Jump to content
Dogomania

Maks odszedł za TM w nocy 21/22.02.2020. Czy jestem .... agresorem ???? A może jestem tylko, starszym, zmaltretowanym owczarkiem? Szukam ludzi,którzy we mnie uwierzą i pomogą mi znaleźć dom

Recommended Posts

Posted
Dnia ‎20‎.‎11‎.‎2018 o 08:26, konfirm31 napisał:

Czy stać, to wie Alaskan :). W razie czego, będziemy ściubić. Dziewczyny, co myślicie o tej Eucanubie? Murko, czy Max się nadal drapie? 

To w razie godziny"W''poprosimy o zakup tej karmy:)

Będziemy ściubić:)

Posted
Dnia 19.11.2018 o 22:49, UlaFeta napisał:

Stać nas na taka karme?

Dnia 20.11.2018 o 08:26, konfirm31 napisał:

Czy stać, to wie Alaskan :).

Szczegółowe rozliczenie finansów Maxa jest na pierwszej stronie wątku. Wynika z niego, że stać nas na zakup karmy. Dzięki cudownym sponsorom, którzy nie opuszczają Maxa jesteśmy w stanie zapewnić mu to, co dla niego najważniejsze: bardzo dobrą opiekę u Murków, zakup leków i wlaściwej karmy. 

Z całego serca dziękuję w imieniu Maxa! Znalezione obrazy dla zapytania emotikony gify  serce

Posted
26 minut temu, Elf i Mango napisał:

2.10 zrobiłam przelew dla Maksa za wrzesień , a 30. 10 za październik .Proszę sprawdzić czy pieniądze dotarły. Od początku wysyłam na to samo konto.

Już spawdzam. 

EDIT. 

Oczywiście, Twoje wpłaty są na koncie. Bardzo przepraszam za przeoczenie Znalezione obrazy dla zapytania gify emotikony przepraszam

Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi, już uzupełniam w rozliczeniu. 

Posted

Kończy się karma dla Maxa... on ma teraz chyba większy apetyt przez to, że jest zimniej. Poza tym musieliśmy trochę pożyczyć jego karmy dla Miłki, bo jej się skończyła i nie mieliśmy nic innego, żeby jej zaserwować przez te parę dni zanim nie dotarła jej karma. Mogę teraz Maxowi parę dni dawać Miłkowej karmy, ale nie wiem czy to wyjdzie mu na dobre... 

Posted
8 minut temu, Murka napisał:

Kończy się karma dla Maxa... on ma teraz chyba większy apetyt przez to, że jest zimniej. Poza tym musieliśmy trochę pożyczyć jego karmy dla Miłki, bo jej się skończyła i nie mieliśmy nic innego, żeby jej zaserwować przez te parę dni zanim nie dotarła jej karma. Mogę teraz Maxowi parę dni dawać Miłkowej karmy, ale nie wiem czy to wyjdzie mu na dobre... 

Mueczko, zamówić tą samą co zwykle??

Posted
1 godzinę temu, Alaskan malamutte napisał:

Mogę teraz Maxowi parę dni dawać Miłkowej karmy, ale nie wiem czy to wyjdzie mu na dobre... 

Jeżeli to jest inna karma, to prosimy, nie podawaj mu. 

55 minut temu, konfirm31 napisał:

Ja nie Mureczka ;), ale jak Max się nadal nie drapie, to może tę samą, ale tylko jeden worek, chociaż to będzie trochę drożej.

Dobrze, zamawiam jeden worek. Pewnie dojdzie dopiero w poniedziałek.....

Posted

Karma dzisiaj dotarła.

Max niestety się znów trochę drapie. Dodatkowo na grzbiecie momentami ma okropny łupież, wielkie płaty się odrywają... w ogóle jego skóra i sierść nie wygląda tak jak powinna, zwłaszcza po tak dobrej karmie:( musi gdzieś tkwić problem... 

Nie pamiętam czy on miał badaną tarczycę, hormony... coś mi się obija, że coś miał już badane, ale sprawdzę w jego dokumentacji.

Miałam parę dni temu tel. w sprawie Maxa, ale pan się już nie odezwał więcej. Tak czułam, bo w trakcie rozmowy przyznał, że się zastanawia nad dorosłym psem, ale raczej woli psa od szczeniaka (to po jakiego zawraca gitarę??).

