Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 361
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Sirion u nas sprawdzał zęby 9 u mujego psA) chyba z 10 minut, jak nie lepiej i dawął jakies dziwne wskazówki, ale opłaciło się i zajęlismy 1 :)

Posted

[quote name='nice_girl']Chodzi o to, że grzbiet jest jeszcze luźny, czyli nie jest taki prosty i stabilny jak powinien być.[/quote]
Mówisz luźne :roll: u niego wszystko jest luźne zwłaszcza pokłady skóry, wyglada jakby nie dorósł objętościowo do skóry. :cool1:

Posted

A propos "luzów"
kilka lat temu, pierwsza wystawa Aburkowej- "zbyt dużo luźnej masy":evil_lol:
czsami się zastanawiam, czy sędziowie bezsenną noc przed wystawa spędzają na wymyślaniu takich cudeniek
kiedyś, jeszcze w liceum mieliśmy taki klasowy zeszyt do zapisywania "złotych myśli" nauczycieli. Jak widać sędziowie też z twórczego gatunku:roll:

Posted

Ale lużny grzbiet czy lużny w ruchu jest to bardzo częste sformułowanie. Głownie tyczy się młodych psów. U ON jest to dosyć często spotykany opis, gdy pies idąc, jakby to obrazowo opisać... kolebie się przy chodzeniu, tzn. całe jego ciało ni ejest jeszcze db umięsnione, lużne.
U starszych psów także może to występować, jesli masz np. psa, który prawieże nie wychodzi, malo się rusza i jest to taki typowy kanapowiec. Wtedy też trudno o związanie. O ludziach to samo można by powiedzieć. Gdy może i zobaczysz szczupłą osobę, ale całkowicie lub prawie pozbawioną mięsni, tylko posiadająća dużą ilość luznego ciała i w ruchu także wyjdzie u niej brak związania.
Całkiem normalny komentarz.

Posted

Witam,
na mojej pierwszej wystawie, czyli mój debiut, usłyszałam od sedziego coś dziwnego, otóż wystawiałam yorka w kl mlodziezy (no i przyznam sie szczerze że moja sunia lubi jeść i jak na yorka wygląda bardzo dobrze, aż za i cały czas sie odchudzamy).Sędzia człowiek postawny, przy kości, w średnim wieku, szpakowaty mówi do mnie
"czemu ta sunia wygląda tak brzydko jak ja, a nie może tak ładnie jak pani??":crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:
rozumiem, że to był komplement dla mnie, ale byłam w szoku, nie wiedziałam co powiedzieć, i zeszłyśmy z ringu z oceną bardzo dobrą ;)
Teraz już schudła i dostaje doskonałe. Ale naprawdę sędzia mnie bardzo zaskoczył. Pozdrawiam,
Monika

Posted

Ale sędzia to też człowiek. Oni mi takich nauczycieli przypominają. Niby jest od ceiebi ranga wyższy, ma więcej praw i on rządzi, ale śmieszne rzeczy tez mu się zdarzają.
MOjej mamie sędzia powiedział, a propos sędzia, którego nie lubię za zachowanie i nadętośc w ringu, gdy wystawiała nasza suczkę w młodzieży(a moja mam strasznie się denerwuje wystawiając), czy ona zawsze psy tak pod stołem ustawia( a to fakt, że moja mama stanęła bardzo bliskostolika sędziowskiego). Ale ten pan ma taką lekko pograde w glosie i ja takich ludzi kimkolwiek by byli nie trawię i nie lubię.
Jeśli ktos coś robi nie tak, to nalezy mu zwrócić uwagę, a nie jakąs aluzyjką rzucać - gówniarzami w końcu nie jesteśmy.
Ja mam swoj eprywatne zdanie na temat i kultury wystawiających i sędziów - i wiele można by naprawić. Jasne, że wchodzą tu emocje, bo to nasi pupile i mimo że to zabawa, to zawsze nam o coś chodzi. I się denerwujemy. Jak się wydaje 200-300 a nawet i więcej zl za taką jednodniową zabawę, to już nieco zmienia postać rzeczy. Zwłaszcza gdy się slyszy jakieś śmiesznostki z ust sędziów czy innych.
My np. w ostatnia sobotę w Brnie usłyszleismy od czeskiego sędziego, że nasza suczka nie ma 2 zębów. Rozbawiło mnie to bardziej niż cokolwiek. Gdyż pies jest 3-krotnym zwycięzcą klubów 3 róznych krajów, interchampionem, Zw.Pl, itp. Był oceniany przez kilkunastu specjalistów od rasy i kilkudziesięciu sędziów w ogole i co do uzebienia nikt nic nam nigdy nie zarzucił, a tu proszę. Pan sprawdzał zęby sam ( bo to mała rasa, niegryząca), ale robił to jakby zabierał się do ekstrakcji. Rozszerzył szczeki jak jakiemuś potworowi, wlożył palce do środka i zaczynal liczyć. I się nie doliczył w parę sekund. No cóz. Cóż za szczęscie, ze dostalismy dosk., ale bez CACa.
Od tego momentu mam pewne obiekcje do czeskich sędziów, bo w naszej rasie już się o ich stosunku do inncyh nacji co nieco nasłuchałam.Nie jest tak zawsze, ale nasi znajomi, jak nieraz natrafili na nich, to jakoś w podobnych stawkach zawsze lądowali przy końcu.

