Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 615
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Dark Lord']Kiedyś powiedziałam katechetce, że wolę zwierzęta niż ludzi to mi powiedziała, że mam coś zaburzone:diabloti:[/quote]
Ja się z tym spotykam na każdym kroku, w szkole, w domu - w rodzinie, wsród przyjaciół - jak mi sie wydawało przyjaciół... wszędzie brak akceptacji moich pogladów, brak poszanowania dla nich.. wyzywaja mnie od hitlerów, sadystów, znieczulic.. ja sie wtedy pytam - dlaczego, bo kocham zwierzeta, a nie ludzi tak jak wy? Po tych słowach znowu to samo - wyśmianie, poniżenie, wyszydzenie... gdybym nie miała zwierząt, nie miałabym dla kogo żyć...
Apropo Świąt to patrzcie jakie piekne zyczenia znalazłam:
"Życzę Ci, abyś w gronie najbliższych umiał cieszyć się Ich obecnością i poczuł prawdziwą magię Świąt. Życzę również, abyś w całej świątecznej atmosferze nie zapominał o zwierzętach, które umierają co dziennie dla Ciebie, abyś mógł zjeść kanapkę z szynką na śniadanie czy kotlet schabowy na obiad, albo nawet dzisiejszego karpia wigilijnego, abyś mógł umyć włosy, czy pokremować twarz (edit:chodzi tu o testowanie kosmetyków na zwierzętach), abyś mógł ubrać ciepłe futro, albo skórzane buty. Nie zapominaj też o tych zwierzętach, które giną bezdomne na mrozie, kiedy Ty grzejesz się w cieple domowego ogniska. Pamiętaj, że nie tylko chore czy biedne dzieci zasługują na miłość i trochę współczucia. Miej szacunek dla zwierząt - szczególnie w ten dzień miłości i pokory wobec drugiego stworzenia - gdyż one umierają dla Ciebie."

Posted

[quote name='globalnydog193']J[B]a się z tym spotykam na każdym kroku, w szkole, w domu - w rodzinie, wsród przyjaciół - jak mi sie wydawało przyjaciół... wszędzie brak akceptacji moich pogladów, brak poszanowania dla nich.. wyzywaja mnie od hitlerów, sadystów, znieczulic.. ja sie wtedy pytam - dlaczego, bo kocham zwierzeta, a nie ludzi tak jak wy? Po tych słowach znowu to samo - wyśmianie, poniżenie, wyszydzenie...[/B] gdybym nie miała zwierząt, nie miałabym dla kogo żyć...
Apropo Świąt to patrzcie jakie piekne zyczenia znalazłam:
"Życzę Ci, abyś w gronie najbliższych umiał cieszyć się Ich obecnością i poczuł prawdziwą magię Świąt. Życzę również, abyś w całej świątecznej atmosferze nie zapominał o zwierzętach, które umierają co dziennie dla Ciebie, abyś mógł zjeść kanapkę z szynką na śniadanie czy kotlet schabowy na obiad, albo nawet dzisiejszego karpia wigilijnego, abyś mógł umyć włosy, czy pokremować twarz (edit:chodzi tu o testowanie kosmetyków na zwierzętach), abyś mógł ubrać ciepłe futro, albo skórzane buty. Nie zapominaj też o tych zwierzętach, które giną bezdomne na mrozie, kiedy Ty grzejesz się w cieple domowego ogniska. Pamiętaj, że nie tylko chore czy biedne dzieci zasługują na miłość i trochę współczucia. Miej szacunek dla zwierząt - szczególnie w ten dzień miłości i pokory wobec drugiego stworzenia - gdyż one umierają dla Ciebie."[/QUOTE]

:wallbash::mdleje:Aż powiało grozą, to naprawdę smutne i przygnębiajace i dowodzi tylko jakim zaściankowym i o jakich niskich horyzontach myślowych w większości jest ten kraj, miałam w domu to samo i w sumie jeszcze mam, bo uświadamianie i przekonywanie mojej mało reformowalnej rodziny przychodzi z dużym trudem.Niestety, ale to, że tak jest to w dużej mierze "zasługa'' kk:angryy::angryy:.A życzenia piękne, chyba je komuś wyślę wirtualnie, może ktoś się zastanowi choć...

