Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

dziewczyny, byłam na delegacji i praca od rana do wieczora, dlatego wątku maksi jeszcze nie ma, ale jutro już będzie. widziałam, ze mejl od was z fotkami doszedł.
ja jakies próbowałam fotki robić, jak tam byłam, ale maksi jest w charakterze ciemniej plamy, do niczego.

sporawa z wet siostra ciągnie się juz od ponad roku, jak nie dłużje. kiedyś czytałam ten wątek, dla mnie jest kontrowersyjny, tzn jako osoba z zewnątrz nie byłam w stanie stwierdzić, kto ma rację.

jeszcze dwa dni mamy na wejście do pierwszej piatki w tesco - jesteśmy do dtyłu o ok 200 głosów. próbujemy jeszcze poprzekonywac ludzi?

Posted

Sprawa maxi, bardzo niemiła:

"Sponsor" obiecał 70 euro miesięcznie, maxi - sunia totaltrauma pojechała do dt - a "sponsor" już dwa miesiące wije się i nie przekazuje kaski. akurat "sponsor", którego deklaracje poktrywały 90% kosztów!!!
mamy:
1. zero deklaracji,
2. dług ponad 600zł,
3. powolutku regenerującą sie psychicznie sunię, nad którą wisi powrót do schronu!

i dlatego bardzo, bardzo was proszę - pomóżcie w potrzebie. szukamy deklaracji.
założyłam suni watek, o tu:

http://www.dogomania.pl/threads/200404-Boguszycka-Maxi-porzucona-przez-sponsora-(.-Pomóżcie-deklaracją-grozi-jej-schron!!

• 2 weeks later...
Posted

Frodo szuka domu i potrzebuje OGŁOSZEŃ!!!

Idealny na stróża, mieszka na dworzu, ma budę, jest w grupie z 6 innymi psami, wybiera sobie kogo
lubi. Miły, kontaktowy, ale ma swoj wlasny swiatek. Ma ok 4 lat.

Kontakt w sprawie adopcji do mnie: Agnieszka 0 513 430 207, albo do
Ewy: 0 509 201 457 begin_of_the_skype_highlighting 0 509 201 457

Posted

[INDENT]to ja sie jeszcze dopisze pod joanna83:

Zbierajcie tez prosze podpisy do zmiany ustawy - link
[URL="http://www.koalicja.org.pl/index.php"][B][COLOR=magenta]http://www.koalicja.org.pl/index.php[/COLOR][/B][/URL]

Przepraszam za off
[/INDENT]

Posted

A jednak ludzie uwaznie czytaja i dobrze ! Znajoma zajmująca się bezdomnymi kotami zauwazyła w ustawie o ochronie zwierząt zapisy wzbudzające Jej niepokoj oto uwagi :

[SIZE=3][FONT=Calibri]*Art. 13.*[/FONT][/SIZE][SIZE=3][FONT=Calibri]1. Zapewnienie opieki bezdomnym zwierzętom, w zastępstwie ich[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Calibri]właścicieli, oraz zwierzętom maltretowanym należy do zadań własnych gmin.[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Calibri]2. *Rada gminy określa, w drodze uchwały, program zapobiegania[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Calibri]bezdomności zwierząt, określający w szczególności: *[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Calibri]1. * program sterylizacji i kastracji zwierząt domowych na obszarze[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Calibri]gminy;*[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Calibri]2. warunki i tryb poszukiwania nowych właścicieli dla zwierząt[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Calibri]bezdomnych;[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Calibri]3. warunki i sposób opieki nad kotami wolno żyjącymi w gminach[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Calibri]miejskich, uwzględniający szczególną dla tego gatunku zwierząt formę[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Calibri]bytowania.[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Calibri]3. Koszty przygotowania i realizacji programu zapobiegania bezdomności[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Calibri]zwierząt ponosi gmina.[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Calibri]4. Przy realizacji programu zapobiegania bezdomności zwierząt, organy[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Calibri]samorządowe współdziałają z lokalnymi lub ogólnokrajowymi organizacjami[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Calibri]ochrony zwierząt.[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Calibri]5. Do należności od właściciela lub podmiotu zobowiązanego do opieki nad[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Calibri]zwierzęciem z tytułu kosztów opieki zastępczej stosuje się przepisy o[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Calibri]postępowaniu egzekucyjnym w administracji.[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Calibri][I][B]Czy to znaczy, ze ustalenie programu byloby nadal dobra wola gminy, a nie[/B][/I][/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Calibri][I][B]obowiazkiem? Czyli nic sie nie zmieni, bo teraz w tysiacach gmin w Polsce[/B][/I][/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Calibri][B][I]nie ma takich programow. Nie ich nawet w podwarszawskich miejscowosciach[/I],[/B][/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Calibri][I][B]ludzie chcacy przeciwdzialac bezdomnosci kotow, sterylizuja je na wlasny[/B][/I][/FONT][/SIZE]
[FONT=Calibri][SIZE=3][I][B]koszt, bo nie ma tam zadnych talonow.[/B][/I][/SIZE][/FONT]

