Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
Dnia 17.10.2022 o 10:11, Poker napisał:

Świetny wózeczek. Jak Loluś sobie radzi?

Czy Loluś ma prawo jazdy 🙂  No i piwka nie może teraz pić:)

Loluś Nasz kofffffany zmotoryzowany :)))

Loluś to chyba abstynent :)))

• Like 1
Posted
Dnia 17.10.2022 o 23:18, ona03 napisał:

Loluś Nasz kofffffany zmotoryzowany :)))

Loluś to chyba abstynent :)))

Minkę ma figlarną.... kto wie, czy abstynent 😉😉 

• Like 2
Posted
Dnia 17.10.2022 o 07:16, Moli@ napisał:

Rozbrajający maluch ❤️

Co powiedział na wózeczek? W wózeczku idzie na czterech czy tylne łapinki wiezie?

Niestety wiezie. Nie ma życia w tych łapkach.

Przez te pieluchy, Lolo jest niezmiernie cierpliwy na wszelkiego rodzaju "przebieranki". Pozwala z sobą robić wszystko.  Żadnego 'przebrania" nie zniszczył,nie ściągnął. Wózeczek też traktuje jak swego rodzaju ubranko.Stęka tylko zniecierpliwiony , gdy zbyt długo ( bo przeszkadzają loki) zapinam te sprzączki i karabinki.

Wciąż nie mam pewności czy dobrze Lolusia w nim sadowię.Czy wózek nie jest zbyt wysoko ustawiony? Oglądam youtuba i nic z tego nie wiem.Będę musiała panią rehabilitantkę poprosić o pomoc.

Na razie wózek wiezie Lolusia.  U mnie jest spadek terenu i Lolo wciąż jedzie do tyłu. 😉

Posted
Dnia 20.10.2022 o 23:14, togaa napisał:

Przez te pieluchy, Lolo jest niezmiernie cierpliwy na wszelkiego rodzaju "przebieranki". Pozwala z sobą robić wszystko.  Żadnego 'przebrania" nie zniszczył,nie ściągnął. Wózeczek też traktuje jak swego rodzaju ubranko.Stęka tylko zniecierpliwiony , gdy zbyt długo ( bo przeszkadzają loki) zapinam te sprzączki i karabinki.

Wciąż nie mam pewności czy dobrze Lolusia w nim sadowię.Czy wózek nie jest zbyt wysoko ustawiony? Oglądam youtuba i nic z tego nie wiem.Będę musiała panią rehabilitantkę poprosić o pomoc.

Na razie wózek wiezie Lolusia.  U mnie jest spadek terenu i Lolo wciąż jedzie do tyłu. 😉

Dobry pomysł, poprosić rehabilitantkę o dopasowanie wózeczka do malucha.

ps

Możesz wstawić zdjęcie samego wózeczka... ale tak, żeby były widoczne wszystkie pasy podtrzymujące - zapięte na pusto. Boczne ujęcie wózeczka

Na podstawie doświadczenia z Pikusią napiszę co jest ważne.

Ja zakładałam Pikuni szelki - dobrze dopasowane, prowadziłam na smyczy.

Loluś, musi przyzwyczaić się, zgrać z wózeczkiem i przede wszystkim wyrobić mięśnie przednich łap, barkowe

Posted
Dnia 20.10.2022 o 23:14, togaa napisał:

Myślę, że pani rehabilitantka ustawi wszystko "jak trzeba :) Z wózeczkiem, jak z każdą "protezą" powoli trzeba się "zgrać", Loluś się nauczy i będzie mistrzem "Formuły I" -  I - jak Inwalidzkiej, nie jedynka jak "Formuła 1 😉 ale to wiemy tylko my 😉 Loluś niech się czuje jak Kubica ❤️ 

• Like 3
Posted

Trenujemy codziennie. Dzisiaj Lolo dojechał do słupa elektrycznego stojącego na skrzyżowaniu drogi.

Słup Ważnych Wiadomości. Chyba z 10 minut zajęło Mu ich odczytywanie .

Zaległości od czerwca.

w-3.thumb.jpg.853296a0fbd94c85f6ac19c19c15f258.jpg

w-2.thumb.jpg.77304c1acdde221be3a4fd6fd755c5a2.jpg

w-1.thumb.jpg.ee5fa5fe56dde4a2865c129d40fcdf73.jpg

• Like 3
  • Upvote 1
Posted

Przedni / dolny pas na którym leży maluch jest za bardzo obniżony - nie podtrzymuje i piesek opiera się tylko na przednich łapach i cały ciężar utrzymuje na łapach. Będzie bardzo szybko się męczył. Po włożeniu / usadowieniu psa w wózeczku przód nie może opadać -  utrzymać fizjologiczne ustawienie  kręgosłupa. Na tym pasie powinna leży /opierać się klatka.

