Lolekako Posted August 2, 2009 Posted August 2, 2009 JA tez bardzo prosze o pomoc....moj piesek to mieszany shitzu...zawsze kupowalam dla niego suche potrawy od weterynarza,ktore przyznam.. je niechetnie,zawsze tylko z glodu....a tu nagle niespodzianka, w niedziele z uwagi na brak inne pokarmu, kupilam mu chappi i pierwszy raz widze mojego pupila, jak szaleje z radosci na widok suchej potrawy...co mam teraz robic??czytalam,ze chappi to byle co....ale moj maly piesek szaleje za tym....czy jak to mu dam od czasu do czasu zrobie mu wielka krzywde???Bardzo prosze o rady......moj maly pupil ma prawie 5 lat i staram sie dbac o niego.....nie chialabym nieumyslnie spowodowac jakies choroby..prosze o rady....! Quote
Onomato-Peja Posted August 2, 2009 Posted August 2, 2009 Chappi itp. dla psa to jak hamburgery dla nas, zdaje mi sie ( pewności nie mam), ze raz kiedyś ( ale naprawdę raz kiedyś a nie np. co tydzień) nie powinno mocniej zaszkodzić ( biegunka gratis z karmą) Quote
lilia1983 Posted August 3, 2009 Author Posted August 3, 2009 [B][URL="http://www.dogomania.pl/forum/members/95977.html"]Lolekako[/URL][/B] Jest specjalna karma Royal Canin dla małych wybrednych piesków, zdaje się że pobudza apetyt ale pewna nie jestem. Miałam kiedyś próbkę tej karmy, to mój pies wcinał aż mu się uszy trzęsły... Można ją kupić u weta ale w dobrych zoologach i sklepach internetowych także powinna być dostępna bo nie jest to karma ściśle lecznicza. A te niekoniecznie są w każdym sklepie. Quote
ewtos Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 Z psiakami jak z dziećmi zawsze wolą landrynki od owsianki. Jak taki szczęśliwy to raz na jakiś czas niech zje. Quote
LadyBell Posted August 3, 2009 Posted August 3, 2009 Lolekako, Chappi raz na jakiś czas w minimalnych ilościach z konieczności nie zaszkodzi, ale na dłuższą metę stanowczo odradzam. Oprócz tego że psu smakuje powinno być jeszcze zdrowe i pożywne. To tak jakby wybrednemu dziecku pozwalać jeść tylko słodycze i chipsy bo je bardzo lubi. Dziecko w efekcie będzie otyłe, chorowite i coraz bardziej głodne bo chipsami się można zapchać ale nie najeść... Tak samo będzie z psem karmionym pustą marketową karmą... Na rynku jest naprawdę duży wybór karm o niebo lepszych o Chappi i Pedigree. Ja bym Ci poleciła Hill's i Orijena u mnie sprawdziły się w 100%, choć Koffi chętniej wcinał to drugie. Dobry jest też Bosch, Acana.. Ze swojej strony nie polecam Eukanuby i RC. Po pierwszym miał obfite biegunki, drugie mu nie smakowało i wymiotował. Ale to może tylko u nas taki efekt... Masz małego psa więc dużo nie zjada, myślę że powinnaś zainwestować w lepszą, droższą karmę niż karmić byle czym. Uwierz mi zwróci się z nawiązką. :) pozdrawiamy. Quote
paulina2904 Posted August 7, 2009 Posted August 7, 2009 Mój dalmat niestety żywił się Chappi dożył 13lat i mimo ,że nie wykończyła go choroba żoładka tylko guz na nerwie:-( to na starośc przytył strasznie (nie miał otyłości ,ale widac było diametralną różnicę w sylwetce:shake: ) Probowalam go nawrócic na lepszą karmę ,ale on ze ta i już:cool1: i nawet głodówki nie pomogły bo to strasznie uparty pies był. Jak maił inne jedzenie to kradł ze stołu albo znajdywał po tajniacku na dworze:-o a do miski nie podchodził:roll: Quote
Kora20011 Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 Ja swojemu psu maczam sucha karme w chapi:) Quote
Onomato-Peja Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 [quote name='Kora20011']Ja swojemu psu maczam sucha karme w chapi:)[/quote] To przestań Quote
emue Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 Mój maltanczyk je royalka junior. Kupka conajmniej 3 razy dziennie, a oddychać również się nie da. Quote
Onomato-Peja Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 [quote name='emue']Mój maltanczyk je royalka junior. Kupka conajmniej 3 razy dziennie, a oddychać również się nie da.[/quote] Widocznie mu nie służy, zamów próbki innych karm, lub kup małe paczuszki w sklepie ;) Quote
paulina2904 Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 Gdzie można zamówic darmowe próbki karm ,bo mój narazie jest na Acanie Sport i ma straszne gazy:oops: i jak skończy duzy worek to muszę mu inną zamówic tylko nie wiem ,która mu podpasuje:diabloti: Quote