Posted

Nie ,
to pan Vaclavik, chyba że zęby po czesku jakos tak się wymawia, w co głęboko wątpię.
Wiem tylko tyle, że ocenia jeszcze II grupę, no i oczywiście I.
Nie zdziwiło nas to, że nie dał psu CACa , ale że po około 60 sędziach dowiedzieliśmy się o naszych brakach, no ale cóz.

• 2 months later...
Posted

[quote name='flashka-g']a i ostatnio na co natrafiłam.."zbyt moncy stop, zbyt płaskie czoło" homo niewiadomo :lol:[/quote]

To raczej takie zywkłe stwierdzenie :) Do wielu retrieverów przynajmniej, można je użyć :)
Opis mojej znajomej "Doskonały"... I tyle :)

I jeszcze taki przypadek - pies, znajomej dostał bdb za to że był za chudy. A moja morda, która dwa tygodnie nic nie jadła, z powody pięknego zapachu cieczek, dostała dosk i III/7, chociaż był o połowę chudszy od tamtego psa ;)

Posted

[COLOR=navy]Nie opis, ale też dosyć zabawne.[/COLOR]
[COLOR=#000080]Mojego psa sędziował Włoch. Przy porównaniu podszedł i powiedział łamaną polszczyzną: "CWC, podżenkuj Wojtyla" :)[/COLOR]

Posted

[quote name='Niufka'][COLOR=navy]Nie opis, ale też dosyć zabawne.[/COLOR]
[COLOR=#000080]Mojego psa sędziował Włoch. Przy porównaniu podszedł i powiedział łamaną polszczyzną: "CWC, podżenkuj Wojtyla" :)[/COLOR][/quote]
świetne! ale się uśmiałam :):evil_lol::cool1:

Posted

[quote name='klepcia'][LEFT]Nam sędzia wpisał, że Nelice ma nieco luźne nadgarstki :)[/LEFT]

[/quote]To jest bardzo często używane określenie i jak najbardziej kynologiczne:lol:

Posted

[quote name='karenina']Asiaczek, a co powiesz na taki opis... " rosły piesek, o poprawnych proporcjach i [B]PYZATYM [/B]pyszczku" pyzaty jest oczywiście mój charcik :roll:[/quote]
[img]http://manu.dogomania.pl/emot/sumo.gif[/img] Boskiee

Posted

Mnie sie trafiło w opisie "bardzo sucza i dziewczęca młoda suczka, ale jeszcze zbyt młoda" :evil_lol::crazyeye:
i do dziś się zastanawiam na co za młoda???
mielismy tez dokładne liczenie uzębienia, z wkładaniem ręki do pychola i uzasadnienie werdyktu sedziego "bardzo piekna sunia, zgodna z wzorcem, bez zarzutu, jednak w dniu dzisiejszym ta druga bardziej mi się podoba" :diabloti: