Denis02 Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 (edited) Witam czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jaką rasę najlepiej wybrać na psa stróżującego ? Żeby słuchał się i bez problemu wytrzymał warunki atmosferyczne panujące na zewnątrz ? Po prostu nie chciałbym wyrządzić krzywdy jakiemukolwiek pieskowi. Pozdrawiam ; ) Dbasz o swoje i zdrowie bliskich ? [url=http://wygrajznadcisnieniem.pl/] ciśnienie krwi [/url] zajrzyj ! Edited September 24, 2013 by Denis02 Quote
omry Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 (edited) [quote name='Denis02']Witam czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jaką rasę najlepiej wybrać na psa stróżującego ? Żeby słuchał się i bez problemu wytrzymał warunki atmosferyczne panujące na zewnątrz ? Po prostu nie chciałbym wyrządzić krzywdy jakiemukolwiek pieskowi. Pozdrawiam ; )[/QUOTE] Nie ma psów typowo stróżujących z łatwym charakterem. Są zazwyczaj terytorialne, zdecydowane i nieprzekupne. Dla swojego człowieka oddadzą życie, ale to nie są psy dla każdego i nie każdego będą szanowały. Oczywiście z każdego większego psa możesz zrobić ujadającego 'stróża', ale jeśli szukasz psa z predyspozycjami polecam się rozejrzeć po molosach. Większość z nich się nada, ale poczytaj o konkretnych charakterach, bo bokser czy berneńczyk na pewno nie dorówna CAO, presie czy tybetanowi. Edited July 11, 2013 by omry Quote
evel Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 [quote name='krakow2000']Co do ilości spacerów to ten pies którego mam sam decyduje ile chce być na polu... zwykle po około 10 min sam wraca do domu (raz dziennie ma z matką z 20 min spaceru ale pod koniec ciągnie ją do domu jak koń pociągowy)... więc napisałem tyle a nie więcej/mniej minut... jak pisałem, malutkie pieski jakoś nie podobają się matce a to głównie z myślą o niej chcę psa... wiem iż lepiej wybrać się na 1 dłuuugi spacer ale u mnie to zwykle pies decyduje ile chce być na polu. Do tej pory miałem same jak pisałem z azylu więc wiele wychowywać nie musiałem. Dla mnie może być nawet pies wychowany, przygarnąć mogę od kogoś ale jak pisałem, mam złe doświadczenia z takimi psami bo z azylu trafiałem jak trafiałem więc myślę o czymś młodym. Są niby wyszukiwarki co dobierają psa ale... jest to śmieszne szczerze powiem... chciałem po prostu spytać osób które miały styczność z rasowymi psami jak się sprawa miewa bo ja zawsze miałem mieszańce/kundelki (w sumie chyba najlepsze psiaki)...[/QUOTE] To ja bym sugerowała najpierw wychować jednego psa a dopiero później ewentualnie dobierać sobie kolejnego. Wybacz, ale to że PIES decyduje o przebiegu spacerów to dla mnie abstrakcja. A jak pies chce iść do innego psa, żeby się z nim przywitać, pobawić, wtłuc mu czy cokolwiek to też idziecie za nim, bo ON CHCE? A jak sobie chce zeżreć jakiegoś śmierdzącego śmiecia na spacerze albo kupę w krzakach to też spoko? O_o Quote
a_niusia Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 [quote name='evel']To ja bym sugerowała najpierw wychować jednego psa a dopiero później ewentualnie dobierać sobie kolejnego. Wybacz, ale to że PIES decyduje o przebiegu spacerów to dla mnie abstrakcja. A jak pies chce iść do innego psa, żeby się z nim przywitać, pobawić, wtłuc mu czy cokolwiek to też idziecie za nim, bo ON CHCE? A jak sobie chce zeżreć jakiegoś śmierdzącego śmiecia na spacerze albo kupę w krzakach to też spoko? O_o[/QUOTE] nie wiem, czy mozna zestawiac takie rzeczy razem. sa rozne psy i trzeba dobierac spacer pod wzgledem liczby bodzcow i czasu jego trwania do konkretnego osobnika. ja np. teraz wole szybciej wrocic do domu niz doprowadzic do sytuacji, w ktorej moj najmlodszy piesek bedzie prul do chaty. oczywiscie: nie pozwalam jej pruc do chaty, ale wole, zeby dostala tyle spaceru, ile potrzebuje, a nie zbyt duzo. Quote
