Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jak sprawują się tylke łapinki Saruni ?
Jest poprawa po rozchodzeniu z kolezką na wybiegu ? :cool3:
Nie mówiąc już o podkarmieniu i mizianku :loveu:

Posted

magda222 napisał(a):
Sara ma obserwatora na allegro.Ale odezwu żadnego...

Powolutku .....:cool3:
Wakacje jeszcze nie dobiegły końca :razz:
Ludzie w czasie wakacji często stoją w obliczu częsciej zaplanowanych wyjazdów lub bodaj wypadów i nie są skłonni do adopcji psiaka ....
Nie zawsze oznacza to wygodnictwo, ale właśnie zorganizowanie i odpowiedzialność.
Nie wszędzie wolno zabierać zwierzaki.
To, jak i wiele innych rzeczy, zmienia się co prawda powoli (o matko jak powoli) ale cóż :shake:
Ja w kazdym razienku ponawiam pytanko o nożyny Saruni :p

Posted

ewa36 napisał(a):

Ja w kazdym razienku ponawiam pytanko o nożyny Saruni :p

Jak rozmawiałam z Mosii ostatnio to mówiła,że stan Sary będzie się pogłębiał,tzn.będzie podobnie jak z Wilkiem i niewiele da się tu zrobić.Nie ma na to lekarstwa.Nic też nie dadzą super preparaty.To zwapnienie jest nieodwracalne i będzie postępować dalej.

Posted

diana79 napisał(a):
biedactwo :-( oby tylko nie cierpiała z tego powodu :shake:

Jej to nie boli.Tak mówił weterynarz i Mosii też.Zresztą nie widać,żeby cierpiała.

Posted

magda222 napisał(a):
Jej to nie boli.Tak mówił weterynarz i Mosii też.Zresztą nie widać,żeby cierpiała.

to dobrze :lol: bo już się wystraszyłam :roll:
trzymam kciuki za domek :lol:

Posted

Zwapnienie czyli zwyrodnienie kręgosłupa związane z wiekiem rzeczywiscie jest nieodwracalne :shake:
Czy to zwapnienie zostało na 100% stwierdzone ?
Czy Sara miała dokładne RTG kręgosłupa ?
Psy często nie okazują bólu, naprawdę wiem, co mówię.
To trzeba będzie zapewnić jej specjalną opiekę, bo niedowład będzie postępował :-(
Na to nierstety trzeba sie nastawić ......:-(
Warto pomyśleć o usprawnianiu Saruni poprzez fizykoterapię, zwapnienia to nie odwróci, ale układ nerwowy będzie mial się lepiej i na dłużej zachowana zostanie funkcja ruchowa :shake:

Posted

ewa36 napisał(a):
Zwapnienie czyli zwyrodnienie kręgosłupa związane z wiekiem rzeczywiscie jest nieodwracalne :shake:
Czy to zwapnienie zostało na 100% stwierdzone ?
Czy Sara miała dokładne RTG kręgosłupa ?
Psy często nie okazują bólu, naprawdę wiem, co mówię.
To trzeba będzie zapewnić jej specjalną opiekę, bo niedowład będzie postępował :-(
Na to nierstety trzeba sie nastawić ......:-(
Warto pomyśleć o usprawnianiu Saruni poprzez fizykoterapię, zwapnienia to nie odwróci, ale układ nerwowy będzie mial się lepiej i na dłużej zachowana zostanie funkcja ruchowa :shake:

Zwapnienie zostało potwierdzone przez weterynarza.
Sara miała zrobione podstawowe badania.W tym także RTG kręgosłupa.
Jeśli chodzi o cierpienie Sary... Polegam na zdaniu Mosii.To u niej jest Sara.Wierzę,że gdyby Sara w jakikolwiek sposób cierpiała Mosii poinformowała by nas o tym,zabrała ją do weterynarza i dostawałaby środki przeciwbólowe.
Fizykoterapia... Hmm... A co masz na myśli Ewo?

Posted

Myślałam o zabiegach z użyciem pola magnetycznego (tzw. magnetoterapia) na zmianę regeneracja (trójkątny kształt pola) i przeciwbólowy (pole kwadratowe), zabiegach ultradźwiękami i ewentualnie elektroterapii.
Zwapnienia to nie cofnie, ale może usprawnić układ nerwowy. Poszczególne komórki "rozganiane" działaniem danej fali czy stymulowane prądem szybciej znajdą nową ścieżkę, tzw. obejście.
Ale zabiegi w celu poprawy powinny być długotrwale stosowane, układ nerwowy jest najwolniej regenrującą się strukturą żywego organizmu.
I raczej nie należy czekać do pogorszenia.
Mam już doświadczenie z Bonusią :-(

Posted

Kurcze,nie znam się na tym.Nie wiem na czym polegają takie zabiegi i jaka aparatura jest do tego potrzebna.
I powiem szczerze,że nie wiem czy takie zabiegi są możliwe u Mosii i czy wogóle miałaby czas je robić...

Posted

Domek z zabiegami .........:shake:
Ja też nie sądzę, aby Ciocia Mosii miała czas i możliwość prowadzenia zabiegów :roll:
Do tego potrzebny jest specjalistyczny sprzęt.
A ta jej powypadkowa nózka ? Obciąża ją ? Opiera się na niej ? Występuje kulawizna, przykurcz, zeztywnienie ?
To już tak abstrahując od zwapnienia kręgosłupa :razz: