Nevi Posted November 29, 2011 Posted November 29, 2011 Poszukuję BARFiarzy z Krakowa. Moje info: Jak na razie najlepsze ceny odkryłam na Hali Targowej - kupuję: korpusy z kurczaka za 1zł-1,50zł kg; szyje indycze 6 - 6,50zł kg; skrzydełka z kurczaka 4-4,50zł kg; poza tym ścinki cielęco-wołowe za 8zł kg. Sporo podrobów można dostać, w tym całe wielkie tchawice wołowe za grosze. Czasem zdarzają się królicze głowy, porcje rosołowe z indyka i kaczki. Znalazłam jeden sklep z koniną (obrzeża Hali, wylot na ul Metalowców) - ale stosunkowo drogo - czasem kupuję ogony końskie lub porcje na rosół. W każdym razie hala spora i trzeba z 15 sklepików przejść, żeby znaleźć promocje i inne dobre ceny w danym tygodniu. Pytanie - Czy gdzieś dostanę części gęsie - szyje itp. Czy gdzieś dostanę kości, ścinki jagnięce lub baranie? Czy gdzieś jeszcze dostanę koninę? Czy gdzieś można dostać dziczyznę? Będę wdzięczna za każde info. Mieszkam tu 3 miesiące i dopiero odkrywam rynki, ryneczki :) Quote
Ashley Posted November 29, 2011 Posted November 29, 2011 [quote name='PumaD']Wlasnie na taka odpowiedz liczylam ! :p Od dluzszego czasu mi babcia doradzala wlasnie Balucki Rynek ale jakos tak nigdy sie tam wybrac nie moglam tym bardziej, ze to nie moje rejony. Skoro juz mam potwierdzenie, ze asortyment tam jest godny uwagi to juz wiem gdzie sie teraz bedziemy w miecho zaopatrywac. Największy wybór jest w czwartki, dużo też w piątki i sobotę - w dużej hali na Bałuckim i w małej hali przy Dolnej znajdziesz wszelkie szeroko rozumiane drobiowe, wołowe, wieprzowe, jest jeszcze budka przy małej hali przy Dolnej - tam znajdziesz poliki wołowe, podroby, serca i różne inne paskudztwa :) Konina, jagnięcina i inne, bardziej "ekskluzywne" mięsa znajdziesz w sklepie http://www.zyga-smak.pl/index.php?link=tekst&tresc=sklep tutaj, czyli przy hali Bałuckiej. No i oczywiście, jak to na rynku, możesz też kupić prawdziwie podwórkowe kurczaki i kaczki u pań ze wsi - siedzą na rynku przy Dolnej. Smacznego :) Quote
Sandra&ABC Posted November 29, 2011 Posted November 29, 2011 powiedzcie mi bo jesteście w temacie czy się opłaca - kaczka - 11.89 za kg , gęś 18,49/kg , perliczka 18,99/kg - wszystko mrożone... Quote
PumaD Posted November 30, 2011 Posted November 30, 2011 [quote name='Ashley']Największy wybór jest w czwartki, dużo też w piątki i sobotę - w dużej hali na Bałuckim i w małej hali przy Dolnej znajdziesz wszelkie szeroko rozumiane drobiowe, wołowe, wieprzowe, jest jeszcze budka przy małej hali przy Dolnej - tam znajdziesz poliki wołowe, podroby, serca i różne inne paskudztwa :) Konina, jagnięcina i inne, bardziej "ekskluzywne" mięsa znajdziesz w sklepie http://www.zyga-smak.pl/index.php?link=tekst&tresc=sklep tutaj, czyli przy hali Bałuckiej. No i oczywiście, jak to na rynku, możesz też kupić prawdziwie podwórkowe kurczaki i kaczki u pań ze wsi - siedzą na rynku przy Dolnej. Smacznego :) Bylam dzisiaj zrobic male rozeznanie i wlasnie sie dziwilam, ze poza wolowina, wieprzowina i drobiem wszelakim niczego ciekawszego nie znalazlam ale zwiedzilam tylko ta duza hale. W takim razie musze udac sie jeszcze na ta mala hale, ogolnie ceny troche korzystniejsze niz na zielonym rynku :multi: Powiedz mi, a te mostki jagniece to gdzie dostalas ? I w jakiej cenie mniej wiecej, pamietasz moze? Pytalam w paru miejscach o zwacze ale wszyscy mowili, ze tego raczej w sklepie miesnym normalnym nie kupie, bo nikt sie w to nie bawi i ubojnie od razu same czyszcza te zoladki wiec musialabym sie dowiadywac u zrodla :roll: Quote
