Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='masdamerka']A co powiecie o norwegach? Jak mają się w stosunku do guardów/step in? Patrząc na moją okolicę to wszystkie psiaki biegają tylko w step in :cool3:[/QUOTE]

mój nienawidzi guardów- nigdy z nich nie wyszedł, przekręcają się
szorki- nosił jako szczenior ale z nich z łatwością wychodził
norwegi- jeszcze z nich nie wyszedł ale jak by chciał to sądze ze dał by radę, nie przekręcaja się, jak na razie dla mnie najlepsze, nie mają pska pod brzuchem i są chyba przez to wygodniejsze

Posted

Step in są moim zdaniem najgorsze ze wszystkich. Ja jestem fanką guardów, ale ostatnio przerzuciłyśmy się na norwegi i też jest ok. O ile z guardów moja Amy nie wyłazi to z norwegów jej się udało. Ze step in to w 2 sekundy wyłazi. Norwegi są wygodne w zakładaniu :)

Posted

[quote name='masdamerka']@mańka_ Planujecie robić szelki? :D[/QUOTE]

Tak, jak najbardziej - i to w niedalekiej przyszłości ;-)

[quote name='Angi']Już nie mogę się doczekać naszej MiauHauowej obróżki :loveu: :-D[/QUOTE]

Myślę, że powinna być we środę - niestety ze względu na Nowy Rok itd wiadomo jak z Pocztą bywa...

[quote name='xxxkaluniaxxx']
Nazwa super ;-) wzorek w gitary mi się podoba ale kasy brak :placz:[/QUOTE]

Powiem szczerze: ten wzorek dobrze wyglądać może jedynie na 4 cm - na węższych nie będzie wiadomo, ze to gitary ;-)

Posted

[quote name='chrupcia'][B]mańka_[/B], jaki tym ringówki jest lepszy? ten zaciskowy czy amerykański? muszę jakąś zamówić niebawem i pewnie się zaopatrzę u was..[/QUOTE]

To wszystko zależy od tego co lubisz Ty i Twój pies - nie da sie określić jednoznacznie, który lepszy.
Ja osobiście wolę zacisk - wygodniej mi się na niej psa prowadzi.
Z drugiej strony - jak pies niewielkiej rasy, to wydaje mi się, że lepiej sprawdzi się amerykańska - przynajmniej takie zamawia większość włascicieli małych ras...

Posted

[quote name='mańka_']
Powiem szczerze: ten wzorek dobrze wyglądać może jedynie na 4 cm - na węższych nie będzie wiadomo, ze to gitary ;-)[/QUOTE]

i gitara gra bo Kala tylko w obrożach 3 i 4cm chodzi :evil_lol::evil_lol:

Posted

[quote name='xxxkaluniaxxx']i gitara gra bo Kala tylko w obrożach 3 i 4cm chodzi :evil_lol::evil_lol:[/QUOTE]
A no to chyba, ze tak ;-)

Na dniach powinnam wstawić na FB foto właśnie takiej obroży 4cm szerokosci z tym materiałem, to bedzie można zobaczyć jak to wygląda :-)

Posted

To w kwestii ringówki - zapraszam na priv lub na FB ;-)

Co do obroży - zasadniczo problemu nie ma żadnego :-D Szczegóły również - priv lub FB :-) będzie prościej, co by tu nie śmiecić :-)

Posted (edited)

Chciałbym zapytać,
czy podwójna obroża, lub inaczej zwana obrożą Illusion będzie odpowiednia dla niedużego psa (około 22cm. w kłębie) i co najważniejsze skuteczna?

Edited by Conrradio
Posted

[quote name='mańka_']To wszystko zależy od tego co lubisz Ty i Twój pies - nie da sie określić jednoznacznie, który lepszy.
Ja osobiście wolę zacisk - wygodniej mi się na niej psa prowadzi.
Z drugiej strony - jak pies niewielkiej rasy, to wydaje mi się, że lepiej sprawdzi się amerykańska - przynajmniej takie zamawia większość włascicieli małych ras...[/QUOTE]
ringówka mi potrzebna dla aussika, czyli średnia wielkość;) z tego co widzę, to najczęściej mają zaciskowy łańcuszek, więc może taki zaciskowy faktycznie będzie lepszy;)

Posted

[quote name='chrupcia']ringówka mi potrzebna dla aussika, czyli średnia wielkość;) z tego co widzę, to najczęściej mają zaciskowy łańcuszek, więc może taki zaciskowy faktycznie będzie lepszy;)[/QUOTE]

A no to chyba że tak :-) Myślałam, ze dla tego malucha co masz na avku ;-)
W takim razie jeśli się zdecydujesz - zapraszamy ;-)

