Dorothy Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 [quote name='Frotka']Nie jestem przekonana do akcji za pośrednictwem tego forum więc nie będe się wypowiadać na tym wątku ani w sprawie Olkusza ani w sprawie Pani Wandy Jerzyk. W obu przypadkach robienie szumu jest, moim zdaniem, szkodliwe. Nie trzeba zamykać schroniska. Wystarczy znaleźć kogoś, kto stanie do przetargu na wyłapywanie i przechowywanie zwierząt w 2009r. O szczegóły przetargu trzeba pytać w urzędzie gminy. Wymogi nie są wygórowane tylko brak kandydatów.[/quote] przechowywanie zwierzat? czyli trzeba znalezc po prostu... inne schronisko do ktorego od 2009 beda odwozic zwierzeta? (heh, to nie jest wygorowane wymaganie? nie rozumiem, dla mnie jest) Frotka a co ze zwierzetami ktore juz tam sa i wygladaja jak te dwa z tego watku? naprawde nie trzeba zamykac schroniska? tak jak jest jest w nim dobrze? o co tak naprawde chodzi? trudno mi to zrozumiec, jestem postronna osoba ale i tak jedna z tych co sa blizej i poproszono je o jakis udzial. chcialam udac sie ze sprawa do Klubu Gaja, do Jacka Bozka, jesli jednak uwazasz ze robienie szumu to zly pomysl, to ja juz nie wiem. Gaja oczywiscie zrobi szum, jesli sie tym zainteresuja, i to taki ze bedzie huczalo. JESLI sie podejma. Wiem ze dotad nie angazowali sie w sprawy schronisk, ale to nie znaczy ze tym razem nie zechca. Probowac? Moge prosic o Twoja opinie na ten temat na PW? Quote
Weronikaa Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Ja również się przyłączam ! Możecie na mnie liczyć. Quote
basia0607 Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 [quote name='Frotka']Nie jestem przekonana do akcji za pośrednictwem tego forum więc nie będe się wypowiadać na tym wątku ani w sprawie Olkusza ani w sprawie Pani Wandy Jerzyk. W obu przypadkach robienie szumu jest, moim zdaniem, szkodliwe. Nie trzeba zamykać schroniska. Wystarczy znaleźć kogoś, kto stanie do przetargu na wyłapywanie i przechowywanie zwierząt w 2009r. O szczegóły przetargu trzeba pytać w urzędzie gminy. Wymogi nie są wygórowane tylko brak kandydatów.[/quote] Frotko, akurat jestem na bierząco przy sprawie konkursu na prowadzenie schroniska. Ja o to walczylam rok, Jest to możliwe, wystaczy tylko aby jakaś organizacja prozwierzęca napisała pismo w tej sprawie , jeżeli kończy sie umowa z obecnym administratorem schroniska, konkurs można rozpisać. Jeżeli nie ,wowczas należy znależc dowody i tak to pokierować aby umowę zerwano . Teoretycznie jest to mozliwe, tylko czy te psy maja na to czas ? Uważam, że nie ! Moim zdaniem potrzebna jest 'ogolnopolska nagonka', atak z kazdej strony, zebranie mocnych dowodów , zdemaskowanie winnych. Tylko tak można coś zmienić. [SIZE=3]Ponawiam pytanie o tymczasy-deklarujcie sie [/SIZE] [SIZE=3]basia 0607-- 1 pies[/SIZE] Quote
Ulaa Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Wróciłam, zaraz będą fotki i wątki 4 psów wyciągniętych przed wigilią. W schronie jest dużo psów rasowych i w typach ras. Naprawdę dużo: labkowate (nawet sunia z niebieskiem oczkiem), ze 3 husky, dalmat, terier walijski, golden bez ogona, ratlerki, yorkowate coś, rottek, pudelki roznych wielkości, a nawet kopiowany ałabaj, więcej amstafowatych. Jamnikowate też. Widziałam sunię w typie posokowca, ale bez maski. Cała masa prześlicznych mieszańców. W wigilię ścisnał u nas potworny mróz i spadł śnieg. Nie wiem ile psów tego nie przeżyło. Maluteńkie jak dłoń szczeniaczki napewno nie. Niektóre nie mają wstępu do bud. Po rzędzie bud biegał ONkowaty z wielką dziurą wyrwaną w boku. Nie schodził z bud wcale, bo inne psy natychmiast się na niego rzucały. Quote
Morgan:-) Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 [quote name='Ulaa'] Niektóre nie mają wstępu do bud. Po rzędzie bud biegał ONkowaty z wielką dziurą wyrwaną w boku. Nie schodził z bud wcale, bo inne psy natychmiast się na niego rzucały.[/quote] I żaden skurw... tego nie widzi :angryy::angryy::angryy: Quote
