Jump to content
Dogomania

JEDNO SERCE NIE DA RADY ! Serce Pipi i podopieczni w potrzebie!!! (Posty inf. 1-6)

Recommended Posts

Posted

Byłam tez w Moskwinie zeby zobaczyc czy byla łapanka z Gminy i przy okazji dowiedzialam sie, ze byli, łapali, ale 4 suczki sie ukryly. Moze polapali, a moze wszystkie sie pochowaly, nie wiedzą ludzie. Jedni powiedzieli, ze zabrali kilka, inni mowili, ze nie bylo nikogo, a jeszcze inni, ze te cztery maja cieczki i reszta psow to kawalery.
Rozmawialam z jakims panem, ktory jakis wedlug mnie najnormalniejszy ze wszystkich. Powiedzial, ze te suczki to siostry i nie maja nawet roku. Zostaly wyrzucone jak byly malutkie. On kupil domek we wsi i teraz sie grodzi i jak skonczy, to juz nie wpusci ich na podworze. Do tej pory byly, pozwalal w stodole, ale teraz juz nie pozwoli. Mowi, ze mu bardzo przykro, ale on tlko na weekendy przyjezdza i nie bedzie bral na siebie takiego obowiazku. Twierdzi, ze psow w sumie jest z pietnascie i ze on zaluje ich bardzo i podkarmia ukradkiem jak przyjezdza, ale nie chce popadac z mieszkancami w konflikty, wiec zglosil do Gminy. Mysle, ze skoro zostaly tylko cztery to moze nie bedzie ich przepedzal? Zapytalam czy jak je wysterylizuje, to beda mogly poki sie nie zagrodzi byc w tej stodole? to tak jakby sie ozywil, zmarszczyl brwi i mowi, a bo ja wiem?
Mysle, ze jakby byly wystarylizowane, to by tam zyly sobie.
Nagadalam, co robia ludzie wojta z odlowionymi psami, to za glowe sie zlapal i powiedzial, ze niemozliwe. I wtedy do mnie mowi, ze jak przyjada jeszcze raz to on nie pozwoli ich zabierac, cgyba, ze akurat go nie bedzie.

A to te suczki
" class="ipsImage" alt="">

tu widac te slupki do ogrodzenia i suki sa na ulicy, nie na posesji tego czlowieka, nie weszly tam przy mnie, to nie wiem co mysleć

Posted

Aj chociaz nie ma prawie nikogo, to i tak pokaze jaka szczesliwa jest sunia. Przespala cala noc w samochodzie, a rano bardzo grzecznie zrobila siusiu na trawce. Potem zjadla i pomalutku pochodzila ze mna na smyczy. Sama nie wiem, czy umie, czy nie? wiem, ze bardzo sie wszystkiego boi. Widac, ze byla bita i musiala przezyc cos strasznego. W mieszkaniu poczula sie troche pewniej. Koty toleruje, ale psom pokazuje zęby. Mysle, ze ze strachu.
Bije sie z myslami, czy ja odwozic w to pieklo, czy moze poszukac domku. Tylko, ze tam zostala ta druga, mysle, ze to jej matka.
Bede jeszcze rozmawiac z tym pijakiem, tylko jak bedzie trzezwy. Moze jakby byly wysterylizowane, to moglyby byc tam u niego. Pod schodami jest nawet buda. Stara, rozpadajaca sie, ale jest. Jak zyl ojciec to mieli duzego psa. Po smierci ojca pies zniknął.

O, taka jestem grozna

i taka fana, kochana

Posted

w MOJEJ GMINIE W SRODE JEST POSIEDZENIE RADY GMINY I CHCIALABYM POJSC NA NIE. pOMYSLALAM, ZE SIE TROCHE PRZYGOTUJE, wiec zaczelam od poczytanie strony internetowej. Znalazlam miedzy innymi cos takiego:

[FONT=comic sans ms]"Realizaca zadań i plany na przyszłość

Przeprowadzenie konsultacji dotyczących Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt

ZARZĄDZENIE NR 122/12
WÓJTA GMINY WYSZKI
z dnia 27 stycznia 2012 r.
w sprawie przeprowadzenia konsultacji dotyczących Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie gminy Wyszki w 2012 roku

