Alicja Posted January 10, 2013 Author Posted January 10, 2013 Aleks89 napisał(a):W nocy dziś też chyba padał śnieg ,a teraz wszystko rozklapciane:shake:Jak to zetnie to masakra ,bo z pól do bloku mam z górki:evil_lol: weź na spacer doopolot ;) Quote
Aleks89 Posted January 10, 2013 Posted January 10, 2013 Narty lepiej ,szybciej dojade do klatki:evil_lol:Ostatnio tak sobie wracam ,jestem w połowie uliczki tej w dół właśnie i zza zakrętu wychodzi BUCZ:diabloti:Szybkim kocim ruchem wskoczyłem na trawnik ,żeby nie przejechać się za Lucaskiem do Bucza:evil_lol: Quote
Alicja Posted January 10, 2013 Author Posted January 10, 2013 Aleks89 napisał(a):Narty lepiej ,szybciej dojade do klatki:evil_lol:Ostatnio tak sobie wracam ,jestem w połowie uliczki tej w dół właśnie i zza zakrętu wychodzi BUCZ:diabloti:Szybkim kocim ruchem wskoczyłem na trawnik ,żeby nie przejechać się za Lucaskiem do Bucza:evil_lol: no prosze , będziesz zawsze gibki i sprawny ;) Quote
Doginka Posted January 10, 2013 Posted January 10, 2013 Jestem Alu, czytam sobie, ale tak ostatnio mało piszę, bo mnie łapka boli:sad: Skrobnę sobie od czasu do czasu, ale czytam wszystko w Waszej galerii;-) Coś foteczek mało, ale wybaczam, bo i u mnie z tym krucho ostatnio - mam jakiś wstręt do zdjęć, jadła i picia:lol: Quote
Alicja Posted January 10, 2013 Author Posted January 10, 2013 Doginka napisał(a):Jestem Alu, czytam sobie, ale tak ostatnio mało piszę, bo mnie łapka boli:sad: Skrobnę sobie od czasu do czasu, ale czytam wszystko w Waszej galerii;-) Coś foteczek mało, ale wybaczam, bo i u mnie z tym krucho ostatnio - mam jakiś wstręt do zdjęć, jadła i picia:lol: ja wychodze z domu 6.15 i wracam 15.30 , w sumie nie chce mi się już nic ... a jeszcze trzeba 2x z psem polecieć ...w sumie po ciemnicy . Na foty już ochoty brak a i robić nie ma jak. Jestem tak zmęczona ze jak wczoraj poszłam obejrzeć teleexpres to się obudziłam na kanapie 18.24 , a po herbacie pływała kra ... Quote
fioneczka Posted January 10, 2013 Posted January 10, 2013 aaaaaa dawaj sposób co robić ... ząb mnie boli taki co to trupem jest od dwóch lat ... buuuu Gadzinę zobacz jak do liceum chodzi ;) Quote
Alicja Posted January 10, 2013 Author Posted January 10, 2013 fioneczka napisał(a):aaaaaa dawaj sposób co robić ... ząb mnie boli taki co to trupem jest od dwóch lat ... buuuu Gadzinę zobacz jak do liceum chodzi ;) iść i wyrwać jako i ja uczyniłam ...odkąd nie ma go , nie boli i jest oki leceeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee Quote
fioneczka Posted January 10, 2013 Posted January 10, 2013 Alicja napisał(a):iść i wyrwać jako i ja uczyniłam ...odkąd nie ma go , nie boli i jest oki leceeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee jessso wyrwać ... tyle kasy w dziada władowałam buuuuuu se poczytałam ostatnie wieści u Ciebie na wątku (znaczy u zięcia :)) i na tym co to chamką bez kultury zostałaś też :eviltong: ZUA kobieto Ty :diabloti: Quote
Alicja Posted January 10, 2013 Author Posted January 10, 2013 fioneczka napisał(a):jessso wyrwać ... tyle kasy w dziada władowałam buuuuuu se poczytałam ostatnie wieści u Ciebie na wątku (znaczy u zięcia :)) i na tym co to chamką bez kultury zostałaś też :eviltong: ZUA kobieto Ty :diabloti: no niestety ...taki urok kanałowego leczenia ... No zUa jestem , przecie wiesz :grins: bira napisał(a):Się witam wieczorowo :-) witam i pomykam spać :hand: Quote
Vectra Posted January 11, 2013 Posted January 11, 2013 Robiłaś rogale z borówką taką do mięs ? matko jaki raj w mordzie :loveu: i z cynamonem kosa , a wersja z orgazmem , to powidła śliwkowe posypane cynamonem :diabloti: W końcu mam porządny piec , więc zużywam dużo prądu i produkuje dużo kalorii :evil_lol: Quote
Alicja Posted January 11, 2013 Author Posted January 11, 2013 Vectra napisał(a):Robiłaś rogale z borówką taką do mięs ? matko jaki raj w mordzie :loveu: i z cynamonem kosa , a wersja z orgazmem , to powidła śliwkowe posypane cynamonem :diabloti: W końcu mam porządny piec , więc zużywam dużo prądu i produkuje dużo kalorii :evil_lol: serio , dobrze to smakuje ?? to jutro skoczę po borówkę :) , drożdze mi zostały i cza je spożytkować ;) Ja się przymierzam do wymiany pieca na taki z el. piekarnikiem bo moja gazówka to porażka :roll: Quote
justysiek Posted January 11, 2013 Posted January 11, 2013 Vectra napisał(a):Robiłaś rogale z borówką taką do mięs ? matko jaki raj w mordzie :loveu: i z cynamonem kosa , a wersja z orgazmem , to powidła śliwkowe posypane cynamonem :diabloti: W końcu mam porządny piec , więc zużywam dużo prądu i produkuje dużo kalorii :evil_lol: mniammmmmmmmm:) ale mi smaka narobiłaś, a ja nie mam talentu do pieczenia:( buuuuuuuu cześć Ala! wpadłam się przywitać. Quote
Vectra Posted January 11, 2013 Posted January 11, 2013 Serio PYSZNE !!! miałam otwarty słoiczek i się zastanawiałam co z tym uczynić ;) wiadomo po otwarciu zdycha szybko. A robiłam sobie rogale ... no to ciach i rewelacja. A jak byś robiła z cynamonem , to najpierw trzeba placka dobrze posmarować roztopionym masłem , na to posypać obficie cynamonem i cukrem , potem ciasno zwinąć. MNIAMIIIII Ja już robiłam różne warianty i nawet z mięskiem takim jak na spaghetti :grins: też dobre , takie inne , ale bardzo smaczne. Piec mam elektryczny , bo na butle to bym z torbami poszła. Quote
Alicja Posted January 11, 2013 Author Posted January 11, 2013 [quote name='Vectra']Serio PYSZNE !!! miałam otwarty słoiczek i się zastanawiałam co z tym uczynić ;) wiadomo po otwarciu zdycha szybko. A robiłam sobie rogale ... no to ciach i rewelacja. A jak byś robiła z cynamonem , to najpierw trzeba placka dobrze posmarować roztopionym masłem , na to posypać obficie cynamonem i cukrem , potem ciasno zwinąć. MNIAMIIIII Ja już robiłam różne warianty i nawet z mięskiem takim jak na spaghetti :grins: też dobre , takie inne , ale bardzo smaczne. Piec mam elektryczny , bo na butle to bym z torbami poszła. z mięsem robiłam , kapustą i grzybami , pieczarkami aaaaaa z cynamonem to już wiem , z babcią zawsze robiłyśmy tyle ze typowe drożdżówki:) [quote name='bira']Vectra daj przepis na te rogaliki. Rogaliki krucho-drożdżowe 50 dkg mąki 1 jajko 1 kostka margaryny / ja daję Palmę / 5 dkg drożdży 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru szczypta soli Składniki zmieszać ze sobą , uformować kulę i zanurzyć na 15 minut w garnku z zimną wodą .Kula powinna wypłynąć na powierzchnię . Następnie wyciągnać kulę i zarobić ciasto , podzielić na 4 części . Każdą część rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 8 części Nadzienie kładziemy od zewnętrznej strony i zawijamy rogalik . Pieczemy do zezłocenia .Można rogaliki posypać cukrem pudrem lub lukrować . Nadzienie dowolne: marmolada , powidła , masa makowa , masa serowa , farsz mięsny , grzybowy etc...... Quote
Alicja Posted January 11, 2013 Author Posted January 11, 2013 justysiek napisał(a):mniammmmmmmmm:) ale mi smaka narobiłaś, a ja nie mam talentu do pieczenia:( buuuuuuuu cześć Ala! wpadłam się przywitać. cześć :) do rogali nie potrzeba talentu , wszyscy się nauczyli :) a Vectra w pieczeniu ich przerosła Mistrza , czyli Mnie :) Quote
aida Posted January 11, 2013 Posted January 11, 2013 Alicja napisał(a): :) do rogali nie potrzeba talentu , wszyscy się nauczyli :) a Vectra w pieczeniu ich przerosła Mistrza , czyli Mnie :) Aluśka cały czas czytam i podziwiam. Do wszystkiego trzeba mieć talent. Onego czasu jak robiłam ciasto co podobno tylko debilom nie wychodzi to wyszła jajecznica z jabłkami bo zapomniałam dodać mąki:-( Quote
Alicja Posted January 11, 2013 Author Posted January 11, 2013 aida napisał(a):Aluśka cały czas czytam i podziwiam. Do wszystkiego trzeba mieć talent. Onego czasu jak robiłam ciasto co podobno tylko debilom nie wychodzi to wyszła jajecznica z jabłkami bo zapomniałam dodać mąki:-( oj tam oj tam ....wpadnij , naucze cie robić rogaliki ;) albo jak chcesz już spróbować to jedź do Vectry , daleko nie masz ;) Asi mój sernik smakował , ba nawet Kris pochwalił :) ...Moni nie pozwolili dać :diabloti: :roflt: pamiętam jak jechałyśmy na Dogomaniacki spęd do Warszawki , z Malawaszką i Clockwork to wiozłam zamówione na spotkanko rogaliki ...jak taka prawdziwa baba ze wsi ...do stolycy z darami :roflt: ale dojechały pomimo że głodne byłyśmy w pociągu :lol: Quote
