Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='mrs.ka']trikolorka jedzie jutro do W-wy:multi: podziękowania dla TZ Majaa i powodzenia:lol:
kolejny dzień czipowania i kolejne 50 psów , jest dobrze jak na Starachowice.[/QUOTE]
No niestety nie 50, ale ponad 40 zaczipowanych psów

W końcu wyekspediowałam towarzystwo na wycieczkę adopcyjną.
TZ ma namiary na adoptującego i jedną instrukcję w głowie i na piśmie: jak Ci cokolwiek nie będzie pasowało, to zabieraj kota i wracaj z nim do Starachowic. Muszę się zdać na intuicję mojego TZ. Psy wywoził sam, ale kot to chyba pierwszy, jak sięgam pamięcią. TZ sprawdził się swego czasu jako kociolub, gdzie w "jego męskim zakątku", czyli garażu, koty miały i mają lokum

• Replies 3.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Roszpunka']To mi Pani urzędowo odpisała... [IMG]http://animowane-gify.skryptoteka.pl/images/5/60.gif[/IMG]

Mnie po prostu porażają metody zapobiegania bezdomności zwierząt praktykowane przez UM Kielce, zastanawiam się, czy korzystając z Waszych doświadczeń nie dało by rady wycisnąć czegoś więcej... Ot, takie luźne przemyślenia.[/QUOTE]
Nie wiem Roszpunko jaką urzędową odpowiedź dostałaś, ale kwestie znakowania zwierząt i zwalniania z opłat właścicieli psów zachipowanych i wysterylizowanych "wałkujemy" z UM od ponad roku. Z przykrością stwierdzić muszę, że w naszym mieście psy są traktowane w co najmniej dwóch kategoriach:
- te ze schroniska je można chipować i trzeba sterylizować,
- i te pańskie - te ew. można sterylizować (bezpłatne talony dla właścicieli zarejestrowanych suk) ale nie wolno wymagać znakowania.
Dlaczego. Nie mnie odpowiadać.
Generalnie Kielce przyjęły odmienną zasadę od Starachowic.
W Starachowicach zachipujesz psa - nie musisz płacić i jeszcze możesz dostać 50% do sterylki.
W Kielcach - zarejestrujesz psa (ale w UM bez chipa) - zapłacisz "podatek" i dostaniesz talon na sterylkę (który spłacisz w ratach pod postacią rocznych opłat z tytułu posiadania psa).

Posted

[quote name='ewab']Nie wiem Roszpunko jaką urzędową odpowiedź dostałaś, ale kwestie znakowania zwierząt i zwalniania z opłat właścicieli psów zachipowanych i wysterylizowanych "wałkujemy" z UM od ponad roku. Z przykrością stwierdzić muszę, że w naszym mieście psy są traktowane w co najmniej dwóch kategoriach:
- te ze schroniska je można chipować i trzeba sterylizować,
- i te pańskie - te ew. można sterylizować (bezpłatne talony dla właścicieli zarejestrowanych suk) ale nie wolno wymagać znakowania.
Dlaczego. Nie mnie odpowiadać.
Generalnie Kielce przyjęły odmienną zasadę od Starachowic.
W Starachowicach zachipujesz psa - nie musisz płacić i jeszcze możesz dostać 50% do sterylki.[/QUOTE]

Nie tak do końca odmienną, albowiem zaczipowanie NIE JEST obowiązkowe - jest alternatywą

[quote name='ewab']W Kielcach - zarejestrujesz psa (ale w UM bez chipa) - zapłacisz "podatek" i dostaniesz talon na sterylkę (który spłacisz w ratach pod postacią rocznych opłat z tytułu posiadania psa).[/QUOTE]
Jak tylko zarejestrujesz psa (bez oznakowania trwałego mikroczipem) to sprowadza się to do tego spłacania w ratach, o czym pisze ewab. Z jeszcze jedną szalenie ważną uwagą - przy cenach obowiązujących w roku bieżącym - sterylizowanie zwierząt za 50 % ceny było totalnie nieopłacalne, a potem urzędnicy się dziwią, że ludzie nie korzystają

Posted

[quote name='Majaa']Nie tak do końca odmienną, albowiem zaczipowanie NIE JEST obowiązkowe - jest alternatywą

Jak tylko zarejestrujesz psa (bez oznakowania trwałego mikroczipem) to sprowadza się to do tego spłacania w ratach, o czym pisze ewab. Z jeszcze jedną szalenie ważną uwagą - przy cenach obowiązujących w roku bieżącym - sterylizowanie zwierząt za 50 % ceny było totalnie nieopłacalne, a potem urzędnicy się dziwią, że ludzie nie korzystają[/QUOTE]
Do końca odmienne nie jest. Mówiąc o odmienności miałam na myśli, że w Kielcach właściciel trwale oznakowanego psa nie jest zwalniany z opłaty za jego posiadanie.

