magda222 Posted July 24, 2009 Author Posted July 24, 2009 ewa36 napisał(a):Kasa dla Saruni przelana :cool3: Właśnie wpłynęła :loveu: Wielkie dzięki :loveu: Quote
ewa36 Posted July 25, 2009 Posted July 25, 2009 Jak sprawują się tylke łapinki Saruni ? Jest poprawa po rozchodzeniu z kolezką na wybiegu ? :cool3: Nie mówiąc już o podkarmieniu i mizianku :loveu: Quote
ewa36 Posted July 25, 2009 Posted July 25, 2009 Czekamy na wieści bardzo mocno :cool3: Oj Saruniu, Cioteczki wspaniale się tobą opiekują ale przydałby się domek :razz: Quote
magda222 Posted July 27, 2009 Author Posted July 27, 2009 Sara ma obserwatora na allegro.Ale odezwu żadnego... Quote
ewa36 Posted July 27, 2009 Posted July 27, 2009 magda222 napisał(a):Sara ma obserwatora na allegro.Ale odezwu żadnego... Powolutku .....:cool3: Wakacje jeszcze nie dobiegły końca :razz: Ludzie w czasie wakacji często stoją w obliczu częsciej zaplanowanych wyjazdów lub bodaj wypadów i nie są skłonni do adopcji psiaka .... Nie zawsze oznacza to wygodnictwo, ale właśnie zorganizowanie i odpowiedzialność. Nie wszędzie wolno zabierać zwierzaki. To, jak i wiele innych rzeczy, zmienia się co prawda powoli (o matko jak powoli) ale cóż :shake: Ja w kazdym razienku ponawiam pytanko o nożyny Saruni :p Quote
magda222 Posted July 27, 2009 Author Posted July 27, 2009 ewa36 napisał(a): Ja w kazdym razienku ponawiam pytanko o nożyny Saruni :p Jak rozmawiałam z Mosii ostatnio to mówiła,że stan Sary będzie się pogłębiał,tzn.będzie podobnie jak z Wilkiem i niewiele da się tu zrobić.Nie ma na to lekarstwa.Nic też nie dadzą super preparaty.To zwapnienie jest nieodwracalne i będzie postępować dalej. Quote
diana79 Posted July 27, 2009 Posted July 27, 2009 biedactwo :-( oby tylko nie cierpiała z tego powodu :shake: Quote
magda222 Posted July 27, 2009 Author Posted July 27, 2009 diana79 napisał(a):biedactwo :-( oby tylko nie cierpiała z tego powodu :shake: Jej to nie boli.Tak mówił weterynarz i Mosii też.Zresztą nie widać,żeby cierpiała. Quote
diana79 Posted July 27, 2009 Posted July 27, 2009 magda222 napisał(a):Jej to nie boli.Tak mówił weterynarz i Mosii też.Zresztą nie widać,żeby cierpiała. to dobrze :lol: bo już się wystraszyłam :roll: trzymam kciuki za domek :lol: Quote
ewa36 Posted July 27, 2009 Posted July 27, 2009 Zwapnienie czyli zwyrodnienie kręgosłupa związane z wiekiem rzeczywiscie jest nieodwracalne :shake: Czy to zwapnienie zostało na 100% stwierdzone ? Czy Sara miała dokładne RTG kręgosłupa ? Psy często nie okazują bólu, naprawdę wiem, co mówię. To trzeba będzie zapewnić jej specjalną opiekę, bo niedowład będzie postępował :-( Na to nierstety trzeba sie nastawić ......:-( Warto pomyśleć o usprawnianiu Saruni poprzez fizykoterapię, zwapnienia to nie odwróci, ale układ nerwowy będzie mial się lepiej i na dłużej zachowana zostanie funkcja ruchowa :shake: Quote
ewa36 Posted July 27, 2009 Posted July 27, 2009 Ach, ten domek .... To musi być specjalny domek .... Quote
ewa36 Posted July 27, 2009 Posted July 27, 2009 Nie wiedziałam, że Wilk ma też zwapnienie kręgosłupa :shake: On zdaje się dość mocno wiekowy już jest ? Jak u niego z poruszaniem ? Quote
