Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Sylvia_76']Bardzo Ci, SaJo, dziękuję za odpowiedź.[/quote]
Wiesz Sylvia_67, to już jest zwyczajna dyskryminacja :razz:.
Ja byłam pierwsza i nawet koło ratunkowe Ci dałam, pamiętasz?

2012 r.
2 + 0 + 1 + 2 = 5 :lol:

• Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Karmi']Na jakiej podstawie tak twierdzisz?[/quote]

Bo miasto nie moze wydawac rozporzadzen, ktore sa sprzeczne z nadrzednymi ustawami itp. A to mialoby miejsce w takiej sytuacji. Jesli pies ma wyrazny tatuarz, to nie musi byc chipowany i nikt nie moze tego od nas wymagac.

Posted

Akcej w Warszawie będą powtarzane tak długo aż zaczipowane będą wszystkie psy. Choć z moich rozmów z wetem wynika że wciąż ma nadmiar czipów bo nie ma tylu chętnych.
Martwi mnie też niepopularność adresówek - na chyba 5 psów w poczekalni tylko Su miała id:shake:

I nie wiem jak zmienić informacje wyświetlające się na stronie po wpisaniu numeru czipa - bo Su regularnie szczepiona na wściekliznę (niestety:angryy:) a dane nieaktualne.

Posted

[quote name='WŁADCZYNI']Akcej w Warszawie będą powtarzane tak długo aż zaczipowane będą wszystkie psy. Choć z moich rozmów z wetem wynika że wciąż ma nadmiar czipów bo nie ma tylu chętnych. [/quote]

moze nie kazdy wie? przy poprzedniej akcji nikt ze znajomych o niej nie wiedzial - powiedzialam, poszli, ale tak to by sie nie dowiedzieli

[quote name='WŁADCZYNI'] Martwi mnie też niepopularność adresówek - na chyba 5 psów w poczekalni tylko Su miała id:shake:[/quote]

nawet na dogo pojawiaja sie teksty - moj pies nie ma ID...nie wiem czym tu sie chwalic:roll: I tez tego nie rozumiem - ostatanio kolezanki pies zwial z domu, szukalysmy...mial chipa ale nie mial ID - a tak niewiele potrzeba. Znalazlysmy, a gdyby nie...?

z tym szczepieniem...sprawdzilam i hmmm wydaje mi sie, ze u nas jest data szczepienia z dnia chipowania...nie wiem co z aktualizacja

swoja droga na stronie urzedu miasta warszawy zauwazylam ogloszenia o zaginionych psach, podane sa nr chipow - czy tak nie jest latwiej szukac psa?

Posted

Przy poprzedniej akcji wiem że nagłaśniała Gazeta Wyborcza - akurat trafiłam na nich jak czipowałam Su i moje zdjęcie zdobiło te artykuły:cool3:

Właśnie u mnie też data, którą podałam przy czipowaniu a od tego czasu Su już dwa razy była szczepiona. Nie wiem chyba im jakiegoś mejlika skrobnę w tygodniu co z tym zrobić.

Posted

[quote name='saJo']Bo miasto nie moze wydawac rozporzadzen, ktore sa sprzeczne z nadrzednymi ustawami itp. A to mialoby miejsce w takiej sytuacji. Jesli pies ma wyrazny tatuarz, to nie musi byc chipowany i nikt nie moze tego od nas wymagac.[/quote]
Jakimi ustawami?
Pytam o to:
[quote name='saJo']Od roku 2012 ma byc obowiazek chipowania wszystkich psow.
Jesli miasto wprowadza obowiazek oznakowania psow, rowniez obowiazuje chip lub tatuarz. Zadne polskie miasto nie moze wprowadzic obowiazku chipowania przed 2012 rokiem.[/quote]

Posted

[quote name='WŁADCZYNI']Właśnie u mnie też data, którą podałam przy czipowaniu a od tego czasu Su już dwa razy była szczepiona. Nie wiem chyba im jakiegoś mejlika skrobnę w tygodniu co z tym zrobić.[/quote]

jak sie dowiesz daj tutaj znac;) mysle, ze kazdego to zainteresuje

Posted

[quote name='anea']rzeczywiscie darmowe chipowanie jest w Warszawie do końca grudnia[/quote]

przydaje sie forum :lol: , nie mialem okazji sie dowiedziec wczesniej.

mysle ze szczegolnie jesli sie mieszka w miescie taki sposob oznaczenia swojego psa jest efektywny. inaczej nie wyobrazam sobie mozmiwosci zeby udalo sie go odszukac jesli mialby gdzies nam zginac.:shake:

My czipujemy.

Posted

My sie dzis zaczipowalismy :) tzn moje dwa psy. Obeszlo sie bez piskow :lol:
a na koniec dostalismy specjalne nakladki na obrozki, ktore informuja ze psiak jest zaczipowany wlasnie.

• 6 months later...
Posted

Takze sie troche obawiam.Musze zachipowac obie sunie,poniewaz wyjezdzamy z PL na stale do Danii.Nie ma tam jakichs specjalnych wymogow,tylko po przyjezdzie musze je zarejestrowac za pomoca kompa w najblizszym punkcie wet.Na szczescie nie jest to Irlandia,czy UK,ani Malta,ktore to maja szczegolne wymagania dotyczace potwierdzenia szczepienia przeciw wsciekliznie w postaci dodatkowego badania krwi i oczekiwania kolejny miesiac na wyniki,ale paszporty musza miec obie.

Posted

A czy ktoś ma pojęcie czy we Wrocławiu jest juz baza danych psów z chipami, bo ja moją sucz chipnęlam parę miesięcy temu i się nad tym zastanawiam , bo mi wterynarz mówił (ten który ją chipował), że teraz będzie w ogólnoświatowej bazie, nawet mi taką zawieszkę dał na obroże z adresem internetowym tej bazy. Tak sobię myslę czy tego między bajki nie włożyć.

Posted

No skoro masz zawieszkę z internetową bazą, to najprościej wejść w ten adres i sprawdzić.

IMHO nie ma co się obawiać chipowania, 3 z moich 4 psów są zachipowane, w tym dwa w wieku 7 tygodni, wszystkie mają się dobrze, żadnemu chip się nie przemieścił ani nic, wszystkie są psami sportowymi, regularnie trenującymi. Jedna suka ma chipa od ponad 4 lat, bo tatuaż zanikł jej nim jeszcze skończyła rok :evil_lol:.

Posted

No zrobię tak jak wrócę do domu i spojrzę na obrożę, tylko nabrałam wątpliwości,po tym co tu przeczytałam, no nic , sprawdzę i napiszę cóż tam jest w tej bazie.

• 1 month later...
Posted

Zaczipowalismy naszą sukę 2 miesiące temu. Nie ukrywam, ze na początku ciagle myslałam czy aby jej sie nie przemieści.;)
Jest raczej kudłata wiec o wyczucie czipa trudno, a i obawiałam się, że ciągłym dotykaniem tylko zaszkodzę.
Odpukać- wszystko w porządku.

Zdecydowaliśmy się na ten zabieg choć jak to u mnie w okolicy- niestety sprzętu do identyfikacji (czytnika) nie mają wszystkie lecznice. Poza tym, najczęściej pies w razie zguby jest lokowany w schronisku w Legnicy- a tam- raczej siermiężnie...:shake: