Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
9 godzin temu, Radek napisał:

Super, że długo nie było ataku.

Poproszę o dokładną receptę;)

Nie jest łatwo psiaka odchudzić.

Nie ma dokładnej recepty. Każdy organizm jest inny. Są podstawowe zasady: jeść mniej kalorycznie i częściej, ruszać się. Im grubszy pies, tym trudniej odchudzić. Frezja nie jest gruba, ale powinna być drobna, chociażby ze względu na kręgosłup i stawy. Tyje w obrębie klatki piersiowej i w karku. Ostatnio dostawała więcej, niż powinna, więc teraz dostaje mniej. Nawet tego nie odczuła. 

Nadwaga, otyłość u psa prędzej, czy później odbija się na jego zdrowiu. Dlatego trzeba starać się utrzymywać u psów prawidłową wagę. Mam nadpobudliwego staruszka, który szybko spada z wagi i musi jeść więcej, bardziej kalorycznie. Także różnie funkcjonują organizmy i różne mają potrzeby. 

Masz problem z nadwagą u swojego psa?

Posted

Na fejsbukowej grupie Epifutrzaki ostrzegają, że w hurtowniach zaczyna brakować luminalu. Ja na razie zakupiłam bez problemu, ale teraz się zastanawiam czy nie za mało :(  

Posted
9 minut temu, Joanienka napisał:

Na fejsbukowej grupie Epifutrzaki ostrzegają, że w hurtowniach zaczyna brakować luminalu. Ja na razie zakupiłam bez problemu, ale teraz się zastanawiam czy nie za mało :(  

Jak zamawiałam Luminal, pani z apteki nic nie mówiła o brakach. U mnie w lecznicy niechętnie wypisują recepty na Luminal, bo mają kontrole. Jest odpowiednik weterynaryjny Luminalu, więc weterynarz ma obowiązek opierać leczenie na nim, a nie stosować ludzki lek. Takie zalecenia odgórne. Problem w tym, że lek weterynaryjny jest droższy, niż ludzki. O wypisanie sześciu opakowań Luminalu muszę bardzo zabiegać. Wetka, która dawała mi recepty bez problemu, niestety, odeszła z lecznicy.

Przez ludzką panikę i zapobiegliwość jest więcej problemów. Jeden kupi 20 sztuk, dla innego nic nie zostanie. W sytuacjach zagrożenia jeszcze bardziej nasila się w społeczeństwie brutalność, bezwzględność i egoizm.

Posted
1 godzinę temu, hop! napisał:

Jak zamawiałam Luminal, pani z apteki nic nie mówiła o brakach. U mnie w lecznicy niechętnie wypisują recepty na Luminal, bo mają kontrole. Jest odpowiednik weterynaryjny Luminalu, więc weterynarz ma obowiązek opierać leczenie na nim, a nie stosować ludzki lek. Takie zalecenia odgórne. Problem w tym, że lek weterynaryjny jest droższy, niż ludzki. O wypisanie sześciu opakowań Luminalu muszę bardzo zabiegać. Wetka, która dawała mi recepty bez problemu, niestety, odeszła z lecznicy.

Przez ludzką panikę i zapobiegliwość jest więcej problemów. Jeden kupi 20 sztuk, dla innego nic nie zostanie. W sytuacjach zagrożenia jeszcze bardziej nasila się w społeczeństwie brutalność, bezwzględność i egoizm.

No niestety to prawda. Ale u mnie w mieście nie ma kłopotu z receptą, a u kilku wetów już byłam, nikt nie robił mi problemu z wypisaniem recepty. Bromek kupuję w wersji weterynaryjnej, bo jest 14zł różnicy tylko na opakowaniu (100szt) a w wersji robionej w aptece są ogromne kapsuły, które pies ma problem pogryźć, a te weterynaryjne mają mniejsze tabletki i połyka je w całości (libromide kupuje po 124zł, robiony lek kosztował 110zł). Mi wetka standardowo przy wizycie wypisuje 2 recepty na luminal, po 4 opakowania każda, co daje łącznie 80 tabletek, czyli starcza mi na 40 dni.

Droga ta choroba :(

Ale piesy są najdroższe sercu i zapłacę co trzeba  zeby zdrowy był.

Fajnie że Frezja ma mało ataków, oby jak najmniej.

Pozdrowionka od kumpla w chorobie - Yorusia (co prawda oprocz padaczki, słuchu nie traci, ale za to juz coraz gorzej widzi niestety, miałam iść z nim do okulisty ale koronawirus nam przeszkodził)

Posted

Zaczęło się porzucanie psów... 

KLIKNIJ

Katastrofa z tym koronawirusem. Chyba najwięcej przypadków jest w Warszawie, ale w Łodzi też coraz więcej chorych. W lecznicach skrócone godziny pracy, zapisy... Wszystko wywrócone do góry nogami. Będzie przybywać bezdomnych zwierząt, tych porzuconych i tych po zmarłych opiekunach. :-( Wczoraj "nasza" Natka pojechała do fajnego domu, zdarzają się jeszcze adopcje, ale wraz z pogorszeniem sytuacji adopcji nie będzie. Ludzie będą myśleć o sobie, a nie o zwierzętach. 

Posted
12 godzin temu, hop! napisał:

Masz problem z nadwagą u swojego psa?

