Bgra Posted December 2, 2020 Author Posted December 2, 2020 9 godzin temu, elik napisał: Prawie od początku obserwuję wątek Czesterka i podziwiam umiejętność zakładania pieluszek tak, że one utrzymują się na pupince Czestera. Do głowy nie przyszło mi, że ta umiejętność będzie i mnie kiedyś potrzebna. Niestety mój Alfik, adoptowany trzy lata temu po śmierci opiekunki, od powrotu z działki bardzo dużo pije i nie utrzymuje moczu :( Prawdopodobnie taki stan był już wcześniej, gdy mieszkaliśmy na działce, ale tam to nie było widoczne, do woda stoi w kilku miejscach, a w razie czego to i z oczka wodnego też mógł podpijać. Że często siusiał też nie było to zauważalne, bo działka jest ogrodzona i psiaki chodzą po działce luzem. Sytuacja stała się widoczna po powrocie z działki do Krakowa. Od razy zaczęliśmy szukać przyczyny i Alfik jest w trakcie diagnozowania. Miał pełny panel badania krwi i dzisiaj miał USG brzuszka- wielka wątroba i jedno nadnercze dwa razy większe niż normalnie :( Jutro wetka prawdopodobnie zleci jeszcze kolejne badania, ale wiele już wskazuje na zespół cushinga :( Miałam nadzieję, że bezwiedne siusianie to stan przejściowy spowodowany może zapaleniem dróg moczowych, czy jakąś inną infekcją, ale myślę, że będzie to jednak constans. Usiłuję kombinować przytroczenie pieluszki do pupy Alfika, ale przyznać muszę, że, jak na razie, nie udaje mi się to w sposób najmniej krępujący dla Alfika i skuteczny. Czy mogłabym prosić o instruktarz mocowania pieluszki na psiej pupie? Pisząc wyżej, że trzeba zrobić miejsce na ogonek miałam na myśli dziurkę, żeby go wyciągnąć na zewnątrz pampersa. Quote
elik Posted December 2, 2020 Posted December 2, 2020 5 minut temu, Bgra napisał: Jezeli potrzebujesz tylko zabezpieczenia przed moczem możesz spróbować założyć sam pampers inaczej, poprzcznie, jak pampas, ale wychodzi znacznie taniej. Mój Aleś od razu ten sposób zaakceptował i świetnie się to sprawdzało. W zasadzie chodzi tylko o zabezpieczenie przed moczem, ale dwa razy zdarzyło się, że rano i kupka była :( Kupiam najmniejsze pieluszki, ale i tak są dla niego za duże. Bez żadnego przytrzymywacza spadają mu z pupy :( Co to znaczy pampers poprzecznie. Soreczki zupełny dyletant jestem i trzeba mi pomału i drukowanymi Quote
elik Posted December 2, 2020 Posted December 2, 2020 7 minut temu, Bgra napisał: Pisząc wyżej, że trzeba zrobić miejsce na ogonek miałam na myśli dziurkę, żeby go wyciągnąć na zewnątrz pampersa. To, to pojmuję, ale ciemna masa nie wie, jak przymocować pieluszkę, żeby nie spadała. Quote
Bgra Posted December 2, 2020 Author Posted December 2, 2020 10 minut temu, elik napisał: To, to pojmuję, ale ciemna masa nie wie, jak przymocować pieluszkę, żeby nie spadała. Jak uda mi się wstawić zdjęcie to właśnie tak można założyć pieluchę, poprzecznie. Może pieluchę do szelek przypnij, wtedy jak ma odpowiedni rozmiar to nie spadnie. Ile ten maluch ma kg? 1 Quote
elik Posted December 2, 2020 Posted December 2, 2020 To średniaczek 13 kg żywej wagi :) Jaki rozmiar byłby odpowiedni na takiego kawalera? Tak założona pieluszka nie zsuwa się? Quote
elik Posted December 2, 2020 Posted December 2, 2020 11 minut temu, Bgra napisał: Jak uda mi się wstawić zdjęcie to właśnie tak można założyć pieluchę, poprzecznie. Może pieluchę do szelek przypnij, wtedy jak ma odpowiedni rozmiar to nie spadnie. Ile ten maluch ma kg? To są specjalne pampersy dla psiaczków? 1 Quote