Na podstawie § 3 pkt 3 i § 5 pkt 2 uchwały Nr XXV/192/10 Rady Gminy Wyszki z dnia 31 sierpnia 2010 r. w sprawie szczegółowego sposobu konsultowania z Radą Działalności Pożytku Publicznego oraz z organizacjami pozarządowymi i innymi podmiotami prowadzącymi działalności pożytku publicznego projektów aktów prawa miejscowego oraz programów współpracy, zarządzam co następuje:
§ 1. 1. Poddaję konsultacjom projekt Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie gminy Wyszki w 2012 roku zwanego dalej 'Programem'.
2. Projekt Programu znajduje się do wglądu w sekretariacie Urzędu Gminy Wyszki ul. Piórkowska 2, pokój Nr 8 oraz na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Gminy Wyszki www.ugwyszki.bip.podlaskie.pl .
§ 2. Uczestnicy konsultacji wyrażają w formie pisemnej swoje opinie i zgłaszają wnioski do projektu Programu.
§ 3. 1. Opinie i wnioski można składać do sekretariatu Urzędu Gminy Wyszki w terminie do 24 lutego 2012 r. w godzinach pracy Urzędu bądź przesłać pocztą.
2. Wnioski i opinie, które wpłyną do Urzędu Gminy po terminie, o którym mowa w ust. 1 mogą pozostać nierozpatrzone.
§ 4. Wykonanie zarządzenia powierzam Sekretarzowi Gminy Wyszki.
§ 5. Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania.

Data wprowadzenia: 2012-01-27 1334
Data upublicznienia: 2012-01-27
Art. czytany: 350 razy

» PROGRAM... - rozmiar: 50542 bajtów
Typ pliku: application/pdf
Wiadomość wprowadził: Andrzej Niewiński
Rejestr zmian:
2012-01-27
1. Typ zdarzenia: dodanie załącznika - pliku - Zmienił: Andrzej Niewiński
2. Typ zdarzenia: nowa wiadomość - Zmienił: Andrzej Niewiński

[/FONT]
[FONT=comic sans ms]
Jak mozna zrozumiec cos takiego? Czy mozecie mi pomoc rozkminic jak mam znalezc to co postanowili? bo z tego co wyzej ja rozumiem, ze jeszcze nic nie ustanowione.

Tu link do str. http://www.ugwyszki.bip.podlaskie.pl/index.php?wiad=70577&rejestr=1
[/FONT]

Posted

Juz znalazlam. Powiedzcie, czego mozna dowiedziec sie czytajac to:

UCHWAŁA NR XI/99/12 RADY GMINY WYSZKI z dnia 1 marca 2012 r. w sprawie przyjęcia Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi

UCHWAŁA NR XI/99/12
RADY GMINY WYSZKI
z dnia 1 marca 2012 r.
w sprawie przyjęcia Programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie gminy Wyszki w 2012 roku

Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz.1591, z 2002 r. Nr 23, poz. 220, Nr 62, poz. 558, Nr 113, poz. 984, Nr 153, poz. 1271 i Nr 214, poz. 1806, z 2003 r. Nr 80, poz. 717 i Nr 162, poz. 1568, z 2004 r. Nr 102, poz. 1055 i Nr 116, poz. 1203, z 2005 r. Nr 172, poz. 1441 i Nr 175, poz. 1457, z 2006 r. Nr 17, poz. 128, Nr 181, poz. 1337, z 2007 r. Nr 48, poz. 327, Nr 138, poz. 974 i Nr 173, poz. 1218, z 2008 r. Nr 180, poz. 1111, Nr 223, poz. 1458, z 2009 r. Nr 52, poz. 420, Nr 157, poz. 1241, z 2010 r. Nr 28, poz. 142 i 146, Nr 40, poz. 230, Nr 106, poz. 675 i z 2011 r. Nr 117, poz. 679, Nr 134, poz. 777, Nr 149, poz. 887 i Nr 217 poz. 1281) i art. 11a ust. 1, ust. 2, ust. 3 i ust. 5 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt ( Dz. U. z 2003 r. Nr 106, poz. 1002, z 2004 r. Nr 69, poz. 625, Nr 92, poz. 880 i Nr 96, poz. 959, z 2005 r. Nr 33, poz. 289 i Nr 175, poz. 1462, 2006 r. Nr 249, poz. 1830, z 2008 r. Nr 199, poz. 1227, z 2009 r. Nr 18, poz. 97, Nr 79, poz. 668 i Nr 92, poz. 753, z 2010 r. Nr 47, poz. 278 oraz z 2011 r. Nr 230, poz. 1373) uchwala się, co następuje:
§ 1. Przyjmuje się Program opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt na terenie gminy Wyszki w 2012 roku w brzmieniu określonym w załączniku do niniejszej uchwały.
§ 2. Wykonanie uchwały powierza się Wójtowi Gminy Wyszki.
§ 3. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Przewodniczący Rady
Janusz Wyszyński

A w tamtym tygodniu rozmawialam z sekretarzem gminy- zastepca wojta i nawet nie wspomnial o tym. Czy moze ja jestem nienormalna????

Posted (edited)

Znalazlam, jest uchwała w zalaczniku.

http://www.ugwyszki.bip.podlaskie.pl/upload/doc/34503_20120328_101643.pdf

Jestem w szoku. Jest uchwala od marca. Ale dlaczego mi wojt nie powiedzial o tym? To jest wlasnie potwierdzenie na to, jak ta uchwala bedzie realizowana.Ciekawa jestem z jakim schroniskiem maja podpisana umowe. Dowiem sie. Mysle, ze z Radysami, bo oni tu czasem sie pojawiają.
Jaki wniosek? a no taki, ze zeby sie wreszcie Jankowska(pipi) odczepila, to pojawila sie uchwala. Teraz, to bedzie jeszcze "lepiej". Zalamana jestem, jak bardzo podlosc ludzka nie ma granic.

edit:

rozmawialam przed chwila z panem z ochrony srodowiska, ktory oswiadczyl mi, ze uchwala owszem jest, ale umowy nie maja podpisanej. Nie wie dlaczego w uchwale jest napisane, ze maja podpisana umowe.

Edited by Pipi
Posted

Żeby chociaz ktoś Pipi pomógł , znaczy jakaś organizacja( bo ma większe przebicie) i napisał do Wójta z zapytaniem jak realizuje tę uchwałę z 1 marca? Na pismo musi odpowiedzieć , takze jesli napisze pojedynczy obywatel!! Można zawsze napisać ,że organizacje prozwierzęce chcą opublikować w prasie informację o uchwale i odpowiedź Wójta o realizacji tejże , na pewno sie ucieszy tym rozgłosem:diabloti:. Nie ma wśród nas prawnika coby ładnie pismo wysmyczyć ?

Posted

jkp napisał(a):
Żeby chociaz ktoś Pipi pomógł , znaczy jakaś organizacja( bo ma większe przebicie) i napisał do Wójta z zapytaniem jak realizuje tę uchwałę z 1 marca? Na pismo musi odpowiedzieć , takze jesli napisze pojedynczy obywatel!! Można zawsze napisać ,że organizacje prozwierzęce chcą opublikować w prasie informację o uchwale i odpowiedź Wójta o realizacji tejże , na pewno sie ucieszy tym rozgłosem:diabloti:. Nie ma wśród nas prawnika coby ładnie pismo wysmyczyć ?

Każda org. która walczy o prawa zwierząt ma takie pismo w "małym palcu" tylko tu potrzeba woli walki, wiadomo, że wójt oleje Pipi, tak jak latami do tej pory, myśle, że czas nagłośnić jak faktycznie ta gmina załatwia spr. zwierząt, jak będzie pismo wyślemy grupowo ( tak jak kiedyś) ale czas włączyć kogoś z prawdziwego zdarzenia, skoro ci najbliżej mają to w poważaniu....

Posted

Przygotowuje sie dokladnie do sesji. Siedze w tej chwili nad pismem, ktore zostawie w sekretariacie(na dziennik).

Posted

Pipi, strasznie ambitne ma plany wójt Wyszek....I na to wszystko...tylko 10.000zł na cały 2012 r..Uuuu, biedna gmina, a postanowienia uchwały nierealne....Za 10 psów odłowionych wójt zapłaci np. Radysom, albo innemu schronowi po ...1000zł i już po kasie na ten szczytny cel...A co to było 10 psów na cały rok?......Gmina Supraśl płaci za 1 psa odłowionego ponad 1000zł....

Posted (edited)

Tak, czytalam oba pw, dziekuje. Bardzo mi pomoglas. Mysle, ze jak skoncze, to wkleje tutaj to pismo, bo przeciez juz bedzie oficjalne.

Jade dzisiaj do Marek pod Warszawą. Moze trzeba kogos przewieźć, jakiegos kotka lub pieska, czy krolika????
Jade na 17:00 przekazuje szczeniaczki i za chwile wracam.

