Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Na osiedlu jest facet, który ma w mieszkaniu wodołaza i dzieci. Też można. Czarnego labradora nie tylko ja się obawiam. Zaatakował już dwa razy yorka. Mój rudzielec jeszcze by sobie z nim poradził, ale biedny mały york??

Posted

[quote name='Iggy Pop']Wiadomo, że każdy chwali rasę psa, którego posiada. :-)[/QUOTE]
Hmmm... :shake: Nie tylko nie chwalę, a wręcz odradzam... :p
Gdy słyszę zachwyty typu "Jaki piękny pies!", niezwłocznie podejmuję rozmowę: "Tak, owszem piękny, ale..." i tu następuje litania, dlaczego NIE kupować afgana :evil_lol: (pisałam też na tym wątku).

Posted

Ja psów z płaskimi pyskami nie polecam, pekinki mają bardzo przymilny charakter dla właścicieli, przynajmniej moje.
Ale to biedne ciałko, moje psy potrafią pójść w chłodny dzień na dłuższy spacer, ale mają gorszą kondycję niż normalne psy.
Nie wiem czemu ludzie im to robią. Słodki pyszczek, tylko dla psa męka.:angryy:
Niektóre dyszą już po przebiegnięciu kilkunastu metrów.

Posted

no własnie,niektóre pekiny mają przerośnięte fałdy przy nosie,które "rysują"po oku-no i przeważnie się taki nadmiar skóry ucina.
sasiad zachwycał się moim futrzakiem(cao)spytałam go tylko czy kocha swoje drzewka i krzewy....

Posted

[quote name='Iggy Pop']Wiadomo, że każdy chwali rasę psa, którego posiada. :-)
[/QUOTE]

chyba muszę być jakaś inna, bo w zdecydowanej większości przypadków odradzam ludziom spaniela

[quote name='zaginiona sara']No i po co to wszystko lepiej jakby miały pyszczki jak cavaliery, zdrowiej dla nich.
Cao są piękne. A co cao robi w ogródku?[/QUOTE]

tylko cavaliery też niestety są chorowite i mają problemy przez budowę czaszki

Posted

[quote name='dagaa111']chyba muszę być jakaś inna, bo w zdecydowanej większości przypadków odradzam ludziom spaniela[/QUOTE]
Wg. mnie Cocker Spaniel jest psem dla "trochę aktywnych" osób. Mam wielu znajomych, którzy wychowują psy tej rasy i stwierdzam
u nich wszystkich (tzn. psów) wrodzone ADHD, ale to ze względu na sposób przeznaczenia rasy - jako aportera i płochacza.
[quote name='dagaa111']
tylko cavaliery też niestety są chorowite i mają problemy przez budowę czaszki[/QUOTE]Jest nikły procent chorobliwych Cavalierów na tę przypadłość,
choć do tej choroby dochodzą problemy z sercem i oczami, ale w ramach hodowli te skazy są niwelowane.
[quote name='Iggy Pop']Wiadomo, że każdy chwali rasę psa, którego posiada. Jedyny minus jest taki, że sam się nie wychowa.[/QUOTE]
Może nie każdy chwali (a wręcz przeciwnie), ale stwierdzam,
że Cavalier to bardzo udana rasa - zarówno do mieszkania jak i domu z ogrodem.
Jest bardzo żywiołowy, ale jak się wybiega, to potrafi spać cały dzień.
Często są niejadkami (nawet w książce o tej rasie opisują ten problem) i
lenią się obficie, ale gdy się go odpowiednio ułoży jest naprawdę nieuciążliwy.
Dla mnie to najlepsza rasa psów małych. Polecam.

Posted

Osobiście polecam Labrador Retriever'a .
Fakt , są może nie małe , ale za to : miłe , inteligentne , towarzyskie , wierne .
Koszt : z rodowodem od 2 000 - 2.500 zł .
bez rodowodu : od 500 zł w górę . Ale nie radzę bez rodowodu kupować .

Posted

[quote name='Huskyy']Osobiście polecam Labrador Retriever'a .
Fakt , są może nie małe , ale za to : miłe , inteligentne , towarzyskie , wierne .
bez rodowodu : od 500 zł w górę . Ale nie radzę bez rodowodu kupować .[/QUOTE]

A cóż za bzdura, że labki z rodo tyle kosztują - może wystawowe tak, ale pety znacznie są tańsze.

Posted

[quote name='Huskyy']Osobiście polecam Labrador Retriever'a .
bez rodowodu : od 500 zł w górę . Ale nie radzę bez rodowodu kupować .[/QUOTE]

Nie ma czegoś takiego jak "labrador retriever bez rodowodu", bo pies bez papierów nie jest psem rasowym. Ceny mogłeś/mogłaś sobie darować, zresztą moda na laby przemija powoli i pseudo wyprzedają "towar" nawet i po 100-200zł od "sztuki" :roll: A te z rodowodem można znaleźć za cenę poniżej 1000zł.

Posted

[quote name='ladySwallow']A cóż za bzdura, że labki z rodo tyle kosztują - może wystawowe tak, ale pety znacznie są tańsze.[/QUOTE]

Znajomi moich rodziców mają Labka , który kosztował 2500 zł ... ;D

Posted

Z tymi petami też nie szalejcie, w hodowlach pety nie zdarzają się często, a na pewno nie powinny... Za to często można dostać taniej psy, które nie zapowiadają się rewelacyjnie wystawowo. ;)

Posted

[quote name='evel']Nie ma czegoś takiego jak "labrador retriever bez rodowodu", bo pies bez papierów nie jest psem rasowym. Ceny mogłeś/mogłaś sobie darować, zresztą moda na laby przemija powoli i pseudo wyprzedają "towar" nawet i po 100-200zł od "sztuki" :roll: A te z rodowodem można znaleźć za cenę poniżej 1000zł.[/QUOTE]

Mówiąc ' bez rodowodu ' MIAŁAM na myśli psa właśnie w typie labradora .. Zresztą , co będę się z Tobą kłócić .

Posted

[quote name='Huskyy']Mówiąc ' bez rodowodu ' MIAŁAM na myśli psa właśnie w typie labradora .. Zresztą , co będę się z Tobą kłócić .[/QUOTE]

No dobrze. I co?

Polecam pierwsze posty w tym temacie, na stronie pierwszej. Dotyczą właśnie tych rzekomo "bezproblemowych" labradorów...

Posted

[quote name='zaginiona sara']No i po co to wszystko lepiej jakby miały pyszczki jak cavaliery, zdrowiej dla nich.
Cao są piękne. A co cao robi w ogródku?[/QUOTE]

mieszka.nie mam ogrodu-mam"step"na działce

Posted

kazdego psa mozna kupic taniej...szczegolnie jesli hodowli jest od "nasrania" za przeproszeniem...większosć z nich niestety nie reprezentuje psów w dobrym typie danej rasy :( i nie raz warunki sa do dupy...trzeba mimo wszystko pamiętać ile kosztuje suka w ciaży...i odchowanie szczęniat....bo jeśli 500 zł to ja już widze tę jakość karmy, którą matka i szczeniaki są karmione...juz widze ten komplet szczepień i np badania rodziców...ech...

Posted

[quote name='Kateczka']trzeba mimo wszystko pamiętać ile kosztuje suka w ciaży...i odchowanie szczęniat....bo jeśli 500 zł to ja już widze tę jakość karmy, którą matka i szczeniaki są karmione...juz widze ten komplet szczepień i np badania rodziców...ech...[/QUOTE]

O to to! Właśnie. Ludzie nie zdają sobie z tego sprawy..