Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Na mega długi spacer po parku albo polu jeździmy 1-2 razy w tygodniu. Poza tym piesek żyje w betonowej dżungli i uważam, że i tak Jax ma się lepiej niż połowa sfrustrowanych, uciekających JRT, ktore znam ;)

Posted

[quote name='Unbelievable']no więc w czym problem? :evil_lol: ja mówię o tym samym przecież[/QUOTE]

wlasnie: zadnego problemu. pies mysliwski w miescie, ktory nigdy nie biega bez smyczy.

w przypadku wyzla, malamuta, charta, kaukaza...nie do zrobienia.

Posted

Rozumiem podejście, że pewne psy są przeznaczone do konkretnych celów. Sama zajmuję się ttb, labradorem i alano espanol. Zapewniam im ruch, ćwiczenia i atrakcje typu pływanie lub ciągnięcie czegoś (ttb). W domu (mieszkamy w kamienicy), wszystkie psy śpią, ewentualnie bawią się ze sobą. Ttb nie walczy z bykami, alano też nie, oba nie polują (tylko jednego muszę "odczulać"), labradorka wcale nie wykazuje tendencji do polowania.

Posted (edited)

Chciałbym się doradzić, dopytać o ważną sprawę związaną z adoptowaniem psa i listą agresywnych psów.
Rozpatrywałem możliwość wzięcia Owczarka Niemieckiego Długowłosego, ale trafiłem na rzekomą listę w innym dziale.
Nie wiem która obowiązuje, ale jeśli biorąc pod uwagę tą z listą 33 psów. Czy o zezwolenie na psiaka powinienem się starać przed wzięciem go do domu, czy dopiero po?
No i jak to mniej więcej to wygląda, trzeba jakiś wniosek wypełnić i zapłacić chyba 70 zł? Najważniejsze, która lista obowiązuje ta rozszerzona czy nie?

Edited by Nabu
Posted

Ta lista jest aktualna [url]http://pl.wikipedia.org/wiki/Wykaz_ras_ps%C3%B3w_agresywnych[/url] . Biorac DONka musisz sie tylko przygotowac na to, ze to mocno reaktywne psy, ktore moga nie palac miloscia do wszystkich (psow i ludzi).

Posted

Dzięki serdeczne za odpowiedzi.
Co do odniesień wobec obcych ludzi i zwierząt. Zależmy mi, aby nie okazywał oznak agresywności do wszystkiego co żyje i na drzewo nie ucieka.
Przykładowo przechodząc obok innego psiaka na smyczy, nie skoczy na niego z zębami (na obcego psa).

Posted

[quote name='Unbelievable']Broom jest borderem który gania samochody i rowery, plus okres dojrzewania, plus prawdopodobnie zbliża się jej cieczka :) plus miała taryfę ulgową bo była grzeczna :diabloti:

[/QUOTE]

oj tam oj tam, po prostu nie jest szczęśliwa bez owieczek, to sobie szuka rozrywki :evil_lol:

Posted

[quote name='Unbelievable']bo ty wszystko wiesz najlepiej :loveu:[/QUOTE]

a jest posluszna?
gram tez twoim zdaniem jest?

moze po prostu mam inne standardy posluszenstwa...

Posted

[quote name='beta ata']Otóż to! Ludzie myślą, że im mniej pies ma sierści na sobie, tym mniej jej gubi w mieszkaniu :-D A jest oczywiście dokładnie odwrotnie, najmniej sierści zostawiaja psy długowlose. Kto nie chce mieć sierści, niech ma Collie albo Shetlanda :-) Utrzymanie ich sierści wcale nie jest trudne i pracochlonne, a przy tym nie gubia "szpilek", bo ich nie mają. Dodatkowo podszerstek gubiony dwa razy w roku wyczesuje sie łatwo i szybko, linienie trwa pare dni, a nie pare tygodni... Miałam w życiu różne psy i te "typu collie" są najmniej "sierścio-sypiące" ;-) :-)
(Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała, że najlepiej adoptować psa bezdomnego, bo to trzy, a nawet cztery dobre uczynki w jednym :-) )[/QUOTE]

Zgadzam się- łatwiej posprzątać sierść collie niż sierść psiaka krótkowłosego. Włosy nie wbijają się w tapicerkę, łatwiej się zbiera. Niestety długowłosy więcej wnosi do domu piachu i pyłu na łapach. Codzienne zamiatanie obowiązkowe :)

Posted

[quote name='geforc']dzieki za pomoc i olanie mojego tematu... pozdro[/QUOTE]

chciałabym pomóc ale nie znam się zupełnie na rasach które cię interesują. Wizualnie wybrałabym francuskiego :)

Posted

[quote name='Nabu']
Co do odniesień wobec obcych ludzi i zwierząt. Zależmy mi, aby nie okazywał oznak agresywności do wszystkiego co żyje i na drzewo nie ucieka.
Przykładowo przechodząc obok innego psiaka na smyczy, nie skoczy na niego z zębami (na obcego psa).[/QUOTE]
to musisz go wychować, żeby tego nie robił. skoro bierzesz psiaka z adopcji, to pewnie nie jest małym szczeniakiem i pewne zachowania ma już nabyte. generalnie musisz temu psu dać dużo zajęcia, zapewnić mu ruch, ale przede wszystkim rozrywkę umysłową w postaci wykonywania komend z ogólnego posłuszeństwa, aportowania i tropienia. owczarek bez zajęcia staje się sfrustrowany i agresywny i faktycznie rzuca się na wszystko co się rusza;)

Posted

[quote name='Unbelievable']:mdleje:
serio, jestem tak zmęczona że nawet nie chce mi się z tobą dyskutować[/QUOTE]

zajebiscie jak zwykle.

skoro nie chce ci sie ze mna dyskutowac, to nie zaczynaj idiotycznych gadek.
to jest wbrew pozorom niezwykle proste. niczym nowa maturka.

Posted

[quote name='Beatrx']to musisz go wychować, żeby tego nie robił. skoro bierzesz psiaka z adopcji, to pewnie nie jest małym szczeniakiem i pewne zachowania ma już nabyte. generalnie musisz temu psu dać dużo zajęcia, zapewnić mu ruch, ale przede wszystkim rozrywkę umysłową w postaci wykonywania komend z ogólnego posłuszeństwa, aportowania i tropienia. owczarek bez zajęcia staje się sfrustrowany i agresywny i faktycznie rzuca się na wszystko co się rusza;)[/QUOTE]

Byłem przekonany, że ktoś mi to wypomni ^^ mogę zapewnić, że bez porządnego wychowania ani rusz.