Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Anetta każdy filc usunę i staram się żeby pies jak najlepiej wyglądał , ale trzeba mieć dużo cierpliwości .
Szkoda ostrza i maszynki , a przecinakowi i grzebieniowi nic się nie stanie , a i tak trzeba maszynką wyrównać .
Dzięki dokładnemu przygotowaniu włosa nie mam problemu z ostrzami i ciągle mam ostre.
Występujące w sprzedaży narzędzia nie spełniają swojego zadania ,jeżeli chodzi o usunięcie dużych filców .

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='NightQueen']

shih trudniej oszpecić niż yorka :evil_lol:[/QUOTE]
Tu bym się sprzeczała , widziałam całą masę oszpeconych shih tzu :mad::razz:

A co do wczęsniejszych filmików nigdy nie zrozumiem postępowania ludzi którzy doprowadzają psy do tego stanu ... Ja rozumiem że przeciętny obywatel kupując potencjalne shih tzu nie trzyma go w długiej szacie ( sama mam 4 , więc wiem ile czasem trzeba godzin spędzic "nad psem" żeby dobrze wyglądał - nie wposminając o kondycji wystawowej) ale naprawde jeśli pisur jest pocięty to taka regularna pielegnacja tudzież przeczesanie go trwa chwilę i powinna byc przyjemnością dla psa i właściciela...:roll:
Przykro się patrzy na takie żyjące dredy :shake:
A shicki poprostu lubią byc czyste i zadbane :razz:

Posted

AbraCadabra masz rację , ale kto kupuje szitka to nie będzie wiedział jak go pielęgnować i zależy jaki będzie miał włos to wielu m-cach zacznie się zagęszczać , ale wtedy kłopot i tnie się jak najkrócej ,oczywiście do pielęgnacji trzeba mieć odpowiednie grzebienie , a nie szczoteczki .Ciekawy jestem czym ich czeszesz , żeby było jak najlepiej.
A pieski z bródkami wszystkie lubią być czyste .

Posted

Witam,
zajmuję się fotografią psów i szukam modeli ciekawych ras do sesji foto.
Zapraszam groomerów z Warszawy do współpracy - interesują mnie szczególnie psy "prosto od fryzjera" :).
(proszę o kontakt e-mailowy)

Posted

[quote name='Grey']AbraCadabra masz rację , ale kto kupuje szitka to nie będzie wiedział jak go pielęgnować i zależy jaki będzie miał włos to wielu m-cach zacznie się zagęszczać , ale wtedy kłopot i tnie się jak najkrócej ,oczywiście do pielęgnacji trzeba mieć odpowiednie grzebienie , a nie szczoteczki .Ciekawy jestem czym ich czeszesz , żeby było jak najlepiej.
A pieski z bródkami wszystkie lubią być czyste .[/QUOTE]

[B]Grey[/B] tu bym się sprzeczała, :diabloti: z obserwacji i jakiejś tam praktyki mogę śmiało powiedzieć że podstawą pielęgnacji shih tzu we włosie jest szczotka ( i tu sobie chwalę Mason Pearson, Maxi Pin, Mars, a także odkryłam kilka tzw. "no name") Wiadomo bez grzebieni też się nie da życ, w tej materii lubię spratts i kilka innych.
Ale oczywiście wszystko zależy od zastanej sytuacji włosowej... bo jedne mają podszerstka całe góry.. a inne tyle co kot napłakał :evil_lol: więc "co kraj to obyczaj" i do każdego psa trzeba podejść indywidualnie :cool3: kluczem tutaj jest systematyczność. :cool1:

Zobrazuję sprawę co by odbiec od tych cierpiących piesków w dredach :shake:
[img]http://img28.imageshack.us/img28/6753/68641149.jpg[/img]
[img]http://img861.imageshack.us/img861/1043/cz3.jpg[/img]

Posted

Dziękuje :multi: aczkolwiek sama jestem za obcinaniem psów niewystawowych bądź "emerytowanych" z prostych względów - choćby wygody. Moje psiury codziennie nie latają tak jak na zdjęciach bo jest to nierealne... :evil_lol:
Szanuje ludzi którzy kupują sobie shih tzu bo chcą miec w domu ten wspaniały charakter - jeśli nie mamy czasu na pielęgnacje wygodnie jest psa obciąc.. ale w tedy poświećmy minimalnie czasu ( naprawde nie trzeba go wiele ) aby nie dopuścić
do przykrych sytuacji kołtunowych :mad: bo jak czasami spotykam na ulicach zakołtunione "shicki" to aż strach się bac :shake:
Czasami poprostu właściciela powinno się potraktować tak jak on traktuje psa. :diabloti:

Posted

mam "głupie" pytanie . :oops:
zawsze miałam maszynkę jednobiegową , od jakiegoś czasu mam dwubiegową i nie wiem jak używać tego drugiego biegu ? tzn w jakiej sytuacji ? czy tam gdzie sierść jest gęstsza? wiem że to nie ten temat ale tutaj najwięcej osób się wypowiada znających się na rzeczy ;) oczywiście nie obcinam psów profesjonalnie ale jak już mam taka maszynkę to chciałabym wiedzieć co i jak .

Posted

Gops Twoje pytanie nie jest "głupie " i o różnych konkretnych sprawach powinno się właśnie rozmawiać , od tego jest forum.
Odnośnie pytania, pomocny jest drugi bieg , można go używać jak się chce .Szybciej się strzyże, poruszanie maszynką jest swobodniejsze .Musisz zwrócić uwagę na ostrza ( temperatura ) , oraz przygotowanie włosa do strzyżenia .Ostrze nie będzie się szybko tępić .

Posted

Witam!!!!!! przeczytałam cały wątek i jestem pod wrazenie Waszych prac!!!! dopiero zaczynam prace groomera,ale juz zadązylam poznac blaski i cienie tego zawodu.i odrazu prosze Was o pomoc: jak strzyżecie uszka yorka? na kursie uczyli inaczej,w mojej miescinie robia inaczej, baaardzo prosze o "instrukcje obsługi"

Posted

[quote name='Grey']Gops Twoje pytanie nie jest "głupie " i o różnych konkretnych sprawach powinno się właśnie rozmawiać , od tego jest forum.
Odnośnie pytania, pomocny jest drugi bieg , można go używać jak się chce .Szybciej się strzyże, poruszanie maszynką jest swobodniejsze .Musisz zwrócić uwagę na ostrza ( temperatura ) , oraz przygotowanie włosa do strzyżenia .Ostrze nie będzie się szybko tępić .[/QUOTE]
dzięki za odpowiedź .
zauważyłam że maszynka na 2 biegu jest głośniejsza , bardziej stresuję mi psa więc nie będę go często używać .

Posted

Lolapets różnie można zrobić ,dłuższy lub krótszy włos zostawiamy . Ja skracam degażówką lub nożycami liliput , maszynką nie skracam .

Posted

Może tutaj uzyskam odpowiedź - powiedzcie mi, jak pielęgnować białego, gładkiego jack russell terriera? Chodzi mi o to, co kupić do czesania i jaki szampon - docelowo pewnie do białej sierści, ale macie może coś konkretnego?

Posted

[quote name='ladySwallow']Może tutaj uzyskam odpowiedź - powiedzcie mi, jak pielęgnować białego, gładkiego jack russell terriera? Chodzi mi o to, co kupić do czesania i jaki szampon - docelowo pewnie do białej sierści, ale macie może coś konkretnego?[/QUOTE]

do czesania tylko gumowa rękawica, furminatory, zgrzebła nie działają. Do mycia szampon czyszczący, po czyszczącym wybielający. I tyle w zupełności wystarczy ;)

Posted

[quote name='Unbelievable']do czesania tylko gumowa rękawica, furminatory, zgrzebła nie działają. Do mycia szampon czyszczący, po czyszczącym wybielający. I tyle w zupełności wystarczy ;)[/QUOTE]

A jakieś konkretne szampony, tzn. marki? Bo jest tego masa, a nie chcę wydać bezsensownie pieniędzy na coś, co nie jest dobrej jakości.

Posted

[quote name='ladySwallow']A jakieś konkretne szampony, tzn. marki? Bo jest tego masa, a nie chcę wydać bezsensownie pieniędzy na coś, co nie jest dobrej jakości.[/QUOTE]

szczerze mówiąc ja myłam psa większość czasu championem dr.seidla(czy jakoś tak), teraz mamy taki w czarnej buteleczce z zoologika do szorstkiej sierści, a wybielający z hery. Nie trzeba nic super kupować, chodzi o to tylko żeby psa umyć i odświeżyć biel ;)

Posted

[quote name='Unbelievable']szczerze mówiąc ja myłam psa większość czasu championem dr.seidla(czy jakoś tak), teraz mamy taki w czarnej buteleczce z zoologika do szorstkiej sierści,[/QUOTE]
Też go mam, ale zdecydowanie wolę Ring5... jest lepszy, włos się nie skleja i nie brudzi tak szybko jak po tym Championie... i nawet wychodzi taniej...

Posted

przed
na nogach i brzuchu był filc :loveu:

[IMG]http://img189.imageshack.us/img189/8199/dsc3527b.jpg[/IMG]

i po, ale nie ostateczna wersja, puściłam kawalera żeby się pobawił, później były poprawki głowy, ale zapomniałam zdjęcie zrobić :shake:
wiem że strasznie nie równo, wygląda wręcz jakby tasakiem włos był skracany, ale jak mówię to przed poprawkami było

[IMG]http://img153.imageshack.us/img153/4919/dsc3574p.jpg[/IMG]

[IMG]http://img220.imageshack.us/img220/6784/dsc3559b.jpg[/IMG]