Bgra Posted December 2, 2020 Author Posted December 2, 2020 Przed chwilą, elik napisał: To są specjalne pampersy dla psiaczków? To akurat są pampasy, tylko przy nietrzymaniu moczu, drogie, bo 12 szt ponad 30zł,taniej wychodzą pampersy zakładane jak pampasy. Ile ten maluch ma kg? Próbowałaś pampersów dla noworodków? One są do 2 kg, muszą być i mniejsze dla wczesniakow. Quote
Bgra Posted December 2, 2020 Author Posted December 2, 2020 8 minut temu, elik napisał: To średniaczek 13 kg żywej wagi :) Jaki rozmiar byłby odpowiedni na takiego kawalera? Tak założona pieluszka nie zsuwa się? 13 kg to więcej niż Czesio, ma 10 kg, jemu pasują 5 z Biedronki, są też 6, zależy czy szczuplak. Quote
elik Posted December 2, 2020 Posted December 2, 2020 1 minutę temu, Bgra napisał: Ile ten maluch ma kg? Próbowałaś pampersów dla noworodków? One są do 2 kg, muszą być i mniejsze dla wczesniakow. Fajne te pampasy, ale fakt, drogie. Al;fik waży 13 kg, to taki średniaczek. Nie próbowałam pampersów dla noworodków. Myślę, że dla Alfika byłyby za małe. Quote
elik Posted December 2, 2020 Posted December 2, 2020 1 minutę temu, Bgra napisał: 13 kg to więcej niż Czesio, ma 10 kg, jemu pasują 5 z Biedronki, są też 6, zależy czy szczuplak. To są rozmiary tych pampasów? Quote
Bgra Posted December 2, 2020 Author Posted December 2, 2020 15 minut temu, elik napisał: To są rozmiary tych pampasów? Nie, to rozmiary pieluch z Biedronki, pampasy też mają swoje rozmiary. Quote
Anula Posted December 2, 2020 Posted December 2, 2020 4 godziny temu, elik napisał: Fajne te pampasy, ale fakt, drogie. Al;fik waży 13 kg, to taki średniaczek. Nie próbowałam pampersów dla noworodków. Myślę, że dla Alfika byłyby za małe. Eluniu a może jeszcze skontaktuj się z toga(Basia).Ona tyle lat też ubiera Lolusia w pampersy.Loluś chyba tyle waży co Twój piesek. 1 Quote
malagos Posted December 2, 2020 Posted December 2, 2020 Jest duży wybór psich pampersów, rozmiar zależy od odwodu w pasie. Maja otworek na ogonek. A jak pies nie ma ogonka i pampers się ześlizguje, to można zrobić dwie dziurki na pasku z rzepami i przeciągnąć sznurek, przyczepić do obroży czy szelek (nasza Nusia ratlerka nie miała ogonka i do tego podkuloną dupkę, pampersik spadał) 1 Quote
Anula Posted December 2, 2020 Posted December 2, 2020 Złożyłam zamówienie dla Czesia. Produkt Cena Ilość Kwota Royal Canin Veterinary Diet Canine Gastro Intestinal 7,5 kg Oceń produkt 167,80 zł 4 671,20 zł Integra Protect Intestinal, 6 x 400 g Kurczak Oceń produkt 32,80 zł 4 131,20 zł Integra Protect Sensitive, 6 x 400 g Jagnięcina i amarantus Oceń produkt 37,80 zł 4 151,20 zł Zestaw Integra Protect Intestinal, 24 x 150 g Indyk Oceń produkt 72,80 zł 3 218,40 zł Rocco Głowizna wołowa 650 g Oceń produkt 35,80 zł 2 71,60 zł Suszone mięso Dibo premium 500 g Oceń produkt 37,80 zł 2 75,60 zł Prażone ryjki wieprzowe 10 sztuk Oceń produkt 21,80 zł 3 65,40 zł DeliBest Light Ścięgna strusia 200 g Oceń produkt 32,80 zł 1 32,80 zł Żołądki z konia 400 g Oceń produkt 32,80 zł 1 32,80 zł Caniland Uszy królika (Canibit) 200 g Oceń produkt 13,80 zł 1 13,80 zł Uszy wieprzowe w wiaderku 1250 g Oceń produkt 35,80 zł 1 35,80 zł Cookie´s Delikatess Filety z kurczaka 2 x 200 g, filety Oceń produkt 21,80 zł 1 21,80 zł Głowizna wołowa 500 g Oceń produkt 23,80 zł 1 23,80 zł Cookie´s Delikatess Kurczak (półwilgotne) 200 g, paski z kurczaka Oceń produkt 11,80 zł 2 23,60 zł Dokas pierś z kurczaka z rybą 220 g Oceń produkt 16,80 zł 3 50,40 zł suma 1 619,40 zł Kupon rabatowy -80,96 zł Cena razemWszystkie ceny zawierają podatek VAT 1 538,44 zł Quote
