Katerinas Posted January 11, 2013 Posted January 11, 2013 Miśko śpi jak suseł o tej godzinie. ;) Quote
Alicja Posted January 11, 2013 Author Posted January 11, 2013 Katerinas napisał(a):Miśko śpi jak suseł o tej godzinie. ;) może do jutro nie zjedzą :lol: Quote
Rinuś Posted January 11, 2013 Posted January 11, 2013 No nie! weszłam tutaj na głodnego i co widzę? ciasto :placz: Quote
Alicja Posted January 11, 2013 Author Posted January 11, 2013 [quote name='Rinuś']No nie! weszłam tutaj na głodnego i co widzę? ciasto :placz: nie krępuj się , nasycaj się patrząc :) Quote
Vectra Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 No jak można nie umieć gotować ? :diabloti: ja uwielbiam mieszać w garach. Ja korzystam teraz z przepisów , Anielskiej kuchni , siostry Anieli , z TV Religia :cool3: Babcia pingwin ma fajne proste przepisy i co ważne nie oszukane :diabloti: Produkty naturalne , a nie podróby. A serniczek jaki pycha :loveu: PS Rogale wszystkich rzucają na kolana ;) Ubolewałam że miałam rozwalony piekarnik i nie szło upiec jak należy. Teraz nadrabiam stracony czas ;) Quote
Asiaczek Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 [quote name='Alicja'] Jak ktoś toleruje kokos i lubi lekkie ciasta to voile CIASTO JOGURTOWE Ciasto: * 3 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml) * 250 g margaryny * 5 żółtek * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * Szczypta soli Jogurtowa masa * 3 opakowania (opakowanie 400g) jogurtu greckiego * 200 g wiórek kokosowych (jak najdrobniejsze) * 5 białek * ¾ szklanki drobnego cukru (ale nie pudru) * 2 łyżeczki octu winnego (lub soku z cytryny) * 1 łyżka budyniu waniliowego * 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub powideł Ze składników na ciasto, wyrobić kruche ciasto (najwygodniej w malakserze), podzielić na dwie części i wstawić owinięte w folie, do lodówki na kilka godzin. Formę 24x36 wyłożyć papierem do pieczenia i jedną część ciasta zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, na dno. Lekko przyklepać aby nie było widać papieru. Posmarować powidłami. Jogurty wymieszać z wiórkami kokosowymi, ekstraktem waniliowym i z budyniem. Białka ubić ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Na koniec dodać ocet winny. Ubitą pianę delikatnie wymieszać z jogurtem i całość wylać na ciasto w formie. Na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi otworami, resztę ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (najlepiej piec w 160 – termoobieg) przez około 1 godzinę. Po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez około pół godziny. Sugerowane jest też żeby posypać gorzkim kakao. Ka niestety, nie zrobię tego ciasta, bo jedyna rzecz, jakiej nie umiem przy ciastach robić, to ubicie białek i potem dodanie ich do ciasta. Nie i nie. Nie wychodzi.... Szkoda. A rogaliki tez testowałam i z tego testowania wyszły u mnie rozki-pierozki.... tez z różnymi nadzieniami:) Pzdr. Quote
Vectra Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 Asiaczek napisał(a):Ka niestety, nie zrobię tego ciasta, bo jedyna rzecz, jakiej nie umiem przy ciastach robić, to ubicie białek i potem dodanie ich do ciasta. Nie i nie. Nie wychodzi.... Szkoda. Pzdr. :mdleje: Asia ,to jest najprostsza czynność w ciastach !! nauczę Cię !!! tu nie ma co nie wyjść .. to jest jak ugotowanie wody na kawę w czajniku elektryczny. Pewno zapominasz nalać wody ;) Quote
Alicja Posted January 12, 2013 Author Posted January 12, 2013 Vectra napisał(a):No jak można nie umieć gotować ? :diabloti: ja uwielbiam mieszać w garach. Ja korzystam teraz z przepisów , Anielskiej kuchni , siostry Anieli , z TV Religia :cool3: Babcia pingwin ma fajne proste przepisy i co ważne nie oszukane :diabloti: Produkty naturalne , a nie podróby. A serniczek jaki pycha :loveu: PS Rogale wszystkich rzucają na kolana ;) Ubolewałam że miałam rozwalony piekarnik i nie szło upiec jak należy. Teraz nadrabiam stracony czas ;) Siostra Aniela pokazuje krok po kroku jak co się piecze więc dla laika super sprawa :cool2: Pamiętam jak uczyłam Dbsst robić rogaliki :lol: i ona w Warszawce a ja w Rybniku tworzyłyśmy ciasto ... krok po kroku fotografowałam , wysyłałam foty na GG :roflt: ....nie było jeszcze Siostry Anieli :evil_lol: Asiaczek napisał(a):Ka niestety, nie zrobię tego ciasta, bo jedyna rzecz, jakiej nie umiem przy ciastach robić, to ubicie białek i potem dodanie ich do ciasta. Nie i nie. Nie wychodzi.... Szkoda. A rogaliki tez testowałam i z tego testowania wyszły u mnie rozki-pierozki.... tez z różnymi nadzieniami:) Pzdr. Asiu pianę ubijasz mikserem a z cukrem bardzo fajnie sie na ulep ubija a potem mieszasz łyżką , albo mikserem ale na żółwich obrotach Quote
Vectra Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 Formatowałaś dysk , drogą telefoniczną .. to co tam pieczenie rogali :evil_lol: wszystko się w mordę da :diabloti: Quote
