limonka80 Posted February 10, 2022 Posted February 10, 2022 Może Wabi i Laima to psy które do szczęścia oprócz człowieka potrzebują też psiego stada, w którym czują się dobrze i wiedzą jak egzystować, a bycie psim jedynakiem je unieszczęśliwia. Quote
Poker Posted February 10, 2022 Posted February 10, 2022 Dnia 10.02.2022 o 18:49, Jaaga napisał: Rozmawialam dzis z panią. Wabi jest zestresowana, probuje zachowań, jakich tu nie wykazywała. Goni na smyczy auta, co dla państwa jest problematyczne. Do tego szczeka na inne psy. Tu była duszą towarzystwa, porywała do zabawy wszystkie psy i była zawsze w centrum, jak cokolwiek sie działo. Niańczyła maluchy. Zmiana jak u Laimy. Zwróciła mi na to uwagę Tola. Niedobrze, ale nikt nie jest w stanie przewidzieć jak pies zareaguje na zmianę życia. Może poardzić im , by poprosili o pomoc szkoleniowca. Są nieźli we Wrocławiu. Quote
Sowa Posted February 10, 2022 Posted February 10, 2022 Suka jest pobudzona zmianą warunków życia, jakbym dziś poszła spać we własnym wyrku, a rano wszyscy dookoła mówiliby po chińsku, to też bym doznała szoku. Dajcie państwu namiary na nosem.pl. cała seria artykułów pt Pies adoptowany i wiele o podstawowym posłuszeństwie. Suka jest przekonana, że auto ucieka dlatego, że ona szczeka - to syndrom psa łańcuchowo-podwórkowego, a na psy szczeka ze strachu i tyle. Spokojne kontrolowanie zachowań, spokojne szkolenie, najlepiej w grupie psów, nauka przede wszystkim reagowania na siad, czekaj - jak to zrozumie, to 90 % problemów zniknie. (https://nosem.pl/szkolenie-psa/przepustka-do-psiego-raju/ Quote
Sowa Posted February 10, 2022 Posted February 10, 2022 Masz rację, o ile będzie im się chciało. . Dlatego do znudzenia trzeba powtarzać chętnym na zwierzaka, że pies nie rozumie słów ani nowych sytuacji tak jak człowiek,że to nie jest człowiek w futerku. Że wymaga nauki podstawowych zachowań tak jak tego wymagałoby inaczej sprawne dziecko. Quote
Poker Posted February 10, 2022 Posted February 10, 2022 Normalnie sprawne dziecko też wymaga nauki i to jeszcze jak ! Quote
Sowa Posted February 11, 2022 Posted February 11, 2022 Słusznie. Tyle że dziecko dorośnie i będzie po jakimś czasie żyć samodzielnie. A samodzielne życie psa kończy się w azylu - w najlepszym razie. Przy okazji - ostrzegam przed obłąkańczą modą na bezustanne nakręcanie psa na piłeczki i szarpaki. Jeśli pies nie umie oddać spokojnie piłeczki/szarpaka i ustawicznie wygrywa w walce o tę symboliczną zdobycz z właścicielem lub ciągle walczy z szarpakiem na przyssawce, to ma psychikę zrytą niczym nastoletni narkoman. I po jakimś czasie bardzo trudno wyprowadzić z nałogu. Quote
Tola Posted February 11, 2022 Author Posted February 11, 2022 Dnia 10.02.2022 o 22:03, Sowa napisał: Suka jest pobudzona zmianą warunków życia, jakbym dziś poszła spać we własnym wyrku, a rano wszyscy dookoła mówiliby po chińsku, to też bym doznała szoku. Dajcie państwu namiary na nosem.pl. cała seria artykułów pt Pies adoptowany i wiele o podstawowym posłuszeństwie. Suka jest przekonana, że auto ucieka dlatego, że ona szczeka - to syndrom psa łańcuchowo-podwórkowego, a na psy szczeka ze strachu i tyle. Spokojne kontrolowanie zachowań, spokojne szkolenie, najlepiej w grupie psów, nauka przede wszystkim reagowania na siad, czekaj - jak to zrozumie, to 90 % problemów zniknie. (https://nosem.pl/szkolenie-psa/przepustka-do-psiego-raju/ Dziękuję Sowo, wszystko pani przekażę, ma dzwonić wieczorem. Quote
Tola Posted February 11, 2022 Author Posted February 11, 2022 Rozmawiałam z p. Magdą, przekazałam wskazówki Sowy, powiedziałam o własnych doświadczeniach, bo moja Tolka po zabraniu ze schroniska zachowywała się jeszcze gorzej, obszczekiwała wszystkich i wszystko. Poradziłam, aby jednak na razie skracali trasy spacerów, korzystali z ogródka, a wychodzili na poznany już przez Wabi teren, nie wciąż na nowe trasy. Poza tym szczekaniem na spacerach Wabi w mieszkaniu zachowuje się bardzo poprawnie. Quote
Tola Posted February 12, 2022 Author Posted February 12, 2022 Pierwsze zdjęcia Wabi z nowego domu 2 1 Quote
elik Posted February 12, 2022 Posted February 12, 2022 Fajne zdjęcia 🙂 Pasują do siebie, Wabi i pan 🙂 Quote
Poker Posted February 12, 2022 Posted February 12, 2022 Wabi ogląda z panem TV, fajnie wyglądają. Kicia ze zdjęcia mieszka po sąsiedzku i ciągle przychodzi do państwa. 1 Quote
Tola Posted February 15, 2022 Author Posted February 15, 2022 Rozliczenie Wabi - 577 zł grudzień 4 dni po 12 zł=48 zł styczeń 31 dni po 12 zł= 372 zł luty 6 dni po 12 zł= 72 zł Pobyt całościowy do wyjazdu: 492zł 30 zł szczepienie wirusówka 30 zł test giardia 10 zł odrobaczenie 15 zł badanie kału flotacja Wabi.pdf Quote
Tola Posted February 16, 2022 Author Posted February 16, 2022 Rozmawiałam dzisiaj z p. Magdą - zachowanie Wabi do psów jakby się poprawiło, próbuje nawiązywać relacje, chce się bawić, ale nadal bardzo szczeka na przejeżdżające auta, trudno wtedy odwrócić jej uwagę, bardzo się nakręca. Rodzina zastanawia się, czy nie skorzystać z porady specjalisty, bo nie bardzo potrafią sobie poradzić. Quote
elik Posted February 16, 2022 Posted February 16, 2022 Dnia 16.02.2022 o 23:42, Tola napisał: Rodzina zastanawia się, czy nie skorzystać z porady specjalisty, bo nie bardzo potrafią sobie poradzić. Im prędzej, tym lepiej, żeby to zachowanie Wabi się nie utrwaliło. Quote
Nadziejka Posted February 17, 2022 Posted February 17, 2022 Iskiereczko kochana trzymam sciskam za wszystko jeszcze ciut i sie ulozy Quote
Isiak Posted February 17, 2022 Posted February 17, 2022 Dnia 16.02.2022 o 23:42, Tola napisał: Rozmawiałam dzisiaj z p. Magdą - zachowanie Wabi do psów jakby się poprawiło, próbuje nawiązywać relacje, chce się bawić, ale nadal bardzo szczeka na przejeżdżające auta, trudno wtedy odwrócić jej uwagę, bardzo się nakręca. Rodzina zastanawia się, czy nie skorzystać z porady specjalisty, bo nie bardzo potrafią sobie poradzić. W poniedziałek brałam udział w webinarium, na którym był poruszony też ten temat. Trener radził skupienie uwagi psa na sobie i czymś przyjemnym, np. ćwiczeniach ze smaczkami, zabawie w odległości od drogi, która jeszcze nie powoduje u psa takiej reakcji i stopniowe zmniejszanie dystansu - za każdym razem dopiero wtedy, kiedy pies już za każdym razem zachowuje się poprawnie. To może długo potrwać. 2 Quote
Tola Posted February 18, 2022 Author Posted February 18, 2022 Dnia 16.02.2022 o 23:55, elik napisał: Im prędzej, tym lepiej, żeby to zachowanie Wabi się nie utrwaliło. Dnia 17.02.2022 o 08:35, Isiak napisał: W poniedziałek brałam udział w webinarium, na którym był poruszony też ten temat. Trener radził skupienie uwagi psa na sobie i czymś przyjemnym, np. ćwiczeniach ze smaczkami, zabawie w odległości od drogi, która jeszcze nie powoduje u psa takiej reakcji i stopniowe zmniejszanie dystansu - za każdym razem dopiero wtedy, kiedy pies już za każdym razem zachowuje się poprawnie. To może długo potrwać. Przekazałam pani wszystkie uwagi, podałam link z postu Sowy. Pani dużo pyta, na razie widzę, że jest chęć pracy z sunią, ale nie wiem, na ile rodzinie wystarczy cierpliwości i chęci pomocy Wabi. Quote
Tola Posted February 18, 2022 Author Posted February 18, 2022 Dnia 18.02.2022 o 21:50, Poker napisał: A wyczuwasz zniecierpliwienie? Nie, raczej bezradność jak mówi o tym szczekaniu na auta no i chyba strach, jak to dalej będzie:(. Pani chętnie przyjmuje wszelkie wskazówki, dopytuje, ciepło mówi o Wabi domowej. Pytałam o ogródek i zachowanie suni, bo tam słychać przejeżdżające samochody, ale w ogrodzie jest ok, Wabi zupełnie nie interesuje, co dzieje się za ogrodzeniem. Quote
Nadziejka Posted February 28, 2022 Posted February 28, 2022 Dnia 18.02.2022 o 22:44, Tola napisał: Nie, raczej bezradność jak mówi o tym szczekaniu na auta no i chyba strach, jak to dalej będzie:(. Pani chętnie przyjmuje wszelkie wskazówki, dopytuje, ciepło mówi o Wabi domowej. Pytałam o ogródek i zachowanie suni, bo tam słychać przejeżdżające samochody, ale w ogrodzie jest ok, Wabi zupełnie nie interesuje, co dzieje się za ogrodzeniem. 🍀 ❤️ ❤️ ❤️ 🍀 ❤️ ❤️ ❤️ 🍀 Quote
Nadziejka Posted March 7, 2022 Posted March 7, 2022 Zagladam do cudnej z mnostwem pozdrowien i kciukow za wszystko Quote
Tola Posted March 7, 2022 Author Posted March 7, 2022 Wabi ostatnio na spacerze jakby trochę się wyciszyła, pani powiedziała, że jak będzie kolejna poprawa to da znać. Na razie nic nie pisze... Quote
Recommended Posts