Posted

kochana VIRIS , piękne ,cudowne zdjęcia ,świetna robota ,bardzo ,bardzo dziękuję:Rose::loveu:
ale śliczne te "moje" pieski , też mi skradły serce i pewnie tak się zasiedziały.

Posted

mrs.ka napisał(a):
kochana VIRIS , piękne ,cudowne zdjęcia ,świetna robota ,bardzo ,bardzo dziękuję:Rose::loveu:
ale śliczne te "moje" pieski , też mi skradły serce i pewnie tak się zasiedziały.

Mrs.ka podaj proszę tu jeszcze raz wątki ogłoszeniowe, które mi wysyłałaś na maila, bo tutaj nie mam outlooka i nie znajdę tego maila w setce spamu. To była Fisia, Gwiazda i Luna ... ? A to gładkie czekoladowe to kto ? Zaraz coś pokombinuję.

Posted

dzięki Eliza :) :loveu:Gwiazde narazie zdjełam bo robię nowe zupełnie;), prześlę Lune i Fiśke ,acha i Pisiora (oczywiście nie pod takim imieniem :evil_lol: ) , to przybrany braciszek Fiśki

Posted

mrs.ka napisał(a):
dzięki Eliza :) :loveu:Gwiazde narazie zdjełam bo robię nowe zupełnie;), prześlę Lune i Fiśke ,acha i Pisiora (oczywiście nie pod takim imieniem :evil_lol: ) , to przybrany braciszek Fiśki

Gwiazdę już wystawiłam, Fisię też - więc pocałuj się w nos - nic nie zmieniam. Chociaż ona totalnie łamie mi serducho, to mój typ:placz:

U mnie masz:
Fisię, Gwiazdę i Desperado.

Posted

eliza_sk napisał(a):
Mrs.ka podaj proszę tu jeszcze raz wątki ogłoszeniowe, które mi wysyłałaś na maila, bo tutaj nie mam outlooka i nie znajdę tego maila w setce spamu. To była Fisia, Gwiazda i Luna ... ? A to gładkie czekoladowe to kto ? Zaraz coś pokombinuję.

LUNA

http://tablica.pl/oferta/chesapeake-bay-retriever-roczna-sunia-bardzo-w-typie-rasy-IDstcD.html

FISIA

http://tablica.pl/oferta/puchatasliczna-i-zwariowana-fiska-miniturka-liska-polarnego-IDkZRp.html

PISior

http://tablica.pl/oferta/szczeniaczek-z-uszami-jak-nietoperz-i-zamilowaniem-do-sprzetu-kuchennego-IDrkMZ.html

Posted

eliza_sk napisał(a):
Gwiazdę już wystawiłam, Fisię też - więc pocałuj się w nos - nic nie zmieniam. Chociaż ona totalnie łamie mi serducho, to mój typ:placz:

U mnie masz:
Fisię, Gwiazdę i Desperado.

ojej ,to jeszcze pobłagam o Pisiora:modla: Gwiazda jest fantastyczna ,a jaka przytulanka:loveu:

Posted

mrs.ka napisał(a):
ojej ,to jeszcze pobłagam o Pisiora:modla: Gwiazda jest fantastyczna ,a jaka przytulanka:loveu:

Co za marrrruda. Potrzebuję zdjęć Luny i tego grillowanego Pisiora z wątku - bo z tablicy nie chcę - są sygnowane.
O Gwiazdeczce to sobie mogę gadać i marzyć tylko niestety :(

Posted

mrs.ka napisał(a):
sssssuper ,to wysyłam na maila :)

Nie na maila, tylko tutaj - bo do allegro kopiuję, a nie chcę mi się samej ich hostować i wrzucać na wątek - szukam jelenia :)