magda222 Posted July 27, 2009 Author Posted July 27, 2009 ewa36 napisał(a):Zwapnienie czyli zwyrodnienie kręgosłupa związane z wiekiem rzeczywiscie jest nieodwracalne :shake: Czy to zwapnienie zostało na 100% stwierdzone ? Czy Sara miała dokładne RTG kręgosłupa ? Psy często nie okazują bólu, naprawdę wiem, co mówię. To trzeba będzie zapewnić jej specjalną opiekę, bo niedowład będzie postępował :-( Na to nierstety trzeba sie nastawić ......:-( Warto pomyśleć o usprawnianiu Saruni poprzez fizykoterapię, zwapnienia to nie odwróci, ale układ nerwowy będzie mial się lepiej i na dłużej zachowana zostanie funkcja ruchowa :shake: Zwapnienie zostało potwierdzone przez weterynarza. Sara miała zrobione podstawowe badania.W tym także RTG kręgosłupa. Jeśli chodzi o cierpienie Sary... Polegam na zdaniu Mosii.To u niej jest Sara.Wierzę,że gdyby Sara w jakikolwiek sposób cierpiała Mosii poinformowała by nas o tym,zabrała ją do weterynarza i dostawałaby środki przeciwbólowe. Fizykoterapia... Hmm... A co masz na myśli Ewo? Quote
AlfaLS Posted July 27, 2009 Posted July 27, 2009 Zaglądam do Sary i podczytuję;) i mocno trzymam kciuki za Sarunię;). Quote
ewa36 Posted July 27, 2009 Posted July 27, 2009 Myślałam o zabiegach z użyciem pola magnetycznego (tzw. magnetoterapia) na zmianę regeneracja (trójkątny kształt pola) i przeciwbólowy (pole kwadratowe), zabiegach ultradźwiękami i ewentualnie elektroterapii. Zwapnienia to nie cofnie, ale może usprawnić układ nerwowy. Poszczególne komórki "rozganiane" działaniem danej fali czy stymulowane prądem szybciej znajdą nową ścieżkę, tzw. obejście. Ale zabiegi w celu poprawy powinny być długotrwale stosowane, układ nerwowy jest najwolniej regenrującą się strukturą żywego organizmu. I raczej nie należy czekać do pogorszenia. Mam już doświadczenie z Bonusią :-( Quote
magda222 Posted July 27, 2009 Author Posted July 27, 2009 Kurcze,nie znam się na tym.Nie wiem na czym polegają takie zabiegi i jaka aparatura jest do tego potrzebna. I powiem szczerze,że nie wiem czy takie zabiegi są możliwe u Mosii i czy wogóle miałaby czas je robić... Quote
diana79 Posted July 28, 2009 Posted July 28, 2009 najlepiej aby znalazł się domek i takie zabiegi stosował :-( Quote
magda222 Posted July 28, 2009 Author Posted July 28, 2009 diana79 napisał(a):najlepiej aby znalazł się domek i takie zabiegi stosował :-( Tylko narazie nikt się nie odzywa... Quote
diana79 Posted July 29, 2009 Posted July 29, 2009 dlaczego nikt nie dzwoni? :placz: to taki piękny pies :-( Quote
magda222 Posted July 30, 2009 Author Posted July 30, 2009 Niezawodna ciocia Diana79 zawsze o Saruni pamięta :loveu: Quote
ewa36 Posted July 30, 2009 Posted July 30, 2009 Domek z zabiegami .........:shake: Ja też nie sądzę, aby Ciocia Mosii miała czas i możliwość prowadzenia zabiegów :roll: Do tego potrzebny jest specjalistyczny sprzęt. A ta jej powypadkowa nózka ? Obciąża ją ? Opiera się na niej ? Występuje kulawizna, przykurcz, zeztywnienie ? To już tak abstrahując od zwapnienia kręgosłupa :razz: Quote
Recommended Posts