Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mieszkaja w jednym miejscu, ale w dwóch kojcach graniczących ze sobą. Bardzo sa biedne, bardzo. Mój fotograf nie mógł przeżyć schowanej w budzie Funi. Widziałam jak wstrząsnął nim widok tego drżącego w budzie ciałka... Jutro do nich jadę z dobrym jedzonkiem, chociaż tyle mogę dla nich zrobić.
Za mało.....

• Replies 87
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kurcze ...
Co tu robić? A może pomyśleć o jakiś adopcjach zagranicznych? Masz już trochę kontaktów. Pamiętasz podopiecznych Elzy którzy na stare lata wyemigrowali do Holandii? Może podpytać Fortunę co Ona na to Sama nie wiem. Burza mózgów i nic.
Szkoda że w domach starości nie można mieć zwierzaków. To byłoby zapewne rozwiązanie zarówno dla jednych jak i drugich.

Posted

Pieski (Mika i Kubuś) sa dziarskie, ale strasznie płaczą w kojcu. Mikulka przychodzi i daje łapkę, bardzo sie przytula, serce pęka.
Postanowiłam zrobić im allegro. Poradźcie tylko, razem czy osobno?
Razem byłoby im lepiej, ale kto weźmie dwa stare psy?

Posted

Wydaje mi się, że dość trudno znaleźć domek dla dwóch psiaków razem.
To już trzeba się zastanowić czy one mają iść tylko razem do jednego domku i tylko takiego domku szukać. Czy też jednak zdecydować, że się je rozdziela i obojętnie które znajdzie domek to idzie do niego. To z pewnością trudne. A może najpierw dać allegro dla obydwu razem. A potem dla każdego z osobna. Ewentualnie jak by miały ogłoszenia osobno i ktoś by był chętny na jednego to zawsze można zapytać że jest jeszcze drugi psiak i czy ktoś by nie wziął obydwu.

Posted

Biedne dziadunie i babunie, ale myslę że alegro mozna im zrobić razem , a ewentualnie zaznaczyc że jest mozliwość zabrania jednego, chociaż taka rozłąka na stare lata nie będzie dla nich dobra , wystarczy że straciły pana którego kochały

• 4 weeks later...
Posted

STAROŚĆ - CELA SMIERCI

Cierpienie i starość - te dwa stany zblizają do siebie ludzi i zwierzęta.
I my, i oni jesteśmy tak samo bezbronni i bezsilni wobec tych doświadczeń.

92-letnia staruszka, chora, opuszczona przez ludzi, żyła ( a raczej wegetowała) z trójką wiernych przyjaciół: dwoma psami i kotem ...to nie jest bajka - to okrutna historia.
Staruszkę litosciwie oddano do domu dla niepełnosprawnych osób- to taka poczekalnia do ...śmierci, zwierzęta wyrzucono.
Kot ..powędrował do piwnicy.
Dwie stare suczki -( nie wiadomo ile maja lat..jedna 15?..druga 8..?), kompletnie nieznające ludzi, świata , - przez 8 lat nie wychodziły z domu staruszki!!!!!- zostały wrzucone do niego, szybko i boleśnie.
Nigdy dotąd nie widziałam tak przerazonych, zdezorientowanych i bezradnych zwierząt.
Ta 92 kobieta była dla nich domem i swiatem całym .
Funia - malutka, czarna, taki sierściuch troche w stylu terierowatym, o słodkim kompletnie bezbronnym spojrzeniu - jest jak dziecko ( starość ma coś z dziecka..)

Linka -drobniutki, malutki rudzielec - cos na kształt wyrosnietej wiewiórki
Obie sunie zostały tymczasowo umieszczone w kojcu z budą ...ale one nie wiedzą do czego ona służy, nie spią w niej , dlugo nie chciały jeść - psy cienie : spłaszczone, przylegajace do ziemi ..czekają...

Stary mężczyzna -długo choruje, idzie do szpitala , potem zostaje oddany do domu starców, aby tam czekać na swoją kolejkę po śmierć ... tam nie przyjmuje się psów- to niehigieniczne.
Dwa psy Pana -zadbane, kochane, rozpieszczane, od zawsze z Nim - wyrzucone zostają na ulicę .
Mika - sunia ( matka), mała, czarna z mordki przypomina ..spaniela, o ślicznej, ślniącej sierści..istne cudo łagodnosci -bardzo dobrze wychowana starsza pani..
Kubuś ( syn Miki) : smieszny , nieduzy kudłaty tłuscioszek o biało-czarnym umaszeniu z sierści taki terrierowaty...
Codziennie mozna je zauwazyc u wyjscia z boksu.
Siedzą z napięciem czekają .... na swojego Pana... Mika czesto w nocy płacze..