[FONT=Calibri][SIZE=3][I][B]Poza tym czy to znaczy , ze gminy, jesli juz stworza jednak taki program,[/B][/I][/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3][I][B]beda sie skupiac na sterylizacji zwierzat domowych jedynie? Bo okreslenie[/B][/I][/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3][I][B]zwierzeta domowe dotyczy jedynie zwierzat, ktora maja domy i wlascicieli![/B][/I][/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3][I][B]Wiec juz koniec ze sterylziacja bezdomnych zwierzat? Przeciez to jakies[/B][/I][/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3][I][B]banialuki kompletne.[/B][/I][/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3]Ponizej definicja zwierzat domowych i bezdomnych:[/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3]*Art. 3.*[/SIZE][SIZE=3]Ilekroć w ustawie jest mowa o:[/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3]1. *zwierzętach bezdomnych* - rozumie się przez to zwierzęta domowe lub[/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3]gospodarskie, które uciekły, zabłąkały się lub zostały porzucone przez[/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3]człowieka, a nie ma możliwości ustalenia ich właściciela lub innej osoby,[/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3]pod której opieką trwale dotąd pozostawały;[/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3]2. *zwierzętach domowych* - rozumie się przez to zwierzęta tradycyjnie[/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3]przebywające wraz z człowiekiem w jego domu lub innym odpowiednim[/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3]pomieszczeniu, utrzymywane przez człowieka w charakterze jego towarzysza;[/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3]3.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3][I][B]Tak wiec juz nie byloby talonow na sterylizacje bezdomnych kotow w gminach[/B][/I][/SIZE][/FONT]
[FONT=Calibri][SIZE=3][I][B]warszawskich[/B][/I].......................[/SIZE][/FONT]

[FONT=Calibri]No pewnie nie tylko warszawskich... Co Wy na to ? Ewa[/FONT]

Posted

WRÓCIŁA DO NAS TOPIELICA !!! Piękna, łagodna niespełna dzisiaj 4 letnia sunia w typie kaukaza. Uratowana przez straż i policje ze stawu, pływała w worku. Sunia była ulubienicą pracowników. Adoptował ją mieszkaniec Rawy ( z polecenia :angryy:) . Miesiąc temu nasz kierownik zajrzał do właściciela (nie zauważył psa na podwórku) ten był pod wpływem, gorzałą cuchnęło od progu mieszkania :angryy::mad: " nie ma gdzieś zniknęła :roll:. Jeden z naszych pracowników zobaczył ją na obrzeżach Rawy. pojechali - zniknęła. Raz widział ją kierownik, podszedł -uciekła. "Polowanie" oraz info dla okolicznych mieszkańców. I i tak ta "zabawa" trwała do wczoraj. P. Józef zatelefonował i ; mam Topielicę w samochodzie " :multi: Jest w oddzielnym boksie bidulka wygłodzona, skołtuniona. Na właściciela składamy doniesienie . Oczywiście jest wysterylizowana. Okoliczni mieszkańcy-gospodarze mają do nas pretensje ,że nie chcemy im wydawać psów... Ewa

Posted

Ha, SBD, a ja w zeszla sobote wywalilam Hipcia :evil_lol:. Przypedzil do Ewy po paroweczke, skosztowal i truchtal dalej, no to ja do niego "Hipuuuuniuuuuuu" i lece pomiziac. A Hipuuuuniuuu sie odwrocil i chce spylac... no i mu sie tylne nozki zaplataly na lodzie i cala tylna polowka Hipolita sie wywalila :lol: Pociesznie wygladal :):):) /Agnieszka

Posted

ostatniaszansa napisał(a):
Ha, a w ramach poprawienia wszystkim nastroju w ten ponury poniedzialek - w mojej dodatkowej pracy pozwolili mi przyprowadzac psa i teraz klepie PITy pracownikow, podczas gdy Quennie rozwala sie pod biurkiem:) /Agnieszka

A masz jeszcze miejsce na nogi? ;) Jak ostatnio widziałam Queenie, to, hmmm... sporo jej było. ;)

Posted

Zofia.Sasza napisał(a):
A masz jeszcze miejsce na nogi? ;) Jak ostatnio widziałam Queenie, to, hmmm... sporo jej było. ;)

Jak to?! Przecież one głodzą psy!! :no-no-no:

Posted

Zofia.Sasza napisał(a):

Zofio, zapraszam, moja Tosia- Cypelek ( boguszycka ) jest szczupła :)
Quennie upodabnia się do mnie a Tosia do Agnieszki :evil_lol: Hmm, jak to ma się do teorii, że pies upodabnia się do właściciela ? :razz: Ewa

Posted

byłam w niedzielę u maksi. i musze sprostować informacje o jej mieszkaniowym przeznaczeniu - sucz uwielbia na dworzu siedzieć, zdecydowanie tam woli, na dworzu, bądź w budzie z szarkiem. jest totalnie zastygnieta ze strachu, ciuteńke wyluzowała sie po pół godzinie, ale ciuteńkę.

pani ewa próbuje pracować z nią, ale umówmy się, tu trzeba fachowca. i tak jest w lepszym stanie, niz rurek.

powolutku postepy sa, ale p. ewa po omacku niemal działa.

Posted

ostatniaszansa napisał(a):
Zofio, zapraszam, moja Tosia- Cypelek ( boguszycka ) jest szczupła :)
Quennie upodabnia się do mnie a Tosia do Agnieszki :evil_lol: Hmm, jak to ma się do teorii, że pies upodabnia się do właściciela ? :razz: Ewa

Przecież Cypelka też widziałam ;) Faktycznie - szczupła...

Posted

sleepingbyday napisał(a):
byłam w niedzielę u maksi. i musze sprostować informacje o jej mieszkaniowym przeznaczeniu - sucz uwielbia na dworzu siedzieć, zdecydowanie tam woli, na dworzu, bądź w budzie z szarkiem. jest totalnie zastygnieta ze strachu, ciuteńke wyluzowała sie po pół godzinie, ale ciuteńkę.

pani ewa próbuje pracować z nią, ale umówmy się, tu trzeba fachowca. i tak jest w lepszym stanie, niz rurek.

powolutku postepy sa, ale p. ewa po omacku niemal działa.

Pamiętam, że któryś z bardzo wycofanych piesków w początkowym, najtrudniejszym okresie socjalizacji (1-2 miesiące) dostawał kropelki uspokajające.