asiak_kasia Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 [quote name='omry']Nie ma psów typowo stróżujących z łatwym charakterem. Są zazwyczaj terytorialne, zdecydowane i nieprzekupne. Dla swojego człowieka oddadzą życie, ale to nie są psy dla każdego i nie każdego będą szanowały. Oczywiście z każdego większego psa możesz zrobić ujadającego 'stróża', ale jeśli szukasz psa z predyspozycjami polecam się rozejżeć po molosach. Większość z nich się nada, ale poczytaj o konkretnych charakterach, bo bokser czy berneńczyk na pewno nie dorówna CAO, presie czy tybetanowi.[/QUOTE] Ja bym dorzuciłą jeszcza kaukaza i podhalana Aczkolwiek kazdy z tych psów na trudny, i wymaga odpowiedniego prowadzenia. To nie są psy, które wychowują się same z siebie. Trzeba wiedziec na co się człowiek decyduje biorac takiego psa. Żaden pies się nie słucha sam z siebie. To jest kwestia wychowania i prowadzenia. A to na ogół u ras typowo strózujących, które z zasady muszą byc mocno samodzielne, wcale nie jest łatwe. Poza tym co poza "strózowaniem" możesz psu zapewnic, jakie warunki poza tym ze bedzie buda? Jakie masz doświadczenie? Jakie psy były/są w domu itd. Quote
klaki91 Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 [quote name='Luzia']cavalier potrzebuje sporo ruchu ;)[/QUOTE] Moim zdaniem nie. Dla mnie to zdecydowanie mocno uniwersalna "miejska" rasa, świetnie nadająca się do życia w miejskich warunkach i spacerów po parku. Nie uwazam żeby cavalier wymagał sporo ruchu, choć dużo zależy od konkretnego egzemplarza. Na pewno nie wymaga go tak dużo jak beagle Quote
motyleqq Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 [quote name='evel']To ja bym sugerowała najpierw wychować jednego psa a dopiero później ewentualnie dobierać sobie kolejnego. Wybacz, ale to że PIES decyduje o przebiegu spacerów to dla mnie abstrakcja. A jak pies chce iść do innego psa, żeby się z nim przywitać, pobawić, wtłuc mu czy cokolwiek to też idziecie za nim, bo ON CHCE? A jak sobie chce zeżreć jakiegoś śmierdzącego śmiecia na spacerze albo kupę w krzakach to też spoko? O_o[/QUOTE] a co takie zachcianki mają do tego, że pies nie chce więcej spacerować? może ma słabą kondycję, może spacer jest dla niego stresujący, no nie wiesz czemu tak jest. to, że można nad tym pracować, to inna sprawa. może nikt w tym domu nie ma takiej potrzeby, to nawet wygodne, że pies zadowala się spacerem 10 minut ;) Quote
evel Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 [quote name='a_niusia']nie wiem, czy mozna zestawiac takie rzeczy razem. sa rozne psy i trzeba dobierac spacer pod wzgledem liczby bodzcow i czasu jego trwania do konkretnego osobnika. ja np. teraz wole szybciej wrocic do domu niz doprowadzic do sytuacji, w ktorej moj najmlodszy piesek bedzie prul do chaty. [B]oczywiscie: nie pozwalam jej pruc do chaty, [/B]ale wole, zeby dostala tyle spaceru, ile potrzebuje, a nie zbyt duzo.