Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 357
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mam nadzieję,że irena i agatkia nie będą długo czekać na skany badań Paryska.Chodzi przecież o jego dalsze życie...Pati, jeśli możesz, skrobnij parę słów o obecnym Parysku:modla::modla::modla:.

Posted

Skany poszły. Agata, miałaś mi wysłać maila z dokładniejszymi informacjami, jeszcze nic nie dostałam. Chciałabym wiedzieć gdzie Parys miałby trafić, jakim transportem i co się będzie z nim działo od czasu jak opuści Polskę. No i kwestia podpisania umowy adopcyjnej - to wymóg.
Ireno czy paszport to inaczej książeczka zdrowia? Wstyd powiedzieć, ale po wejściu do Unii nie wyjeżdżałam ze zwierzakiem za granicę i nie za bardzo się orientuję w procedurach. Parys ma książeczkę zdrowia, jest zaszczepiony na wściekliznę i wirusówki, odrobaczony. Nie ma chipa. Pati mogłabyś podjechać do swojego weta i zachipować go, bardzo proszę :lol:

Posted

Nie znam niemieckiego. Wrzuciłam w translatora tekst z niemieckiej strony i wyszło mi, że na stronie chyba nie ma info o jego kiepskim chodzeniu (szczególnie od czasu przewiezienia go do Pati), o tym, że może siusiać w domu. Chyba, że się mylę.
Wiecie dziewczyny, chodzi mi o to, żeby nie było tak, że jak się okaże, że z Parysem jest dużo zachodu to ludzie mogą się zniechęcić. I co wówczas? Ktoś dałby radę odwieźć go z powrotem do Polski? Nie gniewajcie się, chciałabym dla tego psa jak najlepiej.
Rozumiem, że na stronie prezentuje sie psy jak najlepiej :razz:

Posted

asiuniap napisał(a):
może siusiać w domu.

chyba pod siebie miałas na myśli. Bo zeby w domu to jeszcze byłoby świetnie.

Co nowego u Parysa a w sume nic. Moze czesciej tylko trzyma i mniej siusia pod siebie. Kupiłam mu dry bed wziełąm rachunek na fundacje
. Nie chodzi sam. jak go trzymam i owszem porusza sie idzie do przodu . Przy siku tzreba go trzymac inaczej upadnie. O wychodzeniu i wchodzeniu z domu nie ma nawet mowy.
Nie ma juz sztywnych przednich łap ćwiczenia pomogły i choc w tym mu ulżyło. To chyba tyle jak cos was ciekawi piszcie.

Posted

Doskonale rozumiem Wasze obawy, naprawdę :multi: martwiłabym się, gdyby ich nie było. No, to tak...:

1. Potencjalne domy na pewno są świadome sytuacji w jakiej znajduje sie Parys. Irenka na bieząco sledzi wątek i nie ma mowy o zatajaniu jakichkolwiek informacji przed kimkolwiek. Tekst na stronie fundacji to jedno- żeby zakwalfikowac sie na danego psa (jakkolwiek głupio to brzmi) są prowadzone długie rozmowy, trzeba wypełnic specjalny formularz, przejśc kontrolę warunków, w jakich pies miałby sie znajdować. Przedstawia się faktyczny stan psa (po to między innymi potrzebne skany badań) a nie wybiórcze informacje- na zasadzie: byle wziął, ktokolwiek to jest. Pies jest pod opieka fundacji takze po adopcji- zawsze jest kontrolna wizyta jakiś czas po -sprawa nie zamyka się w momencie przekazania psa nowym właścicielom. Jeżeli nie ma pewności, ze ludzie są gotowi na leczenie i wszelkie konsekwencje jakie wiążą sie z chorobą, nie wydaje sie psa dalej.

2. Umowa adopcyjna zwykle podpisywana jest przez pracownika fundacji- osobę, która przyjechała po psa. Już w niemczech podpisywana jest umowa między fundacją a nowymi włascicielami, z której jasno wynika, ze jeżeli z jakichś przyczyn właściciel rezygnuje z psa- wraca on pod opiekę fundacji.

3. Fundacja przyjeżdza po psy do naszego schroniska, więc trzeba by Paryska do nas przetransportować ( zabierane są także inne pieski z naszego schroniska, nie ma niestety czasu na tak dalekie kursy jak otwock). Parys podróżowałby samochodem.