Przednie pasy (dolny i przedni) powinny przylegać (luz na palec/ dwa) do psa. 

Pas z przodu -  powinien być z przodu na klatce -  powyżej przednich łap i bliżej łap a nie szyi - żeby nie podduszał. Gdy podciągnie się do góry dolny pas to automatycznie pas przedni opadnie w dół

Dzięki tym dwóm pasom - pies ciągnie wózek!

Gdy wyrobi mięśnie łap, barków i klatki będzie śmigał sam - nie dogonisz... polubi wózeczek 🙂

w..thumb.jpg.b4f3a20ec49a7a969815d5d7419557f6.jpg

• Like 1
Posted

Masz rację Moli@ . Dolny pas Loluś ma zbyt obniżony. Poprawimy.

Dziękuję za precyzyjny opis  "działania " wózeczka.

• Like 1
Posted
Dnia 24.10.2022 o 22:18, togaa napisał:

Masz rację Moli@ . Dolny pas Loluś ma zbyt obniżony. Poprawimy.

Dziękuję za precyzyjny opis  "działania " wózeczka.

Nie wiem czy precyzyjny opis ale mam nadzieję, że się przyda. Trzymam za Was kciuki 🙂

ps

Wózeczek Pikusi nie jest profesjonalny tak jak Lolusia. W jej wózeczku ważne jest zapięcie / długość trzech przednich pasów. Po dwóch latach jazdy w wózeczku sunia wykorzystuje dwa pasy - przedni i górny ( u Lolusia wygięty). Te dwa pasy utrzymują wózek w odpowiedniej pozycji i dzięki nim ciągnie/prowadzi wózek.

Pasy w naszym wózku są rozpinane..., to ułatwia włożenie /usadowienie dużego psa.

• Like 1
Posted

Przy wyborze wózeczka miałam to szczęście że kilka z nich mogłam  obejrzeć na żywo i wysłuchać uwag opiekunów piesków. No i podpowiedzi z dogo.

Moli@, a od których pasów zaczynasz zapinanie wózeczka? Trochę się z tym morduję, mimo że u Lolusia też wszystko jest rozpinane.

Wczorajszy spacerek;

980279459_25-10-2022-apomn..thumb.jpg.3f350c942d158ccad13ed0a87db8935b.jpg

25-10-2022pomn..thumb.jpg.ad4c0fbe5058933aad945dde2643fe03.jpg

Ups....

430820472_20221025-145504pomn..thumb.jpg.0b3f6ed0527e15c78ca6058acb1042ac.jpg

• Like 2
Posted

Wózek stawiam - tył oparty np o ścianę - żeby nie odjeżdżał 😉

1/ Pasy - górny i z przodu rozpięte.

2 / Pas dolny zapięty

Wózeczek stoi pod kontem

3 / Wkładam tylne nóżki ( sprawdzam czy są tam gdzie powinny)

4 /  Podnoszę przód wózeczka i zapinam górny pas - czyli ten wygięty w wózeczku Lolusia. Wózeczek już stoi prosto.

Zapomniałam dodać - tu trzeba pilnować / sprawdzić przed zapięciem górnego pasa, żeby obie przenie łapy stały wewnątrz wózka.

5/ Zapinam pas przedni.

6 / Ponownie sprawdzam ułożenie tylnych łapek, czy siedzą tam gdzie powinny, czy nic nie uwiera itp

7 / Podnoszę tylne łapki ( u Lolusia stopki w butki)

8 / Podwieszam ogon

• Like 1
Posted
Dnia 26.10.2022 o 15:32, Poker napisał:

U Lolka ogon jest chyba pod obręczą.

Pikunia ma długi + długi włos..., podwieszam ale ciągnie po ziemi, wyjmuje (chyba jej przeszkadza) - trochę rusza kitą.

Może u Lolusia nie ma takiej potrzeby

Posted
Dnia 26.10.2022 o 15:40, Moli@ napisał:

Pikunia ma długi + długi włos..., podwieszam ale ciągnie po ziemi, wyjmuje (chyba jej przeszkadza) - trochę rusza kitą.

Może u Lolusia nie ma takiej potrzeby

Może i nie ma. Pod warunkiem, że obręcz nie naciska na ogon u jego podstawy, bo wtedy cały tył gorzej mu dźwigać.

Posted
Dnia 27.10.2022 o 00:05, Poker napisał:

Może i nie ma. Pod warunkiem, że obręcz nie naciska na ogon u jego podstawy, bo wtedy cały tył gorzej mu dźwigać.

Obręcze w wózeczku Lolusia są odsunięte od dupci..., nie naciskają na ogon u jego podstawy.

Wyciągnięte obręcze w wózeczku malucha zabezpieczają / chronią dupcię, tylne łapki przed urazem. 

980279459_25-10-2022-apomn..thumb.jpg.3f350c942d158ccad13ed0a87db8935b.jpg

• Like 1