Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

a mam jeszcze pytanko :)
mam odłozone (popakowane) samo mieso wieprzowe b/k i czy w zamian za kosc moge dodac skorupek z jajek? jak tak to ile ?(pies bedzie dostawał 0.6 miesa)

Posted

znalazłam wkoncu inne gatunki miesa :multi:
jutro ide je kupic i napisze cene....

jak przestawic psa bezpiecznie na barfa?
niestety nieczyszczonej watroby nie dostane , podobnie jak krowiego zoładka
, jakis czas słyszałam cos o jednodniowej głodówce ,cos z kefirem i miodem....
czy dobrze mi świta???:oops:

Posted

Ja robiłam jednodniową głodówkę i od razu potem przestawiałam, ale to robimy ze zdrowym dorosłym psem; przy psie o wrażliwym żołądku, szczeniaku, staruszku lepiej robić to stopniowo. Na początku podawaj tylko kości z drobiu i królika, najlepiej z ręki tak żeby pies nie połknął tego łapczywie tylko nauczył się ogryzać. Kości wołowe czy wieprzowe najwcześniej po tygodniu, kiedy przewód pokarmowy trochę się przyzwyczai, i też na początku dawaj je w niewielkich ilościach.

Posted

no ja psu raczej z reki,fakt kiedys mu sie zdarzyło połknac porcje z kurczaka a nastepnie oddac ją w całosci , ale zdarzyło sie to sporadycznie ....moze był bardzo głodny...
ja z reguły mówie ze to "anemik" bo wezmie surowe mieso, przejdzie z nim cały dom połozy, polize , odejdzie , znowu polize , choc skrzydła z kuraka zjada od razu.....

ja wczorak psu jesc nie dałam , dopiero przed chwilą dostał kefir i łyzke miodu , mysle ze jutro tez to samo

dzis kupiłam kaczke w cenie 26zł/kg, porcje z gesi 5zł/kg i mieso gulaszowe z jelenia za 26 zł/kg oraz szponder wołowy po 12zł/kg

wiec jak to z tymi skorupkami ....jesli np mam te mieso wieprzowe bez kosci czy teraz tego jelenia to zeby uzupełnic wapn dodac skorupki z jaj ???? czy lepiej kurze łapki?????

Posted

[quote name='Martens']J Kości wołowe czy [B]wieprzowe [/B]najwcześniej po tygodniu, kiedy przewód pokarmowy trochę się przyzwyczai, i też na początku dawaj je w niewielkich ilościach.[/QUOTE]
to można kości wieprzowe podawać???:crazyeye: przecież wieprzowiny nie podajemy!

Posted

Ja dawałam kości wieprzowe (prawdę mówiąc mój psiak miał okresy, w których nic innego nie chciał jeść). Z tego, co czytałam wynika, że ryzyko zakażenia wirusem wścieklizny rzekomej jest jedynie przy podawaniu podrobów wieprzowych.

Posted

Jak miałam ostatnio praktyki u weta, to przestudiowaliśmy wspólnie sporo różnych mądrych publikacji nt. choroby Aujeszky'ego i wszędzie jak byk stało, że możliwość zarażenia się psa z mięsa jest bardzo znikoma. Ryzykowne są surowe podroby.

Posted

[quote name='annber']
ja wczorak psu jesc nie dałam , dopiero przed chwilą dostał kefir i łyzke miodu , mysle ze jutro tez to samo[/QUOTE]

Nie przy mało ciut? ;)

[quote name='annber']wiec jak to z tymi skorupkami ....jesli np mam te mieso wieprzowe bez kosci czy teraz tego jelenia to zeby uzupełnic wapn dodac skorupki z jaj ???? czy lepiej kurze łapki?????[/QUOTE]

Możesz podać do tego po prosty więcej bardziej gołych kości, kurze łapki będą ok. Możesz też podać więcej nabiału, skorupki z jajek też mogą być.

[quote name='arcana81']Jak miałam ostatnio praktyki u weta, to przestudiowaliśmy wspólnie sporo różnych mądrych publikacji nt. choroby Aujeszky'ego i wszędzie jak byk stało, że możliwość zarażenia się psa z mięsa jest bardzo znikoma. Ryzykowne są surowe podroby.[/QUOTE]

Zgadza się ;) Kości ze schabu, ogony spokojnie można podawać - niebezpieczne są podroby, szczególnie mózgowie.
Zresztą w Polsce powoli zaczyna się coś ruszać w kwestii obowiązkowych badań na tę chorobę.

Posted

Od prawie dwóch tygodni mam psa na tymczasie, malamutka ze schronu. Początkowo dostawał suchą karmę, jaką przysłali mu z Fundacji, pod której jest opieką. Jednak były straszne problemy - pies załatwiał się nawet co 3-4 godziny, musiałam z nim wychodzić w nocy i kupy były ogromne. Oprócz tego ewidentnie bolał go brzuch i miał okropne gazy. Poza tym schudł u mnie 1,5 kg, chociaż dostawał bardzo dużo jedzenia w dawkach rozłożonych na 3 porcje. A ponieważ i tak był za chudy, to bardzo mnie to zaczęło martwić. Nawet myślałam, że ma jakieś problemy z przyswajaniem, bo tak na oko to tyle ile zjadł, tyle wydalał... W końcu się wkurzyłam i po 6 dniach karmienia tą karmą podałam mu surowe - najpierw dostał żwacz wołowy i troszkę wątroby. Byłam przygotowana na biegunkę, a tu spokój. Kupka zwarta, mała. Dziś jest już piąty dzień na BARF-ie i rewelacja. Dostał już i korpus z kurczaka i żeberka cielęce, głowę z łososia, miks warzywno-owocowy, ogon wołowy i kość schabową. Wszystko dobrze toleruje i mam nadzieję, że też zacznie w końcu przybierać na wadze.

Posted

martens
moze i mało , dzis rano dałam mu kefir z otrebami , na wieczór dostał jogurt naturany z 7 sercami drobiowymi
jutro dam mu juz malutka ilosc kefiru a normalną porcje serduch (niech sie chłopak oczysci po suchym szamaniu:P)
dzis dokupiłam mu tylko zoładki indycze,filety z łososia, watrobe wieprzowa i wołowinke jeszcze
wiec juz mam w pełni jedzonka na cały miesiac -narazie składuje to w swojej zamrazarce i nie mam w niej miejsca na swoje rzeczy:D
wiec musze poprzenosic wszystko do innej zamrazarki ....duzo tego:evil_lol:

Posted

[quote name='annber']...dzis dokupiłam mu tylko zoładki indycze,filety z łososia, watrobe wieprzowa i wołowinke jeszcze...[/QUOTE]
Wieprzowe podroby są niewskazane jak dziewczyny wyżej napisały, chyba że o wołową wątrobę Ci chodziło ;).

[quote name='annber']porcje z gesi 5zł/kg[/QUOTE]
Gdzie za tyle dostałaś? Ja z gęsi to tylko szyje znalazłam, a widzę że moim suczydłom to mięcho smakuje.

Posted

[quote name='annber']a dla czego niby wieprzowiny nie??
chodzi ci moze o polską "produkcje" swinek i to ze normy nie sa przestrzegane i te choróbska?[/QUOTE]
chodzi mi o włośnice

Posted

kupiłam watrobe wierzowa ale ja nie jestem az tak sceptycznie nasawiona , a zarazenie zdarza sie b.rzadko jak juz ktos wczesniej wspominał

gesi , kaczke,jelenia kupiłam w kauflandzie, był tez królik , mięso z daniela i cos jeszcze chyba

Posted

oo Kaufland- tez posiadamy w wawie i okolicach. Dzieki za info.

A mi jesli chodzi o swinie chodzi o chorobe Auyszkiego. Wiem ze jest z nia jeszcze problem, i nie zwalczaja jej z urzędu, jak powinni. Ale jak pisaly dziewczyny, kosci i mieso bezpieczne. Ja podawalam Tosce pare lat kosci schabowe z miesem i dobrze bylo. Teraz ma 7 lat dlatego rpzestalam takie twardsze rzeczy podawac bo straszne zaparcia zaczynala miec , az piszczala z bólu czasem przy wypróżnianiu.

A ja nadal ciekawa jestem co z tymi małżami i ostrygami. Znaleźć nie moge jakos . A wiem ze sie nie przesłyszałam.

Posted

[quote name='annber']kupiłam watrobe wierzowa ale ja nie jestem az tak sceptycznie nasawiona , a zarazenie zdarza sie b.rzadko jak juz ktos wczesniej wspominał
[/QUOTE]

Rzadko, nie rzadko, ale choroba Aujeszky'ego właściwie zawsze kończy się śmiercią psa, a nie np. niestrawnością... Ja bym naprawdę nie ryzykowała, zwłaszcza, że mięso w Polsce w ogóle nie jest badane, nie ma obowiązku badania świń na fermach, a i Polak potrafi, i jak dla ludzi to niegroźne to da sobie radę i jakoś sprzeda.

Posted

A ja z małym spamem :)

Staram się, by Dasti - psiak znaleziony przeze mnie ze sznurem wpitym w szyję - wygrał pieniążki z bazarku fotograficznego. Jeśli macie ochotę pomóc, to zapraszam na głosowanie na moje zdjęcie - nr 50 :

[img]http://fc03.deviantart.net/fs71/i/2010/063/7/c/Together_in_fear_by_frecklydog.jpg[/img]

[url=http://www.dogomania.pl/threads/196677-Bazarek-fotograficznY-III-Edycja-do-6.12-ZAPRASZAMY-NA-BEZPŁATNE-GŁOSOWANIE/page8]bazarek fotograficzny[/url]

Każdy głos się liczy! :) A tu jest [url=http://www.dogomania.pl/threads/190695-Kalisz-labek-kaukaz-już-w-DS-Dasti-wciąż-czeka-w-hoteliku-u-yumanji]wątek Dastiego[/url]

Pozdrawiam!