Posted

:(

Pewnie ma lekką  niedoczynność tarczycy, jak wiele starszych psów, szczególnie kastrowanych. Ale zawsze warto to  sprawdzić. No i dobrze, że kupiono tylko jeden worek karmy, bo i ją chyba warto zmienić. 

Posted

Max miał dokładnie rok temu robioną analizę krwi i poziom T4.

Rozmawiałam z wetem i powiedział, że warto by mu było powtórzyć, bo po takim czasie mogło się wiele zmienić. Zwłaszcza, że objawy skórne, które występują u Maxa, są typowe dla problemów hormonalnych. Radzi też zmienić karmę. Poleca z Hill's z/d Addvena. 

Zastanawiam się też czy jemu nie trzeba też kupić hypalergicznych puszek do podawania leków. Bo ja mu daję Caniviton i Sylimarol w odrobinie pasztetu lub puszki (np. Animonda) - są to niewielkie ilości, ale podawane regularnie i jeśli jest faktycznie alergikiem to może to być powodem jego problemów? Z drugiej strony chyba ze 3 miesiące było spokoju z jego problemami skórnymi, a leki dostawał tak samo, więc nie wiem...

Teraz niestety musiałam włączyć steryd, bo zaczął się wygryzać na boku do krwi:(

Posted

U Maxa na  wiosnę ( maj?) wykryty został gronkowiec złocisty. Dostał antybiotyk, była poprawa. Czy nie należy powtórzyć badania? Tutaj wyczytałam, że jednorazowa kuracja czasem nie wystarcza. A zmiany skórne przy gronkowcu, to takie właśnie jak u Maxa.Co wet na to?

Posted

Mnie się wydaje, że u Maxa, to raczej alergia, a ten ew. gronkowiec, to niepożądany "dodatek", wynikający z braku mechanizmów obrony immunologiczej skóry wskutek atopii. No i sterydy i antybiotyki, raczej nie powinny być jednocześnie podawane. 

Jak wet sugeruje atopię, to bym się póki co, tego trzymała. Tyle, że karma Hill's jest strasznie droga. Worek 10kg, to 249.80 zł.. Nie wiem, czy damy radę kupować dwa worki miesięcznie (500zł), no i jeszcze puszki dietetyczne Hill's do podawania  leków 109,80zł za 12puszek po 370g

Może korzystając z osłony sterydów, zacząć podawać mu Eucanuba dermatosis veterinary diets, która za worek 12kg, kosztuje 149, 90,czyli dwa razy taniej? I teraz kupić 2 takie worki, żeby podawać i w trakcie i po leczeniu steryd em i obserwować. I jak będzie OK (oby), to zostać przy tej karmie. Oczywiście, kupić puszki Hills do podawania leków, żeby wyeliminować pasztet?

Co Cioteczki o tym sądzicie? 

• Like 1
Posted
2 godziny temu, UlaFeta napisał:

Czy sterydy nie zrujnują mu wątroby?

Można by było hormony tarczycy zrobić.Moja Fetka miała robione co pol roku.

Zrozumiałam, że hormony tarczycy, będzie miał zrobione, zgodnie z sugestią weta. Max cały czas dostaje lek (Sylimarol?) na wątrobę, a pewnie bez krótkotrwałe podawania sterydu, tego wygryzania, nie da się opanować :(. 

1 godzinę temu, Alaskan malamutte napisał:

Super! A czy tam są i te puszki  Hills i w jakiej cenie? No, bo  i ten pasztet do podawania  leków, lepiej mu zlikwidować. Te 12 puszek, chociaż małe, powinno chyba  na jakieś 2miesiące mu starczyć, jako omasta do leków?

Posted
13 minut temu, Alaskan malamutte napisał:

Ja myślałam o tych

Rzuć okiem na to! #zooplus https://www.zooplus.pl/-1068760/shop/psy/karma_dla_psa_mokra/prescription_diet_pies/466309

bo lek. wet. sugerował karmę leczniczą Hills, ale cena suchej karmy mnie wystraszyła, a mokra jako omasta do leku, jest do przyjęcia. Dlatego pomyślałam, że może z suchą zaczą" od Eucanuba, ż może się sprawdzi.