Posted

Stosunek do zwierząt świadczy o człowieku i nic mnie nie przekona, że jest inaczej.
A sądzę, że Kori jest idealistką, kocha Boga, czyli co? Świat, który wg niej stworzył? Taki okrutny i niesprawiedliwy? Co właściwie kochasz Kori, mówiąc, że kochasz Boga? Chciałabym to zrozumieć.

Posted

O...widze że zaczynaja się tutaj rozmowy wiarowe.
Ja jestem bardzo głęboką katoliczką świadczy to moje zaangażowanie w kościele (notabene,zaraz wychodze na dyżur animatorski) to zapytam się o to przykazanie i o takowy stosunek do traktowania zwierząt. a Myśle że Mój 'Ojciec' Mi odpowie na to pytanie z dokładnym wytłumaczenie więc wam napisze :cool3:

Apropo,dużo ludzi własnie mówi o tym że zwierze jest nie rozumne,wiec zalicza sie je do przedmiotu.
a W Bibillii napisane jest co innego ^^ weźmy przyklad sw.Franciszka z Asyżu on kochał zwierzęta bardziej.

Jak to stare przysłowie mówi... " Bóg stworzył człowieka bo myslał że to bedzie coś lepszego od zwierząt...dalszych działań już zaprzestał":diabloti:

Posted

[quote name='żabusia']Stosunek do zwierząt świadczy o człowieku i nic mnie nie przekona, że jest inaczej.
A sądzę, że Kori jest idealistką, kocha Boga, czyli co? Świat, który wg niej stworzył? Taki okrutny i niesprawiedliwy? Co właściwie kochasz Kori, mówiąc, że kochasz Boga? Chciałabym to zrozumieć.[/QUOTE]

Dokładnie, świat jest okrutny i niesprawiedliwy, a ponadto cały świat przyrody mimo, że piękny to składa się z nieustannej walki o przetrwanie, silniejsi zjadają słabszych, tylko najlepiej przystosowani przetrwają, gdzie tu miejsce na "bożą miłość" i inne takie, wszystko, co żyje stara się przetrwać i zachować gatunek, ludzie też.

Posted

[quote name='żabusia']Czekamy czego się Anecioreczka dowie. Może jej ksiądz to cywilizowany ksiądz, tacy przecież też się zdarzają.[/quote]

A no cywylizowany.
Powiedział mi że niema pojęcia skąd ktos wymyślił że niby 7 przykazanie,oczywiscie ze zalicza się pod 5 przykazanie.

Posted

A możesz się przy okazji zapytać swojego cywilizowanego księdza, skąd takie rozbieżności w tej sprawie? Czy nie ma jakiejś jednej ogólnej wersji obowiązującej dla KK?

Posted

Słuchajcie - ja bym nie zwracała uwagi na to co mówią księża czy teolodzy.. jeśli ktos jest głębokim katolikiem to niech sie zagłębia w biblie, a nie w to co mówi zwykły człowiek tylko, że w sutannie..
Jak dla mnie w bibli jest dokładny, choć nie bezposredni przekaz stosunku Boga do zwierząt. Spójrzmy na zbliżające się Świeta - co o nich mowi biblia? Mówi, że Świętą Rodzine odrzucił kazdy człowiek, żaden nie chciał Ich przyjąć. I kto Ich wreszcie "przygarna"? Zwierzeta oczywiście - one Ich nie wygnały, nie przegoniły, tylko przygarnęły. I ja tutaj tworzę własną interpretację - że być może Jezus nie urodził się w stajence, ale Bóg chciał tutaj pokazać, że żaden człowiek tak nie pokocha jak zwierze - kiedy wszyscy Cie odrzucą tylko one Tobie zostają, tylko one nie wygnają. Być może Jezus nie urodził się w stajence - ale Bóg chcial tym pokazać, że zwierzęta mu pomogły.

