Makrela Posted April 13, 2009 Posted April 13, 2009 Martens napisał(a):Zresztą żywym przykładem jest moja własna suka. Wcześniej o przeciętnym charakterze, nie wyróżniająca specjalnie swoim zachowaniem suk i samców, kilka tygodni po sterylizacji wykonanej już w zupełnie dojrzałym wieku (żeby nie było, że to kwestia dorastania) zaczęła zawzięcie znaczyć teren (nawet podnosząc nogę jak samiec) i agresywnie reagować na próbujące nawiązać z nią kontakt inne samice, zwłaszcza wcześniej jej nie znane. Hm... To w takim razie co się stanie po zabiegu z moją suką, która w tej chwili przejawia takie silne zachowania dominacyjne? :crazyeye: Ona już teraz sika zadzierając łapę i wszystkich próbuje ustawiać po kątach... Quote
Rut_ka Posted June 23, 2009 Posted June 23, 2009 Witam, czy możliwe jest, że pies po kastracji zacznie atakować suki? Takie zachowanie zaobserwowałam u swojego 7 letniego psa (mieszaniec teriera). Rudi został wykastrowany w lutym br. Zauważyłam, że na spacerach zachowuje się dużo spokojniej ale coraz częściej zdarza sie, że warczy i "odszczekuje się" do suczek, które do niego podchodzą, a z którymi do tej pory się bawił. Niestety już dwa razy zakończyło się to tym, że suka się na niego rzuciła i lekko pogryzła. Czy brak testosteronu może powodować, że pies zacznie traktować suke jak wroga?:crazyeye: Quote
akodirka Posted June 23, 2009 Posted June 23, 2009 a czy ma napiętą smycz kiedy podbiega do niego sucz? Quote
Rut_ka Posted June 23, 2009 Posted June 23, 2009 był bez smyczy bo spotykał je na osiedlowej "polanie" gdzie widząc , że to znajoma suka spuszczałam go ze smyczy, suczki też były bez smyczy Quote
zerduszko Posted June 23, 2009 Posted June 23, 2009 Rut_ka napisał(a):Czy brak testosteronu może powodować, że pies zacznie traktować suke jak wroga?:crazyeye: A może to suki traktują go jak sukę i wysyłają jakies subtelne sygnały grozące, na co on warczy itd.?? Moja suka nie przepada za kastratami tak samo jak za innymi sukami. Quote
ewtos Posted June 23, 2009 Posted June 23, 2009 Rut_ka napisał(a): Czy brak testosteronu może powodować, że pies zacznie traktować suke jak wroga?:crazyeye: To on przestał być atrakcyjny dla suk ,a zaczepiony warknięciem ze stony suk odpowiada tak samo. Quote
Ag@Springer Posted February 17, 2010 Posted February 17, 2010 Mój psiak ma 1 rok i jest rasowy. Od pewnego czasu ugania się za wszystkimi sukami.:shake: Kiedy go wołam on nawet na mnie nie spojrzy tylko zajmuje sie obwąchiwaniem i co zgroza lizaniem:shake:. Wtedy ja muszę go odciąać a on kładzie sie na ziemi tylko aby lizać suke. Nawet kiedy dejdziemy dalej i go puszcze on pedzi co sił spowrotem, mimo że suczka jest np. wysterelizowana. Co robić ?? Czy pomoże tylko kastracja?? Jestem naprawdę zażenowana jego zachowaniem ... Pomocy. Quote
ewtos Posted February 17, 2010 Posted February 17, 2010 Nie dzieje się nic niezwykłego. Pies dojrzewa , hormony buzują , wyczuł cieknącą sukę w okolicy i jest gotów do krycia nawet jak trafi się po drodze samiec. Nie wiesz czy jakiś pies albo wysterylizowana suka nie otarła się o sukę z cieczką .Ten zapach jest w okolicy gdzie przebywasz z psem, dla ludzi niewyczuwalny .Piszesz ...."ugania się za wszystkimi sukami" , to też normalne, przecież to instynkt , pies nie wybiera rasy, a swego pochodzenia na pewno nie jest świadomy.Kastracja na pewno całkowicie zlikwiduje takie zachowanie psa.Jeżeli nie masz zamiaru mieć psa reproduktora, uznanego przez ZK to jak najbardziej wykastruj psa. Narazie należy zaproonować mu taką dawkę ruchu , zabawę , aporty, biegi itp, żeby psa zmęczyć. Wybiegany pies na pewno będzie spokojniejszy. Quote
Kirinna Posted November 3, 2011 Posted November 3, 2011 (edited) Mam 7 miesięcznego psa i za jakiś czas będzie musiał pójśc na kastracje(nakaz schroniska). Zaczełam trenowac z nim agility i chciałaby sie zapytac czy ktoś ma psa biegającego po tej operacji. Czy zmieniło sie w znaczny sposób jego zachowanie? Czy gorzej biega np. nie chce sie bawic? Ma ktos jakies doświadcenie w tej sprawie? Edited May 19, 2012 by Kirinna Quote
Martens Posted November 4, 2011 Posted November 4, 2011 Z tego co wiem, na dogo biega masa psów po zabiegu i nie słyszałam o żadnym, któremu by to przeszkadzało ;) Quote
Joann Posted November 29, 2011 Posted November 29, 2011 Nic mu nie będzie i nic sie nie zmieni a nawet będzie wyżej latał;p (bez zbędnych kg) hehe Quote
Alison2903 Posted February 22, 2017 Posted February 22, 2017 Witam, w najbliższej przyszłości będę kastrowała psa, skończy w marcu rok, ale ze względu na duży popęd, weterynarz powiedział, że można już wykonać zabieg. Mam pytanie, czy pies po kastracji się zmieni? Czy jego charakter się zmieni? pozdrawiam wszystkich miłośników zwierząt :) Quote
Meg97 Posted April 1, 2025 Posted April 1, 2025 Dobre pytanie ale forum od dawna jest już martwe i raczej się nikt nie wypowie. Sama osobiście jestem przeciwko kastracji psów z powodów innych niż zdrowotne. Niestety sporo ludzi decyduje się ciachać jajka pieskom z własnych egoistycznych pobudek, bo np pies szczeka, wskakuje na ludzi albo wykazuje inne niezrozumiane przez właścicieli zachowania. W wielu przypadkach psy po kastracji zmieniają się i to wcale nie na lepsze co widać po wielu topikach w tym dziale. Quote
Sowa Posted April 1, 2025 Posted April 1, 2025 Wczesna kastracja - a przed ukończeniem roku to jest wczesna kastracja - skutkuje zaburzeniami w rozwoju, na pewno nie jest obojętna. Nadmierny popęd - a co pies ma do roboty na co dzień? Ile ruchu i celowego zajęcia odpowiedniego dla rasy? Może gdybyś zapewniła psu więcej ruchu i pracy (szkolenie!) emocje rozładowałyby się bez kastracji. Quote
Recommended Posts