BIOSK Posted November 30, 2011 Posted November 30, 2011 Zapraszamy do odwiedzenia stoiska firmowego As-Pol Mięso dla psów podczas Krajowej Wystawy Psów Rasowych w Świebodzicach w dniach 3-4 grudnia. Tylko podczas wystawy BIOSK królik w cenie 8,00 zł / 1 kg :) golonki indycze 1,99 zł :) Jak zwykle na naszym stoisku będzie można nabyć np. żwacze wołowe nieczyszczone, szeroką gamę produktów z dziczyzny i wiele innych. Informujemy, że istnieje możliwość odbioru zamówionych karm poprzez sklep internetowy bez kosztów przesyłki. Serdecznie zapraszamy :) Quote
Hitoshi Posted November 30, 2011 Posted November 30, 2011 Podnoszę może ktoś jeszcze się odezwie :) Quote
Ashley Posted November 30, 2011 Posted November 30, 2011 PumaD napisał(a):Bylam dzisiaj zrobic male rozeznanie i wlasnie sie dziwilam, ze poza wolowina, wieprzowina i drobiem wszelakim niczego ciekawszego nie znalazlam ale zwiedzilam tylko ta duza hale. W takim razie musze udac sie jeszcze na ta mala hale, ogolnie ceny troche korzystniejsze niz na zielonym rynku :multi: Powiedz mi, a te mostki jagniece to gdzie dostalas ? I w jakiej cenie mniej wiecej, pamietasz moze? Pytalam w paru miejscach o zwacze ale wszyscy mowili, ze tego raczej w sklepie miesnym normalnym nie kupie, bo nikt sie w to nie bawi i ubojnie od razu same czyszcza te zoladki wiec musialabym sie dowiadywac u zrodla :roll: Mostki jagnięce, a właściwie to żeberka jagnięce, tylko część "odmostkową" kupuję w sklepie obok dużej hali, tam gdzie jest też konina i różne inne cudeńka - wprawdzie raz udało mi się dostać mostki jagnięce w Kauflandku u w sklepie mięsnym Olewnika, ale to była jednorazowa sytuacja. Do sklepu idę zwykle raz na tydzień, dwa i odbieram to, co zamówiłam, czyli "odmostki" jagnięce+ ogony cielęce i dodatkowo kupuję różne mielone i co mi tam jeszcze do głowy wpadnie, więc niestety nie jestem w stanie podać Ci ceny:( Jak zauważyłam z początków moich zakupów na rynku, czasami jest mięsny tydzień lepszy i się obkupuję, czasem jest trochę gorzej - ale zawsze można się zapytać, kiedy będą mieć coś fajnego. Mała hala przy Dolnej to ułamek hali Bałuckiej, ale jest kilka mięsnych stoisk z wołowiną, cielęciną, wieprzowiną i jedno czysto drobiowe, gdzie można trafić kadłuby i szyje kacze i gęsie, jeśli akurat nie świeże, to mrożone. No i obok głównego wyjścia z małej hali, z prawej strony jest budka (ma chyba napisane wielkimi literami podroby, a może mięso dla psów, jakoś zapomniałam, co dokładnie...) w której można dostać serca, ozory, poliki, wątroby, płucka i.t.p. z wieprza, wołu i cielaka - oczywiście asortyment nie jest stały, nigdy nie wiadomo, co akurat będą mieli:) Jak jest dobry tydzień, to kupuję więcej i zamrażam, dzięki temu mam prawie zawsze prawie pełną zamrażarkę i spokojnie poluję co sobotę. Quote
