Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

niestety - hodowanie , rozmnażanie - temat rzeka :)
bo ? ludzie łechtają swoje marne ego , psami
prawo nie reguluje nic , co idzie o liczbę narodzonych psów
pies jest mniej szanowany , niż para kapci

Pies powinien być luksusem , a nie towarem codziennego użytku

a czy da się na tym zarobić :hmmmm: szczerze powiem , marne grosze , nie adekwatne do pracy , czasu , nerw , całego ambarasu
podziwiam od niedawna , ludzi :evilbat: co na tym zarabiają ... pseudo bez pp .. te co tak po 300zł za szczyla biorą - to amen
siedziałam z ołówkiem i kalkulatorem w ręku ... by wyliczyć ... już bez zakupu psów , wystaw etc ...
oświadczam uroczyście , że ja nie umiem na tym zarobić :evil_lol:
Samo ZK , w tym roku już mnie skasowało na ponad 1200zł :diabloti: a gdzie reszta ? szczepienia ? chipy ? żarcie ?

Posted

ja z zarabianiem widzę to trochę inaczej - wystawy to hobby jak kazde inne - moje też kosztowne, takie życie, wydatki na psy rozkładają się w czasie, wystawy, zarcie - w końcu to nie firma podobno, żeby wliczać w koszty żywienie i utrzymanie przyjaciół? a sprzedaż szczeniaków to jednorazowy duży zastrzyk gotówki - duży jak dla mnie - miałabym na samochód :lol:

Posted

mi idzie , o to - że ludzie z tego żyją :)
mi na auto nie starczy :evil_lol: z Emilki miotu , jedna zostaje u mnie , dwa idą za free :) 2 poszły za niegłupią kasę , to fakt
może i cieszę się , że mam teraz tyle tych pampersów ... przynajmniej wiem , ile to kosztuje ... o choćby taki drobiazg - podkłady - u mnie 2-3 paczki dziennie - każda 10 zł .. i u Rafała tyle samo - leją na potęgę :mdleje:
Prawda taka , że utrzymanie tego kosztuje na raty ... zwrot jest jednorazowy

Posted

[quote name='wilczy zew']Pies to powinien być przyjaciel a nie luksusowy towar :angryy: to nie złoty zegarek.
w tej chwili jest towarem , nie luksusowym .. każdy może mieć , łatwiej i taniej , niż złoty zegarek
by był li i iście przyjacielem , musi być najpierw tym luksusem , niedostępnym dla każdego ..

Posted

Vectra napisał(a):
a czy da się na tym zarobić :hmmmm: szczerze powiem , marne grosze , nie adekwatne do pracy , czasu , nerw , całego ambarasu
podziwiam od niedawna , ludzi :evilbat: co na tym zarabiają ... pseudo bez pp .. te co tak po 300zł za szczyla biorą - to amen
siedziałam z ołówkiem i kalkulatorem w ręku ... by wyliczyć ... już bez zakupu psów , wystaw etc ...
oświadczam uroczyście , że ja nie umiem na tym zarobić :evil_lol:
Samo ZK , w tym roku już mnie skasowało na ponad 1200zł :diabloti: a gdzie reszta ? szczepienia ? chipy ? żarcie ?

żartujesz sobie?

"pseudo bez pp" ?! kobieto, rachunek jest prosty! 5 szczeniaków po 300 - 1500 zet na czysto
koszty - karma z biedronki 10 zet za 3 kilo (dla miniatury starczy na miesiąc) jakas bułka namoczona, resztki czasem - no niech będzie że 30 zet na miesiąc - to przez pół roku będzie 180 zet, można zaokrąglić do 200... czyli na czysto - 1300 co pół roku to źle?! i to z jednej suki, a szczeniaków może byc i więcej...

a co do "związkowych"... nie oszukujmy sie, nie każdy hodowca popierdziela na wszystkie najlepsze wystawy, są i tacy co zrobią hodowlanke i chwatit, suka oficjalnie na Royalu leci a tak na serio pogryza chappi... a szczeniaki po 2 tysie abo więcyj...

Posted

jesli sie chce by byly dobre zdrowe szczeniaki, zeby byly po dobrych rodzicach to z jednej suki nie ma zarobku!
jest radocha i jest masa pracy
a zupelnie inna bajka to zarobkowa produkcja nie wazne z papierami czy bez.

Posted

[quote name='Vectra']mi idzie , o to - że ludzie z tego żyją :)

żyją po idą po najmniejszych kosztach - oczywiście "dla dobra rasy" :diabloti: :lol:

Najdzielniejszy Krasnal Pod Słońcem :loveu:
z serii: padłeś? powstań!

ręka od dziś zagipsowana na sztywno, już nie tylko szyna

Posted

za 1300 zł na pół roku , tyle bałaganu , smrodu , obowiązku , kup , szczoch , hałasu
wychodzi 200 zł miesięcznie .. na fajki nie starczy

ale spoko , dla niektórych taka kasa , to kokos
a gdyby tak przywalili z 500zł , za każdego poczętego szczeniaczka .... to by się biznes skończył , dla wielu.

jak byłam dzieckiem , zakup psa , to był ogromny wydatek .... moja mama zbierała kupe czasu , by mieć tego wymarzonego boksera ....
mniej więcej kosztował co maluch .. ale takie były ceny , za rasowe psy ... poza metrykowe , bo to te czasy byli , że tylko ileś z miotu dostawało papiery .... nie były ogromnie tańsze

związkowi hodowcy , no cóż ... po prostu , nie ma nad tym kontroli , to jest problem , każdy może hodować , rozmnażać - jak chce , gdzie chce .. hodowlanke można zrobić z każdym połamańcem ... ale to nie w tym rzecz .. problem tkwi w mentalności , braku szacunku do braci mniejszych ... nasz naród , bo mowa o nim teraz , to chamy względem zwierząt

Zapłata za szczeniaki , to niestety dorobek psa i jemu ta kasa należna .. na jego jeszcze lepszy byt .... albo się robi coś od serca , dobrze , najlepiej .... a po taniości , to sobie można pelargonie hodować , one rosną i w ciemnych piwnicach , bez nawozu , bez światła , na byle jakiej ziemi ...