Tylko, że ludzie sa ślepi i nie dostrzegaja tego. Kiedys ktoś mi powiedział, że czytając biblię nie można wczytywac się w nia dosłownie słowo w słowo - trzeba ja zrozumieć, zauwazyc głębsze przesłanie - i ja to własnie robię. Nie wiem czy moja interpretacja jest słuszna - ale w to wierze, bo w cos wierzyc trzeba;)

To co mówia księża jest nic nie warte - bo gdzie jest napisane w bibli, że zwierzęta nie maja duszy? No gdzie? Trzeba wierzyc w to co boskie, a nie w to co ludzkie.

Posted

[quote name='xxxx52']Zapytalam sie teologa ,dostalam nastepujaca odpowiedz
cyt"10 przykazan dotyczy tylko czlowieka ,a nie zwerzat"[/quote]
teolog chyba nie zrozumiał sensu pytania:shake:
oczywiscie że "obowiązek" przestrzegania 10 przykazan dotyczy tylko ludzi ( zwierzę nie zna pojęcia kradzieży czy cudzołóstwa...)
ale nie dotyczy tylko relacji międzyludzkich ( w takim ujęciu tylko kradzież człowieka/niewolnika byłaby naganna:evil_lol:)
10 przykazań dotyczy relacji człowieka i z Bogiem i z innymi ludźmi i ze zwierzętami i nawet stosunku do przyrody nieożywionej

Posted

Niema żadnych rozbierznosci.jest jasno napisane przy 5 przykazaniu co wolno a co nie.Juz to ktoś gdzieś napisał "Nie szanowałem przyrody,zabijałem zwierzeta' to podchodzi pod przykazanie 5 - nie zabijaj.

I owszem,Ksiadz to zwykly czlowiek w sutannie zgadzam sie,wiec niewiem dlaczego niektorzy uwzaja inaczej.

Posted

[quote name='Anecioreczek']I owszem,Ksiadz to zwykly czlowiek w sutannie zgadzam sie,wiec niewiem dlaczego niektorzy uwzaja inaczej.[/quote]

Zapewne tak samo są ludzie którzy wierzą, że ksiądz jest autorytetem, tak samo jak są ludzie którzy wierzą, że jeśli jakiś szkoleniowiec wypowiada się o metodzie szkolenia psa, to ma absolutną rację (a wszyscy na tym forum chyba wiemy, że są prawidłowe i nieprawidłowe sposoby szkolenia psów i szkoleniowcy różni). W końcu człowiek który zajmuje się jakąś profesją, powinien być w swojej dziedzinie obyty.

Posted

No coż, dla niektórych ksiądz to święty, nieomylny guru, którego trzeba słuchać:shake:, a wniosek jest taki: nie słuchać ich wogóle i kropka, bo bzdury ględzą a większość potem w nie wierzy:roll:

Posted

WildH - to nie o to chodzi. Tu nie ma porównania - wiara i szkolenie psów:shake:

Cała nasza wiara opiera sie tylko i wyłącznie ba biblii. Jesli ktos jest wierzący to tylko z niej powinien czerpać wiedze, a jako autorytet to żadnego księdza tylko Jezusa..
To co - jak ksiądz mówi coś o czym nie ma ani słowa w biblii, albo nawet jest z nią sprzeczne to i tak mamy ślepo go słuchać?
Dla mnie ksiądz to żaden autorytet...