Staruszka umiera- samotna, bezbronna, Pan czeka w " Domu spokojnej starości"...jeszcze ceremona pogrzebu, ziemia poswięcona, dusza ku Bogu powracajaca..

A psy :
azyl- śmierć boleśnie rozłozona na raty..( zagryzione, pokaleczone - to los psich staruszków w zagęszczonych schroniskach)
humanitarny zastrzyk śmierci, ..aby nie cierpiały - sa już stare..
a na koniec utylizacja ......psy nie mają duszy ..przecież

NIE MOZESZ ICH WYRWAC Z CELI SMIERCI-JAKĄ JEST JUZ STAROŚC , ALE MOZESZ POZWOLIC IM UMRZEĆ ..PO LUDZKU MOZESZ DAĆ IM WSZYSTKO O CZYM PIES, ( I CZŁOWIEK MARZY): : swoją miłość, poczucie bezpieczeństwa, radość, śmierć w poblizu Twojej dłoni, poczucie,ze jest się psem swojego Pana ...,przerażenie i ból -podzieli z Tobą ...

AGATKO -TEKST NA ALLEGRO :oops:

Posted

Agatko prosiłaś mnie o tekst, i co dalej ???????: pisałam Ci , nie umiem robić allegro...nie mam siły szukac kogos ,pisałam Ci ...

Posted

koss napisał(a):
Agatko prosiłaś mnie o tekst, i co dalej ???????: pisałam Ci , nie umiem robić allegro...nie mam siły szukac kogos ,pisałam Ci ...

Koss, piękny tekst, dziękuje. Już się za to biorę.

Posted

Nie potrafię zrobić takiego bardziej bajerandzkiego, takiego lepszego...więc jeśli takie moze być to OK ale jak sie nie podoba to piszcie a na pewno znajdzie sie ktoś kto zrobi to lepiej i ma większe doświadczenie...;)

Posted

[quote name='Kasia']Agatko, oto wyróżniona aukcja staruszków:
Porzucone, wyrzucone, skazane na ŚMIERĆ...ZA CO? (681566170) - Aukcje internetowe Allegro

Zrobiłam im jedna wspólną bo tak mi pasował tekst, ewentualnie jeśli mam to zmienić to piszcie albo poczekamy aż ta sie skończy i następne wystawimy osobno...

Trzymam kciuki!!!

Kasiu, pomyliłas zdjecia. Pod opisem Miki wstawiłaś Kubusia i odwrotnie. Mika to ta czarna , która j atrzymam na ręku.
I jeszcze jedno: jako zdjęcie wiodace wstawiłabym to rozdzierajace zdjatko funi, jak patrzy prosto w obiektyw.

Posted

[quote name='Agata69']
Kasiu, pomyliłas zdjecia. Pod opisem Miki wstawiłaś Kubusia i odwrotnie. Mika to ta czarna , która j atrzymam na ręku.
I jeszcze jedno: jako zdjęcie wiodace wstawiłabym to rozdzierajace zdjatko funi, jak patrzy prosto w obiektyw.

Wszystko poprawiłam ;)
Porzucone, wyrzucone, skazane na ŚMIERĆ...ZA CO? (681566170) - Aukcje internetowe Allegro

A tak w ogóle to Kubuś jest rewelacyjny, uwielbiam takie sierściuchy i mam nadzieję, że szybko znajdzie domek :loveu:

• 5 weeks later...
Posted

Funia na widok człowieka wciąż czmycha do budy, Liszeczka gania dookoła jak szalona - nie chowa się jak wcześniej za budę. Boi się, nie podchodzi, biega tylko wkoło boksu. Kiedy chcę się do niej zbliżyć - ucieka:-?. Obie mają apetyt wyśmienity, są zdrowe. Myślałam, że będą chciały nawiązać jakiś kontakt z Kubą i Miką z boksu obok, ale w ogóle nie są zainteresowane. Takie wyobcowane staruszki:sad: