaki szampon - docelowo pewnie do białej sierści, ale macie może coś konkretnego?[/QUOTE] do czesania tylko gumowa rękawica, furminatory, zgrzebła nie działają. Do mycia szampon czyszczący, po czyszczącym wybielający. I tyle w zupełności wystarczy ;) Quote
LadyS Posted September 12, 2011 Posted September 12, 2011 [quote name='Unbelievable']do czesania tylko gumowa rękawica, furminatory, zgrzebła nie działają. Do mycia szampon czyszczący, po czyszczącym wybielający. I tyle w zupełności wystarczy ;)[/QUOTE] A jakieś konkretne szampony, tzn. marki? Bo jest tego masa, a nie chcę wydać bezsensownie pieniędzy na coś, co nie jest dobrej jakości. Quote
Unbelievable Posted September 12, 2011 Posted September 12, 2011 [quote name='ladySwallow']A jakieś konkretne szampony, tzn. marki? Bo jest tego masa, a nie chcę wydać bezsensownie pieniędzy na coś, co nie jest dobrej jakości.[/QUOTE] szczerze mówiąc ja myłam psa większość czasu championem dr.seidla(czy jakoś tak), teraz mamy taki w czarnej buteleczce z zoologika do szorstkiej sierści, a wybielający z hery. Nie trzeba nic super kupować, chodzi o to tylko żeby psa umyć i odświeżyć biel ;) Quote
LeCoyotte Posted September 14, 2011 Posted September 14, 2011 [quote name='Unbelievable']szczerze mówiąc ja myłam psa większość czasu championem dr.seidla(czy jakoś tak), teraz mamy taki w czarnej buteleczce z zoologika do szorstkiej sierści,[/QUOTE] Też go mam, ale zdecydowanie wolę Ring5... jest lepszy, włos się nie skleja i nie brudzi tak szybko jak po tym Championie... i nawet wychodzi taniej... Quote
NightQueen Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 przed na nogach i brzuchu był filc :loveu: [IMG]http://img189.imageshack.us/img189/8199/dsc3527b.jpg[/IMG] i po, ale nie ostateczna wersja, puściłam kawalera żeby się pobawił, później były poprawki głowy, ale zapomniałam zdjęcie zrobić :shake: wiem że strasznie nie równo, wygląda wręcz jakby tasakiem włos był skracany, ale jak mówię to przed poprawkami było [IMG]http://img153.imageshack.us/img153/4919/dsc3574p.jpg[/IMG] [IMG]http://img220.imageshack.us/img220/6784/dsc3559b.jpg[/IMG] Quote
Recommended Posts