[/QUOTE] Ano właśnie. [quote name='motyleqq']a co takie zachcianki mają do tego, że pies nie chce więcej spacerować? może ma słabą kondycję, [B]może spacer jest dla niego stresujący[/B], no nie wiesz czemu tak jest. to, że można nad tym pracować, to inna sprawa. może nikt w tym domu nie ma takiej potrzeby, to nawet wygodne, że pies zadowala się spacerem 10 minut ;)[/QUOTE] Zajebisty pomysł, żeby w takim razie brać drugiego psa :grins: Poza tym z wypowiedzi autora wynika coś innego niż słaba kondycja: [quote name='krakow2000']Co do ilości spacerów to ten [B]pies którego mam sam decyduje ile chce być na polu[/B]... zwykle po około 10 min sam wraca do domu (raz dziennie ma z matką z 20 min spaceru ale[B] pod koniec ciągnie ją do domu jak koń pociągowy[/B])... więc napisałem tyle a nie więcej/mniej minut... [..] wiem iż lepiej wybrać się na 1 dłuuugi spacer ale[B] u mnie to zwykle pies decyduje ile chce być na polu.[/B][/QUOTE] Pytanie tylko, czy pies jest rozwydrzony czy jest jakiś rzeczywisty problem (zdrowie? położony socjal?). Bo tak czy siak warto by jednak IMO przemyśleć drugiego psa. Nawet jeśli pierwszemu psu odpowiadają te spacerki podblokowe (załóżmy) to jeśli drugiemu psu tyle nie wystarczy może być nieciekawie. A nie oszukujmy się - pieski wychodzące pod blok zwykle nie mają zrealizowanych swoich potrzeb życiowych na różnych polach. Ale jak ktoś lubi żyć pod dyktando swojego psa to spoko. Dla mnie to niewyobrażalne, dlatego pozwoliłam sobie na uwagę. W końcu to forum dyskusyjne, nie? Quote
gryf80 Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 [B]krakow2000[/B] proponuje kota,pisze serio.oczywiscie jesli je lubisz. [B]denis02[/B] owczarki srodkowoazjatyckie dosc dobrze znosza skrajne temp.ale nie sa to łatwe psy-charakterne,dominujace,szczekliwe-szczególnie noca.uwielbiajace kopac doły Quote
Olson Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 evel, a moim zdaniem nie ma co przesadzać. ;) mój znajomy ma już drugiego buldoga francuskiego. i ten pies - jak poprzedni - naprawdę nie przepada za spacerami. myślę, że wynika to przede wszystkim z tego że od szczeniaka nie został nauczony spacerowania. po 20 minutach spaceru pies jest na tyle wykończony, że potrafi się położyć na środku chodnika i leżeć. oczywiście jeśli oni mu każą, to suka idzie - obrażona na cały świat. :) Quote
a_niusia Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 [quote name='evel']Ano właśnie. [/QUOTE] ale to wcale nie zmienia faktu, ze jak tylko odwroce wzrok, odezwe sie do drugiego psa, schyle sie, zeby sprzatnac kupe, to WYPRUWA DO CHATY JAK SZALONA:))) Quote
Rinuś Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 [quote name='a_niusia']ale to wcale nie zmienia faktu, ze jak tylko odwroce wzrok, odezwe sie do drugiego psa, schyle sie, zeby sprzatnac kupe, to WYPRUWA DO CHATY JAK SZALONA:)))[/QUOTE] zaaprzeczasz sama sobie momentami, nie pozwalasz jej, ale i tak Ci wypruwa, chyba nie rośnie trzeci idealny piesek :-( Quote
a_niusia Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 [quote name='Rinuś']zaaprzeczasz sama sobie momentami, nie pozwalasz jej, ale i tak Ci wypruwa, chyba nie rośnie trzeci idealny piesek :-([/QUOTE] ten piesek ma niecale 3 miesiace. kuuurde jakos tak za oczywiste wydawalo mi sie, ze szczenieta w tym wieku nie wszystko jeszcze umieja, wiedza i nie wszystko im jeszcze wychodzi... w ktorym momencie sama sobie zaprzeczam? Quote
motyleqq Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 [quote name='Rinuś']zaaprzeczasz sama sobie momentami, nie pozwalasz jej, ale i tak Ci wypruwa, chyba nie rośnie trzeci idealny piesek :-([/QUOTE] a wpadło Ci do głowy, że SZCZENIACZEK jest w trakcie nauki? Quote
