Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

biały owczarek szwajcarski - chyba trochę za kudłaty jak na kryteria autora, chociaż skoro owczarek niemiecki jest brany pod uwagę... 

Mi przyszedł do głowy Rhodesian Ridgeback, ale one też są uciekliwe i polujące.

Posted

Oo rhodesian to tez moze byc to, instynkt maja, ale chyba bardziej do wygrania niz u charta. Pobiegac przy rowerze lubia a poza tym sa dupowlazami wiec raczej bez sklonnosci do silnych ucieczek.

Posted

Tylko samce zdarzają się naprawdę potężne. Z tego co zrozumiałam miał nie być za duży.
Bos moim zdaniem fajna propozycja i pies piękny.
Ja chciałabym akitę:-) gdybym była na Twoim miejscu. Albo właśnie bosa.

Posted

Szczerze mówiąc to pewnie niezależnie od rasy te króliki mogą być problemem. Pewnie w każdej może się znaleźć kròliczy fan.
Oczywiście trzymam za nie kciuki, ale czy gdyby jednak pies jakiegoś dopadł to miałbyś jakieś kłopoty ? jak to tam prawnie wygląda ? Jakie rasy mają sąsiedzi i Twoi znajomi spacerujący w tym samym miejscu ?

Posted

Akita by się pewnie w bójki wdawała z okolicznymi psami, jeśli tam biega cokolwiek więcej niż tylko króliki ;)

Ale do biegania przy rowerze i człowieku, jak najbardziej.

No i jak by nie patrzeć do swoich przywiązany bardzo - uciekać nie będzie.

Nawet jak za królikiem pogna, to powinien bez problemu wrócić... zależy jak szybki ten królik, i czy szybko pies szanse stracił na udane polowanie :)

Posted

Z krolikami jest taki problem, ze one zanim wystartuja to czesto udaja ze 'ich nie ma'. Nie raz prawie w takiego wdeplam.

A może...pudel królewski? Czarny ścięty na krótko jest całkiem przyjemny dla oka, szczuply, zwinny, madry i chyba nie ma silnego instynktu. Tzn daje mi sie ze latwo mozna go ogarnac przy krolikach. Z tym, ze wielkoludem to on nie jest.

Posted

Co prawda ostatnio mnie olaliście ( pytanie o psa dla znajomej; wzięła ze schronu szczeniora więc dobrze wyszło) ale spróbuję jeszcze raz.

Psiak dla rodziny z kotami i z planem na dużą ilość kontaktów z młoda suką rodziców. Więc musi być otwarty i przyjacielski w stosunku do zwierząt. Jest tam jeszcze jakaś świnka morska.

Dziecko podrośnięta lat 8. Mieszkanie w mieście, wakacje długie na łonie natury. Byłoby dobrze żeby znosił bez stresu podróże samochodem.

Chcieliby żeby pies był: zdecydowanie nie uciekający, trzymający się człowieka. Ze średnią energią (może jakiś molos?) ale szybko się uczący, bystry.

To najważniejsze cechy.

Byłoby fajnie gdyby dodatkowo nie wymagał 100 godzin dziennie biegania i akceptował miejskie warunki.

Chcą psa średniego / dużego. 

Dodatkowo oczywiście jak każdy chcieliby żeby pies nie niszczył mieszkania i nie sikał o 5 rano:) 

Są takie?

Posted

Jazda samochodem, sikanie o 5, poniekąd uciekanie i niszczenie tez nie sa zalezne od rasy, tylko egzemplarza i wychowania.

Co do rasy.. Hmm to raczej nie jakies wygórowane wymagania wiec warto zajrzeć do schronu?
Jeśli jednak ma byc to pies rasowy to moze golden? Potrzebuje ruchu, ale nie przesadnie, z dzieckiem, psem, kotem i świnka nie powinno byc problemu, a przy odpowiednim wyszkoleniu bedzie sie trzymal wlascicieli i moze byc fajnym psem.

Berneński pies pasterski tez fajnie by sie wpasowal.

Z mniejszych pasowalby cavalier, troche wiekszy niz maly, wesoły, rodzinny piesek niewymagajacy za duzo ruchu.

Posted

Mi też pasuje tu golden i berneńczyk :) przyszedł mi też do głowy samoyed ale nie znam rasy aż tak. No i chodsky pes ale to też specjaliści niech się wypowiedzą :D

Guest TyŚka
Posted

Samojedy lubią uciekać,to sa psy niezależne, owszem mniej pierwotne od husky czy innych szpiców, ale są szpicami ;). Da się je nauczyć przywołania, ale wymaga to od nas więcej pracy i czasu niż w przypadku psiego "przydupasa". I jak to szpice, uczą się szybko, ale są niezależne, lubią dyskutować, więc trzeba tu włożyć więcej pracy niż w przypadku goldena. Nie znam samojeda, który by nie niszczył, sieją spore spustoszenie, przynajmniej w wieku szczenięcym, niektóre z tego wyrastają, a innym zostaje to przez całe życie. Tak czy inaczej trzeba się pogodzić z tym, że nasz dom zostanie udoskonalony przez samka :D.

Mnie też tu pasuje golden, ogólnie retrievery albo cavalier. Jednak mimo wszystko uważam, że psi podrostek ze sprawdzonego DT zda egzamin.  Prawda jest taka, że niszczenie i sikanie to kwestia wychowania.

• Upvote 1
Posted

Ja też uważam że golden jest ok ale niestety retrievery ogólnie są dla nich ostatnim wyborem. Ze względu na popularność rasy i jakieś słabe doświadczenia.

Zaciekawił mnie ten bokser...Myślałam że one strasznie narwane i energiczne są.

Posted

Showki są spokojniejsze, mają bardziej przytłumione instynkty, nie potrzebują tyle pracy, a co za tym idzie są łatwiejsze w obsłudze