justysiek Posted January 11, 2013 Posted January 11, 2013 Alicja napisał(a):cześć :) do rogali nie potrzeba talentu , wszyscy się nauczyli :) a Vectra w pieczeniu ich przerosła Mistrza , czyli Mnie :) :evil_lol: bo nie znasz mojego talentu:eviltong: Quote
Alicja Posted January 11, 2013 Author Posted January 11, 2013 [quote name='justysiek']:evil_lol: bo nie znasz mojego talentu:eviltong: no nie :) Jak ktoś toleruje kokos i lubi lekkie ciasta to voile CIASTO JOGURTOWE Ciasto: * 3 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml) * 250 g margaryny * 5 żółtek * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * Szczypta soli Jogurtowa masa * 3 opakowania (opakowanie 400g) jogurtu greckiego * 200 g wiórek kokosowych (jak najdrobniejsze) * 5 białek * ¾ szklanki drobnego cukru (ale nie pudru) * 2 łyżeczki octu winnego (lub soku z cytryny) * 1 łyżka budyniu waniliowego * 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub powideł Ze składników na ciasto, wyrobić kruche ciasto (najwygodniej w malakserze), podzielić na dwie części i wstawić owinięte w folie, do lodówki na kilka godzin. Formę 24x36 wyłożyć papierem do pieczenia i jedną część ciasta zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, na dno. Lekko przyklepać aby nie było widać papieru. Posmarować powidłami. Jogurty wymieszać z wiórkami kokosowymi, ekstraktem waniliowym i z budyniem. Białka ubić ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Na koniec dodać ocet winny. Ubitą pianę delikatnie wymieszać z jogurtem i całość wylać na ciasto w formie. Na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi otworami, resztę ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (najlepiej piec w 160 – termoobieg) przez około 1 godzinę. Po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez około pół godziny. Sugerowane jest też żeby posypać gorzkim kakao. Quote
maciaszek Posted January 11, 2013 Posted January 11, 2013 Żałuję, że nie mam piekarnika... W kuchni jestem mistrzem psucia wszystkiego, jedyne co mi zawsze wychodziło to wypieki ;). Quote
Alicja Posted January 11, 2013 Author Posted January 11, 2013 maciaszek napisał(a):Żałuję, że nie mam piekarnika... W kuchni jestem mistrzem psucia wszystkiego, jedyne co mi zawsze wychodziło to wypieki ;). mi własnie zaczęły się wypieki pierdasić przez piekarnik gazowy ... środek mi nie dogrzewa ... a mój TZ wyniósł prodiż do teściowej :diabloti: i nikt mi teraz nie raczy go oddać ... to była pożyczka a nie prezent :diabloti: więc chyba pozostanie mi zadzwonić i niech odnosza Quote
Katerinas Posted January 11, 2013 Posted January 11, 2013 Alicja napisał(a):no na bank nic z tamtych czasów nie ma bo wszystko powywalane i wątki spacerowe , i agresywny dog niemiecki itp a na wątku o znikających PW zostałam okrzyknięta zem obdarta z przyzwoitości i brak mi kultury :roflt: odpisawszy bom się wqrdwiła i nikt mi nie będzie przekręcał moich słów , widać cierpko komuś zaczął sie nowy rok i kpiny nie potrafi odczytać no chyba ze pała sympatią do admina i uraziłam jestestwo :roll: :diabloti: a kultury mi nie brak :diabloti: ksiązki czytam :evil_lol: do kina chodzę , na koncertach bywam wszelkiego rodzaju , z ludźmi normalnymi rozmawiać potrafia , więc problem jednak nie tkwi we mnie :diabloti: hehe kochana... widzisz - tu na dgm możesz się dowiedzieć, że Ci kultury brak :razz: :lol: A starych wątków szkoda... Ale pyszności tu wklejacie. :) Szkoda, że ze mnie kucharka jak z koziej dupy trąba. To bym i może spróbowała tych przepisów... Ale to szkoda pracy... bo mi wszystko opada i się przypala i po prostu nie wychodzi. :roll: Quote
Alicja Posted January 11, 2013 Author Posted January 11, 2013 Katerinas napisał(a):hehe kochana... widzisz - tu na dgm możesz się dowiedzieć, że Ci kultury brak :razz: :lol: A starych wątków szkoda... Ale pyszności tu wklejacie. :) Szkoda, że ze mnie kucharka jak z koziej dupy trąba. To bym i może spróbowała tych przepisów... Ale to szkoda pracy... bo mi wszystko opada i się przypala i po prostu nie wychodzi. :roll: zapakuj Miśka i wpadaj do Vectry ...własnie upiekła ;) Quote
Recommended Posts