Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 359
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Facet był w Poznania chciał zabrać psy. Były zawożone z Wrocławia do Poznania wzbudził moją czujność fakt że to też facet i też z Poznania. Tamten po 3 dniach stwierdził że psy mają być zabrane, bo on ich nie chce. I wróciły po 3 dniach of adopcji. Nie chciałabym żeby sunia trafiła na tego właśnie faceta. I co jeszcze tam był pies Apollo i sunia o imieniu SABA.

Posted

Iljova napisał(a):
Trafiłam dzisiaj na wątek zupełnie przypadkowo. Jak czytałam to cały czas ryczałam nie mogę tego znieść. Nie wyobrażam sobie oddać psiaka którego miałabym na krótko, a co dopiero po 8 latach. Kim trzeba być żeby tak bez problemu oddać psiaka po tylu latach? Ja nie oddałabym nawet wtedy kiedy byłoby mi naprawdę ciężko, nie byłabym wstanie. Odwieczna prawda potwierdza za każdym razem w takiej sytuacji "PODŁOŚĆ LUDZKĄ NIE ZNA GRANIC !!!"
Nic dziwnego że sunia wygląda coraz gorzej, tęsknota, samotność, surowość schroniska(bo powiedzmy sobie szczerze nawet najlepsze schronisko to tylko schronisko, a nie dom). Ja nie mogę jej zabrać nie mogę zabrać żadnego psiaka, ale mam nadzieję że znajdzie się prawdziwy Człowiek który ją weźmie i pokocha NA ZAWSZE! Trzymam za to kciuki! Może wyjdzie coś z tego 14 lutego?

Iljova, to zajrzyj takze do Kornela, i wesprzyj na FB (sorry za offa) - podobna sytuacja...

Napisalam w poscie wyzej, ze mam dokladnie takie zdanie jak ty

Posted

Hej, wlasnie przeczytalam pierwszy post i ostatnia strone... Nie rozumiem ludzi, czytajac, az sie poplakalam. Ja musze wygrac w totka, zainwestowac pieniadze, zalozyc prywatne hotelo-schronisko i 3mac tam takie bidy do znalezienia domkow (ale pomysl, co...? tylk o tem totek...)

3mam kciuki za poniedzialek (jesli dobrze rozumiem), mam nadzieje, ze bedzie dobry domek.

Posted

ale superowsko, że są szanse na domek!!! :)

tylko jedno moje prywatne stanowisko do dosyć 'rzeczowych' określeń wobec Pana z Poznania... cóż... dopóki nie jest się czegoś pewnym - lepiej nie używać zbyt ostrych słów względem drugiej osoby i przede wszystkim, wstrzymywać hordy czarnych myśli. Ostrożności nigdy za wiele, ale tego typu uwagi można przedstawić w bardziej delikatny sposób.

Przemawia przeze mnie czyste doświadczenie ;) jestem w trakcie adopcji jednej z tutejszych bied. Żeby lepiej zapoznać się ze sprawą, postanowiłam realnie uczestniczyć we wątku. Szybko zorientowałam się, że przez 'Poszukiwaczki' domku dla pieska jestem traktowana... lekko przedmiotowo. 'kobieta to, kobieta tamto', a że kota mam ze śmietnika itp... Przykro mi było to wszystko czytać, bo ofiarowując dom i dzieląc się jak największą ilością prywatnych informacji na swój temat, działam przecież w dobrej wierze...

bardzo Was zatem jako człowiek proszę, o wstrzemięźliwość w 'facetowaniu' temu Panu i Jemu podobnym. W dalszym ciągu nie wiecie kim On jest, więc o co w ogóle chodzi? Mnie co prawda nikt 'facetką' nie nazwał, ale jakby tak się stało, to nie wiem, czym by się skończyło. A przecież najbardziej ucierpiałoby zwierze... :(
tu nie chodzi o moją dumę, ale o zasady - pochylasz się nad bezbronnym zwierzęciem? nie zapominaj, że współczucie to przywilej jedynie ludzki, więc bądź człowiekiem również względem innych ludzi... trochę idylliczne, ale sądzę że prawdziwe ;)

Działacie w dobrej wierze i powinna z Was emanować szczerość ale przede wszystkim ogłada, dobre wychowanie i dobro właśnie.

Nie chcę nikogo obrażać, uwagi te kieruję do Waszych dobrych serc, bo wierzę, że złe nie walczyłyby tak zawzięcie z krzywdą, bólem i odrzuceniem :)

Pozdrawiam gorąco i trzymam kciuki za Sabcię ;)

Posted

Myślę, że czytając powyższy post niejedna z nas oblała się rumieńcem zawstydzenia. To mądre słowa, jednakże czasem człowiek chce być 'na zapas' ostrożny. Dzieje się tak dlatego, że już wcześniej natknęliśmy się na ludzi, którzy najpierw ofiarowali serce, a potem, nagle i bez powodu stali się zimni jak kamień i zamknęli je z hukiem. Działając na wielu polach (wątkach) i spotykając się na co dzień z bezdusznością, obojętnością, z bestialstwem jakiego jest zdolny dopuścić się właśnie 'człowiek', trudno czasami powstrzymać emocje. Dlatego powinna być jakaś baza takich 'facetów i bab', z którymi nie należy nawet rozmawiać o adopcjach. Zaś ludzie, którzy w tej bazie nie istnieją, winni być traktowani jako 'Pan/Pani/Państwo chcący czynić dobro. Co z tego wyjdzie, trudno powiedzieć, ale nawet w prawie mamy 'domniemanie niewinności' :) Irrational, pozdrów ode mnie Kraków :).

Posted

ten post chetnie przekopiowallabym na inne watki, gdzie roi sie od klotni...
dla wytlumaczenia chcialabym wspomniec, ze spotkalam sie z sytuacjami, kiedy psy zwracane sa do schroniska lub trafiaja do zle traktujacych ich ludzi (suki do rozrodu), byly tez przypadki... usypiania adoptowaych psow
te zle wydarzenia implikuja na przyszlosc - i to jest wytlumaczenie negatywnych reakcji ... pozdrawiam

Posted

ja nie oblałam się żadnym rumieńcem i nie zamierzam! nie wiem wogóle o co chodzi z tymi morałami. Owszem to mądre słowa i przydałyby sie na wielu watkach ale tu chyba nie...tak sądzę. Przecież nikt tu nikogo nie obraził. Dziewczyna chciała tylko przestrzec przed jakimś kolesiem z Poznania i dobrze, że ludzie sa czujni. Ostatnio takich dziwnych "Panów z Poznania" jest za dużo i osoby nie wprawione mogą nam się dziwić i to często robią, że tak szybko osadzamy.
Nie mam się czego wstydzić, bo wcale człowieka, źle nie osądziłam. A w moim słowniku "facet" nie jest obraźliwe, ani ujmujące.

polu53 nie powinna byc taka baza tylko już jest LISTA CZARNYCH KWIATKÓW i często z niej korzystamy.

Posted

Czy miałam milczeć i zaryzykować, że być może kolejny psiak trafi w to miejsce?
NIE ! Nie mogłabym postąpić inaczej. To była tylko zwykła informacja i prośba sprawdzenia czy ta sama osoba czy też inna. Wszystko to dla dobra psiaka.
Mam nadzieję że uda się z domkiem. Niech będzie to domek wspaniały i NA ZAWSZE !!!

Posted

Sabciu dzisiaj wielki dzień, oby okazał się najważniejszy w twoim życiu!
stroisz się już na przybycie gościa?;)

trzymam bardzo mocno kciuki za ciebie i za dobre serduszko Pani, żeby udało ci się je zdobyć!