Posted

[quote name='Dark Lord']a wniosek jest taki: nie słuchać ich wogóle i kropka, bo bzdury ględzą a większość potem w nie wierzy:roll:[/quote]

Bzdury?a co akceptujesz aborcje?zabijanie?
to tylko przykład.
Ja jakoś żyje od zawsze z kosciołem.I z Księżmi,nie uważam że gadaja bzdury.

zreszta kazdy ma swoje zdanie,ale KAZDY tez gada Bzdury i czaem TRZEBA ich NIESTETY sluchac.

Posted

[quote name='Anecioreczek']Bzdury?a co akceptujesz aborcje?zabijanie?
to tylko przykład.

zreszta kazdy ma swoje zdanie,ale KAZDY tez gada Bzdury i czaem TRZEBA ich NIESTETY sluchac.[/QUOTE]

To akurat nie na miejscu przykład, bo mówimy o zwierzętach, aborcję owszem akceptuję, nie chce mi się powtarzać, wróć do poprzednich postów to będziesz wiedziała o jakie bzdury mi chodzi.

Posted

[quote name='Dark Lord']Co za różnica ksiądz czy teolog, obydwoje są z jednej beczki:diabloti:[/QUOTE]

[QUOTE]No coż, dla niektórych ksiądz to święty, nieomylny guru, którego trzeba słuchać, a wniosek jest taki: nie słuchać ich wogóle i kropka, bo bzdury ględzą a większość potem w nie wierzy [/QUOTE]

bez przesady, są normalni księża, normalni teologowie. Jak wszędzie są ludzie i taborety. A to że spotkamy kilka taboretów nie znaczy że wszyscy są tacy.
Studiuję na katolickiej uczelni i po za jednym księdzem reszta jest świetna i jako wykładowcy i w rozmowach już nie koniecznie zbierznych z tematem wykładów.
btw katechetki są 'cywilne', a ja spotkałam masę pogiętych bardziej niż nie jeden ksiądz:evil_lol:

WildH ale każdy z nas ma zdrowy rozsądek, jakieś swoje przekonania itd i może zaprotesotwać. Nie ma niz złego w poddaniu się woli autorytetu kogoś komu ufamy, źle jest wtedy kiedy przyjmujemy wszystko bezkrytycznie.

[QUOTE]Niema żadnych rozbierznosci.jest jasno napisane przy 5 przykazaniu co wolno a co nie.Juz to ktoś gdzieś napisał "Nie szanowałem przyrody,zabijałem zwierzeta' to podchodzi pod przykazanie 5 - nie zabijaj.[/QUOTE]
rozumiem że wszyscy mięsożerni spowiadają się z tego? Bo wedle tej interpretacji powinni.

Ja od księdza oczekuję lepszego zachowania niż od przeciętnego Kowalskiego. Bycie księdzem, nauczycielem, kimś kogo rola łączy się z ogromnym autorytetem zobowiązuje.

Posted

[quote name='Anecioreczek']Bzdury?a co akceptujesz aborcje?zabijanie?
to tylko przykład.

zreszta kazdy ma swoje zdanie,ale KAZDY tez gada Bzdury i czaem TRZEBA ich NIESTETY sluchac.[/QUOTE]

Aborcję tak, eutanazję też. Zabijanie - zależy jakie. Choć żyjąc w kraju gdzie większość je mięso ciężko z zabijaniem się nie spotykać.

Ja nie żyję z kościołem (a fee budynkofilia?), ale przez jakiś czas byłam zaangażowana w życie mojej parafii. Wspominam to bardzo dobrze.
Fakt każdy czasem gada bzdury, ale nie każdy ma taki posłuch jak człowiek z koloratką.
a nietolerancji i ciemnoty nie toleruję w żadnym wydaniu - między innymi dlatego na wykłady księdza doktora taboretu nie chodzę bo mi szkoda czasu, a i pierdół słuchać nie lubię kiedy nie mogę się nie zgadzać (a nie mogę bo każda próba dyskusji jest ucinana że 'o faktach się nie dyskutuje'). :angryy: