Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja miałam, nie jestem za takimi smyczami. Ponieważ sznurek jest bardzo cieniutki, a jak masz większego i silniejszego psa to sznurek się przerwie, bo nie wytrzyma. Raz właśnie, jak szłam na spacer na pola wzięłam tą smycz, po czym, po 5 min. się urwała, z tych metalowych części i mnie skaleczyła.

Posted

[quote name='Kagra']Ja miałam, nie jestem za takimi smyczami. Ponieważ sznurek jest bardzo cieniutki, a jak masz większego i silniejszego psa to sznurek się przerwie, bo nie wytrzyma. Raz właśnie, jak szłam na spacer na pola wzięłam tą smycz, po czym, po 5 min. się urwała, z tych metalowych części i mnie skaleczyła.[/quote]
Kagra, a czy to była Flexi czy tylko zwykła smycz automatyczna? :roll: Zwykłych to i ja nie polecam, ale Flexi są świetne i bardzo wytrzymałe. Poza tym dla dużego psa lepiej kupić smycz z taśmą niż z linką, bo jest zdecydowanie mocniejsza i trwalsza. :cool3:

Posted

ja dla mojej mam flexi 1-small, 3m do 8kg. jeszcze nie wypróbowana, ale zachwalana przez znajomą, która ma yorka :) poza tym planuję kupić jeszcze zwykłą smycz. zobaczymy, z którą będzie lepiej ;)

Posted

Także gorąco polecam flexi. Ja mam dla mojej labradorki Flexi Comfort Compact do 50kg na taśmie. Jest bardzo wytrzymała, mała potrafi nieźle szarpnąć do psa, a blokada trzyma i nie przeskakuje. Mam ją w kolorze niebieskim, ładnie sie prezentuje. Na taśmie też zauważyłam śladu zębów, ale jak na razie wszystko dobrze.

Zanim jej kupiłam tą do 50kg, chodziła na takiej do 12kg (ma 6 miesiecy) flexi - linka i też świetnie sie sprawdzała co do wytrzymałości, jednak linka nie jest praktyczna, bo plącze sie i może skaleczyć psa. No ale przemawia za nią to że smycz na lince jest znacznie lżejsza.

Polecam, warto wydać więcej i mieć pewność, że smycz nie zawiedzie na ruchliwej ulicy.

Posted

Ja jestem posiadaczką flexi, do 50kg. Sprawdza się przy moim bokserze:diabloti:
Chyba warto dac to 120zł. Jest z gładkiego gumowego plastyku, który poręcznie i wygodnie leży w dłoni. Mam jedno zastrzeżenie. Przy na prawdę mocnym pociągnięciu przez psa trudno utrzymac tą rączkę a nie psa. Przy zwykłej smyczy mozna sobie owinąc wokół nadgarstka i najwyżej nam kości poprzestawiam ale psy dalej trzymamy:diabloti:
Oczywiście na mojej taśmie też jest już ślad kiełka...:mad:

Posted

[quote name='gosikf & dogs']Ja jestem posiadaczką flexi, do 50kg. Sprawdza się przy moim bokserze:diabloti:
Chyba warto dac to 120zł. Jest z gładkiego gumowego plastyku, który poręcznie i wygodnie leży w dłoni. Mam jedno zastrzeżenie. Przy na prawdę mocnym pociągnięciu przez psa trudno utrzymac tą rączkę a nie psa. Przy zwykłej smyczy mozna sobie owinąc wokół nadgarstka i najwyżej nam kości poprzestawiam ale psy dalej trzymamy:diabloti:
Oczywiście na mojej taśmie też jest już ślad kiełka...:mad:[/QUOTE]

Ja za tą samą smycz dla mojej bokserki dałąm 79 zł z dostawą do domu :eviltong:

• 2 weeks later...
Posted

ja mam dla 9mies labka flexi 8m taśmę do50kg. Wcześniej miałam linkę jednak taśma jest moim zdaniem bezpieczniejsza.