elik Posted December 2, 2020 Posted December 2, 2020 1 godzinę temu, Anula napisał: Eluniu a może jeszcze skontaktuj się z toga(Basia).Ona tyle lat też ubiera Lolusia w pampersy.Loluś chyba tyle waży co Twój piesek. Aniu wielkie dzięki kochana :) Zupełnie zapomniałam o Lolusiu. Oczywiście popytam Basię. Quote
Bgra Posted December 2, 2020 Author Posted December 2, 2020 Anula dzięki! Toż to znowu będzie paka! Dzięki wielkie :) 1 Quote
Anula Posted December 2, 2020 Posted December 2, 2020 16 minut temu, Bgra napisał: Anula dzięki! Toż to znowu będzie paka! Dzięki wielkie :) Niech idzie Czesiowi na zdrowie a i p.Aldona też będzie miała spokojną głowę. Okazało się,że wyczerpałam limit przelewów bo mam 1500zł/dz.Przelałam tyle,poproszę TZ aby końcówkę przelał ze swojego konta.Mam nadzieję,że transakcja zostanie zrealizowana. 1 Quote
AlfaLS Posted December 2, 2020 Posted December 2, 2020 Elik, ja też mam psiaka, który teraz chodzi w pampersach. Podpowiem z doświadczenia, ze że cenowo najlepiej wychodzą te dziecięce. Ja swojemu Fuksowi też zakładam poprzecznie bo on tylko nie kontroluje sikania. Kupuję 5-tki albo 6-tki bo im większe tym lepsze choć Fuks waży 10 kg. Niestety, jak kupowałam mniejsze to czasami się zdarzyło że Fuks tak solidnie się wysikał do pieluszki, że ta nie była w stanie zaabsorbować wszystkiego i z niej kapało. Ja nie filozofuję, zakładam psiakowi dwie gumki jakby " w pasie" , którymi przytrzymuję pampersa z przodu, przed siusiakiem i z tyłu za siusiakiem. Fakt, że Fuks to starszy psiak, ma 20 lat i szaleństwa mu już nie w głowie - może dlatego ten sposób nam się sprawdza. Pampers psiowy to ok 2 zł. za sztukę, dziecięcy ok 40-50 gr za sztukę. My zużywamy ok 4-5 dziennie to różnica w kosztach znaczna... Quote
elik Posted December 2, 2020 Posted December 2, 2020 25 minut temu, AlfaLS napisał: Elik, ja też mam psiaka, który teraz chodzi w pampersach. Podpowiem z doświadczenia, ze że cenowo najlepiej wychodzą te dziecięce. Ja swojemu Fuksowi też zakładam poprzecznie bo on tylko nie kontroluje sikania. Kupuję 5-tki albo 6-tki bo im większe tym lepsze choć Fuks waży 10 kg. Niestety, jak kupowałam mniejsze to czasami się zdarzyło że Fuks tak solidnie się wysikał do pieluszki, że ta nie była w stanie zaabsorbować wszystkiego i z niej kapało. Ja nie filozofuję, zakładam psiakowi dwie gumki jakby " w pasie" , którymi przytrzymuję pampersa z przodu, przed siusiakiem i z tyłu za siusiakiem. Fakt, że Fuks to starszy psiak, ma 20 lat i szaleństwa mu już nie w głowie - może dlatego ten sposób nam się sprawdza. Pampers psiowy to ok 2 zł. za sztukę, dziecięcy ok 40-50 gr za sztukę. My zużywamy ok 4-5 dziennie to różnica w kosztach znaczna... Bardzo Ci dziękuję :) Właśnie brak mi podpowiedzi, kogoś, kto już ma to wypraktykowane. Ja kupiłam Alfikowi dziecięce pieluszki po 1,20 zł, ale trudno jest je dopasować bo budowy psiaka. Jakie są największe pampersy dziecięce? Mój Alfik waży 13 kg więc chyba potrzebowałby tych największych. Quote
AlfaLS Posted December 2, 2020 Posted December 2, 2020 Największe są chyba 6... Ja teraz kupiłam 5-tki w Lidlu. Od 11 do 23 kg. I są ok. Zapłaciłam 30 zł. za 70 szt. Poprzednio miałam 5+ z Rossmana... I zwróć uwagę, że waga na tych pampersach to waga dla dziecka. To się nie przekłada na wagę psa. Kuperek dziecka i kuperek psa to jednak inne kuperki :-). Quote
elik Posted December 2, 2020 Posted December 2, 2020 10 godzin temu, AlfaLS napisał: I zwróć uwagę, że waga na tych pampersach to waga dla dziecka. To się nie przekłada na wagę psa. Kuperek dziecka i kuperek psa to jednak inne kuperki :-). Czyli na pupencję piesa 13 kg jaki numer pampersa będzie odpowiedni? Dzisiaj dostałam 1 psiego pampersa. Pasuje idealnie do Alficzkowej pupy. Ten jest firmy Trixi,. Quote
