Jump to content
Dogomania

Moje pięknie, niepokorne szarości za TM. SUVI - Stara, szara, bura, smutna zamojszczanka - jeszcze będzie pięknie, tylko proszę pomóż

Recommended Posts

Posted
1 godzinę temu, uxmal napisał:

Jakby mnie introwertyka-chciał ktoś na siłę zmieniać to miałby przechlapane.

Głodem na przykład.  Ludzie tak ptaki oswajają, zero jedzenia, zero wody nawet, tylko z ręki. To działa, jasne, ale kwestia priorytetów, ileś nie da rady, nie przeżyje, albo totalnie zamknie się w sobie po tych ćwiczeniach, się one nazywają "nie oswajalne"

Posted
28 minut temu, rozi napisał:

Głodem na przykład.  Ludzie tak ptaki oswajają, zero jedzenia, zero wody nawet, tylko z ręki. To działa, jasne, ale kwestia priorytetów, ileś nie da rady, nie przeżyje, albo totalnie zamknie się w sobie po tych ćwiczeniach, się one nazywają "nie oswajalne"

toż to jak syndrom sztokcholmski.

Posted

Ja poczekam na Suvi. Trzeba jej czasu.

To jest nic w porównaniu z zabraniem z Marmurowej w Łodzi mixa kaukazki, o której pracownik powiedział do TZ-ta "proszę się nie nachylać, bo panu twarz odgryzie". Film o pekińczyku przy tym to jak jakaś animowana bajka.

Posted
8 minut temu, uxmal napisał:

toż to jak syndrom sztokcholmski.

Pi razy oko.

Trzeba mieć ogromną wiedzę i doświadczenie, żeby tak zwierzątko potraktować, specyficzne jakieś. A na pewno nie nieznane z założenia. Moim zdaniem.

Posted

Dla mnie przykładanie kalki do każdego to nieporozumienie. To jak podręczniki - jak być - pięknym, szczęśliwym, kreatywnym, fit, asertywnym itd.

A ja jestem socjopatką i co ?, gdzie są ramy w które się zmieszczę ?

Z psami jest tak samo.

I zaznaczę, że socjopata to nie ktoś w stylu teksańska masakra piłą mechaniczną, tylko ktoś kto nie musi być w plemieniu.

• Like 1
Posted
10 minut temu, Aska7 napisał:

Ja poczekam na Suvi. Trzeba jej czasu.

To jest nic w porównaniu z zabraniem z Marmurowej w Łodzi mixa kaukazki, o której pracownik powiedział do TZ-ta "proszę się nie nachylać, bo panu twarz odgryzie". Film o pekińczyku przy tym to jak jakaś animowana bajka.

Amely zaufała i Suvi też zaufa. Masz rację, że trzeba jej czasu...i cierpliwości. 

Mam w domu ptaki....opis ich "oswajania" mnie przeraził :(

Posted
15 minut temu, mari23 napisał:

Mam w domu ptaki....opis ich "oswajania" mnie przeraził :(

Jakie masz?  :)

No niestety, te super oswojone, które można kupić, są na ogół oswajane w klatce takimi właśnie metodami.

Posted
12 minut temu, rozi napisał:

Jakie masz?  :)

No niestety, te super oswojone, które można kupić, są na ogół oswajane w klatce takimi właśnie metodami.

Dwie nimfy ( szara i perłowa), papużki faliste w liczbie 6 i cudownego kanarka...nie oswojone, choć nie dzikuski ;) kanarek to nie tylko śpiewak, ale i gaduła, odpowiada  przekrzywiając główkę, kochany ;) ;)

11 minut temu, Aska7 napisał:

Jeśli siedziała ok. 10 lat w schronie, to ma utrwalone pewne zachowania. I być może nic nie pomoże, ale mam nadzieję.

Myślę, że pomoże, ona ma pewnie wiele złych wspomnień i lęków w głowie, może dłużej to potrwa, niż byśmy chcieli, ale zobaczymy jeszcze radosną Suvi...może właśnie latem już, w końcu imię zobowiązuje ;)

• Like 1
Posted
14 minut temu, mari23 napisał:

Dwie nimfy ( szara i perłowa), papużki faliste w liczbie 6 i cudownego kanarka...nie oswojone, choć nie dzikuski ;) kanarek to nie tylko śpiewak, ale i gaduła, odpowiada  przekrzywiając główkę, kochany ;) ;)

Nimfy to takie duchy, kłapciają się powolnie, łatwe do kontaktu, przytulaste. Faliste bardziej Ciebie chciałyby oswoić, namolne są, wścibskie i bez kompleksów. A kanarek... prostodzioby są cudowne właśnie. Mądre skromne ptaszki malutkie.

Luzem latają te Twoje ptaki? Same się oswoją, jeśli luzem.

Edit.: Ale faliste mogą zabić kanarka, dręczyć nimfy.

Posted
15 minut temu, mari23 napisał:

zobaczymy jeszcze radosną Suvi..

To w ogromnym stopniu zależy od tego, czy w okresie szczenięctwa miała jakikolwiek dobry kontakt z człowiekiem. Nawet przypadkowy, nawet bardzo krótko.

Posted
19 minut temu, rozi napisał:

Nimfy to takie duchy, kłapciają się powolnie, łatwe do kontaktu, przytulaste. Faliste bardziej Ciebie chciałyby oswoić, namolne są, wścibskie i bez kompleksów. A kanarek... prostodzioby są cudowne właśnie. Mądre skromne ptaszki malutkie.

Luzem latają te Twoje ptaki? Same się oswoją, jeśli luzem.

Edit.: Ale faliste mogą zabić kanarka, dręczyć nimfy.

Przy tylu różnych, często "nowych" psiakach w domu nie odważyłabym się puścić ptaków luzem. Papugi mają swój ocieplony, ogrzewany zimą domek podzielony dla falistych i nimf osobno, a kanarek jest w jedynym pokoju, gdzie nie wchodzą swobodnie psy (tam był Kubuś na początku, osobno). Jeśli idzie o zwierzaki, jestem trochę "nadopiekuńcza" ;)

11 minut temu, Sowa napisał:

To w ogromnym stopniu zależy od tego, czy w okresie szczenięctwa miała jakikolwiek dobry kontakt z człowiekiem. Nawet przypadkowy, nawet bardzo krótko.

Nie wiemy niestety jak trafiła do schroniska i w jakim wieku. Być może jako śliczny szczeniaczek była głaskana i przytulana, potem urosła za duża, albo się znudziła.... ale jest też możliwość, że nie miała dobrego kontaktu z człowiekiem... 

Posted
9 godzin temu, mari23 napisał:

Przy tylu różnych, często "nowych" psiakach w domu nie odważyłabym się puścić ptaków luzem. Papugi maja swój ocieplony, ogrzewany zimą domek podzielony dla falistych i nimf, a kanarek jest w jedynym pokoju, gdzie nie wchodzą psy

Bardzo dobrze, że domek podzielony  :)

• Like 1
Posted
2 godziny temu, Aska7 napisał:

Jaaga chora, ale udało się pogłaskać po łapie.

Podobno sunia była zaskoczona;).

Niech się przyzwyczaja dziewczyna...

Posted
9 minut temu, Tola napisał:

Podobno sunia była zaskoczona;).

Niech się przyzwyczaja dziewczyna...

Biedna nie wiedziała po co jej to robią, mam nadzieję, że jej się to spodobało 😉

• Like 1