Jestem teraz zadowolona, chociaż mam dwie uwagi - automat moim zdaniem nie jest dobry dla szczeniaka, który ma trudności z nauczeniem się chodzenia na luźnej smyczy oraz trzeba bezwględnie odpinać taką smycz gdy pies zaczyna sie bawić czy choćby witać żywiołowo z innym, zawinięcie smyczy o jakąś część ciała, czy potknięcie się o nią w skoku/biegu (nawet bez udziału innego psa) może być niebezpieczne

Posted

[quote name='Gabryjella']A może mi ktoś powiedzieć po co do flexi, tej 8m do 50kg, jest dodana ta niby obroża,przecież jakby mój pies na tym szarpnął to by mu chyba szyje przecieło przy tej szerokości taśmy.[/quote]

Dodają tą obroże do każdej smyczy :) Ta tasiemka jest po to, że trza ją psu zakładać z normalną obrożą i jak ta normalna się zerwie to ta przytrzyma, żeby nie uderzyło ci w twarz karabińczykiem :)

Posted

[quote name='Gosia_i_Luka']:crazyeye:Jak wygląda ta obroża? Ja czegoś takiego do mojej flexi 1 nie dostałam, więc chyba jednak nie jest dodawana do każdej smyczy...[/quote]

A kiedy kupowałaś smycz? Ja do tej co teraz kupiłam miałam, do poprzedniej nie, bo była kupowana z 3 lata temu :)

Posted

Ja tez cos takiego dostalam a kupilam 3 miesiące temu. W sumie to niejest obroża, wygląda jak taśmowy dławik, taśma cienka, a na koncach dwa kółka, przypina sie razem do smyczy .

Posted

A widzieliście takei "bajery" Flexi ?

[url]http://www.obywatelpies.pl/index.php?products=product&prod_id=2167[/url]

[url]http://www.obywatelpies.pl/index.php?products=product&prod_id=1046[/url]

Posted

[quote name='drzalka']A widzieliście takei "bajery" Flexi ?

[URL]http://www.obywatelpies.pl/index.php?products=product&prod_id=2167[/URL]

[URL]http://www.obywatelpies.pl/index.php?products=product&prod_id=1046[/URL][/quote]

Ta z latarką by mi się przydała :D

Posted

[quote name='drzalka']A widzieliście takei "bajery" Flexi ?

[URL]http://www.obywatelpies.pl/index.php?products=product&prod_id=1046[/URL][/quote]

Tą mam :) (pisalam o niej gdzies na tym wątku). Tata dorobił dłuższą linkę:cool3:, i pies chodzi z cały czas przyczepioną smyczą przy obroży...a jak idzie policja- to tylko "myk" i udaje głupa że pies cały czas jest prowadzony na smyczy:diabloti:

Posted

[quote name='moon_light']Tą mam :) (pisalam o niej gdzies na tym wątku). Tata dorobił dłuższą linkę:cool3:, i pies chodzi z cały czas przyczepioną smyczą przy obroży...a jak idzie policja- to tylko "myk" i udaje głupa że pies cały czas jest prowadzony na smyczy:diabloti:[/QUOTE]

Super :D, HEj a jest w tej smyczy taki klik jak w pozostałych Flexi, zeby zablokowac smycz ?

Posted

[quote name='drzalka']Super :D, HEj a jest w tej smyczy taki klik jak w pozostałych Flexi, zeby zablokowac smycz ?[/quote]
Ta smycz ma 50 cm:diabloti: jakbys chciala blokowac cos to chyba pies by w powietrzu latał:eviltong:

Posted

[quote name='Chefrenek']A jak się ją trzyma? ja tam nie widze żadnej rączki?[/quote]
"w garści"
ta smycz ma specjalne przypięcie- zaklada się ją na obroże i pies biega ze smyczą.

ale chyba polece tylko wlascicielom duzych psow, bo o mniejsze nikt się nie pruje, że chodzą bez smyczy.