Edited by Pipi
Posted

Niestety nie mam jak wyjsc z domu. Siwa znowu uciekla. Znowu od 6 rano biegam za nia, biegam po ludziach z info, zeby kury pilnowali.
Dzisiaj to nawet nie potrafie powiedziec w jaki sposob uciekla. Po prostu wypuszczalam rano psy na podworko i poszlam do kociarni sprzatac po nocy. Kiedy skonczylam, zabieralam psy do domu. Siwa zawsze sostawala w pokoju i czekala na swoja kolejke. Otwieram drzwi do pokoju, patrze a jej nie maaaa. Musiala wyjsc z wszystkimi psami, a ja nie zwrocilam uwagi. Ona jest jasna tak jak Kaja i nie zwrocilam uwagi. Tylko tak mogla wyjsc.
Ja juz nie nadaje sie do opieki nad nimi. Jest coraz gorzej. Zrobilam sie gapowata, zapominam, wszystko mi sie miesza i psychika siada. Ciagle nerwy, placz, nie sluza mojemu organizmowi. Po prostu wysiadam. Teraz kolejne godziny, dni, spedze na pilnowanu kur sasiadow i lapaniu Siwej.
Jesli uda mi sie ja zlapac, tym razem jej nie daruje. Zawioze ja tam skad ja wzielam. Juz nie wytrzymuje psychicznie fizycznie emocjonalnie. Nie mam do niej sily.
Tak czekalam na te sesje, przygotowalam sie do niej. Patmol pomogla mi w napisaniu pisma, ktore mialam zostawic w sekretariacie. No to maszzzz, znowu bieda.
Ona jest taka, ze musi wiedziec, ze ja jestem i ja pilnuje. Jak pojade, ona zacznie mordowac. Taka suka, prawdziwa suka. Juz nie mam do niej serca jak daje slowo. W dodatku ma nastepce, Pit nauczyl sie uciekac i tez nie chce wrocic. Chyba zwariuje.

Posted

Jasna cholera z tą Siwą, co za suka...Pipi naprawdę Ci współczuję..Obyś kolejnych problemów nie miała z ludźmi i ich kurami.Nie wiem co mam jeszcze Ci napisać...:shake:

Posted

Nie, nie oddalam, bo bracia mi sie pomylili. Zrozumialam, ze ma isc do Pawla, a okazalo sie, ze do Piotra. Piotr zle obchodzi sie z psami. Wiecej moge na pw napisac. aLE CZASAMI JESTEM TAK NA NIEGO WSCIEKLA, ZE ZACZYNAM ZALOWAC ZE NIE ODDALAM. Z tym, ze on kur nie dusi i trzyma sie domu, biega blisko ogrodzenia. Sam wyjdzie i sam wejdzie. Czasami jak poczyna sobie za wiele, to na lancuch na troche postawie. No i Celina, to niezly skoczek. Ona jak kot po plotach sie czepia i bez problemu wychodzi, ale tak jak Pit trzyma sie swojego ogrodzenia. Nie wiem, staram sie ich zrozumiec, ale nie potrafie. Czy za plotem to inne powietrze? czy jak?

Posted

powietrze takie samo, no ale źle na świat patrzeć przez płot
a tak -przestrzeń przed Tobą :diabloti: otwarta

(nie uciekałaś z zamkniętego podwórka/ogródka jako dziecko? ja często :oops: no, ale kur nie dusiłam :diabloti:)

Posted

Tak, u nas jest identyczna sytuacja. I pewnie bedzie tak samo uchylona przez wojewode.
Podjeli uchwale na odczepnego i tyle.

Posted

Pipi, a może utworzyć wydarzenie na Fb dla Foxa?
Musiałabym mieć jego super zdjęcia i jakiś opis.
Dyzia tak wypatrzył ds, a co ważne był udostępniany przez różne organizacje i osoby prywatne (około 400udostępnień)

Fajnie by było jakby jakiś filmik był, ale pewnie raczej tego nie da się zrobić.
Ale gdyby były fajne fotki, jakieś info o tym, to mogę utworzyć mu wydarzenie.
Co kilka dni musiałabyś mi jedynie podsyłać z 1 czy 2 fotki i pisać co u niego słychać.

Posted

Pipi podziwiam Cię ..zawłaszcza że jesteś tam w sumie sama ... i wszystko n miejscu musisz ogarnąć ..

tam u Ciebie jest podobnie jk u nas w Szydłowcu ... ludzie - zwłaszcza na wioskach traktują zwierzęta jak coś co ma przynosić jakąś korzyć - pies to zamiast alarmu, a kot to łapka na myszy ...
steryzliacje traktują jako ingerowanie w naturę - robienie zwierzeciu krzywdy , albo teksty bo przecież suka musi chociaż raz urodzic i poczuć co to macierzyństwo .. masakra ..

.............. muszę się jednak upomnieć o wykorzystanie pakietu ogłoszeń z tego bazarku - http://www.dogomania.pl/forum/threads/223268-OG%C5%81OSZENIOWY-wszystkie-pakiety-wyprzedane-!-dla-MISIA-17-29-02-GODZ-22-00/page15

może jak obecnie nie masz czasu to może jakaś Cioteczka ktora bardziej orientuje się w psiakach Pipi wymagajcych pilnych ogłoszeń pomoże ..

opis psiaka wstawić należy zgodnie z szablonem na 1 stronie bazarku