BIOSK Posted December 1, 2011 Posted December 1, 2011 [quote name='Porta Nigra']Może uda się rozkręcić wątek mięsa we Wrocławiu? Może macie inne adresy na mięso dla psów? Może żwacze, nieoczyszczone żołądki itp? Co prawda nie we Wrocławiu, ale niedaleko, bo w Świebodzicach 3-4 grudnia podczas wystawy psów, będzie można kupić na stoisku AS-POL Mięso dla psów np. żwacze nieczyszczone, dziczyznę. W specjalnej cenie będzie dostępna karma z królika 8,00 zł/kg. Serdecznie zapraszamy :) Quote
Porta Nigra Posted December 1, 2011 Posted December 1, 2011 Dzięki. Mnie w Świebodzinie nie będzie, ale poproszę znajomych o zrobienie zakupów. Quote
Chefrenek Posted December 4, 2011 Posted December 4, 2011 A może jest ktoś z Wawy-Praga Płd. i wie gdzie można jakieś fajnie mięsiwo dostać? :) Quote
Porta Nigra Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Dzisiaj wybrałam się na mięsne zakupy do hali targowej i bardzo się rozczarowałam :-/ Drób ok. indycze szyje, skrzydła, golonki, kurze łapki, korpusy, skrzydełka, podroby... Ceny w miarę, do 10 zł za kg. Wieprzowiny mnóstwo, ale tej się na surowo boję. Wołowiny mało i droga. Kupiłam serce wołowe po 8 zł.kg. Żeberka wołowe, ale to w ramach ekstrasów, bo 15 zł/kg. Kości wołowe dramat, kupiłam dwa kg, ale chyba wywalę, bo pies sobie z nimi nie poradzi, jakieś grube, ostre kawały od kręgosłupa chyba :-( (3 zł/kg) sprzedawca total niemiły. Chciałam kupić ogon wołowy 12 zł/kg, ale warunkiem było wzięcie całego, a ważył ponad trzy kg. Potem wstąpiłam jeszcze do Reala w Koronie i tu kupiłam końcówki ogonów po 14 zł.kg, pocięte na mniejsze kawałki. Reasumując mam mięsa na dwa tygodnie, ale zbyt łatwo to z tym mięsem we Wrocławiu nie będzie. Quote
LadyS Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 A o której byłaś? Ja w Hali Targowej byłam po zakupy zawsze w sobotę, maksymalnie o 9-9.30 i wszystkie rzeczy były. Jeśli polujesz na wołowinę, to spróbuj podejść do Feniksa na Rynku, tam są stoiska mięsne takie dodatkowe, od strony Oławskiej (to wejście od Oławskiej). Ja tam kupowałam ogony, żeberka, mostki, były też takie duże kości (można poprosić, żeby przywieźli) - najlepiej iść w środę. Quote
Porta Nigra Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Przed 11. Feniks to dla mnie masakryczna wyprawa, bo ja dojeżdżam z Ligoty, a parkowanie w pobliżu rynku to niezbyt miłe przeżycie. Niemniej zaczynam myśleć, że jednak markety to nie jest złe wyjście ;) Na razie mam zapas wszystkiego na ponad dwa tygodnie, potem będę kombinować. Generalnie nie należy się przyznawać, że kupuje się mięso dla psa, bo wszyscy dziwnie patrzą :evil_lol:. Quote