Rinuś Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 [quote name='a_niusia']ten piesek ma niecale 3 miesiace. kuuurde jakos tak za oczywiste wydawalo mi sie, ze szczenieta w tym wieku nie wszystko jeszcze umieja, wiedza i nie wszystko im jeszcze wychodzi... w ktorym momencie sama sobie zaprzeczam?[/QUOTE] Że najpierw piszesz, że jej nie pozwalasz i nie ucieka, po czym piszesz, że Ci ucieka i tak. [quote name='motyleqq']a wpadło Ci do głowy, że SZCZENIACZEK jest w trakcie nauki?[/QUOTE] no przy innych szczeniaczkach wpadło, ale skoro aniusi pieski sa idealne to jakoś tak nie wpadło, że ten się jeszcze uczy :-( Po za tym to pies z rosyjskiej hodowli więc powinien się urodzić nauczony :diabloti: Quote
Aleks89 Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 [quote name='motyleqq']a wpadło Ci do głowy, że SZCZENIACZEK jest w trakcie nauki?[/QUOTE] Ty masz 2letniego szczeniaczka ,który jest nadal w trakcie nauki PODSTAW. Quote
motyleqq Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 [quote name='Rinuś'] no przy innych szczeniaczkach wpadło, ale skoro aniusi pieski sa idealne to jakoś tak nie wpadło, że ten się jeszcze uczy :-( Po za tym to pies z rosyjskiej hodowli więc powinien się urodzić nauczony :diabloti:[/QUOTE] niestety wbrew temu co niektórzy sądzą, nawet pieski aniusi muszą się nauczyć, nie rodzą się idealne :cool3: Quote
Aleks89 Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 :loveu::loveu:Liziu liziu liziu chlip chlip :lol: Quote
a_niusia Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 [quote name='Rinuś']Że najpierw piszesz, że jej nie pozwalasz i nie ucieka, po czym piszesz, że Ci ucieka i tak. no przy innych szczeniaczkach wpadło, ale skoro aniusi pieski sa idealne to jakoś tak nie wpadło, że ten się jeszcze uczy :-( Po za tym to pies z rosyjskiej hodowli więc powinien się urodzić nauczony :diabloti:[/QUOTE] wiesz co?? wysokim iq sie nie popisujesz w tym momenci, wiec sobie daruj juz na wstepie:)))) [quote name='Aleks89']Ty masz 2letniego szczeniaczka ,który jest nadal w trakcie nauki PODSTAW.[/QUOTE] ale Rinus napisala o moim szczeniaku, a gretka ma 2,5 miesiaca... Quote
klaki91 Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 Żenada, gdzie nie wejdę tam jedziecie a_niusi. Po co te prowokowanie sprzeczek Rinuś? Nudzi ci się to idź sobie na spacer z psem Quote
motyleqq Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 [quote name='a_niusia'] ale Rinus napisala o moim szczeniaku, a gretka ma 2,5 miesiaca...[/QUOTE] noo ale to było do mnie, bo Olek wie wszystko o moich psach(zwłaszcza o Etnie), których nawet na oczy nie widział Quote
motyleqq Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 [quote name='Aleks89']Ale umiem czytać i pytać ludzi :loveu:[/QUOTE] czytać może umiesz, ale Twoja umiejętność wyciągania wniosków jest nieco słaba ;) ale jak już wczoraj powiedziałam, średnio mnie Twoje zdanie obchodzi Quote
Rinuś Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 Ja niestety z pieskiem na spacer nie wyjdę, bo jestem w pracy :-( ale mój idealny Tż właśnie z nim jest :multi: Tak to jest, jak się przesadnie chwali to potem to się ciąąąąąągnie i ciąąąąąągnie :razz: Quote
klaki91 Posted July 11, 2013 Posted July 11, 2013 To do roboty a nie na dogo siedzisz ;) chyba że aż tak nudno Quote
Recommended Posts