Alicja Posted January 12, 2013 Author Posted January 12, 2013 Vectra napisał(a):Formatowałaś dysk , drogą telefoniczną .. to co tam pieczenie rogali :evil_lol: wszystko się w mordę da :diabloti: no tak :grins: jak się chce , WSZYSTKO można :lol: Quote
justysiek Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 Vectra napisał(a):No jak można nie umieć gotować ? :diabloti: ja uwielbiam mieszać w garach. Ja korzystam teraz z przepisów , Anielskiej kuchni , siostry Anieli , z TV Religia :cool3: Babcia pingwin ma fajne proste przepisy i co ważne nie oszukane :diabloti: Produkty naturalne , a nie podróby. A serniczek jaki pycha :loveu: PS Rogale wszystkich rzucają na kolana ;) Ubolewałam że miałam rozwalony piekarnik i nie szło upiec jak należy. Teraz nadrabiam stracony czas ;) ale mi wyjechałaś na ambicje:diabloti: jak tylko wrócę do domu to zrobię te rogale :evil_lol: Quote
Rinuś Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 ja muszę też się wziąć za gotowanie....tylko że ja wymyslam sobie takie potrawy, do których składniki sa drogie:evil_lol: Quote
Katerinas Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 [quote name='Alicja']może do jutro nie zjedzą :lol: ... wątpie :lol: [quote name='Vectra']No jak można nie umieć gotować ? :diabloti: , Ano można :diabloti: :eviltong: Wszystkie ciasta mi opadają :pissed: [quote name='Vectra']Ja korzystam teraz z przepisów , Anielskiej kuchni , siostry Anieli , z TV Religia :cool3:, eee.,.. z Religii TV? Przepis z kazaniem ;) Quote
mar....ka Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 O Boziu, jak ja juz dawno Ozzzzuuuulka nie widziałam, troszkę mu poleciało- pewnie jak nam wszystkim, ale dalej nadal przystojny facet:P Alicja w ogóle całusy dla Ciebie:) Quote
Kaaasia Posted January 12, 2013 Posted January 12, 2013 Przepis na rogale zapisany- kiedyś ktoś zrobi ;) U mnie dzisiaj robiły się pączki. I weź tu człowieku idź na dietę :evil_lol: Quote
Vectra Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 Katerinas napisał(a): eee.,.. z Religii TV? Przepis z kazaniem ;) kazania ma dobre , by nie używać np margaryny ino masła :evil_lol: i tu ją słucham ;) Quote
Katerinas Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 Vectra napisał(a):kazania ma dobre , by nie używać np margaryny ino masła :evil_lol: i tu ją słucham ;) Dobrze, że tylko w tym jej słuchasz ;) Quote
Alicja Posted January 14, 2013 Author Posted January 14, 2013 [quote name='justysiek']ale mi wyjechałaś na ambicje:diabloti: jak tylko wrócę do domu to zrobię te rogale :evil_lol: :evil_lol: [quote name='Rinuś']ja muszę też się wziąć za gotowanie....tylko że ja wymyslam sobie takie potrawy, do których składniki sa drogie:evil_lol: kup tańsze zamienniki :diabloti: [quote name='Katerinas']... wątpie :lol: Ano można :diabloti: :eviltong: Wszystkie ciasta mi opadają :pissed: eee.,.. z Religii TV? Przepis z kazaniem ;) stawiaj na podłodze to nie opadną :evil_lol: [quote name='majoka']http://global.images10.fotosik.pl/2999/83cf397af016589e.jpgO Boziu, jak ja juz dawno Ozzzzuuuulka nie widziałam, troszkę mu poleciało- pewnie jak nam wszystkim, ale dalej nadal przystojny facet:P Alicja w ogóle całusy dla Ciebie:) nooooo , nareszcie znak że żyjecie :loveu: [quote name='Kaaasia']Przepis na rogale zapisany- kiedyś ktoś zrobi ;) U mnie dzisiaj robiły się pączki. I weź tu człowieku idź na dietę :evil_lol: a co to takiego dieta :hmmmm: chora jesteś :diabloti:czy cóś ?? [quote name='hecia13']Ozzy to wyjątkowy przystojniak!!! :grins: [quote name='Vectra']kazania ma dobre , by nie używać np margaryny ino masła :evil_lol: i tu ją słucham ;) słusznie prawi :cool2: [quote name='Katerinas']Dobrze, że tylko w tym jej słuchasz ;) w innych sprawach wątpię że by Vectra posłuchała :lol: Quote
Doginka Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 Aktualnie zajadam się faworkami maminej roboty:lol: Quote
Katerinas Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 Alicja napisał(a):w innych sprawach wątpię że by Vectra posłuchała :lol: hehe... domyślam się. Choć znam przypadki nawrócenia. ;) Oby na Vectre nie spadło ;) Quote
Alicja Posted January 14, 2013 Author Posted January 14, 2013 Katerinas napisał(a):hehe... domyślam się. Choć znam przypadki nawrócenia. ;) Oby na Vectre nie spadło ;) oby nie :modla: Gioco napisał(a):Hej Alu i Ozzulku :bye: :hand: Quote
Alicja Posted January 14, 2013 Author Posted January 14, 2013 Doginka napisał(a):Aktualnie zajadam się faworkami maminej roboty:lol: ładnie to tak smaka robić ?? Quote
Doginka Posted January 14, 2013 Posted January 14, 2013 Alicja napisał(a):ładnie to tak smaka robić ?? Smak smakiem, teraz mam objawy bulimiczne - obżarłam się jak bąk i będę puszczać ptaki z kolorowymi ogonami na wolność:roflt: Quote
Recommended Posts