Jump to content
Dogomania

Szczeniorki mają DS :)) Ich mama Diana - też :)) Ogromne dzięki wszystkim za pomoc! :*

Recommended Posts

Posted
Dnia 26.11.2021 o 21:20, Tyśka) napisał:

Jutro o 7 rano Dianka będzie szczepiona na wirusówki (pierwsza dawka). Przy okazji skorzysta Drops i dostanie 3. dawkę szczepienia na wirusówki.

No to dzień kłucia się szykuje. Oby dobrze to zniosły. I mamcia i Dropsiul.

Posted

Wiele zależy od dziecka, rodziców, ich świadomości z czym wiąże się szczeniak, jakie mają wyobrażenia o psie i czasem, jakim dysponują. Nie skreślałabym od razu, ale Rodziny nie znam. Może wizyta pa rozwiałaby wątpliwości... 

Drops lubi dzieci, lubi się z nimi bawić, ale jednak to energiczny szczeniak, który długo będzie dojrzewał, a będzie już słusznej wagi... No nie wiem.

Posted

Są różne dzieci z autyzmem. Nie wszystkie krzyczą i są agresywne. Część mówi, potrafi okazywać uczucia. Potrzebna jest wizyta i ocena sytuacji. 

Posted
Dnia 27.11.2021 o 14:18, Poker napisał:

Są różne dzieci z autyzmem. Nie wszystkie krzyczą i są agresywne. Część mówi, potrafi okazywać uczucia. Potrzebna jest wizyta i ocena sytuacji. 

Chlopczyk nie mówi, ma 13 lat, posluguję się metodą alternatywną w kontaktach werbalnych. Jest też niepelnosprawny intelektualnie w st. umiarkowanym..

Ponieważ problem autyzmu czy ZA jest mi znany(diagnozuję takie dzieci) dlugo rozmawialam z panią. Mowiłam, co może zrobić szczeniak..no i że Drops będzie sporym psiakiem...

Posted

Myślę, że wszystko zależy od rodziców i tego jak wprowadzą psiaka do rodziny i jacy będą w stosunku do niego i dziecka. Sam pies sporo też rozumie. Przy mądrych ludziach wszystko będzie super. 

Posted
Dnia 27.11.2021 o 14:35, Alaskan malamutte napisał:

Chlopczyk nie mówi, ma 13 lat, posluguję się metodą alternatywną w kontaktach werbalnych. Jest też niepelnosprawny intelektualnie w st. umiarkowanym..

Ponieważ problem autyzmu czy ZA jest mi znany(diagnozuję takie dzieci) dlugo rozmawialam z panią. Mowiłam, co może zrobić szczeniak..no i że Drops będzie sporym psiakiem...

Psy mają też różne charaktery. Wiadomo, szczeniak to szczeniak, ale np. Aurunia to gryzawka - trudno ją w tym opanować, zwłaszcza, gdy się bawi lub cieszy (t.j. praktycznie cały czas). Jak widzę, Ada jest inna, bardziej do przytulania. Ten pierwszy okres może być trudny. 

• Upvote 1
Posted
Dnia 27.11.2021 o 14:59, agat21 napisał:

Myślę, że wszystko zależy od rodziców i tego jak wprowadzą psiaka do rodziny i jacy będą w stosunku do niego i dziecka. Sam pies sporo też rozumie. Przy mądrych ludziach wszystko będzie super. 

Agatko, tak...

W rozmowie z panią zaniepokoiło mnie jedno..pani oczekuje, że dzięki psiakowi syn zacznie mówić...

Posted
Dnia 27.11.2021 o 15:00, Mruczka napisał:

Psy mają też różne charaktery. Wiadomo, szczeniak to szczeniak, ale np. Aurunia to gryzawka - trudno ją w tym opanować, zwłaszcza, gdy się bawi lub cieszy (t.j. praktycznie cały czas). Jak widzę, Ada jest inna, bardziej do przytulania. Ten pierwszy okres może być trudny. 

Argo też gryzie i to nie na żarty...Jest bardzo energiczny, potrafi wykorzystac przystawiony stolek aby busxować po szafkach w kuchni. Państwo muszą mieć oczy naokolo glowy..

Posted
Dnia 27.11.2021 o 15:01, Alaskan malamutte napisał:

Agatko, tak...

W rozmowie z panią zaniepokoiło mnie jedno..pani oczekuje, że dzięki psiakowi syn zacznie mówić...

To jeśli mają takie wyobrażenia to już jestem bardziej na nie. Praca z rodzicami dzieci z niepelnoprawnością to cześć mojej działki... I niestety, zdarza się, że pomagam szukać domu psom, które miały być terapeutami dzieci... 😞

Poleciłabym im uczęszczanie na zajęcia z dogoterapii, a nie adopcję szczeniaka. 

• Like 2
Posted
Dnia 27.11.2021 o 15:44, Tyśka) napisał:

Poleciłabym im uczęszczanie na zajęcia z dogoterapii, a nie adopcję szczeniaka. 

Tysiu, dokładnie tak zrobiłam....

Pani mówiła, że przychodzą znajomi z psami, syn przytula....

Jakoś słabo to widzę....

• Like 1
Posted
Dnia 27.11.2021 o 15:48, Alaskan malamutte napisał:

Tysiu, dokładnie tak zrobiłam....

Pani mówiła, że przychodzą znajomi z psami, syn przytula....

Jakoś słabo to widzę....

Cieszę się, że mamy podobne zdanie. Drops ma być kochanym członkiem rodziny, upragnionym i wymarzonym, dla którego znajdzie się indywidualny czas... a nie magicznym narzędziem do leczenia dziecka 😞 Przynajmniej mnie się marzy  aby tak było.

Drops będzie rewelacyjny dla kogoś, kto potrafi wykorzystać potencjał inteligentnego, energicznego psiaka, chętnego do nauki.

Znajdzie jeszcze swoich Ludzi.

• Upvote 1
Posted

Niestety, to nie jest dom dla Dropsa. Może dla psa statecznego tak. Ale i tak uprzednio po wielokrotnych  kontaktach chłopca z nim . A już na pewno chłopiec nie będzie mówił dzięki psu.

Ja też mam do czynienia z dziećmi autystycznymi.

• Like 1
Posted
Dnia 27.11.2021 o 15:01, Alaskan malamutte napisał:

Agatko, tak...

No tak. Czyli ma być pies - terapeuta i cudotwórca.. echhh