gagata Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Kochani, tu w grę wchodzą dwie różne sprawy: nie ma mowy o obecnym ani żadnym innym administratorze schroniska - tu jest tylko właściciel...A działania powinny iść w kierunku zerwania z nim umowy ze względu na łamanie przepisów Ustawy.Zupełnie czym innym jest rozpisanie przetargu na prowadzenie schronu miejskiego/gminnego/itp a czym innym zgoda tejże gminy/miasta/itp na korzystanie z usług takiej prywatnej mordowni... Quote
basia0607 Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 [quote name='gagata']Kochani, tu w grę wchodzą dwie różne sprawy: nie ma mowy o obecnym ani żadnym innym administratorze schroniska - tu jest tylko właściciel...A działania powinny iść w kierunku zerwania z nim umowy ze względu na łamanie przepisów Ustawy.Zupełnie czym innym jest rozpisanie przetargu na prowadzenie schronu miejskiego/gminnego/itp a czym innym zgoda tejże gminy/miasta/itp na korzystanie z usług takiej prywatnej mordowni...[/quote] Też tak uważam, doprowadzić do zerwania umowy ! pokazując całą prawdę o tym miejscu Jednym z zadań władz jest opieka nad bezdomnymi zwierzetami i tu należy pokazać jak samorządy się z tego wywiązują. Quote
malawaszka Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 czemu nie czytacie wątku? Gmina Olkusz chciała zerwać umowę z nimi - ALE NIKT INNY SIĘ NIE ZGŁOSIŁ! bo tu nie ma schroniska które chciało by zająć się psami z tych terenów - nie wiem jak inne gminy, które mają umowę z P. ale Olkusz chciał z nimi zerwać umowę - tylko jak nie ma innego chętnego to wolą już zostać z tym co jest i mieć spokój... :shake: Quote
Therion Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Jak pisala Frotka, jedyna osoba , ktora staje do przetargu na prowadzenie schroniska jest obecny wlasciciel, nie ma konkurencji,wiec robi co chce,. Quote
basia0607 Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Ciekawa jestem jakie są warunki umowy, że nikt poza nieuczciwym czlowiekiem nie przystal na nie. Malawaszko, może to wygodna opcja dla samorzadu ? chcielismy ale sie nie udalo . Może najwyższy czas aby panowie urzednicy ruszyli dupy z foteli i pojechali do schroniska. Wyslalabym tam tez media , oj nikt nie lubi jak sie o nich mowi żle. Drugą sprawą jest stanowisko TOZu, kontrole, protololy pokontrolne. Ale to z innej bajki. Jak widać wszystkim to pasowało ! Quote
malawaszka Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 wg mnie problem jest też w tym, że tu NIE ma schroniska, które byłoby w stanie przejąć opiekę nad taką ilością psów z tylu gmin jakie "obrabia" Olkusz :shake: wszystko zapchane miejskie schroniska - najbliższe Kraków (przyjmują tylko z Krakowa), potem są Mysłowice - miejska mordownia, Katowice - zapchane, Chorzów - ma umowy też z wieloma gminami - zapchane... nie wiem co jeszcze, ale tu gminy trzeba pogonić żeby się zebrały i zbudowały prawdziwe schronisko! Quote
Klaudus__ Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 [I]Zaznaczam... Wieczorem poczytam...[/I] Quote
Therion Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Jest jeszcze schronisko w Nowym Targu (prywatne), nie wiem jak tam jest, niektore podkrakowskie gminy (Niepolomice, Wieliczka), tam odwoza bezdomne psy.Biorac pod uwage zasieg jaki ma schron w ol, nie wiem czy bedzie miejsce ,zeby zmiescic wszystkie 250 psow (w dodatku chorych), w okolicznych schroniskach. Quote
malawaszka Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 dokładnie Dorothy - bo gminy tu sie migają jak mogą przed zbudowaniem swoich schronisk - w Dąbrowie już niby miało być, był projekt, była ziemia (oczywiście przy wysypisku smieci :angryy:) i NIC! rozeszło sie po kościach? Jotka z Fundacji SOS dla Zwierząt z Dąbrowy walczy o to schronisko, ale tu też jakaś bariera jest i wolą płacić hyclowi z Zawiercia (30 km od Dąbrowy), który zawozi psy do Chorzowa (30 km od Dąbrowy w drugą stronę niż hycel - czyli hycel jeździ 60 km!!!!) - wyobrażacie sobie jakie to są koszty?! Paranoja i tyle! Quote