G&R Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 Wystarczy sobie przeczytać skład chappi, żeby wiedzieć, że coś jest nie tak. Niestety większość ludzi kupuje takie "byle co" ze względu na koszty. Chcąc oszczędzać kupują tanią karmę, a później dziwią się, że trzeba tyle wydawać na wizyty u weterynarza:shake: Quote
paulina2904 Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 właśnie, w chappi jest pełno soli i przypraw a mało mięsa co w efekcie prowadzi do tycia psa:roll: jeśli pies jest aktywny to sobie poradzi z tą chemią i tłuszczem ,ale na starośc i tak to się na nim odbije:-( Quote
Balbina. Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 Byłam na wakacjach i kupiłam mojemu yorkowi małą paczkę chappi:razz:smakuje mu bardzoale jednak zostanę przy royalu:razz: Quote
Onomato-Peja Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 [quote name='Balbina12']Byłam na wakacjach i kupiłam mojemu yorkowi małą paczkę chappi:razz:smakuje mu bardzoale jednak zostanę przy royalu:razz:[/quote] ja tam też wolę hamburgery od 'dań' w proszku :razz: Nie oszukujmy się, nawet najlepsza sucha karma, będzie zawsze chemicznym suszem :eviltong: Quote
Daga&Maks Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 czasem się dziwię że ludzie kupują chappi, bo tanio wychodzi.Biorąc pod uwagę jej skład to ta karma jest droga.Nie dałabym za nią nawet złamanego grosza.Ale niestety polacy nie wiedzą że dla psa 4% mięsa to za mało.Do tego jeszcze ta sól :shake: Quote
Balbina. Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 Chciała bym mojemu gotować ale czasu brakuje:razz:mam jeszcze końcówkę chappi więc franek ma jeszcze "psie wakacje"od jego royala:diabloti: Quote
G&R Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 Tak, a przecież wiadomo, że "taniej" nie znaczy "lepiej". W końcu pies to obowiązek i decydując się na niego należy zapewnić mu nie tylko opiekę, ale i odpowiednie wyżywianie. Aż strach pomyśleć, co dzieje się z psim żołądkiem po jedzeniu takiej karmy, jak chappi. Quote
Onomato-Peja Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 [quote name='G&R']Tak, a przecież wiadomo, że "taniej" nie znaczy "lepiej". W końcu pies to obowiązek i decydując się na niego należy zapewnić mu nie tylko opiekę, ale i odpowiednie wyżywianie. Aż strach pomyśleć, co dzieje się z psim żołądkiem po jedzeniu takiej karmy, jak chappi.[/quote] mój pies ją zwracał zaraz po zjedzeniu Quote
G&R Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 [quote name='Onomato-Peja']mój pies ją zwracał zaraz po zjedzeniu[/quote] Każdy pies inaczej reaguje. Niektóre mają zbyt słabe żołądki i zwracają natychmiast, inne zjedzą, a skutki pokażą się dopiero po jakimś czasie. Niestety pies nie powie: "kup mi tę karmę, bo pachnie lepiej". Quote
an1a Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 [quote name='Balbina12']Chciała bym mojemu gotować ale czasu brakuje:razz:[/quote] Dla Yorka? :eviltong: ja bym mu barf zrobiła i miała "z bani". Quote
koosiek Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 [quote name='Daga & Maks']Do tego jeszcze ta sól :shake:[/QUOTE] Sól akurat nie jest jakoś specjalnie szkodliwa dla psów, może tylko u starszych albo takich z problemami krążenia trzeba uważać. Natomiast duża ilość soli w karmie świadczy o jej niskich walorach smakowych, to taki polepszacz. Quote
mala_czarna Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 [quote name='koosiek']Sól akurat nie jest jakoś specjalnie szkodliwa dla psów.[/QUOTE] Jest szkodliwa. Szczególnie dla psów borykających się z chorobami nerek. Quote
Martilka Posted November 17, 2009 Posted November 17, 2009 Cóż u mojego psiuńcia Chappi sprawdzało się 10 lat z niedużym okładem. W pewnym momencie zaczął straszliwe smrodzić i fajdać, więc przeszedł na gotowane warzywka z ryżem i mięskiem. Niestety okazało się za późno - dobrze rozwinął się nowotwór w jelitach:-(. A że po drodze miał jeszcze wylew na operację się nie zdecydowaliśmy i na początku lipca musiałam pożegnać najukochańszą bestię na świecie... I z tego co czytam, to nie był odosobniony przypadek. Teraz mam młodziaka w domu i na razie jest na Purinie ProPlan. Ale na pewno docelowo nic suchego ani mokrego "firmowego" jadł nie będzie!!! Mimo niezaprzeczalnej wygody takiego sposobu karmienia, na dłuższą metę to się źle kończy... Quote
Daga&Maks Posted November 17, 2009 Posted November 17, 2009 niestety źle się kończy tylko że niektórzy karmią chappi bo karma służy bo przecież psu nic nie jest.Na razie nic nie jest,potem będzie Quote
Recommended Posts