Tak, nasza mała mordka ma problemy z utrzymaniem wagi. Niby je tylko swoją karmę (dla nerkowców) i trochę smaczków, a waży zbyt dużo. Nasza pani doktor ma teorię, że to może wynikać z chorej tarczycy:(

Posted
10 godzin temu, Radek napisał:

Tak, nasza mała mordka ma problemy z utrzymaniem wagi. Niby je tylko swoją karmę (dla nerkowców) i trochę smaczków, a waży zbyt dużo. Nasza pani doktor ma teorię, że to może wynikać z chorej tarczycy:(

Przy dobrze ustawionym leczeniu tarczycy nie ma problemów z wagą. Karmy dla nerkowców są kaloryczne, mają mniej białka, za to więcej tłuszczu. Myślę, że to jest przyczyna problemów z utrzymaniem wagi. Przy chorych nerkach trzeba uważać na przysmaki, zwłaszcza na te z wysoką zawartością białka. 

Posted
18 minut temu, hop! napisał:

Przy chorych nerkach trzeba uważać na przysmaki, zwłaszcza na te z wysoką zawartością białka. 

Wiem:( Nasza pani doktor zawsze przypomina nam. 
Dzięki za info o składzie karmy dla nerkowców, pojęcia nie miałem. 

Posted

Dziękuję pięknie za wpłaty deklaracji dla Frezji :)

• 10zł -kiyoshi /26.02.2020/stała III
  • 10zł -p.Irena z Katowic /09.03.2020/stała III
  • 20zł -Sara2011/09.03.2020/stała III
  • 20zł -Elżbieta Rossa /10.03.2020/stała III
  • 10zł -Agnieszka Piasecka /10.03.2020/stała III
  • 120zł -Asia Lis /12.03.2020/stała III
Posted

Byłam dzisiaj w lecznicy (na razie funkcjonuje bez zmian) po receptę. Kupiłam 6 opakowań Luminalu, koszt 38zł (paragon wyślę na maila). Pytałam w aptece, czy brakuje Luminalu. Aktualnie jest dostępny, nie ma problemów. 

Frezja ma karmę (napoczęty jest drugi worek), na razie Markus Mini jest w zooplusie, może nie będzie braków.

• Like 1
Posted
21 godzin temu, Sara2011 napisał:

Dziękuję pięknie za wpłaty deklaracji dla Frezji :)

• 10zł -kiyoshi /26.02.2020/stała III
  • 10zł -p.Irena z Katowic /09.03.2020/stała III
  • 20zł -Sara2011/09.03.2020/stała III
  • 20zł -Elżbieta Rossa /10.03.2020/stała III
  • 10zł -Agnieszka Piasecka /10.03.2020/stała III
  • 120zł -Asia Lis /12.03.2020/stała III

Mariola, ja przestawiłam stały przelew na 20 zł dla Frezji.... powinny juz wpływac 2 dyszki

• 2 weeks later...
Posted
Dnia 17.03.2020 o 19:15, kiyoshi napisał:

Mariola, ja przestawiłam stały przelew na 20 zł dla Frezji.... powinny juz wpływac 2 dyszki

Dziękuję ślicznie :)

Posted
Dnia 2.04.2020 o 22:53, Radek napisał:

Kwietniowa deklaracja dla Frezji dzisiaj poszła.

Już dotarła, dziękuję ślicznie :)))

Dotarły różnież inne wpłaty za które pięknie dziękuję :)

• 20zł -kiyoshi -26.03.2020/stała IV
  • 5zł -Agnieszka103 /03.04.2020/stała IV
  • 10zł -p.Irena z Katowic /02.04.2020 /stała IV
  • Like 1
Posted

Wielkanoc Wojtek Wicenciak

Spokojnych Zdrowych 

Nadzieje Niosacych Swiateczek

• 4 weeks later...
Posted

Nadrabiam zaległości i uzupełniam nowe wpłaty, za które ślicznie dziękuję :)

• 20zł -kiyoshi /27.04.2020/stała V
  • 20zł -Elżbieta Rossa /05.05.2020 /stała V
  • 20zł -Sara2011 /05.05.2020 /stała V
  • 10zł -Radek / 06.05.2020 /stała V
  • 5zł -Agnieszka103 / 04.05.2020 /stała V
  • 2 weeks later...
Posted
Dnia 14.05.2020 o 20:29, dorcia2 napisał:

przepraszam za opóźnienie z deklaracjami, puściłam dziś za 3 m-ce (03-05),

zwiększyłam deklarację  do 30 zł  

Bardzo dziękuję :

Posted

Serdecznie dziękuję za wpłaty deklaracji : ) ) )

• 10zł -Agnieszka Piasecka /11.05.2020/stała V
  • 120zł -Asia Lis /12.05.2020/stała V
  • 10zł -p.Irena /13.05.2020 /stała V
  • 90zł -dorcia2 /15.05.2020 /stała III,IV,V
  • 40zł -Dorota Wandrychowska /22.05.2020/stała V
  • 100zł -Beata Ostrzołek /22.05.2020 /stała V
Posted
Dnia 11.05.2020 o 00:05, Poker napisał:

Ciekawe co sie działo u suni przez ostatnie 2 miesiące.

U Frezji wszystko bardzo dobrze. Ataki ma bardzo rzadko, więc widać że leki działają i dawki są dobrze dobrane. W lipcu będziemy robić badania krwi na sprawdzenie poziomu fenobarbitalu we krwi. A poza tym dzień jak co dzień. Miejmy nadzieję, że wiosenne burze które wkrótce nadejdą nie sprawią, że częstotliwość ataków się zwiększy.

Poprosiłam hop! o parę wiosennych zdjęć, jak pogoda się poprawi to hop! spróbuje coś zrobić :).

• Like 1