ona03 Posted December 3, 2020 Posted December 3, 2020 Czesiulku, mizianka od ciotki :))) Dopiero zauważyłam ciekawą rozmowę :)))) Eliczku, dzwoń do togusi, wytłumaczy wszystko :)))) Loluś, pieluszki dziecięce nosi Nr 5 - ale od lata Togusia przetestowała pampas i dużo lepiej się sprawdza, pupinka się wietrzy, a że czasami coś wyleci ....... Pampas jest materiałowy, i do środka wkłada się albo pociętą pieluszkę, albo dużą podpaskę nooooo coś takiego https://megazoologiczny.pl/product-pol-42499-Beeztees-pas-na-podbrzusze-dla-psa-xs-s-m-l-xl.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping https://www.naszezoo.pl/pl/p/Grande-Finale-Pampas-czarnyfiolet-rozne-rozmiary/8439?gclid=Cj0KCQiAtqL-BRC0ARIsAF4K3WH6cYgAltn5VofIPZUF191aRi4sVZE-XXYCEfQGQiVX6O-IpNYEHgUaAlTJEALw_wcB#22994 Lolito w pampasie i opis togusi : Lolo testuje pieluchy Wygrały te z Biedronki a zwłaszcza dziecięce majty. Rozcinam boki i robię z nich 'podpaskę" idealnie wpasowującą się w pampas. Pieluchy od biedy też mogą temu służyć, ale są znacznie węższe od majtek , więc nie takie szczelne. W pampasie Lolo nie musi nosić szelek ,nie ma gumek do wiązania, wycinania dziurki na ogon. Ubiera się je w sekundę a i Lolusiowi wygodniej. Tyle że pod nogi trzeba patrzeć, bo koopale po podłogach się turlają :-) 2 1 Quote
elik Posted December 3, 2020 Posted December 3, 2020 Witam serdecznie :) :) :) Loluś jak zwykle pięknie wygląda :) Ogromnie dziękuję Ci za te cenne wskazówki i linki. Byłam w obu sklepach i chyba wybiorę pas na podbrzusze z tego pierwszego linku. Wydaje się być najmniej uciążliwy dla psa. Toogusia ma tyle zajęć, że chyba nie będę zabierać Jej czasu, bo z linków jakie mi przysłałaś już widzę, jak mogę pomóc Alficzkowi i sobie :) Bardzo, bardzo Ci dziękuję Ja dopiero raczkuję w tym temacie więc każda uwaga, informacja są dla mnie bardzo cenne, bo chciałabym jak najskuteczniej zapobiec sikom na dywanach, a jednocześnie sprawić jak najmniej dyskomfortu Alficzkowi. Cushing nie jest jeszcze w stu procentach potwierdzony, bo przed nami jeszcze ostateczne badanie, ale USG brzuszka wykazało wielką wątrobę i bardzo powiększone nadnercze. Dużo pije i dużo siusia, w trakcie snu bezwiednie, jak w cushingu. Teraz daję mu podskórnie zastrzyki ornipural i dostaje hepatiale, a za tydzień mamy się umówić na ostateczny test. Cierpię razem z nim :( Quote
elik Posted December 3, 2020 Posted December 3, 2020 Bardzo przepraszam wszystkich Fanów Czesterka za te wtręty. Może ktoś też będzie mógł skorzystać, choć nikomu nie życzę, że miał taką potrzebę. 1 Quote
elik Posted December 4, 2020 Posted December 4, 2020 Dnia 2.12.2020 o 08:47, malagos napisał: Jest duży wybór psich pampersów, rozmiar zależy od odwodu w pasie. Maja otworek na ogonek. A jak pies nie ma ogonka i pampers się ześlizguje, to można zrobić dwie dziurki na pasku z rzepami i przeciągnąć sznurek, przyczepić do obroży czy szelek (nasza Nusia ratlerka nie miała ogonka i do tego podkuloną dupkę, pampersik spadał) Bardzo dziękuję :) Wetka dała mi jeden taki pampers, ale mimo, że Alfinek ma całkiem spory ogonek, to pampers zjeżdżał mu z pupy :) Chyba najlepsze będą te pampersy owijane wokół tułowia, taki jak pokazała Bgra i wstawiła link ona03. Widzę, że pieluszka, to problem dość licznej grupy psiaczków :( Dzięki wielkie, już znikam. 1 Quote
Recommended Posts