4. O tym, gdzie dokłądnie trafi Parys powinnam wiedzieć wieczorem- nie chcę mówic nic, dopóki fundacja nie zdecyduje na sto procent, gdzie go umieścić- możliwości w każdym razie jest kilka i trzeba wybrać najlepszą. myślę, ze decyzje już zapadły- ale tak jak pisałam, więcej będę wiedzieć wieczorem. Zaznaczałam, ze bardzo zalezy nam na informacjach co sie z parysem dzieje juz p adopcji, jak przebiega leczenie, jak funkcjonuje w nowym domu. Myślę, ze na to spokojnie możemy liczyć :)

Posted

i glowa wlasna recze za dobro zabieranych przez nia psow.
Dla niewtajemniczonych - prosze popatrzec na watek Bursztyna z Ostrody - ktory powinien miec tytul " niemozliwe stalo sie mozliwym".
To sa ci sami ludzie!
Absolutnie wiarygodni, bardzo zaangazowani i z ogromnymi mozliwosciami.
Prosze zaufajcie - tak jak zaufala Aga Mazury z Ostrody i cala ekipa Dabrowki pod Wejherowem.

Malgosmalgos

Posted

MalgosMalgos napisał(a):
i glowa wlasna recze za dobro zabieranych przez nia psow.
Dla niewtajemniczonych - prosze popatrzec na watek Bursztyna z Ostrody - ktory powinien miec tytul " niemozliwe stalo sie mozliwym".
To sa ci sami ludzie!
Absolutnie wiarygodni, bardzo zaangazowani i z ogromnymi mozliwosciami.
Prosze zaufajcie - tak jak zaufala Aga Mazury z Ostrody i cala ekipa Dabrowki pod Wejherowem.

Malgosmalgos

malgos, malgos, to niesamowite!!! Pomyślałam o Tobie, a Ty piszesz na wątku... :multi::multi::multi:

Posted

ja tez moge zareczyc ze Parys byle gdzie nie trafi ( watek Burszyna jest tego dowodem)
jak dla mnie dziewczyny sa cudowne,odpowiedzialne i bardzo je podziwiam za to co robia:loveu:
bedzie dobrze!!!

Posted

dobrze by było go zabrac leczyc bo co ten psiak ma za zycie teraz . Wiadomo dobrze mu u mnie ma co jesc, ma ciepło,cwiczenia i opieke ale lezy cały czas nieruchomo :-(
ostatnio zaczyna sie podnosic na pzrednic łapach tak ze wyglada jak w połsiadzie na tylku ale szysbko klapie na ziemie. Jest to jakis postep co prawda ale niewielki. Moze jakes badania, moze wozek sama nie wiem.

a moze ktos podać wątek Bursztyna?

Posted

asiuniap - Parys potrzebuje do przekroczenia granicy paszport. Dokladnie jest na dokumencie napisane - paszport dla zwierzecia domowego. Kazdy weterynarz bedzie wiedzial o co chodzi.

Posted

Parys miałby trafić teraz do domu tymczasowego. Jego przyszła właścicielka wie, jak bardzo zależy nam na wiadomościach o Parysie- kontakt będzie z pewnością utrzymywany. Na niemiecki apel o pomoc odpowiedział też pewien weterynarz, który wykona Parysowi ZA DARMO wszystkie badania, które będa potrzebne. Wyjazd w sobote.

Dziewczyny, czy ktoś mógłby go przetransportować do nas? W razie czego poproszę Dankę1234, choć tyle razy prosiłam ją o pomoc, ze juz mi głupio. Może jest ktoś od Was kto mógłby udać się z nim w taka podróż? :roll:

Posted

Agatko,pw przeczytałam, chciałabym pomoc ale w tym terminie to nie bedzie mozliwe.Wyczytałam ze w ta sobotę Parys ma być w Dąbrówce ale w piatek przyjezdzają do mnie ludzie po mojego tymczasowicza aż z Warszawy,tego nie da sie przełożyć.

Posted

Danusiu, a gdyby wyjazd był w niedzielę? tzn gdyby dostarczyc Paryska do nas w sobotę wieczorem?

Edit:
Danusiu, teraz przysżło mi przez głowę, ze może Ci Twoi ludzie po tymczasowicza mogliby zawinąć z Warszawy Paryska?

Posted

Agatko Państwo nie jadą bezpośrednio z Warszawy,bedą w Kołobrzegu i w piątek planują podjechać do mnie po pieska.Naprawde nie moge w tej sytuacji planowac czegokolwiek bo różnie moze sie ułożyć,przyjazd moze sie przesunąć i muszę być na miejscu dlatego szukajcie innego transportu.Nie mogę sie umawiać nie mając pewnosci ze bede mogła pojechac.