Dorothy Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 z tego co widze mamy nastepujacy problem BRAK SCHRONISKA KTORE ZASTAPI TO ale jak my mamy podolac temu problemowi? Mamy zbudowac schronisko?? w Bielsku o budowe nowego schroniska walczono 10 lat ( i wywalczono) miedzy innymi walczyl Jacek Bozek z Gai. W koncu miasto obiecalo a on zajal sie innymi sprawami, ale realizacja obietnicy trwala cale lata. Ale to jest 10 lat czekania!! Nie wspominajac ze szefem aktualnego schroniska jest.... szef poprzedniego.:p co wiec jeszcze mozemy zrobic skoro fizycznie nie mamy alternatywy dla tego co jest? a cz naprawde nie mozna zrobic czegokolwiek z tym ktore jest? Rozumiem ze jest ono prywatne, niemniej jednak jego dzialalnosc reguluja przepisy , a oni ich nie przestrzegaja. Z drugiej strony jesli nie chca ich przestrzegac to bedzie to walka jak w Krzyczkach, w koncu po jakichs dwu latach zamkna ten schron i gdzie beda wysylac psy? A skoro wiedza ze nie ma gdzie wysylac, to miasto gminy i cala reszta urzedasow bedzie PRZESZKADZAC w zamknieciu schroniska. Widze tu impas....:shake: Quote
Martali Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Zaznaczam. Masakra :shake: Ile tam jest psów? Bo nie doczytałam.. Quote
Therion Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Wlascieciele schroniska to typ prostych ludzi o podejsciu do psow typowym dla polskiej wsi, oni maja problem czasem z odroznieniem plci, w maju kiedy zabieralem bokserke pregowana z tego schroniska wpisali jej masc wilczasta.mam wrazenie,ze oni mysla,ze psy u nich maja super warunki. panuje tam,zwlaszcza latem przeogromny fetor- po ktorym od razu sie rzyga( przepraszam za wyrazenie). Quote
basia0607 Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Tak, czy tak, Polska musi zobaczyć to miejsce. Niech urzędasy myslą . W końcu na coś się przydadzą.To nie nasz problem. Organizacje pozarządowe mają za zadanie wspierać samorzady a nie odwalać za nich pracę !!! Quote
Ada-jeje Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 A ja mysle ze skoro gminy nie beda mialy gdzie wysylac wylapane psy beda zmuszone do budowania wlasnych schronisk. W Ol trzeba doprowadzic do tego zeby nie mogl podpisywac umow w/g jego widzimisie z tyloma gminami skoro nie ma miejsca dla tylu psow, i nie jest w stanie zapewnic im odpowiednich warunkow, a od gmin niech zada przy podpisaniu umowy zeby gminy placily nie tylko za wylapanie ale rowniez za opieke nad psami co zreszta jest w ustawie o ochronie dla zwierzat. Wtedy nie bylo by przekretow bo musiala by byc prowadzona scisla ewidencja psow. Po rozmowie z Fundacja Argos przygotujemy batalie pism do UM i UG ktore maja podpisana umowe z OL. Quote
malawaszka Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 [quote name='Ada-jeje']Po rozmowie z Fundacja Argos przygotujemy batalie pism do UM i UG ktore maja podpisana umowe z OL.[/quote] :klacz: i zaciskam :kciuki: Quote
Ada-jeje Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 [SIZE=3][B]PONAWIAM SWOJA PROSBE, PILNIE POTRZEBNE TRZY DT DLA PSOW Z TEGO WATKU I DLA PUDLA[/B][/SIZE]. Te trzy psy musz byc zabrane najpozniej w poniedzialek z kiliniki a my nie mamy ich gdzie dac. :placz: Quote
Weronikaa Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 A może DT mogliby zaoferować Ci chłopcy, którzy mieli na tymczasie Demonka ostatnio ? Quote
Ada-jeje Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Weroniko to sa psy ktore potrzebuja specjalnej troski przez jakis czas, a jakiej dokladnie dowiemy sie jak wroci wet prowadzacy. Quote
Daria_13 Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 Kurcze szkoda psiaków:shake:.A ten pudelek to piesek czy suczka? Quote
malawaszka Posted December 27, 2008 Posted December 27, 2008 [quote name='Ada-jeje']Pudelek to pies okolo 6 letni, ogolny stan jego jest dobry choc wczoraj hanek dostala info ze kaszle.[/quote] wszystkie psy stamtąd kaszlą:shake: - to jest po I straszne zarobaczenia, po II ten kaszel przechodzi po podaniu antybiotyków po jakichś 2 tygodniach Quote
Recommended Posts