Irma i Seagal Posted August 11, 2009 Posted August 11, 2009 Basiu, nikt nie zadzwonił do tej pory, jak na razie jamniki są u brata, ale On od września zaczyna pracę i szkołę wieczorowo, więc psy będą miały ograniczony z nim kontakt. No i dużym problemem jest to, że Figa załatwia swoje potrzeby fizjologiczne w domu, mop musi być ciągle w gotowości do użycia :-( Quote
DG32 Posted August 12, 2009 Posted August 12, 2009 Widzę, że Danusia i Isadora zrobiły ogłoszenia, teraz trzeba czekać, niestety w przypadku starszych psów czeka się na dom często miesiąc, dwa a nawet dłużej, zresztą skoro pomagacie labradorom to chyba wiecie jak to jest. Po za tym skoro pojawiły się problemy z sikaniem trzeba moim zdaniem poszukać przyczyny - czy to na pewno stres? może trzeba zrobić jakieś badania, niestety pies który sika w domu może wrócić z adopcji. Na waszym miejscu jeszcze przed ewentualna adopcją rozważyłabym jednak kastracje jeżeli nie obojga to przynajmniej suki. Quote
leni356 Posted August 12, 2009 Posted August 12, 2009 No i ewentualnie badanie w stronę schorzeń układu moczowego - kamieni lub zapalenia, może w tym tkwi problem :-( Quote
bianka0 Posted August 12, 2009 Posted August 12, 2009 Starsze psy po prostu tak jak ludzie nie mogą utrzymać moczu.Badania wychodzą prawidłowo.Jest to zwiotczenie zwieraczy cewki moczowej i w momencie parcia na pęcherz mają minutę lub dwie żeby dobiedz,,do łazienki ''.Mam to z moją staruszką.W lecie kiedy są drzwi otwarte nie ma problemu,w zimie patrzymy czy zbliża się do drzwi i szybko musimy zareagować.Jak nie zdąrzymy to nasza strata.W nocy dla naszego i jej spokoju zakładamy pampersa.Suczka jest wysterylizowana,ale to w niczym nie zmienia stanu sikania. Quote
DG32 Posted August 12, 2009 Posted August 12, 2009 bianka0 napisał(a):Starsze psy po prostu tak jak ludzie nie mogą utrzymać moczu.Badania wychodzą prawidłowo.Jest to zwiotczenie zwieraczy cewki moczowej i w momencie parcia na pęcherz mają minutę lub dwie żeby dobiedz,,do łazienki ''.Mam to z moją staruszką.W lecie kiedy są drzwi otwarte nie ma problemu,w zimie patrzymy czy zbliża się do drzwi i szybko musimy zareagować.Jak nie zdąrzymy to nasza strata.W nocy dla naszego i jej spokoju zakładamy pampersa.Suczka jest wysterylizowana,ale to w niczym nie zmienia stanu sikania. Akurat sterylizacja może przyczynić się do problemu nie trzymania moczu u suki, ale ja gdybym oddawała swojego psa to nie zaryzykowałabym, że ktoś zaciąży mojego 8 letniego psa. Jasne, że sikanie może być uzależnione od wieku, ale pamiętajmy, że małe psy starzeją się wolniej i 8 letni jamnik to nie jest stary pies, raczej bym powiedziała, że w średnim wieku, tym bardziej, że z postu wynika, że wcześniej takie sytuacje nie miały miejsca. Na miejscu obecnych opiekunów zrobiłabym zwykłe badanie moczu (koszt 10zł),a nuż może pies ma zapalenie pęcherza. Lepiej spróbować odkryć przyczynę teraz niż potem przykro się rozczarować jak pies wróci z adopcji. Quote
bianka0 Posted August 12, 2009 Posted August 12, 2009 Tak,8-letni pies jeszcze nie powinien mieć z tym problemu,on ma dopiero wiek dojrzały. Quote
Irma i Seagal Posted August 12, 2009 Posted August 12, 2009 Załatwianie się w domu zdarzało się wcześniej, ale nie było tak nasilone, jak po śmierci mamy, zresztą qpkę też można znaleźć po kątach. Skończyło się częste wychodzenie z pupilami, wiecie, jak to jest - właściciel na emeryturze i cały dla psów. Quote
Basia i Barni Posted August 14, 2009 Author Posted August 14, 2009 Irma i Seagal napisał(a):Załatwianie się w domu zdarzało się wcześniej, ale nie było tak nasilone, jak po śmierci mamy, zresztą qpkę też można znaleźć po kątach. Skończyło się częste wychodzenie z pupilami, wiecie, jak to jest - właściciel na emeryturze i cały dla psów. podniosę jamniki Quote