U nas nie ma pies - przyjaciel człowieka , jedyny i niezastąpiony - rasowy z papierami , to snobizm , kundel , to kundel - byle co .... opętanie jest na pieski raso podobne - nie ma szacunku dla psa jako psa

Miłośników psów jest garsteczka, tylko my tych psów nie zbawimy ... jesteśmy w mniejszości ..

Posted

wilczy zew napisał(a):
Rękę w gipsie powinna nosić cały czas na temblaku.

też co chwilę jej tą rękę tam wkładałam, ale co diablisko małe, owsik niemożliwy jest - a weź wytłumacz dwulatkowi :mdleje: ja to bym związała i kącie postawiła :D

Posted

Vectra napisał(a):

jak byłam dzieckiem , zakup psa , to był ogromny wydatek .... moja mama zbierała kupe czasu , by mieć tego wymarzonego boksera ....
mniej więcej kosztował co maluch ..

I co,był bardziej kochany,bo tyle kosztował? Na pewno nie,bo to zależy od serca a nie od kwoty jaką wyda się na psa. Jeśli będzie towarem luksusowym,to kto kupi psa-w 95% ci co są snobami,bo przeciętnego miłośnika psów nie będzie stać.
To że ktoś wyda spory pieniądz na psa nie jest gwarancją właściwego traktowania psa-coraz wiecej papierowych psów jest w schroniskach.

Posted

Vectra napisał(a):
a jak tego dokonała ? :hmmmm:
biedulka :(

bardzo samodzielna zosia samosia postanowiła pójść do cioci przez piwnicę, sama w kapciach... z tym, że w kapciach swojej mamy :shake: no i bach... nie wiemy z jakiej wysokości schodów spadła - oczywiście opiekował się nią wtedy tata i babcia - jak się opiekuje za dużo osób to nie opiekuje się nikt :shock:

Posted

malawaszka napisał(a):
też co chwilę jej tą rękę tam wkładałam, ale co diablisko małe, owsik niemożliwy jest - a weź wytłumacz dwulatkowi :mdleje: ja to bym związała i kącie postawiła :D

zaraz wiązać :shake: przecież wystarczy temblak gwoździkiem przybić :-D

Posted

wilczy zew napisał(a):
I co,był bardziej kochany,bo tyle kosztował? Na pewno nie,bo to zależy od serca a nie od kwoty jaką wyda się na psa. Jeśli będzie towarem luksusowym,to kto kupi psa-w 95% ci co są snobami,bo przeciętnego miłośnika psów nie będzie stać.
To że ktoś wyda spory pieniądz na psa nie jest gwarancją właściwego traktowania psa-coraz wiecej papierowych psów jest w schroniskach.

zacznij czytać tak - co autor ma na myśli , a nie co Ty masz w takim temacie do powiedzenia ... wtedy poziom dyskusji , będzie wyższy niż kurz na podłodze :)
malawaszka napisał(a):
bardzo samodzielna zosia samosia postanowiła pójść do cioci przez piwnicę, sama w kapciach... z tym, że w kapciach swojej mamy :shake: no i bach... nie wiemy z jakiej wysokości schodów spadła - oczywiście opiekował się nią wtedy tata i babcia - jak się opiekuje za dużo osób to nie opiekuje się nikt :shock:

eee , dzieci to przebiegłe persony .... się czasem nie da upilnować ;)
podobno , tak się mówi - jak samo się nie przewróci , to nikt go nie nauczy ....
ehh tylko bólu kupe cukierek przeżył ... no i dyskomfort gipsowy ...

Posted

Vectra napisał(a):
za 1300 zł na pół roku , tyle bałaganu , smrodu , obowiązku , kup , szczoch , hałasu
wychodzi 200 zł miesięcznie .. na fajki nie starczy

Komórki nie masz czy jak :diabloti:

Posted

zerduszko napisał(a):
Komórki nie masz czy jak :diabloti:

komórki nie mam , za to mam garaż :diabloti: i piwnice :diabloti:

na telefon też nie starczy 200 miesięcznie ... ale już na taki prąd .... :hmmmm:

to muszę wynaleźć rasę , która mało żre , mało chce , mało miejsca zajmuje , ale dużo rodzi :cooldevi:

Posted

Vectra napisał(a):

eee , dzieci to przebiegłe persony .... się czasem nie da upilnować ;)
podobno , tak się mówi - jak samo się nie przewróci , to nikt go nie nauczy ....
ehh tylko bólu kupe cukierek przeżył ... no i dyskomfort gipsowy ...

Iga jest zupełnie inna niż Oliwia - Oliwia rusza się tylko tyle ile musi - tak też powiedziała pani w szkole :D NIC więcej, żeby się kurna nie zmęczyć :lol: Iga - mały czołg, pershing i co tam jeszcze w jednym - kamikadze! moja siostra była pewna, że Iga wcześniej czy później będzie coś miała w gipsie - nie ma to dziecko instynktu samozachowawczego za grosz! bolało - dopóki nie założyli szyny to płakała, widać było ból w oczach i serce pękało, jak tylko założyli szynę wzrok się zrobił bardziej przytomny i już było ok! niesamowita jest!