Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 744
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='megii1']Ja czekam na decyzję założycielki wątku w kwestii psychologa. Zadzwońcie, umówcie - u nas zawsze ktoś jest w domu;)

Ja jestem za psychologiem. Tylko nie wiem, do kogo warto zadzwonić... Czy ktoś mógłby jakiegoś polecić...?

[quote name='magdola']Jakies bazarki dla Lenki są?

Witamy na wątku :smile:

Na razie nie mamy dla niej bazarków...

9.11. wpłaciłam 300 zł za hotelowanie Lenki i 20 zł za jej odrobaczenie.

Laro, wypisałam w pierwszym poście wpłaty - zerknij czy wszystko się zgadza.

Wczoraj była u mojego psiaka z wizytą Pani, która zajmuje się szkoleniem psów (mamy z mężem "mały" problem, ponieważ nasza psinka demoluje nam mieszkanie, podczas naszej nieobecności i teraz nawet gdy wychodzimy choć na chwilę, wszędzie zabieramy go ze sobą...), w każdym bądź razie, mówiłam tej Pani o Lence i powiedziała mi ona, że można spróbować podać jej preparat o nazwie "KalmAid". Jak będę miała więcej informacji o tym, to dam znać. Chyba, że znacie ten preparat.

Posted

A jak z tym psychologiem? Ja żadnego osobiście nie znam ale widziałam że był polecany chyba trzy strony wstecz:) a Lenka ma jakies ogłoszenia - może ktoś już się w niej zakocha:loveu:

Posted

[quote name='MyrkurDagur']Ja jestem za psychologiem. Tylko nie wiem, do kogo warto zadzwonić... Czy ktoś mógłby jakiegoś polecić...?

Witamy na wątku :smile:

Na razie nie mamy dla niej bazarków...

9.11. wpłaciłam 300 zł za hotelowanie Lenki i 20 zł za jej odrobaczenie.

Laro, wypisałam w pierwszym poście wpłaty - zerknij czy wszystko się zgadza.

Wczoraj była u mojego psiaka z wizytą Pani, która zajmuje się szkoleniem psów (mamy z mężem "mały" problem, ponieważ nasza psinka demoluje nam mieszkanie, podczas naszej nieobecności i teraz nawet gdy wychodzimy choć na chwilę, wszędzie zabieramy go ze sobą...), w każdym bądź razie, mówiłam tej Pani o Lence i powiedziała mi ona, że można spróbować podać jej preparat o nazwie "KalmAid". Jak będę miała więcej informacji o tym, to dam znać. Chyba, że znacie ten preparat.

KalmAid Płyn o smaku karmelowym.
Dla nadpobudliwych, niespokojnych i nerwowych psów i kotów.

Skład: 1 litr preparatu zawiera: L-tryptofan (50g), niacyna (0,6g), tiamina (0,12g), L-teanina (0,03g), witamina B6 (0,01g), sorbitol, karboksymetyloceluloza, ekstrakt karmelu, sorbinian potasu, benzoesan sodu (konserwant), woda (nośnik).

Wartość odżywcza:
Węglowodany: 38,3%
Białko: 3,7%
Tłuszcz: <0,5%
Włókno: 0,5%
Popiół: <0,5%
Zawartość wody: 58%
Wartość kaloryczna (kcal/100g): 168

Właściwości:

Składniki aktywne preparatu działają w obrębie centralnego układu nerwowego. Witaminy uczestniczą w prawidłowym funkcjonowaniu systemu nerwowego poprzez regulację metabolizmu a zastosowane aminokwasy (tryptofan, teanina) wywołują stan relaksacji i uspokojenia nie powodując jednocześnie senności. Teanina naturalnie występuje w zielonej herbacie. Tryptofan jest aminokwasem niezbędnym, wykorzystywanym w organizmie do syntezy serotoniny, ważnego neuroprzekaźnika biorącego udział m.in. w regulowaniu nastroju.

Wskazania:
KalmAid to skuteczny, szybko działający preparat, który sprzyja relaksacji i zmniejsza nadpobudliwość nerwową. Jest przydatny do stosowania w sytuacjach takich jak: strach (np. burze z piorunami, fajerwerki), niepokój i stany lękowe (spowodowane m.in. nowym otoczeniem lub rozłąką z właścicielem, podróż), problemy behawioralne objawiające się niepożądanym i niewłaściwym zachowaniem, brak posłuszeństwa.

Dawkowanie i stosowanie:
Przy długotrwałej kontroli zaburzeń behawioralnych preparat należy podawać:

Masa ciała: Zalecana dawka
Do 5 kg : 2,5 ml dziennie
5 - 10 kg : 5 ml dziennie
10 - 20 kg : 7,5 ml dziennie
20 - 30 kg : 10 ml dziennie
ponad 30 kg : 12,5 ml dziennie
1 dawka dozownika = 2,5 ml

Przy pojedynczych zdarzeniach mogących wywołać strach lub niepokój należy podać podwójną dawkę właściwą dla masy ciała zwierzęcia, najlepiej godzinę przed spodziewaną sytuacją stresową.

KalmAid można podawać po zmieszaniu z karmą lub bezpośrednio na tył języka.

Podawana ilość preparatu może zostać zredukowana przy zaobserwowaniu poprawy lub podana powtórnie w razie potrzeby.

Preparat może być bezpiecznie stosowany u szczeniąt i kociąt w dawce 0,5 ml na 1 kg masy ciała.

Myślę, że to dobry pomysł z tym lekiem!

Posted

megii1 napisał(a):
A jak z tym psychologiem? Ja żadnego osobiście nie znam ale widziałam że był polecany chyba trzy strony wstecz:) a Lenka ma jakies ogłoszenia - może ktoś już się w niej zakocha:loveu:

I co tu robić ... ja sie zakochałam i co??? Nie mam szansy na jej zatrzymanie, al postaram się coś dla niej zrobić :loveu:.
Poza tym może to zbyt proste i za łatwe, ale kiedyś był taki program w TV o psychologach "psowych" i tamtejsza pani jeździła do swoich pacjentów... Poza tym nie pomogę w tej kwestii...

Posted

[quote name='coronaaj']Wizytowke znalazlam

Dr. Jagna Kudla Medycyna Behawioralna 0 501 375 601
[email protected]

Cioteczki zadzwoncie do tej wetki, ile bierze , czy dojedzie do Megii1.

Niestety oprocz paradentozy (2-4 wizyty w tyg) to mam ucisk na nerw w dolnej partii kregoslupa, okropny bol, nie moge chodzic, etc...jestem na silnych medykamentach, blokada, etc...lepiej nie mowic...narazie nie moge pomoc z transportami, etc...bo pewnie czeka mnie konstancin i codzienna rehabilitacja...nie mowia o dentystach...:angryy::angryy:

Posted

Zaraz mnie coś trafi !!! Co się powyrabiało z tą Dogomanią ??? Zaznaczam swój własny wątek, bo nawet nie mogłam go odnaleźć - musiałam szukać wśród wszystkich jakie na Dogomanii powstały...

Posted

Ciężko dziś na dogo coś zrobić -nie ma pryw.wiad. i subskrybcji też -:( .Chyba jednak wolimy stare,proste dogo -bez tych unowoczesnień ?
Co do psiego psychologa-to chyba już Coronaaj pisala wczesniej o tym ,że ma namiary na takiego psychologa w W-wie czy blisko gdzieś ?
A jesli chcecie podać Lence ten preparat -to ja bym wpierw poradzila się weta czy najlepeij weta-psiego psychologa -jak np. dr Agnieszka Janeczek -z Wroclawia-znana choćby z tej serii filmów w TVP1- Psi psycholog. Chocby po to by upewnić się ,czy ten preparat nadaje się takiemu psu jak Lenka i czy jej nie zaszkodzi ?
Nie można sugerować się tym ,że pomaga temu czy innemu psu i to jest chyba nie zupelnie preparat dla tak wycofanych psów jak Lenka ??
Jak uważacie dziewczyny -ale myslę,że pani doktor Janeczek nie odmówi -dla bezdomnje suni -takie porady ogolnej na odleglość -na maila czy na tel.?
/Tel. do dr Agnieszki Janeczek : 601-302-486.
http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q=psi+psycholog+agnieszka+janeczek&lr=&aq=3&oq=psi+psycholog+&fp=977ff0548c676ab0
http://behawiorysci.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=8

Ponadto -pewnie bliżej Serocka podobny psi pycholog chętnie pomoże naszej Lence -jeśli nie bezplatnie psu bezdomnemu-to za niższym wynagrodzeniem-w ramach choćby nowych doświadczeń zawodowych. Na dogo często wymieniany jest p.Gałuszko i jeszcze kilku innych psich psych.

Posted

[quote name='olga7']Ciężko dziś na dogo coś zrobić -nie ma pryw.wiad. i subskrybcji też -:( .Chyba jednak wolimy stare,proste dogo -bez tych unowoczesnień ?
Co do psiego psychologa-to chyba już Coronaaj pisala wczesniej o tym ,że ma namiary na takiego psychologa w W-wie czy blisko gdzieś ?
A jesli chcecie podać Lence ten preparat -to ja bym wpierw poradzila się weta czy najlepeij weta-psiego psychologa -jak np. dr Agnieszka Janeczek -z Wroclawia-znana choćby z tej serii filmów w TVP1- Psi psycholog. Chocby po to by upewnić się ,czy ten preparat nadaje się takiemu psu jak Lenka i czy jej nie zaszkodzi ?
Nie można sugerować się tym ,że pomaga temu czy innemu psu i to jest chyba nie zupelnie preparat dla tak wycofanych psów jak Lenka ??
Jak uważacie dziewczyny -ale myslę,że pani doktor Janeczek nie odmówi -dla bezdomnje suni -takie porady ogolnej na odleglość -na maila czy na tel.?
/Tel. do dr Agnieszki Janeczek : 601-302-486.
http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q=psi+psycholog+agnieszka+janeczek&lr=&aq=3&oq=psi+psycholog+&fp=977ff0548c676ab0
http://behawiorysci.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=8

Ponadto -pewnie bliżej Serocka podobny psi pycholog chętnie pomoże naszej Lence -jeśli nie bezplatnie psu bezdomnemu-to za niższym wynagrodzeniem-w ramach choćby nowych doświadczeń zawodowych. Na dogo często wymieniany jest p.Gałuszko i jeszcze kilku innych psich psych.

To kto się skontaktuje z tym psychologiem? weźmie namiary od cooronaj?

Posted

Megii sobie zapisała numer i napewno w tym tygodniu zadzwoni. Zdam relacje jak wyglada sytuacja. Miałam podjechac dziś do Weta i zapytać o ten specyfik uspokajajacy dla Lenki ale nie dałam rady. Jutro się postaram i jak nie będzie kosztował majątku to kupię:)

Posted

Jestem. Dogo wciąż u mnie albo nie działa, albo nic nie działa tak jak powinno...

Rozmawiałam wczoraj z Megii. Weterynarz nie poleca tego KalmAid, ale polecił Prozak... Sama nie wiem, czy to dobry pomysł...? Megii, skonsultuje to z jeszcze jednym weterynarzem i da znać. Rozmawiała z nim o Lence i powiedział jej, iż czasem zdarza się, że takie psy nigdy nie "dochodzą" do siebie... Z drugiej strony jednak, skoro Lenka zaakceptowała Megii, będzie chyba potrafiła zaakceptować swojego właściciela (choć chyba powinnam napisać "właścicielkę)... i tylko jego. Megii, uważa, że w tej sytuacji można sunię ogłaszać, przy czym trzeba będzie zaznaczy, iż to nigdy nie będzie pies "przytulak"...

Megii, jeszcze raz dziękuję Ci !!! :)

Posted

Wiecie, z tym przytulakiem chodziło mi o to że ona nigdy nie będzie raczej super wylewna do wszystkich, będzie raczej z tych nieufnych. Ale tak naprawdę nie wiadomo co siedzi w jej psychice:)

Posted

MyrkurDagur napisał(a):

. Weterynarz nie poleca tego KalmAid, ale polecił Prozak... Sama nie wiem, czy to dobry pomysł...?
[

ja mam problematycznego psa po przejsciach, agresja lękowa, strach przed wychodzeniem na zewnątrz, nie pozwalał się dotykać
nie chciał nawet wychodzic na siku, wszystkiego sie bał, po wyjsciu z domu natychmiast chował sie w krzakach albo wysokich trawach - koszmar
mam zdjęcia, jak siedzi zakopany w trawie z przerażonym do nieprzytomności wzrokiem
było tak źle, że nawet w nocy nie sikał, tylko z obłędem w oczach rozglądal się na wszystkie strony
próbowaliśmy przez dluższy czas z KalmAid - nie pomogło
wreszcie wet kazał podawać Fluoksetyne (to jest też lek ludzki na depresję)
Gacek bierze to już 5 miesięcy i jest dużo lepiej!
wychodzi na spacery, jest coraz bardziej wyluzowany, wreszcie zaczyna sie trochę interesować kijkami i coraz częsciej wykonuje takie ruchy jak do zabawy (wczesniej skradal sie z podkulonym ogonem)

może spróbujcie - ona przecież też się męczy, jak jest w nieustannym stresie
i co ważne - ten lek nie jest drogi

Posted

Ajula napisał(a):
ja mam problematycznego psa po przejsciach, agresja lękowa, strach przed wychodzeniem na zewnątrz, nie pozwalał się dotykać
nie chciał nawet wychodzic na siku, wszystkiego sie bał, po wyjsciu z domu natychmiast chował sie w krzakach albo wysokich trawach - koszmar
mam zdjęcia, jak siedzi zakopany w trawie z przerażonym do nieprzytomności wzrokiem
było tak źle, że nawet w nocy nie sikał, tylko z obłędem w oczach rozglądal się na wszystkie strony
próbowaliśmy przez dluższy czas z KalmAid - nie pomogło
wreszcie wet kazał podawać Fluoksetyne (to jest też lek ludzki na depresję)
Gacek bierze to już 5 miesięcy i jest dużo lepiej!
wychodzi na spacery, jest coraz bardziej wyluzowany, wreszcie zaczyna sie trochę interesować kijkami i coraz częsciej wykonuje takie ruchy jak do zabawy (wczesniej skradal sie z podkulonym ogonem)

może spróbujcie - ona przecież też się męczy, jak jest w nieustannym stresie
i co ważne - ten lek nie jest drogi

Ja jestem za:)