Posted

[quote name='chrupcia']ringówka mi potrzebna dla aussika, czyli średnia wielkość;) z tego co widzę, to najczęściej mają zaciskowy łańcuszek, więc może taki zaciskowy faktycznie będzie lepszy;)[/QUOTE] A chcesz ją na teraz czy na później? Ja nie ubieram zacisku dopóki pies nie jest ogarnięty z bieganiem na normalnej ringówce, a już na pewno nie szczeniakowi ;)

Posted

[quote name='vpassione']A chcesz ją na teraz czy na później? Ja nie ubieram zacisku dopóki pies nie jest ogarnięty z bieganiem na normalnej ringówce, a już na pewno nie szczeniakowi ;)[/QUOTE]

A tak z ciekawości - czemu? Moje od początku śmigają na zaciskach i nigdy nie było problemów - ale druga rzecz że w ogóle z bieganiem na ringu problemów nie było. Jakbys rozwinęła wypowiedź byłoby super :-)

Posted

[quote name='vpassione']A chcesz ją na teraz czy na później? Ja nie ubieram zacisku dopóki pies nie jest ogarnięty z bieganiem na normalnej ringówce, a już na pewno nie szczeniakowi ;)[/QUOTE]
dlaczego nie zakładasz szczeniakowi? Ja z nią ćwicze na zacisku teraz, ale to nie jest ringówka żeby z nią pojechać na wystawe, więc musze coś kupić;)
wybór jeszcze zapewne skonsultuje z hodowcą:)

Posted

Zwyczajnie pies może sobie zrobić krzywdę (jak ślepo zawisa na łańcuszku) albo się zniechęci (jeśli wrażliwszy i go poddusi), szczeniaki są żywiołowe, więc całkiem łatwo o takie sytuacje. Uczenie szczeniaka na ringówce jest według mnie bezpieczniejsze, a łańcuszek może poczekać, po prostu.

Posted

[quote name='masdamerka']A co powiecie o norwegach? Jak mają się w stosunku do guardów/step in? Patrząc na moją okolicę to wszystkie psiaki biegają tylko w step in :cool3:[/QUOTE]

Step in po prostu najłatwiej kupić w osiedlowym zoologu ;) Ale podzielam zdanie dziewczyn, że są najorsze - przekręcają się i łatwo psu z nich wyjść. Ja w norwegach się nie zakochałam i wolę guardy. Pies mi z nich nigdy nie wylazł, dobrze wyregulowane się nie przekręcają.
Jeśli dobrze kojarzę to chcesz szelki dla szczeniora? Lepiej kupić jakieś najtańsze lub używane, bo szczeniaki szybko rosną i za trochę mogą być już za małe ;) No chyba, że to już nie ten etap, to nie będziesz miała tego problemu :D

Posted

Spaniel w Furkidzie, mamy już dość dawno, ale chyba jeszcze nie pokazywałam

[IMG]http://oi48.tinypic.com/r1fr6f.jpg[/IMG]

A w naszej Activdogowej obroży na brzegach popękała ekoskóra... Na szczęście od zewnętrznej strony nie widać

Posted

Chcę kupić dla 6 miesięcznego szczeniaka, który dużo nie urośnie, więc myślę, że kupiłabym na zamówienie, aby regulacja minimalna była od wymiarów jakie Luna ma teraz :D Coś guardy mnie nie przekonują... Dziwnie się przekręcają na psach :roll: Step in nie mają pochlebnych opinii, ale dostanę jutro używane na "testy". Chyba najlepiej oceniacie norwegi, i chyba nad tymi się skupię ;-) Ale jeśli ktoś ma opinie o typach szelek, czekam :razz:

Posted

[quote name='masdamerka']Chcę kupić dla 6 miesięcznego szczeniaka, który dużo nie urośnie, więc myślę, że kupiłabym na zamówienie, aby regulacja minimalna była od wymiarów jakie Luna ma teraz :D Coś guardy mnie nie przekonują... Dziwnie się przekręcają na psach :roll: Step in nie mają pochlebnych opinii, ale dostanę jutro używane na "testy". Chyba najlepiej oceniacie norwegi, i chyba nad tymi się skupię ;-) Ale jeśli ktoś ma opinie o typach szelek, czekam :razz:[/QUOTE]
Norwegi mają jeden wymiar na klacie bez możliwości regulacji. Pies może ci jeszcze pójść w masę, poczekaj aż w pełni doroście albo kup juliusy. One mają każdy pasek regulowany.

Posted

[quote name='dance_macabre']Norwegi mają jeden wymiar na klacie bez możliwości regulacji. Pies może ci jeszcze pójść w masę, poczekaj aż w pełni doroście albo kup juliusy. One mają każdy pasek regulowany.[/QUOTE]

Niekoniecznie, ja mam jedne szelki norweskie, które mają regulację obu pasków ;).