Irma i Seagal Posted August 23, 2009 Posted August 23, 2009 Był jeden telefon z Rudy Śląskiej, ale chyba nie odpowiadała im załatwiająca się w domu suczka i pies, który nie przepada za małymi dziećmi. W sumie nie dziwię się, że nie zadzwonili ponownie, żeby oduczyć Figę tego załatwiania się w domu, trzeba być z nią cały czas i skupić się na niej, a kto ma czas na to? Za niedługo zacznie się wrzesień, nie wiem czy brat nie odda tych psów do schronu, ma dopiero 19 lat i zaczyna szkołę i pracę, w domu jest tylko on i psy... Quote
Irma i Seagal Posted August 25, 2009 Posted August 25, 2009 :-(.... inaczej zacząć nie mogę, prawdopodobnie jeszcze w tym tygodniu Fido i Figa trafią do schroniska w Jastrzębiu Zdroju. Więc jeśli ktoś będzie zainteresowany, będę przekazywała nr telefonu i adres schroniska. Dziękuję wszystkim, którzy pomagali szukać nowego domu. Quote
maciaszek Posted August 25, 2009 Posted August 25, 2009 Szukam teraz lokum dla jamnika z lasu. Mam zaklepane miejsce w hotelu w Katowicach, od poniedziałku. Jeśli "mój" jamnik z niego nie skorzysta, możecie spróbować ulokować tam Fido i Figę. Myślę, że uda się wypertraktować jakąś sensowną cenę (w końcu 2 jamniory w jednym boksie). Jeśli jesteście zainteresowani tą opcją, dajcie znać. W niedzielę wieczorem powinnam wiedzieć co i jak. Hotelik - 20 zł/doba, z wyżywieniem. Tylko skąd tą kasę brać? Ale może jakoś by się uzbierało... Quote
leni356 Posted August 25, 2009 Posted August 25, 2009 maciaszek napisał(a):Szukam teraz lokum dla jamnika z lasu. Mam zaklepane miejsce w hotelu w Katowicach, od poniedziałku. Jeśli "mój" jamnik z niego nie skorzysta, możecie spróbować ulokować tam Fido i Figę. Myślę, że uda się wypertraktować jakąś sensowną cenę (w końcu 2 jamniory w jednym boksie). Jeśli jesteście zainteresowani tą opcją, dajcie znać. W niedzielę wieczorem powinnam wiedzieć co i jak. Hotelik - 20 zł/doba, z wyżywieniem. Tylko skąd tą kasę brać? Ale może jakoś by się uzbierało... No musi się uzbierać. Dzięki, Maciaszku Quote
maciaszek Posted August 25, 2009 Posted August 25, 2009 Nie dziękuj na razie. Jeszcze nie wiadomo co z tego wyniknie i czy pani w hoteliku "łyknie" podwojenie jamników ;). Nie znam tego hotelu ani kierowniczki, to ktoś załatwiał to miejsce. Quote
leni356 Posted August 25, 2009 Posted August 25, 2009 [quote name='maciaszek']Nie dziękuj na razie. Jeszcze nie wiadomo co z tego wyniknie i czy pani w hoteliku "łyknie" podwojenie jamników ;). Nie znam tego hotelu ani kierowniczki, to ktoś załatwiał to miejsce. A czy to ten, bo tutaj złe wieści: http://www.dogomania.pl/forum/f937/czy-jest-zapotrzebowanie-na-hotelik-dt-kolo-warszawy-137165/index6.html Quote
maciaszek Posted August 25, 2009 Posted August 25, 2009 Nie, to nie ten. Ten z linku jest pod Warszawą. Ten, o którym piszę ja, w Katowicach. Quote
leni356 Posted August 25, 2009 Posted August 25, 2009 maciaszek napisał(a):Szukam teraz lokum dla jamnika z lasu. Mam zaklepane miejsce w hotelu w Katowicach, od poniedziałku. Jeśli "mój" jamnik z niego nie skorzysta, możecie spróbować ulokować tam Fido i Figę. Myślę, że uda się wypertraktować jakąś sensowną cenę (w końcu 2 jamniory w jednym boksie). Jeśli jesteście zainteresowani tą opcją, dajcie znać. W niedzielę wieczorem powinnam wiedzieć co i jak. Hotelik - 20 zł/doba, z wyżywieniem. Tylko skąd tą kasę brać? Ale może jakoś by się uzbierało... 20 zł za dobę to jest 600 zł na miesiąc - za jednego psa.. Cena dobija Quote
Isadora7 Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 [quote name='maciaszek'][...ciach...] Tylko skąd tą kasę brać? Ale może jakoś by się uzbierało... [quote name='leni356']No musi się uzbierać. Dzięki, Maciaszku Z tym "musi" to nie liczyłabym. Biedne jamnisie, Pani patzry z góry i płacze. Aukcje się pokończyły ja mogę wystawićjuz tylko nie wróżnioną (2 były wyróznione na full). Ale kiepsko to widze, one zapomniane, nawet nowych zdjęc nie ma. Te sie opatrzyły. Z doswiadczenia wiem, zę to należy traktować marktingowo, zachęcac, pokazywać, odśieżać. Tak jak w sklepie wybaczcie porównanie - towar ciepnięty w kąt regału nie pójdzie. Zchodzily mi totalnie nieadopcyjne psy, problematyczne, ale tam ktoś dbał aby znalazly dom, nowe zdjęcia, informacje. Ludzie są wzrokowcami. JAk wspomniałam aukcje mogę nadal wystawiać, zwykłą, bez wyróznień. Więcej nie mogę zrobić. Bo w tym cały jest ambaras... Quote
Irma i Seagal Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 Udało mi się w końcu zalogować na dogomanii, rano był z tym duży problem. Co do hoteliku dla jamników, to nie będę na forum opisywała sytuacji rodzinnej, wspomnę tylko, że finansowo jest.........:shake:. Mój brat nie pracuje jeszcze a rentę po matce dostanie ....jak ZUS dojrzeje do decyzji...:mad: Więc rodzina wspiera go finansowo. Co do nowych zdjęć, to byłam w Jastrzębiu i miałam aparat, ale karta pamięci padła, więc ze zdjęć "nici". Próbowałam zrobić zdjęcia aparatem w telefonie, niestety Figa i Fido cały czas się kręciły i na zdjęciach mam tylko ogony, rozmyte pyski, itp. Może dzisiaj po pracy uda mi się pojechać do Jastrzębia i wezmę dodatkową kartę, jeżeli psy jeszcze będą w domu, to spróbuję zrobić zdjęcia. Mi tych psów też jest żal, prawdopodobnie w schronisku z tęsknoty szybko trafią za TM, ale dowiedziałam się, że Figa w domu nie załatwia się tylko wtedy, kiedy mój brat w nim jest. W mieszkaniu mimo jego sprzątania jest smrodek z tych odchodów, takie kurcze te wybory... Quote
coronaaj Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 [quote name='leni356']20 zł za dobę to jest 600 zł na miesiąc - za jednego psa.. Cena dobija :shake:20 zlociszow za jednego jamnika...to DROGO...gdzie jest :crazyeye:Lara...moze ona cos poradzi... Tez juz szukam, moze w Brzezinach ale tam podejrzenie...doskonaly DT...co u Megii1 Pati z watku Fibi (pod w-wa)...nic szukamy... Fizia moze Ty cos masz??? Quote
coronaaj Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 Basia i Barni napisał(a):to chyba nie byłoby trudne , z allegro nikt nie dzwonił ? Do mnie ostatnio dzwoniła 70 letnia babka i mówiła ,że chce jamnika , to ja jej zaproponowałam 7 letniego ,jak jeszcze tych od Irenki nie było ,wiecie jaki dostałam opier...,bo Pani chciała szczeniaka :roll: :cool3:Pani wiekowa to i Jamnik powinien byc raczej starszy...trzeba bylo tak zagiac...:evil_lol: Quote
__Lara Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 coronaaj napisał(a)::cool3:Pani wiekowa to i Jamnik powinien byc raczej starszy...trzeba bylo tak zagiac...:evil_lol: Ludzie myślą chyba, że będą wiecznie żyć...nie no, ciotki 600zł za hotel to straszna drożyzna :crazyeye: chyba żartują... trzeba szukać gdzie indziej, nie ma mowy. Schron w Katowicach upadł już na głowę... przecież te psy na dt siedzą w tych samych boksach co schroniskowe, wszak jeden pies w jednym boksie jak to hotelowy, ale wokół jazgot innych psów schroniskowych, drewniana podłoga do spania, nie dawajcie go tam!!! Quote
a.piurek Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 __Lara napisał(a):Ludzie myślą chyba, że będą wiecznie żyć...nie no, ciotki 600zł za hotel to straszna drożyzna :crazyeye: chyba żartują... trzeba szukać gdzie indziej, nie ma mowy. Strasznie drogo... Na 1 miesiąc może jakoś byśmy się zrzucili, tylko co jeśli w ciągu miesiąca mimo ogłaszania nie znajdzie się dla nich domek. Quote
leni356 Posted August 27, 2009 Posted August 27, 2009 a.piurek napisał(a):Strasznie drogo... Na 1 miesiąc może jakoś byśmy się zrzucili, tylko co jeśli w ciągu miesiąca mimo ogłaszania nie znajdzie się dla nich domek. Trzeba się liczyć z tym że mogą nie znaleźć domku tak szybko, więc deklaracje muszą być stałe, no i miejsce dla nich. Ale 600 zł stałych deklaracji to nie ma szans uzbierać :shake: Ja rozpowiadam wszędzie, pytam ludzi, dziś powieszę ogłoszenia w lecznicach, ludzie czasami muszą uśpić swoje starsze psy, może komuś wpadnie w oko ogłoszenie u weta Quote
Recommended Posts