LadyS Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 [quote name='Porta Nigra']Przed 11. Feniks to dla mnie masakryczna wyprawa, bo ja dojeżdżam z Ligoty, a parkowanie w pobliżu rynku to niezbyt miłe przeżycie. Niemniej zaczynam myśleć, że jednak markety to nie jest złe wyjście ;) Na razie mam zapas wszystkiego na ponad dwa tygodnie, potem będę kombinować. Generalnie nie należy się przyznawać, że kupuje się mięso dla psa, bo wszyscy dziwnie patrzą :evil_lol:.[/QUOTE] Przed 11 do Hali to trochę późno, no i w poniedziałek niekoniecznie jest dużo towaru - przynajmniej ja zauważyłam,że w soboty jest najwiecej towaru, ew. w czwartek. Ja się zraziłam do mięsa marketowego, niestety - szkoda, że masz zły dojazd, bo w Feniksie jest naprawdę niezłe to mięso, ale jak dojechałaś pod Halę, to możesz przejść przecież do Feniksa, max 10 minut ;) Quote
Porta Nigra Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 spróbuję :-). Odległość to nie problem, tylko to parkowanie :-/ dzisiaj w hali połowa stoisk była zamknięta, więc źle trafiłam. ja póki co na marketowe nie narzekam, obym się nie zraziła ;-) Quote
Jara Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Poszukajcie okręgów łowieckich w swoich okolicach. Niektóre koła łowieckie prowadzą sklep. Do skupu dziczyzny się udajcie, za małą kasę można kupić ścinki i mięsa. Quote
Hallie Posted December 7, 2011 Posted December 7, 2011 Chefrenek na pradze płd to ja polecam bazar przy placu szembeka, duży wybór i ceny ok. Tylko w poniedziałki wybór zawsze kiepski. Ja tam zawsze robię zakupy, choć na niektóre ciekawsze rzeczy to trzeba popolować bo nie są każdego dnia. Quote
Hallie Posted December 7, 2011 Posted December 7, 2011 Są korpusy kurze, indycze, szyje kurze, indycze. Serca, wątroby, drobiowe, wołowe, cielęce, płuca cielęce, wołowe, czasem nerki, żołądki drobiowe, z gęsi. Chrząstki indycze, wieprzowe. Mostki wieprzowe, kości karkowe. Kości cielęce, ogony cielęce, ogony wołowe. Można dostać elementy z gęsi. To tak z tgeo co ja kupuję. A czegoś konkretnego poszukujesz? Quote
Lantash Posted December 8, 2011 Posted December 8, 2011 Gdzie w Warszawie można dostać kurze łapki?? I ewentualnie świerze podroby i inne z kaczki/gęsi?? Quote
Bonsai Posted December 8, 2011 Posted December 8, 2011 [quote name='Lantash']Gdzie w Warszawie można dostać kurze łapki?? I ewentualnie świerze podroby i inne z kaczki/gęsi??[/QUOTE] Świe[b]ż[/b]e podroby i łapki można dostać na Hali Mirowskiej. Quote
ela i edzia Posted December 8, 2011 Posted December 8, 2011 Błysnełam na Dzien Dobry , mam na mysli propozycję Bonsai dołączenia się do zakupów w Ekozwierzak. pozdrawiam Quote
ela i edzia Posted December 8, 2011 Posted December 8, 2011 Czy pamiętasz numer budki na hali M. w której mają kurze łapki? Quote
Bonsai Posted December 9, 2011 Posted December 9, 2011 ela i edzia - tak, jeszcze można się dołączyć do zamówienia. :) Odbiór byłby możliwy na Puławskiej przy Morskim Oku w godz. 10-18 w tygodniu u betty_labrador albo ja mogłabym podrzucić gdzieś do centrum (kampus UW, linia metra świętokrzyska - imielin). Na Hali Mirowskiej jest sporo budek z drobiem, tak szukaj kurzych łapek, nie pamiętam numeru budki, trzeba po prostu popytać. Jest kilka sklepów wyłącznie z drobiem, nawet jak nie ma wystawionych łapek warto zapytać, bo czasem mają gdzieś schowane, niewystawione. Quote
Recommended Posts