Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jami napisał(a):
ok ;p BobowitaMW, robiłaś kiedyś szelki? :cool3: ja mam szatański plan wobec sznureczków ;p

Nie, z szelkami jeszcze nie próbowałam. Ale intensywnie myślę nad kantarem :cool3:

Posted

A ja czekałam tydzień, aż pasmanterię otworzą, otworzyli, kupiłam sznurki gorsetowe i zrobiłam dwie obróżki, ale brzydkie kolory mają. To raczej w ramach ćwiczenia tego plecenia. Planuję zrobić smycz długą tymi sznurkami, ok 4 m. :)

Posted

Jami napisał(a):
W jakim sklepie www mogę kupić najwytrzymalsze taśmy (ładne) zatrzaski oraz półkółka?

Ktoś tu podawał link do allegro :)
Mają ładne tśmy 16 mm 20 mm 25mm itp .
6 zł / 10mb
Kólka też były, regulatory i zatrzaski .

Posted

Jami napisał(a):
W jakim sklepie www mogę kupić najwytrzymalsze taśmy (ładne) zatrzaski oraz półkółka?

na tej ( juz była podawana;)) stronie
http://www.michalgil.pl/index.php
tylko trochę podpowiedzi:
tasmy o symbolu Ppf/612 to tasmy cienkie więc jeśli na smycz to raczej trzeba zeszyć podwójnie żeby miała przyzwoitą "mięsistość"
jak na obroże , szelki to pojedynczo też raczej za wiotka - ale po naszyciu czegoś ozdobnego na wierzch juz może byc

tasmy o symbolu Ppf/651 są grube i mięsiste i mogą być spokojnie użyte i na obroże i na smycze ( ale jesli chcecie coś naszyć to juz wychodzi dośc grubo=sztywno więc na małe psiaki odradzam - lepsze te 612)

bywają tez tam tasmy tzw."rurowe" - troche droższe ale dzięki budowie ( dokładnie jest to "rozpłaszczona" rurka utkana z tasmy - czyli ma 2 warstwy) mocna, mięsista ale nie sztywna no i mozna dodatkowo rózne cuda z niej wyczarować np przeciagając przez srodek gumę zrobić amortyzator na smyczy

kółka , półkółka muszą byc zgrzewane - to podstawa
w ofercie podana jest grubośc drutu i srednica ( a/b )
średnica - wiadomo dobieramy do szerokosci tasmy
natomiast grubośc drutu okresla masywność więc tu trzeba przemyśleć czy bardziej zależy nam na wadze czy wytrzymałości
dla silnych psów grubośc co najmniej 4-5 mm (ale oczywiście im grubszy drut tym cięższe okucie)
dla maluchów już 2-3 wystarczy
podpowiem, że te najpopularniejsze markowe akcesoria dla sredniaków mają najcześciej 3-4 mm

z zatrzaskami nic niestety nie poradzę bo nie znalazłam w necie nic godnego polecenia
firma w której kupuję nie prowadzi sprzedaży wysyłkowej w detalu

Posted

Suciune napisał(a):
a wiecie może czym można zrobić dziurki w taśmie parcianej tak jak w obroży z klamerką?

jesli to taśma polipropylenowa ( taka topi się podgrzana nad ogniem) to mozna wypalić rozgrzanym drutem/ gwoździem - wytopi się dziurka a przy okazji zabezpieczy się brzeg przed strzępieniem
mozna też zainwestować w wycinak do dziurek ( do kupienia w sklepach kaletniczych - taki najprostszy do małych otworów kosztuje kilka zł)
http://szewex.pl/sklepnowy/index.php?cat_id=92
ale wtedy dziurka wymaga zabezpieczenia np. "oczkiem"
http://szewex.pl/sklepnowy/index.php?cat_id=24

Posted

Lucky., Onomato-Peja, vege*, Jami, dzięki :oops:
Mi też się ta zielona strrrrrasznie podoba :loveu: Jest taka wesoła. :) Różowa też jest śliczna. Z tym, że j i róż się nie bardzo lubimy :eviltong: :lol:

W ogóle to planuję dla mojej Rudości upleść coś nowego i kupić smyczkę do kompletu :cool3: Ale zobaczymy jak to wyjdzie. ;)

Posted

Kama & Diana napisał(a):
Jak zrobić samemu szelki dla psa.?
Macie jakieś pomysły?

Ja bym zrobiła 2 "obroże"/obręcze (na szyję + brzuch) i do tego 2 łączące je paski. :) Jest taki model szelek. ;)